Ασπρόμαυρα «ψώνια» της τελευταίας στιγμής!

Σταύρος Σουντουλίδης
Ασπρόμαυρα «ψώνια» της τελευταίας στιγμής!

bet365

Ο ΠΑΟΚ παραδοσιακά ολοκληρώνει το μεταγραφικό παζάρι με… μεταγραφή! Οι τελευταίες ημέρες, είναι οι αγαπημένες των παραγόντων του, που τέτοιες μέρες πάντα τρέχουν για να κλείσουν την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή. Το G-Weekend θυμάται αυτές τις περιπτώσεις...

Κόσμος και προπονητής, στην προκειμένη περίπτωση ο Ίβιτς, μπορεί να θέλουν τα μεταγραφικά αποκτήματα «να είναι εδώ την 1η του Γενάρη», αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων η επιθυμία τους δεν γίνεται πράξη.

Όπως και φέτος, για να ακριβολογούμε, που ο «Δικέφαλος», μετά την πώληση του Ροντρίγκες, ξέμεινε από λύσεις στα άκρα της επίθεσης παλεύοντας για μέρες να κλείσει τον Βραζιλιάνο Πέδρο Ενρίκε της Ρεν.Με τον Βραζιλιάνο να έρχεται το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και το τυπικό μέρος της απόκτησης του να ολοκληρώνεται με την υπογραφή των συμβολαίων, ενώ θα απομένουν μόλις τρεις ημέρες για το φινάλε των μεταγραφών.

Είπαμε, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά, όπως φαίνεται ούτε και η τελευταία, που τα ασπρόμαυρα «ψώνια» μπορεί να γίνουν την ύστατη ώρα της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.

Πάμε να θυμηθούμε τι έγινε από την τελευταία δεκαπενταετία, από το 2002 μέχρι και σήμερα…

Η αρχή έγινε το 2002 με την απόκτηση του δανεικού από την Γκρασχόπερ, Μάριαν Ζέμαν, τις τελευταίες ημέρες των χειμερινών μεταγραφών, ωστόσο ουδείς ασχολήθηκε με έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος «πέρασε και δεν ακούμπησε» από την Τούμπα.

Τον επόμενο χειμώνα, αυτόν του 2003, τα «ψώνια» περιορίστηκαν εντός των συνόρων, με τον Γιώργο Θεοδωρίδη στις 27 Ιανουαρίου να μένει ελεύθερος από τον Άρη και να μετακομίζει στη γειτονική Τούμπα, ενώ τρεις ημέρες αργότερα έκλεισε από τον Ολυμπιακό Βόλου ο Ρίαν Καπαγιαννίδης, που σήμερα είναι μάνατζερ κι αυτός που έφερε στον ΠΑΟΚ τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.

Οι δέκα μεταγραφές τον Ιανουάριο του 2004!

Αν και πολύ ψηλά στη βαθμολογία τον χειμώνα του 2004 ο «Δικέφαλος» του Γιάννη Γούμενου και του Αγγελου Αναστασιάδη αποφάσισε να κάνει δέκα, ναι καλά διαβάσατε, μεταγραφές τον Ιανουάριο! Ανάμεσα τους ένας αμυντικός από την Κατερίνη, που άκουγε στο όνομα Στέλιος Μαλεζάς, ο έτερος Αμαεφούλε, ο Θένγκοντ, με τον αδερφό του Ναπολέον να έχει αποχωρήσει τον Δεκέμβριο, αλλά και τρεις ποδοσφαιριστές στη θέση του τερματοφύλακα (Ανδριόπουλος, Λαμπάκης, Φερνάντες) φτάνοντας στους επτά στο ρόστερ του μαζί με τους Ατματζίδη, Τοχούρογλου, Πουρλιοτόπουλο και Βασιλειάδη!

Σ’ αυτό το μεταγραφικό κρεσέντο τέσσερις παίκτες αποκτήθηκαν τις τρεις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών. Ο Λιάσος Λουκάς (29/1) ο Ντάνιελ Φερνάντες (30/1), ο Χρήστος Μαλαδένης (30/1) κι ο Χρήστος Λαμπάκης (31/1).

Τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετώπιζε ο Ηρακλής τον Ιανουάριο του 2005, με τον Σάββα Κωφίδη να ευχαριστεί δημόσια τους «πέντε – έξι ανθρώπους που αγαπούν την ομάδα και έβαλαν κάποια χρήματα για να μείνουν οι παίκτες», στέλνουν τον Μάρτσιν Μίετσελ από το Καυτανζόγλειο στην Τούμπα. Το ίδιο διάστημα ο Γιάννης Γούμενος επιχειρεί να φέρει τον Φάνη Κατεργιαννάκη, που είχε μείνει ελεύθερος από την ιταλική Κάλιαρι, στον ΠΑΟΚ, αλλά τελικά βολεύεται με τον Πολωνό σέντερ φορ, που παρεμπιπτόντως έκανε καλές χρονιές (75 συμ., 25 γκολ) με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Λιγοστές ήταν οι μεταγραφές και το χειμώνα του 2006, με τον Πανσερραϊκό να αποτελεί και πάλι πηγή αγοράς παικτών. Μετά τον Νίκο Αραμπατζή στις 31 Ιανουαρίου ήρθε στην Τούμπα και ο Χρήστος Μελίσσης. Ένας ποδοσφαιριστής που δυόμιση χρόνια αργότερα, έφερε και με το παραπάνω πίσω τα χρήματα, που δαπάνησε τότε ο ΠΑΟΚ, με την πώληση του στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό.

Αν εξαιρέσεις κανείς την επιστροφή του Γιώργου Γεωργιάδη από τον Ηρακλή, τον Ιανουάριο του 2007, οι παράγοντες της ασπρόμαυρης ΠΑΕ ψαχνόντουσαν περισσότερο για να βρουν λύσεις στα τεράστια χρέη που είχε αφήσει η απερχόμενη διοίκηση Γούμενου. Απόδειξη, οι βεβιασμένες αγορές παικτών αγνώστου (ποδοσφαιρικής) προέλευσης τύπου Πία Ζαντόσο Ρετζινάλντο Ριβελίνο και Ζοζέ Ίντιο.

Η μεταγραφή του «Γου Χου» έγινε σχετικά νωρίς, στα μέσα Ιανουαρίου, μόλις έμεινε ελεύθερος από τους «κυανόλευκους» και χάρη στις προσωπικές ενέργειες του Ηλία Βιολίδη, ο οποίος χωρίς να είναι στη διοίκηση συνέβαλε στην επιστροφή του Καβαλιώτη ποδοσφαιριστή στην Τούμπα. Λίγους μήνες αργότερα ο Θόδωρος Ζαγοράκης αναλάμβανε τα ηνία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ο Ηλίας Βιολίδης έμπαινε δίπλα του στη διοίκηση.

Όταν ήρθαν Ζαγοράκης και Βρύζας

Το χειμώνα του 2008 ο ΠΑΟΚ του Θόδωρου Ζαγοράκη έβγαινε στην αγορά για πρώτη φορά με τον Ζήση Βρύζα, που είχε κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στις 6 Ιανουαρίου, σε ρόλο τεχνικού διευθυντή.

Τρέχοντας να προλάβει το χρόνο και να προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα, ο Βρύζας θα φέρει δανεικούς τους Γκόραν Γκράβανσιτς και Βιορέλ Φρούνζα, ενώ θα κάνει την έκπληξη την τελευταία ημέρα των μεταγραφών. Ο ΠΑΟΚ αποκτώντας το πλεονέκτημα της παράτασης της μεταγραφικής περιόδου κατά μια ημέρα, που αποφάσισε η ΕΠΟ, κατάφερε να κάνει το colpo grosso, αποκτώντας τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο! Ο Πορτογάλος άσος στα 33 του χρόνια, όσο κι αν έψαξε δεν είχε βρει ομάδα, ο Βρύζας το γνώριζε αυτό και τελικά υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον «δικέφαλο» διάρκειας 1,5 έτους (6 μήνες + 1 χρόνο).

Πιο οργανωμένος και έχοντας αποκτήσει αρκετές διασυνδέσεις, ένα χρόνο αργότερα, το χειμώνα του 2009, ο Βρύζας έφερε νωρίς νωρίς στην Τούμπα το δίδυμο Λίνο και Σορλέν, ψάχνοντας μέχρι την τελευταία στιγμή έναν επιθετικό. Παρά τις όποιες αστοχίες, στις 2 Φεβρουαρίου του 2009, έφερε τον Λάμπρο Χούτο, που δεν προσαρμόστηκε ποτέ και δεν έμεινε πάνω από τους έξι μήνες του αρχικού συμβολαίου του.

Η ομάδα της σεζόν 2009-10 δε χρειαζόταν και πολλές προσθήκες στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ο Φερνάντο Σάντος ήθελε να ενισχυθεί ο «Δικέφαλος» στην επιθετική γραμμή του, οι επιλογές των δυο Πορτογάλων, Εντίνιο και Κριστιάνο, έγιναν πολύ γρήγορα, με τον πρώτο να έρχεται στις 16/1 και να σκοράρει μια εβδομάδα αργότερα το γκολ της νίκης στο 0-1 επί του Ολυμπιακού, ενώ ο Δεύτερος ήταν στη Θεσσαλονίκη πριν από τα Χριστούγεννα του 2009.

Η πρώτη παρουσία του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, μετά την ιστορική πρόκριση επί της Φενέρμπαχτσε, έφερε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο δρόμο του. Ο «Δικέφαλος» μπήκε στη διαδικασία να πάρει έναν δύο παίκτες της πρωταθλήτριας Κροατίας, φέρνοντας στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Ιανουαρίου του 2011, τον Βραζιλιάνο Έτο Οελίλτον Αραούχο ντος Σάντος ή απλά Ετο.

Μπροστά σε ένα βουνό οικονομικών προβλημάτων, έντονης αμφισβήτησης και διοικητικών αλλαγών, με την παραίτηση Ζαγοράκη και την ανάληψη της προεδρίας από τον Ζήση Βρύζα, το χειμώνα του 2012, ο ΠΑΟΚ ίσα ίσα που προλαβαίνει και φέρνει στις 31 Ιανουαρίου τον Φρεντερίκ Νιμανί, δανεικό από τη Μονακό. Νωρίτερα είχε πωλήσει αντί 3,5 εκατομμυρίων ευρώ τον Αντρέ Βιεϊρίνια και μ’ εκείνα τα χρήματα κατόρθωσε να εξασφαλίσει αδειοδότηση για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Η εποχή (και μεταγραφές) Σαββίδη

Απαλλαγμένος από κάθε φύσης οικονομικά προβλήματα, ο ΠΑΟΚ βγήκε στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι του 2013, με αρκετά χρήματα, αλλά δίχως την παραμικρή εμπειρία. Τα πρώτα «ψώνια» του Ιβάν Σαββίδη έφεραν την προσωπική σφραγίδα (Κατσουράνης, Βούκιτς) και αρκετή καθυστέρηση στις περισσότερες περιπτώσεις, που χειρίστηκε ο τότε στρατηγικός σύμβουλος, Γκέρμαν Τσιστιακόφ.

Οι μέρες περνούσαν και τελικά, με εξαίρεση τον δανεικό από την Ντιναμό Μόσχας Γκόρντον Σίλντενφελντ και την αγορά του Σαρλ Ιτάνζ από τον Ατρόμητο Περιστερίου, αποκτήθηκαν την ύστατη στιγμή οι δανεικοί Ολίσε (με το ύψος του δανεισμού του από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ), Καμαρά και να υπογράφει ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς.

Το επιτελείο της ΠΑΕ συνέχισε και την επόμενη χειμερινή μεταγραφική περίοδο να λειτουργεί δίχως την παραμικρή ποδοσφαιρική λογική. Η επιμονή στους δανεικούς ζούσε και βασίλευε στην Τούμπα, με τρεις εξ αυτών (Νάτχο, Ινσαουράλδε και Χούσεν) να υπογράφουν τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου,

Το χειμώνα του 2015 ο ΠΑΟΚ φέρνει νωρίς τον Κριστιάν Νομπόα από τη Ρούμπιν Καζάν, τον Σωτήρη Παπαγιαννόπουλο από την Σουηδία και έπαιξε τα... ρέστα του για να πάρει τον Μάρκο Ντέβιτς, τον είχε σχεδόν κλείσει, αλλά ξαφνικά ο Σέρβος φορ υπέγραψε στην Αλ Ραϊάν στη Β' Εθνική του Κατάρ! Προφανώς τα χρήματα ήταν πολλά, αλλά ο Ντέβιτς μάλλον βαρέθηκε στην Β' Εθνική του Κατάρ (11 γκολ σε 18 αγώνες) και γρήγορα επέστρεψε στην Ρούμπιν Καζάν.

Το ίδιο διάστημα συμφώνησε με τον Ρικάρντο Κόστα, αλλά περίμενε τον Πορτογάλο να μείνει ελεύθερος από την Αλ Σαλίγια του Κατάρ για να έρθει αργά (28/1) στη Θεσσαλονίκη.

Πέρσι τέτοιο καιρό η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Σουηδό Όλσεν έφερε άρον άρον τον Μάρκο Βελλίδη από τον ΠΑΣ Γιάννινα και δύο μέρες πριν από το φινάλε των χειμερινών μεταγραφών υπέγραψε από τον Πανιώνιο ο Δημήτρης Χατζηισαΐας.

Ολες οι μεταγραφές του ΠΑΟΚ τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών Ιανουαρίου:

2002: Ζέμαν (26/1)

2003: Γ. Θεοδωρίδης (27/1), Καπαγιαννίδης (30/1)

2004: Λουκάς (29/1), Φερνάντες (30/1), Μαλαδένης (30/1), Λαμπάκης (31/1)

2005: Μίετσελ (25/1)

2006: Μελίσσης (31/1)

2007: -

2008: Κονσεϊσάο (1/2)

2009: Χούτος (2/2)

2010: -

2011: Έτο (28/1)

2012: Νιμανί (31/1).

2013:,Ιτάνζ (29/1), Καμαρά (30/1), Βούκιτς (30/1), Ολίσε (31/1)

2014: Νάτχο (29/1), Ινσαουράλδε (30/1), Χούσεν (31/1).

2015: Ρικάρντο Κόστα (28/1).

2016: Χατζηισαΐας (29/1)

2017: Πέδρο Ενρίκε Κονζέν

 

Τελευταία Νέα