Τα... άπαντα του Κόπα Άφρικα 2017!

Κώστας Ζάλιαρης
Τα... άπαντα του Κόπα Άφρικα 2017!

bet365

Το Kόπα Άφρικα... κάνει σέντρα και το Gazzetta Weekend Journal σας βάζει στο κλίμα! Οι ομάδες, οι προσδοκίες, οι παίκτες-κλειδιά και οι... Σουπερλιγκάτοι που βρίσκονται στα γήπεδα της Γκαμπόν.

Η αφρικανική ήπειρος έχει την... τιμητική της γι' αυτό τον μήνα, με το Κύπελλο Εθνών Αφρικής να διεξάγεται στη Γκαμπόν, έπειτα από... ανάθεση θρίλερ της διοργάνωσης.

Αν και πριν από τέσσερα χρόνια είχε προγραμματιστεί το τουρνουά του 2017 να λάβει χώρα στη Νότια Αφρική, έγινε... ανταλλαγή με τη Λιβύη, λόγω του ξεσπάσματος βίας στη μετά – Μοαμέρ Καντάφι.

Ωστόσο, οι εσωτερικές μάχες της πολιτοφυλακής εντάθηκαν και η, πλούσια σε πετρέλαιο, χώρα, δήλωσε αδυναμία να φιλοξενήσει τη διοργάνωση και αποσύρθηκε κι εκείνη.

Οι Αλγερία, Αίγυπτος, Γκαμπόν, Γκάνα, Κένια, Σουδάν και Ζιμπάμπουε αιτήθηκαν τη διεξαγωγή του φετινού θεσμού, όμως, η CAF απέρριψε τις υποψηφιότητες των Κένιας, Σουδάν και Ζιμπάμπουε, αφού δεν ανταποκρίνονταν στα κριτήρια που είχαν τεθεί από την Ομοσπονδία.

Αργότερα, η Αίγυπτος αποσύρθηκε καθώς δεν επιθυμούσε να διαγωνιστεί την Αλγερία, ωστόσο, εν μέρει η απόφαση πάρθηκε λόγω και της αδυναμίας να διασφαλιστεί πως όλα θα κυλήσουν ομαλά, έχοντας προηγηθεί ο θάνατος 20 οπαδών στο Κάιρο, σε επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Προτού επιλεγεί η Γκαμπόν, είχαν διεξαχθεί 10 τουρνουά στη βόρεια και τη δυτική Αφρική, πέντε στην ανατολική, τέσσερα στην κεντρική και τρία στην κεντρική.

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο φετινό Κόπα Άφρικα, όπου θα συμμετέχουν και οι οχτώ «δικοί» μας.

Οι Κουλιμπαλί (Μάλι), Εμποκού (Κονγκό) και Γουακάσο (Γκάνα) από πλευράς Παναθηναϊκού, οι Ντα Κόστα (Μαρόκο) και Ρομαό (Τόνγκο), οι Ζεζίνιο και Τόνι Σίλβα του Λεβαδειακού λόγω των υποχρεώσεών τους με τη Γουινέα – Μπισάο και ο Αμρ Ουάρντα του Παναιτωλικού, που θα παίξει με την εθνική ομάδα της Αιγύπτου.

Το Gazzetta Weekend Journal ανέλυσε την κατάσταση στο φετινό Κόπα Άφρικα και σας την παρουσιάζει...

Α' όμιλος: Γκαμπόν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Γουινέα – Μπισάο

Οι οικοδεσπότες, Γκαμπονέζοι, θα μπορούσαν εύκολο να ισχυριστούν ότι απέφυγαν πολύ πιο δυνατά εμπόδια στην προσπάθεια που θα κάνουν ώστε να φτάσουν και πάλι κοντά σε μια πορεία, ανάλογη αυτής του 2012, όταν είχαν δώσει το «παρών» στα προημιτελικά του 2012. Καλύτερη από τότε η ομάδα, με τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ να έχει τρελάνει την Ευρώπη με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ και να έχει φτάσει η ώρα να πάρει και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του στις πλάτες του.

Το Καμερούν είναι από τις πιο έμπειρες ομάδες του γκρουπ, με πρεστίζ πολύ ανώτερο των υπολοίπων, ωστόσο, η προετοιμασία και το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της διοργάνωσης δεν ήταν καθόλου εύκολο. Κι αυτό, διότι άνοιξαν... μέτωπα και προκλήθηκαν εντάσεις, με κυριότερο λόγο περιστατικά όπως για παράδειγμα αυτό του Ζοέλ Μάτιπ της Λίβερπουλ, που αρνήθηκε να συμμετέχει στη διοργάνωση και θέλησε να μείνει στους «κόκκινους».

Η Μπουρκίνα Φάσο είναι σύνολο με ταλέντο και θέληση για κάτι θετικό στο θεσμό. Αξιοσημείωτη στιγμή της ιστορίας της, η παρουσία στον τελικό του 2013 και αυτό το γεγονός θα συνεχίσει να οδηγεί την ομάδα μέχρι να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχα λαμπρό. Το 2015, είχαν αποκλειστεί από τους ομίλους και αυτό το χείριστο σενάριο είναι που θέλουν οι διεθνείς να μην αναβιώσει ποτέ ξανά. «Κανόνι» στην επίθεση ο Μπέρτραντ Τραορέ που ανήκει στην Τσέλσι και έχει παραχωρηθεί δανεικός στον Άγιαξ. Έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα με το εθνόσημο στα 15 και θα δώσει το «παρών» στο τρίτο του Κόπα Άφρικα.

Ντεμπούτο στη διοργάνωση πραγματοποιεί φέτος η εθνική ομάδα της Γουινέα – Μπισάο, που όμως, έχει ήδη κάνει την... πρώτη έκπληξη. Στα προκριματικά της διοργάνωσης απέκλεισε τη Ζάμπια, κάτοχο του τίτλου του 2012 και μπορεί να μην υπάρχουν αστέρες στο ρόστερ αυτής της ομάδας, όσο όμως υπάρχει ο ενθουσιασμός του πρωτάρη και η τύχη, όλα μπορούν να γίνουν πιθανά...

Β' όμιλος: Αλγερία, Τυνησία, Σενεγάλη, Ζιμπάμπουε

Ο πιο ζόρικος όμιλος του Κόπα Άφρικα για το 2017. Ρίχνοντας μια ματιά στην κατάταξη της FIFA, αναφορικά με τις αφρικανικές ομάδες, βρίσκουμε στο β' γκρουπ της διοργάνωσης, τις τρεις από τις πέντε κορυφαίες εκπροσώπους της ηπείρου να είναι... στριμωγμένες σε αυτό τον όμιλο. Χώρος για την προημιτελική φάση θα υπάρξει μονάχα για δύο από τις τέσσερις ομάδες του γκρουπ, με την Αλγερία του Ριγιάντ Μαχρέζ να αισθάνεται ήδη την πίεση...

Ο σταρ της Λέστερ, αναδείχθηκε καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής κυρίως για τις εμφανίσεις του και το ρόλο που έπαιξε στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ με τις «αλεπούδες» και όχι τόσο για τη φετινή αγωνιστική περίοδο, όμως, θα θέλει και ο ίδιος να δείξει κάτι διαφορετικό με την... αλλαγή κλίματος στο Κόπα Άφρικα. Άλλωστε, υπάρχουν απαιτήσεις και προσδοκίες από το αλγερινό έθνος... Μαζί του και ο Ισλάμ Σλιμανί, με τον οποίο συνυπάρχουν και στο «King Power Stadium» αλλά ουδέποτε μέχρι στιγμής κατάφεραν να δημιουργήσουν μια συνεργασία όπως η περσινή των Μαχρέζ – Βάρντι, ώστε να δώσουν γκολ στην ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι. Για την απόκτησή του, ο αγγλικός σύλλογος διέθεσε περί τα 35 εκατ.ευρώ το καλοκαίρι του 2016!

Στη θεωρία, εκ των δυνατών, είναι και η Σενεγάλη, που απογοήτευσε στο προηγούμενο Κόπα Άφρικα, όμως φέτος έχει έναν αναγεννημένο Σαντιό Μανέ στο ρόστερ της, με τον άσο της Λίβερπουλ να πηγαίνει... με φόρα από το Άνφιλντ στη διοργάνωση της Αφρικής. Μαζί του και ο Τσίκου Κουγιατέ που... λύνει και δένει στον άξονα της Γουέστ Χαμ και ήταν ο αρχηγός της εθνικής, στο Κόπα Άφρικα του 2015 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Η μοναδική που ίσως και να συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες να μπει σφήνα για μια θέση στην επόμενη φάση, είναι η Τυνησία. Ειδικά αν καταφέρει να διατηρήσει τις θετικές επιδόσεις της στο αμυντικό κομμάτι. Εκεί, υπάρχει ο Άιμεν Αμπντενούρ της Βαλένθια και στα 27 του, διανύει τα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια, άσχετα από την κάκιστη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι «νυχτερίδες» τη φετινή σεζόν. Απόλυτο αουτσάιντερ από αυτό τον όμιλο, η Ζιμπάμπουε που δεν δείχνει δυνατή και ικανή να προσφέρει κάτι στον λαό της...

Γ' όμιλος: Ακτή Ελεφαντοστού, Κονγκό, Μαρόκο, Τόγκο

Η Ακτή Ελεφαντοστού συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση ως κάτοχος του τίτλου και φυσικά θέλει να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της. Μόνο που για εκείνη, έχει πλέον αποχαιρετήσει μέλη της ... χρυσής γενιάς, η οποία είχε πρωτεργάτες τα αδέρφια Τουρέ και τον Ντιντιέ Ντρογκμπά. Αυτοί έχουν δώσει πλέον τη θέση τους στα... νιάτα και οι Ιβοριανοί θέλουν με την κάθε επόμενη φουρνιά, να κάνουν – αν δύναται βέβαια – την επιτυχία στη διοργάνωση κάτι σαν... συνήθειο. Σαν παράδοση. Σερζ Οριέ, Ερίκ Μπαϊγί και Γουιλφρίντ Ζαχά είναι τ' αστέρια της Ακτής και πριν από την έναρξη του τουρνουά, οι προσδοκίες φτάνουν ήδη μέχρι τα ημιτελικά.

Από εκεί και πέρα, το Μαρόκο έχει στην άκρη του πάγκου τον Ερβ Ρενάρ, που είχε οδηγήσει τη Ζάμπια στην κατάκτηση της κορυφής της Αφρικής, πίσω στο 2012, όπως επίσης ήταν και ο καθοδηγητής της Ακτής Ελεφαντοστού το 2015, με την ομάδα να έχει τις δικές της πιθανότητες επίτευξης του πρώτου στόχου της πρόκρισης από τη φάση των ομίλων. Κινητήριος... μοχλός, ο 31χρονος, Καρίλ Ελ Αχμαντί που αγωνίζεται στη Φέγενορντ και είναι από τους... βετεράνους, σε μια νεαρή εθνική ομάδα. Δίχως το αστέρι της, Γιανίκ Μπολάσι, που είναι τραυματίας, θα παρουσιαστεί στα γήπεδα της Γκαμπόν για τη φετινή διοργάνωση το Κονγκό, ενώ, το Τόνγκο από την πλευρά του, θα συνεχίσει να στηρίζεται στην εμπειρία των Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ και Κόσι Αγκάσα (τερματοφύλακας που από το καλοκαίρι έμεινε δίχως ομάδα έπειτα από τη λύση της συνεργασίας του με τη Ρεμς), ωστόσο, τα χρόνια που... κουβαλούν στην πλάτη τους, θα φανεί αν θα προκαλέσουν επιπτώσεις στις εμφανίσεις τους.

Εδώ, περιμένουν πράγματα από τον Αλεξί Ρομαό που ανήκει στον Ολυμπιακό αλλά δεν έχει πάρει τις ευκαιρίες του... Κάποτε στη Μαρσέιγ, κυριαρχούσε στο χώρο της μεσαίας γραμμής ως αμυντικό χαφ, όμως ξέρει πολύ καλά να οργανώνει και την άμυνα πίσω του, πράγμα το οποίο περιμένουν να κάνει και στους «sparrow hawks».

Δ' όμιλος: Γκάνα, Αίγυπτος, Μάλι, Ουγκάντα

Έφτασε ξανά η ώρα της Αιγύπτου! Η εθνική ομάδα της χώρας στοχεύει στην κατάθεση αποδείξεων στη Γκαμπόν για το γεγονός πως οι δυσκολίες των τελευταίων ετών ανήκουν αποκλειστικά στο παρελθόν και κοιτούν μπροστά, υπό τις οδηγίες του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Από τα τρία διαδοχικά τρόπαια μέχρι το 2010, στην αποτυχία πρόκρισης στην τελική φάση μέχρι και το 2013, την πολιτική αστάθεια, τις επιπτώσεις στο ποδόσφαιρο και πολλά θέματα που απασχόλησαν και άφησαν σε δεύτερη μοίρα την ομάδα. Πλέον, οι Αιγύπτιοι, ξέρουν ότι... δύσκολα θα βρεθεί αμυντικός που θα σταματήσει τον τρομερό, Μοχάμεντ Σάλαχ και στηρίζονται στον άσο της Ρόμα.

Η Γκάνα, φιναλίστ του 2015, έχει το δικό της αστέρι, τον Ασαμόα Γκιάν και αυτός ευελπιστεί μέχρι και το τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων του φετινού Κόπα Άφρικα, να φτάσει στις 100 συμμετοχές με τη φανέλα με το εθνόσημο και να τις ξεπεράσει, με τις προκρίσεις των «μαύρων αετών» στη νοκ-άουτ φάση. Αυτός δεν είναι απλά ο ρεαλιστικός στόχος, αλλά μια προσπάθεια που οι Γκανέζοι θέλουν να κάνουν με το σκεπτικό πως δεν θα χρειαστεί να... πατήσουν πολύ το γκάζι και να κινδυνεύσουν από άσχημα και ανεπιθύμητα σενάρια στα παιχνίδια τους.

Το Μάλι μοιάζει αποδυναμωμένο σε σχέση με την περίοδο που έφτασε δύο διαφορικές χρονιές στα ημιτελικά του θεσμού, το 2012 και το 2013, ενώ η Ουγκάντα, επιστρέφει έπειτα από πολλά χρόνια στη διοργάνωση και αυτό από μόνο του μπορεί να θεωρηθεί... κάτι, ακόμα κι αν η παρουσία τους στην τελική φάση αποδειχθεί απογοητευτική δίχως το παραμικρό αξιοσημείωτο. Με τελευταία συμμετοχή πριν από μια 40ετία (!), το ασημένιο μετάλλιο που είχαν κατακτήσει τότε, πιθανότατα έχει... ξεθωριάσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα