On the road με το ΝΒΑ! (pics)

On the road με το ΝΒΑ! (pics)

bet365

Το ΝΒΑ είναι, μεταξύ άλλων, ένα ατελείωτο road trip που απαιτεί παίκτες ακούραστους. Αδύνατον; Κι όμως…

Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν στο ΝΒΑ εκτός από ένα: Τα ταξίδια. Τα αεροδρόμια είναι το δεύτερο μέρος που βλέπουν περισσότερο οι παίκτες. Πρώτα είναι το γήπεδο. Το σπίτι; Ευτυχώς που υπάρχει και μπορούν να δηλώνουν μόνιμη κατοικία. Δεν είναι κάτι νέο. Οι συμπαίκτες του Λι Ουίνφιλντ ακόμη τον θυμούνται να έρχεται σπίτι τους με το βαν του. Ήταν το σημάδι της αφετηρίας ενός ακόμη ταξιδιού για τους Μπάφαλο Μπρέιβς στις αρχές των 70's. Τότε, που οι παίκτες του ΝΒΑ ταξίδευαν μαζί με το κοινό, έπλεναν μόνοι τους τα ρούχα τους και άντεχαν το εξουθενωτικό πρόγραμμα. Ο Ουίνφιλντ, πόιντ γκαρντ της ομάδας, διέσχιζε την πόλη και μάζευε τους υπόλοιπους για να πάνε στο αεροδρόμιο. Οι Μπρέιβς πετούσαν με τον τοπικό αερομεταφορέα και κοροϊδευτικά τον αποκαλούσαν η “αεροπορική εταιρεία του μαρτυρίου”. Τα μεγάλα τους σώματα στριμώχνονταν σε καθίσματα λεωφορείου, η μοναδική επιλογή τότε. Δεν υπήρχε πρώτη θέση. Βέβαια, το να βγαίνεις εκτός Μπάφαλο ήταν το εύκολο κομμάτι του ταξιδιού. Ο Κένι Τσαρλς, σούτινγκ γκαρντ του συλλόγου, ομολογεί πως “στο τρίτο παιχνίδι, στην τρίτη νύχτα, στην τρίτη πόλη, δεν ήξερες ούτε ποιο ήταν το σκορ”. Το παιχνίδι φυσικά εξελίχθηκε. Μαζί και η λίγκα. Μάλιστα, στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ζητείται να μειωθούν οι περίοδοι που οι ομάδες αναγκάζονται να παίζουν παιχνίδια σε διαδοχικές μέρες. Τα επίφοβα “back-to backs”.

Ηλικία και πνευματική προετοιμασία

Οι περισσότεροι παίκτες θα πουν ότι τα συνεχόμενα εκτός έδρας αυξάνουν την κούραση και τον κίνδυνο τραυματισμού. Επίσης, είναι πρόβλημα για την προώθηση του παιχνιδιού, μια και οι προπονητές, μερικές φορές, ξεκουράζουν τους βασικούς. Οι Καβαλίερς για παράδειγμα, άφησαν εκτός αποστολής τους ΛεΜπρον Τζέιμς, Κάιρι Ίρβινγκ, Κέβιν Λαβ όταν έπαιξαν με τους Γκρίζλις στο Μέμφις, στο δεύτερο σερί ματς στον δρόμο. Η απόφαση των Καβς προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους φιλάθλους που είχαν πληρώσει για να δουν τους πρωταθλητές πλήρεις. Ο Λάρι Νανς Τζούνιορ, φόργουορντ των Λέικερς, δηλώνει ευθαρσώς ότι “μου αρέσει η ιδέα λιγότερων back-to-backs”. [...] Η ομάδα του είναι προγραμματισμένο να δώσει 16 τη φετινή σεζόν. Το φορτίο θα ελαφρύνει την επόμενη, καθώς σύμφωνα με τη νέα Σ.Σ.Ε η έναρξη του πρωταθλήματος θα μετακινηθεί μία εβδομάδα αργότερα για να δημιουργηθούν πιο πολλά ρεπό και να μειωθούν τα διαστήματα των συνεχόμενων αγώνων.

Ο προπονητής των Λέικερς Λιούκ Ουόλτον θέτει το θέμα της ηλικίας και της πνευματικής προετοιμασίας που απαιτείται για να αντέξουν οι 19χρονοι της ομάδας. Βέβαια, το θέμα των σερί παιχνιδιών στον δρόμο είναι διασκεδαστικό για βετεράνους όπως ο Νταν Άισελ που στην καριέρα του έδωσε πάρα πολλά τέτοια παιχνίδια. [...] Γι' αυτόν δεν ήταν ποτέ αξιοσημείωτα. Μάλιστα, θα μπορούσε να παίξει και σε περισσότερα, αν οι ομάδες τότε πετούσαν με καλύτερα αεροπλάνα, έτρωγαν καλύτερα γεύματα και έμεναν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

Τα... ψιλικατζίδικα των ιδιοκτητών

Ο Τσαρλς Γκράντχαμ, διετέλεσε σύμβουλος της Ένωσης Παικτών όταν το ΝΒΑ συγχωνεύθηκε με το ΑΒΑ το 1976, σημειώνει πως η χαλάρωση του προγράμματος δεν ήταν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Ούτε για τους παίκτες οι οποίοι πίεζαν για εγγυημένα συμβόλαια και βελτίωση στις συνθήκες των μετακινήσεων, αλλά ούτε και για τη λίγκα που αντιμετώπιζε τότε οικονομικά προβλήματα. Ο Γκράντχαμ αποκαλύπτει τον τρόπο σκέψης παραγόντων, λίγκας, παικτών. “Σκοπός ήταν προωθήσουμε το προϊόν και να παίζουμε όσο περισσότερο γίνεται. Νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες αντιμετώπιζαν τις ομάδες σαν είχαν ψιλικατζίδικο: Το ήθελαν ανοιχτό συνέχεια”.

Η συγχώνευση με το ΑΒΑ και η επέκταση που ακολούθησε, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των παιχνιδιών και τη μείωση των οικονομικών στόχων. Οι ομάδες έπρεπε να θέσουν νέους, μεγαλεπήβολους κάτι που τις δυσκόλευε και στο τέλος τις αποδυνάμωνε. Επιπλέον, ήταν φανερό ότι οι κουρασμένοι παίκτες πρόσφεραν χαμηλής ποιότητας μπασκετικό προϊόν, γεγονός που ζημίωνε την προσπάθεια της λίγκας να διευρύνει το κοινό της. Στο μυαλό όλων, τότε, ήταν η τηλεόραση. Το παιχνίδι έπρεπε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της και οι παίκτες χρειάζονταν πιο πολλούς αναπληρωματικούς.

“Ξεκούραση; Είναι η δουλειά σου άνθρωπε μου!”

Η αλλαγή πάντως δεν ήρθε άμεσα. Για τους παίκτες, τότε, το να παίζουν συνέχεια ήταν ένας τρόπος να εκφράζουν την υπεροχή τους. Δεν είχαν πρόβλημα να θυσιάσουν λίγο ελεύθερο χρόνο. Ο Τζορτζ Γκέρβιν, σούπερ σταρ και σκόρερ ολκής για τους Σαν Αντόνιο Σπερς, στη διάρκεια της δεκαετίας του '70 και στις αρχές αυτής του '80, δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα αφήσει παιχνίδι για να ξεκουράσει το σώμα του. Μάλιστα, σε τηλεφωνική συνέντευξη ήταν ξεκάθαρος: “Ξεκούραση; Είναι η δουλειά σου άνθρωπε μου! Τώρα οι περισσότεροι παραπονιούνται για τα συνεχόμενα ματς. Σέβομαι τη δουλειά που κάνουν, αλλά παλιά ήταν λίγο πιο δύσκολα”. [...]

Ο Φιλ Σένιερ, τρεις φορές Ολ Σταρ, αποσύρθηκε το 1981, θυμάται νύχτες που μπορούσε να νιώσει τη σωματική κούραση του επαγγέλματος του. Το πρόγραμμα ήταν πιο δύσκολο από τον οποιονδήποτε αντίπαλο! Παρ' όλα αυτά, υπήρχαν στιγμές που έμοιαζε ακατάβλητος. Τον Μάρτιο του 1977, σε διάστημα τριών ημερών, φορώντας τη φανέλα των Ουάσιγκτον Μπούλετς, σημείωσε 21 πόντους σε ήττα από τους Ατλάντα Χοκς πριν επιστρέψει εντός και σε δύο σερί ματς είχε 30 και 38 πόντους αντίστοιχα. [...]

Στις αρχές των 80's, η λίγκα είχε καθαρίσει το πρόγραμμα από τα back-to-back παιχνίδια. Τη σεζόν 2011-12 επέστρεψαν, μια και λόγω του λοκ άουτ έπρεπε να στριμωχτούν αγώνες λόγω σύντμησης του προγράμματος. Οι Λέικερς για παράδειγμα, ξεκίνησαν εκείνη τη σεζόν με τρεις αγώνες σε τρεις ημέρες. Ο Metta World Peace (σ.σ Ρον Άρτεστ), ενθυμούμενος εκείνη την εμπειρία αναφέρει ότι “ήταν άσχημο” ενώ προσθέτει ότι τώρα, στα 37, τον “σκοτώνουν” τα συνεχόμενα παιχνίδια. Αν και πιστεύει ότι η ποιότητα του παιχνιδιού θα αυξηθεί με λιγότερα back-to-back, ωστόσο δεν επιθυμεί να εξαλειφθούν. Όπως τονίζει “φτιάχνουν χαρακτήρα”.

Πηγή

-New York Times

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα