ΠΑΟΚ είσαι αφού... 2016!

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ είσαι αφού... 2016!

bet365

Ένας ιδιοκτήτης, ένας πρόεδρος και αθλητικός διευθυντής, ένας προπονητής, δύο αρχηγοί, δύο ξένοι κι άλλοι τρεις που δεν βρίσκονται πια στην Ελλάδα! Το G-Weekend παρουσιάζει 10 πρόσωπα του ΠΑΟΚ, που πρωταγωνίστησαν το 2016.

Να τα πιάσουμε κι ονομαστικά; Γιατί, όχι. Με την απαραίτητη υποσημείωση, ότι δεν γίνεται να συμφωνήσουμε όλοι και στα δέκα συγκεκριμένα πρόσωπα. Έχουμε και λέμε:

Ιβάν Σαββίδης, Στέφανος Αθανασιάδης, Γιώργος Τζαβέλλας, Ρόμπερ Μακ, Λούκας Πέρεθ, Λέο Μάτος, Βλάνταν Ίβιτς, Γκάρι Ροντρίγκες, Λούμπος Μίχελ και –τιμής ένεκεν- Ντίμιταρ Μπερπάτοφ, είναι οι δέκα από τις πολλές προσωπικότητες, που κυριάρχησαν στην ασπρόμαυρη επικαιρότητα εντός της χρονιάς η οποία μας αποχαιρετά.

1. Ιβάν Σαββίδης

Ο 57χρονος Έλληνας επιχειρηματίας από το Ροστόφ, ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ από τον Αύγουστο του 2012, έζησε μια πολύ έντονη χρονιά, με εξέχοντα πρωταγωνιστικό ρόλο στα κοινά του συλλόγου του και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το 2016 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον Ιβάν Σαββίδη, που σε αρκετές στιγμές της υποχρεώθηκε να πάρει σημαντικές, ενίοτε κοσμοϊστορικές, αποφάσεις. Σαν αυτή της μη παρουσίας του «Δικεφάλου» στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Ευθύς εξαρχής γνώριζε τις συνέπειες, αλλά μπροστά στο κύρος και την 90χρονη ιστορία της ομάδας, δε λογάριασε τίποτα. Με δική του υπογραφή, εξάλλου, η ασπρόμαυρη ΠΑΕ έκανε λόγο για «επανάσταση» και ουδέποτε μετάνιωσε για εκείνη την απόφαση, καθώς όπως δήλωνε «ήταν μόνη δυνατή και τίμια», γνωρίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν αυτός ο αγώνας να γίνεται χωρίς απώλειες, και ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να θυσιαστεί»,

Ο Σαββίδης εντός του 2016 κλείστηκε στη… φυλακή των τηλεοπτικών αδειών, πειραματίστηκε εκ νέου διοικητικά στην ασπρόμαυρη ΠΑΕ, άλλαξε ουκ ολίγους συνεργάτες, προπονητές, παρέμεινε πάντως πιστός στα ιδεώδη και στις αρχές του γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο επιχείρησε να αλλάξει, μέσω των εκλογών της ΕΠΟ, φιλοδοξώντας να το κάνει πράξη εντός του νέου έτους. Η ανάληψη της προεδρίας στις 17 Οκτωβρίου δεν είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά ήταν και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση…

2. Στέφανος Αθανασιάδης

Θα ακούει 2016, θα φτύνει τον κόρφο του και δε θα θέλει να ξαναζήσει τέτοια χρόνια. Η αλήθεια είναι πως το πρώτο μισό της χρονιάς, έκλεισε με θετικό πρόσημο, τρία δικά του γκολ στα πλέι οφ συνέβαλαν στην έξοδο της ομάδας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά από το καταραμένο βράδυ της 3ης Αυγούστου ζει έναν πραγματικό εφιάλτη. Ο Κλάους «σταυρώθηκε» από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ για τις χαμένες ευκαιρίες στη ρεβάνς με τον Άγιαξ και έκτοτε δε σήκωσε κεφάλι. Ούτε τη βραδιά στο Λίμπερετς, στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν πέτυχε δύο γκολ στη νίκη επί της Σλόβαν, έδειξε να παίρνει τα πάνω του. Να πιστεύει στον εαυτό του. Έφτασε, είναι αλήθεια, πολύ κοντά στο να διαβεί την πόρτα της εξόδου, ο Βλάνταν Ίβιτς που τον πίστεψε από την αρχή συνέχισε να τον στηρίζει, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει την συνέχεια εντός του 2017.

Από όποια μεριά κι αν κοιτάξεις το νόμισμα, όπως και να σηκώσεις το χαρτί, πάντα θα βρίσκεται κάτι να συνοδεύει το όνομά του από εκείνη τη βραδιά. Πέρασε στα ψιλά το σπάσιμο των 100 γκολ, στο 2-0 επί του Πανιωνίου στις 26 Μαΐου, όπως και οι 50 συμμετοχές στην Ευρώπη, ένα από τα πολλά ρεκόρ του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, στις 3 Νοεμβρίου κόντρα στην Καραμπάχ.

3. Γιώργος Τζαβέλλας

Από την αποθέωση, στην απαξίωση… ένα τσιγάρο δρόμος για τον 29χρονο Έλληνα διεθνή αμυντικό, που εντός του 2016 βίωσε τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Ο επίλογος, τις περισσότερες φορές, είναι αυτός που μένει, άρα όλα όσα προηγήθηκαν του αγώνα με τον Ατρόμητο στις 28 Νοεμβρίου σβήστηκαν μονοκονδυλιά. Κι όμως, στο προηγούμενο διάστημα, ο Τζαβέλλας είχε φτάσει να αναδειχθεί από τον κόσμο και τους συμπαίκτες του πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας, στις 13 Σεπτεμβρίου κέρδισε ένα νέο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, καθιερώθηκε στην Εθνική ομάδα, ωστόσο το φινάλε της χρονιάς δεν ήταν καθόλου ιδανικό.

Βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία εσωτερικής διαμάχης στην Τούμπα, που τον έφερε εκτός ομάδας, ο κόσμος του (ξανά) γύρισε την πλάτη και παρά την «τεχνητή» επιστροφή του στα τέλη Δεκεμβρίου στις προπονήσεις, όλοι αντιλαμβάνονται ότι το «κεφάλαιο Τζαβέλλας» έχει κλείσει για τον ΠΑΟΚ.

4. Ρόμπερτ Μακ

Ο Σλοβάκος μεσοεπιθετικός ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2014 και δύο χρόνια αργότερα πωλήθηκε στη δεκαπλάσια τιμή. Εφερε δέκα φορές πίσω τα χρήματα (350.000 ευρώ) που δαπανήθηκαν για την αγορά του από τη Νυρεμβέργη.

Ο Μακ συνέχισε στο πρώτο μισό του 2016 να κάνει εντυπωσιακά πράγματα με την ασπρόμαυρη φανέλα, έκλεισε τη σεζόν 2015-’16 με 20 γκολ και 4 ασίστ και κάπως έτσι ήρθε φυσιολογικά η μεταγραφή-πώλησή του στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Ήταν η πιο αποχώρηση από το ρόστερ του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2016 και η δεύτερη πιο ακριβοπληρωμένη πώληση στην ιστορία του συλλόγου, μετά απ’ αυτή του Λούκας Πέρεθ.

Βρέθηκε στην προετοιμασία της ομάδας στο Άρνεμ της Ολλανδίας, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση για την πώληση του ήταν ειλημμένη, με την Ζενίτ να κερδίζει πάνω στο… νήμα την Άντερλεχτ, που έφτασε πολύ κοντά στην απόκτησή του θαμπωμένη κι από τις εμφανίσεις του Σλοβάκου στο Euro της Γαλλίας. Η συμφωνία με την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης οριστικοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου, με τον ΠΑΟΚ να βάζει στο ταμείο του λίγο πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πρωταγωνιστής σε μια δύσκολη και έντονη βραδιά για τον «Δικέφάλο», στον ημιτελικό του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στις 2 Μαρτίου, ο Μακ κρατάει μόνο τις καλές αναμνήσεις από την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, με τον οποίο συνεχίζει να διατηρεί επαφές.

5. Λούκας Πέρεθ

Μπορεί να είχε ένα χρόνο που αποχώρησε από την Τούμπα, όμως το όνομά του γράφθηκε και συζητήθηκε στη Θεσσαλονίκη πολύ περισσότερο κι από ενεργούς ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Όλα είναι θέμα… τιμής και η εκτόξευση της ποδοσφαιρικής αξίας του Ισπανού μεσοεπιθετικού έφερε στα ταμεία του ΠΑΟΚ ακόμη 6 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία ημέρα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου.

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο «Δικέφαλος» είχε κερδίσει τα πρώτα 1,5 εκατ. ευρώ από την πώλησή του Λούκας στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, όμως εξαιτίας και του Φρανκ Άρνεσεν όταν οριστικοποιήθηκε η μεταγραφή του Ισπανού στην Άρσεναλ του Λονδίνου, στην Τούμπα πανηγύρισαν όσο και στη Γαλικία.

6. Λέο Μάτος

Ο Βραζιλιάνος ήρθε αθόρυβα στην Τούμπα, αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφική κίνηση του Λούμπος Μίχελ και κατά πολλούς είναι η πιο επιτυχημένη επιλογή του ΠΑΟΚ εντός του 2016. Στις 6 Μαΐου ο Βραζιλιάνος πρώην αμυντικός της Ντνίπρο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, κι άρχισε να κάνει απόσβεση μέσα στο γήπεδο. Με 4 γκολ έχει σημαντική συμβολή και στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας, ένας ολοκληρωμένος δεξιός μπακ, που στην καλή του μέρα μπορεί να διαλύσει τις αντίπαλες άμυνες.

Σημαντικά ηγετικά προσόντα και εντονότατη παρουσία από τον γεννημένο στο προάστιο του Ρίο ντε Ζανέιρο, Νιτερόι, Λεονάρντο ντε Μάτος Κρουζ, που έμαθε να κλωτσάει το τόπι στις ακαδημίες της Φλαμένκο και έφτασε μέχρι τον τελικό του Europa League με την Ντνίπρο.

7. Βλάνταν Ίβιτς

Ο Σέρβος προπονητής ανέλαβε στις 9 Μαρτίου την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ και λίγους μήνες αργότερα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ιβάν Σαββίδη, μαζί και ένα τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, αφού πρώτα κατάφερε να επαναφέρει την ομάδα στον σωστό δρόμο και παρά το μειονέκτημα απέναντι σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό να οδηγήσει τον «Δικέφαλο» στα προκριματικά του Champions League.

Από το καλοκαίρι προσπαθεί να βάλει την σφραγίδα του σε μια ομάδα, που παίζει καλό ποδόσφαιρο, αλλά σ’ ένα νεκρό διάστημα (Οκτώβριος – Νοέμβριος) δεν πήρε τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να πάρει βάσει εμφανίσεων και βρέθηκε νωρίς στο -14 από την πρώτη θέση. Στο κύπελλο συνεχίζει στους «16», ενώ κατόρθωσε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στους «32» του Europa League ύστερα από τρία χρόνια απουσίας.

8. Γκάρι Ροντρίγκες

Ο αγαπημένος Γκάρι των ΠΑΟΚτσήδων, μετά από έναν χρόνο προσαρμογής και πολλών τραυματισμών, διανύει εντός του 2016 την καλύτερη περίοδο του έχοντας πετύχει σημαντικά γκολ και κυρίως υπογράφοντας φαρδιά-πλατιά την ιστορική νίκη του «Δικεφάλου» το βράδυ της 24η Νοεμβρίου στο «Αρτέμιο Φράνκι» κόντρα στη Φιορεντίνα.

Στο τέλος εκείνης της βραδιάς ο Πάουλο Σόουζα μίλησε με κολακευτικά λόγια για την ικανότητα του «Γκαρίτο» και τρεις εβδομάδες αργότερα ένα ακόμη ευρωπαϊκό γκολ συνέβαλε στο να κερδίσει ο ΠΑΟΚ την Σλόβαν 2-0 και να βρεθεί στους «32» του Γιουρόπα.

Σε πολλά παιχνίδια, ειδικά στο δεύτερο μισό του ’16, ήταν το «άλφα και το ωμέγα» του «Δικεφάλου», πολύ θα ήθελαν στην Τούμπα να καθίσουν και να μιλήσουν από τώρα για μια πιθανή επέκταση του συμβολαίου, που λήγει το καλοκαίρι του 2018, αλλά μάλλον είναι πιο κοντά στην πώληση (βλέπε Γαλατάσαραϊ), παρά στην ανανέωση. Σύντομα θα φανεί...

9. Λούμπος Μίχελ

Ο Σλοβάκος παράγοντας ξεκίνησε το 2016 ως μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων, μετά την αποχώρηση του Ιάκωβου Αγγελίδη, ανέβαλε πρόεδρος της εταιρείας και λίγο αργότερα όταν και ο Φρανκ Αρνεσεν αποτέλεσε παρελθόν από τον ΠΑΟΚ, έγινε πρόεδρος και αθλητικός διευθυντής. Δύο σ’ ένα…

Επιχείρησε να χτίσει τον ΠΑΟΚ βάζοντας βάσεις με ξένα υλικά, πόνταρε όλα τα λεφτά σε ξένους ποδοσφαιριστές κάτι που ήταν οφθαλμοφανές στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και στη συνέχεια της σεζόν. Συνήθως η θέση του αθλητικού διευθυντή κρίνεται, όχι τόσο από το αποτέλεσμα εντός του γηπέδου, αλλά από την αποτελεσματικότητα των επιλογών που έγιναν και στην περίπτωση του Μίχελ, σε συνεργασία με τον προπονητή και τη διοίκηση. Τον περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας, με πολλά ανοικτά ζητήματα (μεταγραφές, θέμα Τζαβέλλα, δανεικοί κλπ) να υφίστανται μπροστά του.

10.Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ

Αλήθεια, ποιος θα το περίμενε ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να ήταν ο τελευταίος ποδοσφαιρικός σταθμός της μεγάλης καριέρας του Βούλγαρου σούπερ σταρ; Κι όμως τα περίπου 11-12 λεπτά στον τελευταίο αγώνα των πλέι οφ κόντρα στον Παναθηναϊκό μπορεί να ήταν τα τελευταία (ποδοσφαιρικά) λεπτά του «Μίτκο».

Ο 35χρονος φορ περιωπής προσπάθησε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να βρει κάποια ομάδα και να συνεχίσει την καριέρα του, αλλά το πάθος του να ξανά παίξει στην Αγγλία δε φαίνεται να γίνεται προς το παρόν πραγματικότητα.

Στο παιχνίδι με τον Ηρακλή στις 14 Φεβρουαρίου υπέστη την τρίτη θλάση της σεζόν, βαριάς μορφής, που τον κράτησε για σχεδόν τρεις μήνες εκτός γηπέδων, αλλά επέστρεψε πρόλαβε μερικά λεπτά στα ελληνικά πλέι οφ και το παλεύει ακόμη.

Αποχώρησε δίχως τον θόρυβο που είχε προκαλέσει η άφιξη του στη Θεσσαλονίκη, αλλά όπως και να το κάνουμε μια μεγάλη προσωπικότητα των ευρωπαϊκών γηπέδων πέρασε έξι μήνες του 2016 κοντά μας. Κάτι ήταν κι αυτό…

 

Τελευταία Νέα