Το... μελαγχολικό 2016 σε στιγμές (pics)

Το... μελαγχολικό 2016 σε στιγμές (pics)

bet365

Τρομοκρατικές επιθέσεις, προσφυγικό, φυσικές καταστροφές, δολοφονίες, αλλά και μαγικές στιγμές από το Ρίο. Το... καταθλιπτικό 2016 μας αφήνει με εικόνες που σόκαραν τον πλανήτη και το G-Weekend τις θυμάται!

Όταν ο πόνος... πνίγεται στη Μεσόγειο
Τα τελευταία δυο χρόνια η Ευρώπη γνώρισε τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση ανθρώπων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων προσπαθούσε να ξεφύγει από τον πόλεμο και τον τρόμο στη Συρία και άλλες ταραγμένες χώρες. Το βάρος της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης κατανέμεται άδικα, με μόλις δώδεκα χώρες να φιλοξενούν την πλειονότητα των προσφύγων. Η θάλασσα του Αιγαίου και η Μεσόγειος δέχθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες, με τα πληρώματα του λιμενικού και των Super Puma να γυρίζουν άλλοτε χαρούμενοι κι άλλοτε πληγωμένοι από τις αποστολές διάσωσης. Οταν οι πρόσφυγες βγαίνουν ζωντανοί στη στεριά είναι ακόμα μια νίκη τους, όταν όμως τα πτώματα ξεβράζονται ο πόνος στην ψυχή τους κρατάει καιρό... Πέντε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες - αριθμός ρεκόρ - θεωρείται ότι πνίγηκαν συνολικά μέσα στο 2016 στη Μεσόγειο.

Απόδραση από το Χαλέπι
Ας ευχηθούμε όλοι, πως το 2017 δεν θα δούμε εικόνες ανάλογες με αυτές στο Χαλέπι. Περισσότεροι από 10.000 Σύροι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας πριν από τον πόλεμο, ώστε να προστατευθούν από τις αεροπορικές επιθέσεις του Καθεστώντος, αλλά και των τρομοκρατών του ΙSIS. Εικόνες τρομακτικές, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον, ώστε να φτάσουν πιο γρήγορα στα σύνορα με την Τουρκία και να σωθούν. Τι είναι χειρότερο, να πεθαίνουν πέφτοντας από ένα κτίριο επειδή είναι ομοφυλόφιλος ή να πυροβολούνται για να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, γιατί είναι Χριστιανοί; Σεξουαλική δουλεία ή πείνα; Εθνοκάθαρση ή βαρέλια με βόμβες; Η Συρία πονάει και ο άμαχος πληθυσμός είναι το τεράστιο θύμα ενός πολέμου με τρομακτικές απώλειες.

Αϊτή στο… Χάος!
Οπου φτωχός κι η μοίρα του λέει ο θυμόσοφος λαός μας και ταιριάζει απόλυτα στην ολοκληρωτική καταστροφή που έζησε η Αϊτή. Η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, δέχθηκε το 2010 το χτύπημα ενός καταστροφικού σεισμού μεγέθους 7,3 της κλίμακας ρίχτερ. Χαοτική κατάσταση, νεκροί, τραυματίες και η χώρα στο σημείο μηδέν. Εξι χρόνια αργότερα, οι Αϊτινοί είχαν βρει ξανά τη θέληση για ζωή, αλλά ο τυφώνας Matthew φρόντισε να τους κλέψει την ελπίδα. Η βιβλική καταστροφή που συντελέστηκε άφησε πίσω τους 1000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες νεκρά ζώα και ανθρώπους να αναζητούν χωρίς αποτέλεσμα τροφή. Η εξάπλωση της χολέρας στα νοτιοδυτικά αύξησε περαιτέρω τον αριθμό των θανόντων προκαλώντας συγκίνηση σε όλο τον πλανήτη!

Οι πυροβολισμοί που σόκαραν τον πλανήτη
Το αίμα πάγωσε και οι πυροβολισμοί… ακούστηκαν σε όλο τον πλανήτη. «Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε την ομιλία του, ένας ψηλός άνδρας που φορούσε κοστούμι πυροβόλησε πρώτα στον αέρα και μετά κατά του πρεσβευτή. Είπε κάτι για το Χαλέπι και για εκδίκηση», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας λίγη ώρα μετά τη φονική ενέδρα στο Ρώσο πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ «Όσο τα κράτη μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα νιώσετε ασφάλεια. Όποιος έχει μερίδιο για τη σφαγή στη Συρία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες» φώναξε ο τρομοκράτης πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Eνα κουνούπι, εκατομμύρια ανησυχίες!
Στην παγκόσμια υγεία, το 2016 θα μείνει στην ιστορία ως το έτος του ιού Zika. Ποιος δεν ένιωσε παράξενα, όταν στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων υπήρχε ένα... κουνούπι στη Βραζιλία που μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω στον πλανήτη. Ενα τσίμπημα ήταν αρκετό για να μεταφέρει τον ιό και να γεννηθούν παιδιά με ανωμαλίες του εγκεφάλου. Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι το σύμπλεγμα των περιπτώσεων μικροκεφαλίας και άλλων νευρολογικών διαταραχών ο κόσμος υπέστη σοκ. Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε άμεσα κι αυτό επέτρεψε την κλιμάκωση των αρχικών προσπαθειών για την καταπολέμηση του ιού. Ολοι έδρασαν πιο γρήγορα, η διεθνής κοινότητα είχε πάρει σημαντικά μαθήματα από την κρίση του ιού Έμπολα. Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και οι γνώσεις για τον ιό έχουν αυξηθεί, ενώ το δυναμικό εμβόλιο είναι σε εξέλιξη. Η μετάδοση του Ζika από τα κουνούπια έχει αναφερθεί σε 75 χώρες και είμαστε ακόμα μακριά από την πλήρη κατανόηση και τον έλεγχο αυτού του ιού.

Βενεζουέλα χωρίς φάρμακα και... ηλεκτρικό!
Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά για τη Βενεζουέλα. Η χώρα μαστίζεται από την οικονομική κρίση, η Κύβερνηση Μαδούρο αδυνατεί να βρει λύσεις, ενώ δε δείχνει την παραμικρή διάθεση να αφήσει την εξουσία. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους για εισαγωγές των απολύτως αναγκαίων τροφίμων και φαρμάκων. H Φαρμακευτική Ομοσπονδία της Βενεζουέλας υπολογίζει ότι η έλλειψη φαρμάκων πλησιάζει το 85%. Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι οι κάτοικοι της χώρας συνεχίζουν να καταφεύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην υποστήριξη τρίτων για να βρουν φάρμακα. Ποιος θα ξεχάσει και τις εικόνες των εμπορικών καταστημάτων να έχουν κλείσει τις πόρτες τους νωρίς για να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της Kυβέρνησης, αφού υπήρχε δελτίο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Μοσουλή... τρεμοσβήνει στα χέρια του ΙSIS
Ιsis, η χειρότερη μορφή τρομοκρατίας που ζει ο πλανήτης. To 2016 ήταν το έτος με τα περισσότερα εγκλήματά τους και η Μοσούλη έζησε τις πιο εφιαλτικές στιγμές. Ρίψεις αστυνομικών από κτίριο, πνιγμούς αμάχων, ενώ τον Οκτώβριο τζιχαντιστές πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις γυναίκες και τρία κορίτσια, ενώ τραυμάτισαν άλλα τέσσερα παιδιά, επειδή καθυστερούσαν να προχωρήσουν στη διάρκεια εκβιαστικής μετεγκατάστασης από το χωριό Ρουφέιλα. Τα θύματα είχαν μείνει πίσω εξαιτίας αναπηρίας ενός από τα παιδιά. Οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν αμάχους και πέταξαν τις σορούς των 284 ανδρών και αγοριών σε έναν ομαδικό τάφο στο πρώην Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Μοσούλης!

Χωρίς νερό, αλλά με κινητό!
Η είδηση είναι αληθινή. Στην υποσαχάρια Αφρική, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι με ένα τηλέφωνο, παρά την πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ο φτωχός αγροτικός πληθυσμός, οι άνθρωποι που ζουν σε παραγκουπόλεις, καθοδηγούνται από την ελπίδα. Η τεχνολογία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της ακόμα και στις πιο φτωχές πόλεις της Αφρικής, έτσι είναι πιο πιθανό να βρεις κάποιον με κινητό στο χέρι, παρά με ένα φρέσκο ποτήρι νερού. Οι πηγές για καθαρό νερό είναι... ανύπαρκτες, αντίθετα τα μαγαζιά με κινητά είναι πολλά. Ο κόσμος διψά, αλλά βρίσκει παρηγοριά στις λειτουργίες ενός τηλεφώνου.

Αφωνοι με Πάρντι και Μαλσάρ
2016 στιγμές θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε από αυτές που συγκλόνισαν στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία. Οι Βραζιλιάνοι ήταν εντυπωσιακοί, πολύ μουσική, κέφι και φυσικά χορός, αλλά και με κεντρικό μήνυμα πως «Η καρδιά δεν έχει όρια». Ο χορός της Έιμι Πάρντι μας άφησε άφωνους. Με τα δύο της πόδια ακρωτηριασμένα έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, ενώ έχει συμμετάσχει και στο «Dancing with the stars» των ΗΠΑ. Εκεί όμως που ο κόσμος συγκλονίστηκε ήταν στην προσπάθεια της Μάρσια Μαλσάρ να μεταφέρει τη δάδα. Οταν της έπεσε, έσπευσαν κοντά της εθελοντές για να τη βοηθήσουν, αυτό όμως δε χρειάστηκε, αφού εκείνη με τη βοήθεια του μπαστουνιού της σηκώθηκε και συνέχισε την πορεία της. Μάρσια Μαλσάρ είναι μία από τις αθλήτριες σύμβολα του Παραολυμπιακού κινήματος στην Βραζιλία!

Παγκόσμιο σοκ με το Brexit!

Αυτό που πολλοί φοβόντουσαν, αλλά λίγοι πίστευαν (σε αυτό έβαλαν το δαχτυλάκι τους και οι δημοσκόποι) έγινε. Η Βρετανία έπειτα από 43 χρόνια είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που αλλάζει τον χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και τη ζωή όλων μας. Σε μία από τις πλέον ιστορικές στιγμές για την ευρωπαϊκή ήπειρο, 17.410.742 Βρετανοί ψήφισαν Brexit (ποσοστό 51,9%) ενώ υπέρ του Bremain τάχθηκαν 16.141.242 ή το 48,1% των ψηφισάντων. Η διαφορά δηλαδή ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους! Η συμμετοχή ανήλθε στο 72,1%. Η Βρετανία βαθύτατα διχασμένη, γεγονός που δεν μπορεί να παραβλεφθεί και αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν Ουαλία και το συντριπτικό κομμάτι της Αγγλίας ενώ Σκωτία, Βόρειος Ιρλανδία και Λονδίνο ψήφισαν για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Τρομοκρατικό χτύπημα με «υπογραφή» ISIS
Ιούλιος του 2016. Λίγα λεπτά πριν από τις 11:00 το βράδυ το φορτηγό με τον «μοναχικό λύκο» μπήκε στην Promenade des Anglais. Ο τρομοκράτης του αποφασισμένος να σκορπίσει το θάνατο... Είχε μόλις ξεγελάσει τους αστυνομικούς λέγοντας ότι μετέφερε παγωτά.Πατάει το γκάζι και αρχίζει να σκορπά τον θάνατο. «Οι άνθρωποι έπεφταν σαν κορίνες» θα πει αργότερα ένας δημοσιογράφος. Διανύει μια απόσταση δύο χιλιομέτρων, οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα και κάνοντας ζιγκ – ζαγκ αφήνει πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Νεκροί έπεσαν τουλάχιστον 84 αθώοι και ανύποπτοι πολίτες (μεταξύ των οποίων και παιδια), ενώ άλλοι 18 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Βία, αίμα και ανησυχία στις ΗΠΑ
«Είμαστε μαύροι και δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε έτσι. Δεν θα πρέπει να διαμαρτυρόμαστε γιατί όλοι μας φέρονται λάθος. Το κάνουμε γιατί έχουμε δικαιώματα» συνεχίζει με λυγμούς η 9χρονη Ζιάννα και όλοι τη βοηθούν να συνεχίσει μια συγκλονιστική ομιλία «Δεν έχω νιώσει ποτέ έτσι μέχρι σήμερα. Δεν αντέχω αυτή τη συμπεριφορά. Είναι ντροπή να σκοτώνονται οι γονείς μας και να μην μπορούμε να τους δούμε ξανά. Είναι κρίμα να τους θάβουμε. Δακρύζουμε και δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Χρειαζόμαστε τους γονείς μας να είναι δίπλα μας» καταλήγει και οι ΗΠΑ παρακολουθούν θλιμμένες τα όσα διαδραματίζονται. Η κατάσταση ξεφεύγει πέρα από τα όρια, θάνατοι Αφροαμερικανών από τα χέρια των αρχών επιβολής του νόμου, αλλά και μισητή στοχοποίηση και δολοφονία των αστυνομικών. Οι ΗΠΑ σε έναν... παράλογο πόλεμο που οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν. Το 2016 είναι πιο βίαιο, πιο αιματηρό. Κάνσας, Σαν Ντιέγκο, Σάρλοτ, αίμα, εκδίκηση, φωνές διαμαρτυρίες και οι Ηνωμένες Πολιτείες τρέμουν... Ο Ντόναλτν Τραμπ θα τα καταφέρει; Οι προηγούμενοι πάντως απέτυχαν...


Απόπειρα πραξικοπήματος στη Γειτονιά μας!
Βράδυ 15ης Ιουλίου, τανκς στο αεροδρόμιο, τανκς στις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης, στρατιώτες οπλισμένοι σε Πόλη και Αγκυρα. Οχι, δεν ήταν άσκηση, αλλά απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Διήρκεσε για αρκετές ώρες έως ότου πριν το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου είχε πλέον διαπιστωθεί πως είχε αποτύχει οριστικά. Η ενέργεια φέρεται σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση να είχε ενορχηστρωθεί από ομάδα στρατιωτικών εντός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η απόπειρα προκάλεσε υλικές ζημιές, 265 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.[14] Στην Άγκυρα , το τουρκικό Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο βομβαρδίστηκαν. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά σε μεγάλα αεροδρόμια στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Τα ΜΜΕ που είχαν πολεμηθεί τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν σανίδα σωτηρίας για τον ισχυρό άνδρα της χώρας. Η συνέχεια έφερε... βία και διώξεις. Έως την 19η Ιουλίου, συνελήφθησαν ή αποτάχθηκαν 20.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, και δικαστικοί υπάλληλοι από τις υπηρεσίες του κράτους, ενώ ο Ερντογάν άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό για επαναφορά της θανατικής ποινής!


Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης συγκλονίζεται...
Eνα κύπελλο (Σουνταμερικάνα) που δε σηκώθηκε ποτέ από τα χέρια του προπονητή, των παικτών της Σαπεκοένσε. Στις 22 Δεκεμβρίου απονεμήθηκε το Κύπελλο στον πρόεδρο του συλλόγου, έπειτα από επιθυμία και της Ατλέτικο Νασιονάλ. Η άσημη Σαπεκοένσε άρχισε την πορεία προς της δόξα το 2009, σε τέσσερα χρόνια ανέβηκε ισάριθμες κατηγορίες και ήταν το μοναδικό κλαμπ στη μεγάλη κατηγορία της Βραζιλίας χωρίς χρέη. Ο δρόμος για την κορυφή όμως, έγινε δρομολόγιο για τον ποδοσφαιρικό παράδεισο. Ολα έγιναν στάχτες στις πλαγιές ενός βουνού της Κολομβίας και κανείς δεν ξέρει με ποιον τρόπο θα συνεχίζει να γράφεται η ιστορία της Σαπεκοένσε, που πλέον τη γνωρίζουν άπαντες για τον χειρότερο λόγο του κόσμου… Στο αεροπορικό δυστύχημα σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι, ανάμεσά τους 21 δημοσιογράφοι. Η ομάδα ξεκληρίστηκε και σώθηκαν μόλις τρεις παίκτες.


Ειρήνη στην Κολομβία!
Επιτέλους και κάπου... Ειρήνη! Τον Δεκέμβριο του 2016 το Κογκρέσο της Κολομβίας ενέκρινε οριστικά την αναθεωρημένη συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στο κολομβιανό κράτος και την οργάνωση Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), δίνοντας τέλος σε ένοπλη διαμάχη 52 ετών. Στόχος της συμφωνίας είναι η παράδοση των όπλων από πλευράς των FARC και η μετατροπή τους σε πολιτική οργάνωση, μετά από μία διαμάχη μισού αιώνα η οποία κόστισε τη ζωή σε 260.000 ανθρώπους.

Toυρκία σε... πόλεμο
Οι μάχες μεταξύ Κούρδων αυτονομιστών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και τουρκικού στρατού έχουν πάρει τη μορφή πολέμου. Δεκάδες νεκροί Κούρδοι, αλλά και Τούρκοι στρατιώτες και ο εμφύλιος είναι πλέον γεγονός! Μάχες στις πόλεις, μάχες στα βουνά και η Τουρκία ζει τις πιο εφιαλτικές στιγμές της. Πόλεις φαντάσματα στη νοτιοανατολική Τουρκία, αλλα και η χώρα σε κόκκινο συναγερμός. Το 2016 πάνω από 20 σημαντικές τρομοκρατικές ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών, με πολλαπλάσιο αριθμό τραυματιών, χωρίς να υπολογίζονται το κόστος σε υλικές ζημιές και το τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό. Στις 10 Δεκεμβρίου παγιδευμένο όχημα από το ΤΑΚ ανατινάζεται κοντά στο στάδιο Μπεσικτάς. 46 νεκροί κυρίως αστυνομικοί και 166 τραυματίες. Επτά ημέρες αργότερα, νέο μακελειό με 13 νεκροί και 55 τραυματίες στρατιώτες από έκρηξη σε παγιδευμένο όχημα.

Αποτέλεσμα εικόνας για diyarbakir war

 

Τελευταία Νέα