130 χρόνια Άρσεναλ!

Κώστας Ζάλιαρης
130 χρόνια Άρσεναλ!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal θυμάται τη «γέννηση» της Άρσεναλ και το ξεκίνημά της ως Dial Square. 130 χρόνια μετά, το μέγεθος του συλλόγου, τον θέλει να έχει μόνιμο στόχο την κορυφή...

Πρόσφατα, ο Αρσέν Βενγκέρ συμπλήρωσε 20 χρόνια παρουσίας στον πάγκο των «κανονιέρηδων», έχοντας αλλάξει ολόκληρη την ιστορία της ομάδας και συνεχίζοντας – Θεού θέλοντος και... διοικήσεως επιτρέποντος – μέχρι να την στείλει ξανά στην κορυφή...

Η 11η Δεκεμβρίου, είναι η ημερομηνία που αυτός ο αγγλικός, ποδοσφαιρικός κολοσσός πλέον, γιορτάζει κάθε χρόνο τα γενέθλιά του. Αυτά τα γενέθλια που είναι... κάπως περίεργα και δεν αφορούν την Άρσεναλ ως... Άρσεναλ, αλλά την ομάδα με πολύ διαφορετική υπόσταση, σε πολύ διαφορετικές εποχές, με πολύ διαφορετικούς ποδοσφαιριστές και φυσικά με διαφορετικό όνομα.

Γυρίζοντας πίσω στο 1886, σε ένα εργοστάσιο στο Γούλγουϊτς, ο Ντέιβιντ Ντάσκιν που εργαζόταν εκεί, είχε την ιδέα αλλά ακόμα όχι την αφορμή που θα μετέτρεπε τη... σπίθα στο μυαλό του, σε φλόγα.

Αυτό, συνέβη έπειτα από μια επίσκεψη των Φρεντ Μπίρντσλεϊ και Μόριτς Μπέιτς, που αγωνίζονταν στη Νότιγχαμ Φόρεστ εκείνη την εποχή!

Περίπου 15 άτομα συμφώνησαν να διαθέσουν χρήματα για τη δημιουργία ποδοσφαιρικού σωματείου. Με οικονομική συμβολή και από τον Ντάνσκιν, αγόρασαν και μια μπάλα.

Αυτά, δύο μήνες πριν από την ίδρυση και το πρώτο παιχνίδι της Dial Square, τον Οκτώβρη του 1886.

Τον Δεκέμβριο εκείνου του έτους και πιο συγκεκριμένα την 11η μέρα εκείνου του μήνα, γράφτηκε ιστορία.

Το ιδρυθέν σωματείο δεν είχε όνομα, φανέλες και γήπεδο. Γι' αυτό, αγωνίστηκε με το όνομα «Dial Square», από το εργοστάσιο που βρισκόταν στις νότιες όχθες του Τάμεση κι εργαζόταν ο Ντάνσκιν.

Η ομάδα που αντιμετώπισαν, λεγόταν Ίστερ Γουόντερερς. Η «Dial Square», τη διέλυσε με σκορ 6-0!

Αυτή ήταν η αρχή!

Πέρασαν χρόνια, πέρασαν στιγμές, πέρασαν τίτλοι, επιτυχίες, τρανταχτές αποτυχίες και η πιο σημαντική αλλαγή εποχής για τον σύλλογο από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ, ήταν η πρόσληψη του Αρσέν Βενγκέρ που έφτασε να μετράει 20 χρόνια παρουσίας στην άκρη του πάγκου και πιθανότατα να ετοιμάζεται για μερικά ακόμα...

Η σύγχρονη ιστορία του συλλόγου είναι τέτοια που οι οπαδοί της ομάδας έχουν στιγμές και πράγματα που μπορούν να κρατούν, να διατυμπανίζουν και να υπερηφανεύονται γι' όλα αυτά, αλλά και στοιχεία που δεν τιμούν καθόλου τους «κανονιέρηδες» αλλά... έχουν μάθει να ζουν μ' αυτά.

Το Gazzetta Weekend Journal, παραθέτει τα θετικά και τα αρνητικά δεδομένα της Άρσεναλ, στη συμπλήρωση 130 ετών ιστορίας...

Οι «Invincibles» είναι... αιώνιοι: Πάντοτε η σκιά τους θα περιπλανιέται στον περίγυρο της ομάδας, δύσκολο έως ακατόρθωτο σε αυτό την Πρέμιερ Λιγκ και τη σύγχρονη ιστορία του πρωταθλήματος να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Οι «ανίκητοι» είναι μια ιστορία μόνοι τους, σήμα κατατεθέν της Άρσεναλ, με το αήττητο πρωτάθλημα του 2004 να είναι το πρώτο που έρχεται με αυτό τον τρόπο για κάποια αγγλική ομάδα, έπειτα από την Πρέστον της σεζόν... 1888-1889! Μάλιστα, από τον Μάιο του 2003 έως και τον Οκτώβριο του 2004, συμπληρώθηκαν 49 ματς δίχως ήττα για τους Πρωταθλητές εκείνης της εποχής, με 36 νίκες και 13 ισοπαλίες! Όσο κι αν παρακαλούν κι αν κάνουν προσευχές κι αν ελπίζουν στην ποδοσφαιρική μοίρα του συλλόγου τους να υπάρξει ξανά τέτοια γενικά, οι οπαδοί της Άρσεναλ καλό θα είναι να μην περιμένουν να ξαναδούν κάτι τέτοιο. Άλλωστε, δεν έχει και γούστο να επαναλαμβάνεται... Γι' αυτό ορισμένες ιστορίες παραμένουν αναλλοίωτες σε αξία και σημασία...

Είναι πολλά τα χρόνια δίχως πρωτάθλημα: Από τους Invincibles μέχρι και σήμερα, η κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ είναι... άγνωστο πράγμα για τον σύλλογο. Και μπορεί ορισμένες προσπάθειες να οδήγησαν την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ στο ρετιρέ για κάμποσο καιρό κατά τη διάρκεια του αγγλικού Μαραθωνίου, όμως ουδέποτε έδειξε ικανό το σύνολο του Αλσατού να παραμείνει στην κορυφή και να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κάθε χρόνο, ίδιος στόχος, ίδιες σκέψεις, προστίθεται ωριμότητα και ποιότητα στο ρόστερ, όμως κάθε φορά κάποιες άλλες ομάδες είναι πιο δυνατές από τους «κανονιέρηδες». Ναι, σωστά σκέφτεστε πως και φέτος με τον Αλέξις Σάντσες οδηγό πάλι απώτερος σκοπός είναι το πρώτο σκαλί της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ. Μήπως όμως ξανά κάτι δείχνει ότι άλλοι διεκδικητές έχουν το μέταλλο για να φτάσουν σωστά και με σύνεση στον τίτλο;

Το πιο κερδοφόρο γήπεδο της Ευρώπης: Πρόσφατα, η γνωστή εταιρεία Deloitte δημοσιοποίησε στοιχεία που σίγουρα προκαλούν την ευτυχία των ανθρώπων της Άρσεναλ και τους δικαιώνουν για την ανέγερση του «Έμιρεϊτς», παρά τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε στο αγωνιστικό κομμάτι πριν από αρκετά χρόνια... Ο Αρσέν Βενγκέρ δεν είχε χρήματα να ξοδέψει για σημαντικές μεταγραφές, με τον λονδρέζικο σύλλογο ν' ακολουθεί αυστηρή πολιτική όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι, όμως, τα στοιχεία της Deloitte για το κερδοφόρο γήπεδο της Ευρώπης προκαλεί την ευτυχία των ανθρώπων της Άρσεναλ. Το «Έμιρεϊτς», το οικονομικό έτος 2014-2015, απέφερε στην ομάδα κέρδη 132 εκατ.ευρώ, ποσό που είναι το 30% του ετήσιου κέρδους των «κανονιέρηδων»! Ένα γήπεδο που συμπεριλαμβάνεται στα υπερσύγχρονα της Αγγλίας, που ανέβασε επίπεδο την Άρσεναλ, που τη ζόρισε στο αγωνιστικό κομμάτι όσον αφορά τις αποφάσεις που πάρθηκαν για την ανέγερση και την αποπληρωμένη του, όμως είναι το «σπίτι» που αρμόζει σε έναν τέτοιο σύλλογο.

Πιο διχασμένος από ποτέ ο κόσμος: Υπέρμαχοι του Βενγκέρ και «πολέμιοί» του. Ένα «Έμιρεϊτς» που μπορεί όσο περνάει ο καιρός και η Άρσεναλ παρουσιάζει αυτή την πολύ καλή εικόνα να έχει ηρεμήσει και να περιμένει πλέον την ανταπόκριση της ομάδας στα μεγάλα και τα δύσκολα που έρχονται στη σεζόν, αλλά μέχρι και το καλοκαίρι, ο κόσμος υπήρξε ίσως πιο διχασμένος από ποτέ όσον αφορά στο θέμα της παραμονής του Βενγκέρ ή της αλλαγής κεφαλαίου δίχως τον Αλσατό στον πάγκο. Ο τρόπος με τον οποίο χάθηκαν τα πάντα και την περασμένη αγωνιστική περίοδο, εξόργισε τους οπαδούς που άρχισαν να δημιουργούν στο «Έμιρεϊτς» μια πολύ περίεργη ατμόσφαιρα, πρωτόγνωρη στα χρονικά της παρουσίας του Αλσατού κόουτς στην τεχνική ηγεσία, με τα σενάρια περί ενδεχόμενης απόλυσης να περισσεύουν, αλλά την... κρίση, να δείχνει πως έχει μπει κάτω απ' το χαλί προς το παρόν.

Κάθε χρόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ: Από την αγωνιστική περίοδο 2000-2001 μέχρι και τη φετινή διοργάνωση, η Άρσεναλ δεν έχει απουσιάσει από την τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ ούτε για μια χρονιά! Παρούσα κάθε φορά στο πάρτι των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, είναι από τους λόγους για τους οποίους μπορεί ο σύλλογος του Λονδίνου να υπερηφανεύεται και να θεωρεί τιμή για την ιστορία του το γεγονός πως συνεχώς θα συμπεριλαμβάνεται στην ελίτ της Γηραιάς Ηπείρου, θ' αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, θα σημειώνει μεγαλειώδεις νίκες, θα γνωρίζει βαριές ήττες και αποκλεισμούς, ενώ, η τελευταία φορά που δεν είχαν περάσει από τη φάση των ομίλων, ήταν το μακρινό 1999! Έπειτα από τόσα χρόνια, θα μπορούσε με ευκολία οποιοσδήποτε οπαδός της ομάδας να φωνάξει πως Άρσεναλ σημαίνει... Τσάμπιονς Λιγκ!

Αλλά... : Σε αυτά τα χρόνια συνεχούς παρουσίας στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και των διαδοχικών προκρίσεων από την αρχική φάση των ομίλων, η Άρσεναλ έχει δώσει το «παρών» μονάχα σε έναν τελικό, το 2006 και αποτυγχάνει να διεκδικήσει το τρόπαιο. Δεν είναι από τις ομάδες που δεν μπορούν ή που δεν έχουν πιθανότητες ή που τις καταδικάζει κανείς με την έναρξη του θεσμού κάθε Σεπτέμβρη, όμως, πότε τα ζόρικα εμπόδια στα νοκ-άουτ ματς, πότε λάθη που καθορίζουν τις αναμετρήσεις και οδηγούν στον αποκλεισμό με... μαθηματική ακρίβεια αλλά και πολλές φορές η «λιποψυχία» της ομάδας, δεν την έχουν αφήσει να... αγιάσει. Είναι ένα μεγάλο παράπονο των οπαδών της Άρσεναλ, που τα τελευταία έξι χρόνια έχουν δει τον σύλλογο ν' αποχαιρετά το Τσάμπιονς Λιγκ από τη φάση των «16» και το... πιο κοντινό στον τελικό του 2006, να είναι ο ημιτελικός του 2009.

Overall: Την ιστορία ομάδων όπως η Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ, δεν την έχει. Όπως επίσης δεν έχει και την ιστορία των Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι, ακόμα κι αν οι δύο τελευταίες έχουν να επιδείξουν περισσότερους τίτλους από τους «κανονιέρηδες» τον 21ο αιώνα. Όσο κι αν τα δύο τελευταία χρόνια το έχει αποφύγει και μάλιστα στο φινάλε του περσινού πρωταθλήματος κατάφερε να τερματίσει πάνω από τη «μισητή» της, Τότεναμ, η ρετσινιά της 4ης θέσης θέλει πολλά ακόμα για να φύγει. Όπως επίσης και θέλει πολλά ακόμα αυτή η ομάδα για να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να κοντράρει «γίγαντες» όπως η Μπάγερν Μονάχου, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικο και άλλες, στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ένας Αλέξις δεν φέρνει την Άνοιξη, αλλά φέρνει χαμόγελα και αποτελέσματα σε παιχνίδια που ενδεχομένως οι υπόλοιποι να μη μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Ο Βενγκέρ στον πάγκο, ο μακροβιότερος κόουτς στην Πρέμιερ Λιγκ, βάζει σε προτεραιότητα άλλες αξίες κι όχι τα εκατομμύρια που.. ίπτανται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ξέρει τι εστί Πρέμιερ Λιγκ, κάνει τις υπερβάσεις του, αλλά μήπως δεν ξέρει ούτε εκείνος τι ακριβώς χρειάζεται για να φτάσει η Άρσεναλ στον τίτλο;

Πολλά ερωτήματα, πολλές διαφορετικές σκέψεις, δύο όψεις σε κάθε κομμάτι που αναλύει κανείς γύρω από αυτή την ομάδα, αλλά όχι στα γενέθλια.

Άρσεναλ, 130 ετών...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα