Γιατί εδώ είναι Βαλκάνια!

Γιατί εδώ είναι Βαλκάνια!

bet365

Ενα γήπεδο, δυο χώρες και ball boys με... διαβατήρια. To Gazzetta Weekend Journal γράφει για τις τραγελαφικές καταστάσεις στα σύνορα Βοσνίας - Κροατίας που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω.

Βαλκάνια, εδώ που όλα επιτρέπονται, εδώ που το τρελό θεωρείται φυσιολογικό. Μια γειτονιά που... βράζει, μια γειτονιά που έχει τόσες κόντρες που δε θα βρεις σε όλο τον πλανήτη! Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τα σύνορα διασχίζουν πόλεις, ένας αγρότης είναι πολίτης... δυο χωρών, αφού το μισό οικόπεδό του είναι στη Βοσνία και το άλλο μισό στην Κροατία. Bosanska Kostajnica, 450 χιλιόμετρα δυτικά του Σεράγεβο, μια πόλη, ένα γήπεδο, δυο χώρες και ball boys με... διαβατήρια!

Λίγο πολύ κάθε αγώνας ποδοσφαίρου στην έδρα της Kostajnica είναι... διεθνής αγώνας. Το ένα τρίτο της πόλης ανήκει στην Κροατία, το άλλο στη Βοσνία. Αν ένας παίκτης δε σημαδέψει το τέρμα, τότε η μπάλα θα βρεθεί στο κοντινό άλσος. Υπό άλλες συνθήκες, ένα ball boy θα έφερνε αμέσως τη μπάλα. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθεί μαζί με τον αθλητικό διευθυντή, ο οποίος θα διαθέτει διαβατήριο για να περάσουν τα σύνορα και πάντα υπό την επίβλεψη αστυνομικών. Απίθανο ε; «Ο διευθυντής της ομάδας έχει πάντα το διαβατήριο μαζί του, μόνο έτσι θα πάρουμε τη μπάλα» τονίζει ο Ζόραν Αβράμοβιτς, αντιπρόεδρος του συλλόγου. Το αποχετευτικό σύστημα, όπως και το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Kostajnica είναι μοιρασμένα.


Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι παίκτες... διασχίζουν τα σύνορα εκατοντάδες φορές. Οι πάγκοι είναι στο μέρος της Κροατίας, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε πως τον αγώνα παρακολουθεί και... Ευρωπαϊκή Ενωση! «Ευτυχώς οι ποδοσφαιριστές ακόμα δεν έχουν διαβατήρια στα σορτσάκια τους. Πριν τη διάλυση, η Παρτιζάν έπαιζε στο περιφερειακό πρωτάθλημα με συλλόγους όπως η Σλάβεν Μπελούπο, ωστόσο τώρα ανήκουμε στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Μπάνια Λούκα. Εχουμε καλές σχέσεις με τους Κροάτες, αρκεοί παίκτες έχουν παίξει στην ομάδα μας, ενώ αρκετοί έρχονται να δουν την ομάδα ακόμα και τώρα. Ναι, χρειάζονται διαβατήριο για τις εξέδρες...» τονίζει ο Αβράμοβιτς.

FK Partizan Kostajnica's home pitch spans across two countries(Bosnia and Croatia).

Δεδομένου ότι η Κροατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013, έπρεπε να επιβάλει αυστηρούς κανόνες εισαγωγής, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους κατοίκους της βοσνιακής Kostajnica να κάνει κάτι τόσο απλό όσο να ποτίζουν τα χωράφια τους στην... Κροατία. Έτσι, αν ο Σιντ Ικάνοβιτς θέλει να εργαστεί στη γη του ή να κάνει τη συγκομιδή των καλλιεργειών του στην Κροατία, πρέπει πρώτα να πλύνει το τρακτέρ του, αφού κανείς δεν μπορεί να μπει σε μέρος της ΕΕ με... βρώμικα ελαστικά.

 

Τελευταία Νέα