Όραμα, μέριμνα, πράξη! (pics)

Όραμα, μέριμνα, πράξη! (pics)

Ο Δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος μιλάει στο Gazzetta Weekend για το όραμά του και όλα όσα κάνουν τον Δήμο, διαφορετικό από τους περισσότερους.

Η οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητη, όπως όμως είναι και η συχνότητα με την οποία παρουσιάζεται ως δικαιολογία για πολλά πράγματα γύρω μας. Ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού αποτελεί εξαίρεση του κανόνα και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, αποδεικνύει πως με θέληση, και προγραμματισμό, τα πάντα μπορούν να γίνουν.

Ο συγκεκριμένος Δήμος είναι μπροστά από την εποχή του γιατί δε συναντάς συχνά application σε κινητό «CITIFY - Papagou – Cholargos Smart City» για να μπορεί ο πολίτης να αναφέρει προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι σύνηθες να υπάρχουν κοινωνικό φροντιστήριο για μαθητές, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο για την περίθαλψη των ασθενών που δυσκολεύονται.

Δεν είναι σύνηθες να υπάρχει δημόσιο crossfit που μπορεί ο οποιοσδήποτε με την παρουσία γυμναστών να προπονείται, ούτε βέβαια όλα τα γήπεδα της πόλης να είναι ολοκαίνουρια.

Ο Δήμος έχει μεριμνήσει μέχρι και ειδικές σακούλες για τα περιττώματα των σκύλων σε όλα τα πάρκα, ώστε να παραμένεουν οι χώροι καθαροί για τα πιτσιρίκια και τον κόσμο που τα επισκέπτεται.

Ο Δήμαρχος, Ηλίας Αποστολόπουλος είναι μόλις 40 ετών και η φρεσκάδα στις ιδέες του φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού μόλις δύο χρόνια μετά την παρουσία του στην ηγεσία της Δημοτικής αρχής.

Το Gazzetta Weekend φιλοξενήθηκε στο γραφείο του για μία πολύ όμορφη συζήτηση.

Πόσο εύκολο είναι για έναν δήμαρχο που καθημερινά λαμβάνει παράπονα κάθε είδους, να προσπαθεί να ανταποκρίνεται και να δίνει άμεσα λύσεις? Είναι πάντα εφικτό?

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν δήμαρχο αυτό, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που αντιμετωπίζει καθημερινά.

Παρόλα αυτά όμως η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι  βασική μας προτεραιότητα και  μέσω των υπηρεσιών μας ανταποκρινόμαστε άμεσα σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί.

Πιστεύω πως ένας δήμος πρέπει και οφείλει να συνδυάζει τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων του με το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του, ο οποίος φυσικά γίνεται βάσει των αναγκών των πολιτών.

Εγώ προσωπικά δέχομαι πολίτες σχεδόν καθημερινά εκτός προγραμματισμένων ραντεβού, αλλά και δύο φορές την εβδομάδα προγραμματισμένα, ακριβώς για το λόγο ότι θέλω να ακούω από τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και μαζί να βρίσκουμε λύσεις. Επίσης επικοινωνώ μαζί τους μέσω face book και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η ανταπόκρισή μας στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών είναι άμεση και αυτό το έχουμε επιτύχει είτε με προσωπική επαφή όπως σας είπα, αλλά και δημιουργώντας μια  mobile και web εφαρμογή το «CITIFY - Papagou – Cholargos Smart City» που επιτρέπει στους πολίτες μας να αναφέρουν στο Δήμο μας προβλήματα που συναντούν στην καθημερινότητά τους και έτσι να  συμμετέχουν ενεργά στην επίλυσή τους.

Είσαι ένας νέος σε ηλικία και κυρίως σε καινοτόμες ιδέες Δήμαρχος. Μίλησε μας για τις αλλαγές που προωθήθηκαν στον Δημο και άμεσα άλλαξαν την καθημερινότητα των δημοτών.

Μια από τις βασικότερες αλλαγές είναι η συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση του Δήμου μας.  Αυτό το πετύχαμε μέσω της εφαρμογής που σας περιέγραψα πριν και μέσω της δημόσιας διαβούλευσης όπου οι κάτοικοι της πόλης μας έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής και λόγου σε θέματα που τους αφορούν και τους απασχολούν.

Επίσης με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μας δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της άθλησης, πραγματοποιώντας πολλά έργα αναβάθμισης των αθλητικών μας εγκαταστάσεων και προγραμματίζοντας πολλά νέα, δημιουργώντας τέσσερα υπαίθρια γυμναστήρια και διεξάγοντας πολλές και νέες αθλητικές δραστηριότητες.

Τοποθετήσαμε υπόγειους κάδους σε σημεία όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση απορριμμάτων, επεκτείναμε τη δημοτική συγκοινωνία του δήμου μας και εντάξαμε δρομολόγια προς εξυπηρέτηση των φοιτητών και μαθητών της πόλης μας, συνεργαζόμαστε με ιδιωτική εταιρία security με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών μας και πολλά άλλα.

Στην πρώτη αυτή διετία της θητείας σου υπάρχει κάτι που έχει καθυστερήσει να υλοποιηθεί , το οποίο όμως ήταν στις άμεσες προτεραιότητες του προγράμματός σας?

Σίγουρα υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση όσον αφορά σε έργα που είχαμε προγραμματίσει, λόγω της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων.

Μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει επίσης λόγω της γραφειοκρατίας και των αλλεπάλληλων εγκρίσεων από κρατικούς φορείς, που απαιτούνται για την υλοποίηση ενός έργου (υπουργεία, δασαρχείο κ.α.)

Παρόλα αυτά όπως  και με την καθοριστική συμβολή των υπηρεσιών και των υπαλλήλων του δήμου μας, είμαστε σε καλό δρόμο. Θεωρώ πως έχουμε καταφέρει πολλά στο διάστημα των δύο χρόνων και συνεχίζουμε με εργατικότητα και ζήλο την προσπάθειά μας.

Ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού φαίνεται να στοχεύει έντονα στο στοιχείο της συλλογικότητας, με την έννοια μιας κοινότητας ( όπως το συναντάει κανείς στα "communities" των αμερικανικών προαστείων) με έντονες κοινωνικές δράσεις στήριξη στους δημότες και μεγάλη συμμετοχή απο μέρους τους .Πως επιτυγχάνεται αυτό το πνεύμα και πως συμβαδίζει με την ελληνική νοοτροπία που είναι διαφορετική?

Η έννοια της συλλογικότητας είναι πολύ βασική στην τοπική αυτοδιοίκηση και η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της θητείας μας στοχεύουμε σε αυτή.

Θέλουμε πολίτες ενεργούς. Να συμμετέχουν στη διοίκηση του δήμου, να αγαπούν  την πόλη που ζουν και όλοι μαζί να προσπαθούμε για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας.

Τους δίνουμε λοιπόν χώρο, είμαστε προσιτοί, είμαστε κοντά τους και πολύ βασικό, τους ακούμε και πολλές φορές υιοθετούμε και προτάσεις τους. 

Επίσης οι ανάγκες που γέννησε η δύσκολη οικονομική συγκυρία  που πολλοί συνάνθρωποί μας βιώνουν, μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά. Και το μόνο που χρειάζεται είναι μια κινητήρια δύναμη για να δείξουμε όλοι το καλό μας πρόσωπο.

Και αυτή η κινητήρια δύναμη είναι ο δήμος μας μέσω των δράσεών του.

Βασικό μας μέλημα είναι η στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και ήδη στο δήμο μας λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, η Κουζίνα για όλους και το Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Διοργανώνουμε δράσεις που στόχο έχουν τη βοήθεια συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Δράσεις για την προώθηση του μαζικού αθλητισμού και την προάσπιση του αγαθού της υγείας, όπως ο Αγώνας Δρόμου μέσα στην πόλη μας, ο Ποδηλατικός Γύρος και ο Δρόμος Βουνού στον Υμηττό, πολλές αθλητικές δραστηριότητες για τα παιδιά και πολλά άλλα.

Και φυσικά σε όλες αυτές τις δράσεις έχουμε καταφέρει να έχουμε την καθοριστική στήριξη των συμπολιτών μας, τους οποίους και ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Τι να περιμένουμε να δούμε τα επόμενα δυο χρόνια στον Δήμο?

Για τα επόμενα χρόνια καταρχήν θα ήθελα να ευχηθώ να είμαστε όλοι καλά και κυρίως να καταφέρει η πατρίδα μας να ανακάμψει.

Όσον αφορά στο Δήμο μας θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για μια Έξυπνη Πόλη, Βιώσιμη Πόλη, Πόλη Κοινωνικής Συνοχής.

Μια Πόλη που θα εξελίσσεται κάθε μέρα με καινοτόμες ιδέες, σεβόμενη τα «προνόμια» που της χάρισε η θέση της και η φύση, στοχεύοντας στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού της περιβάλλοντος, σε μια αειφόρο ανάπτυξη που θα συμβαδίζει με την ευημερία των πολιτών της. 

Επόμενα Άρθρα

Η καλύτερη ομάδα του NCAA! (vids,pics)

Η καλύτερη ομάδα του NCAA! (vids,pics)

Την περίοδο 1982-1984 μια παρέα παικτών έκανε πράξη το σύνθημα του Μάη του ’68. Τουλάχιστον στο μπάσκετ, η φαντασία εξουσίασε.To Gazzetta Weekend Journal σας θυμίζει το story! 

Αστέρας και στα social media με άρωμα... Μπάγερν και Ομπάμα!

Αστέρας και στα social media με άρωμα... Μπάγερν και Ομπάμα!

Ο Αστέρας Τρίπολης συνεχίζει να... μεγαλώνει μέσω των social media. Η σχέση με την Μπάγερν που «χτίζει» κι ο... Ομπάμα τον έκαναν να τραβήξει όλο και περισσότερα βλέμματα κι ο...