Ποιο Facebook; Τα «πεσίματα» έγιναν στο mIRC!

Ποιο Facebook; Τα «πεσίματα» έγιναν στο mIRC!

Υπήρχε ζωή και πριν το Facebook. Το mIRC ήταν εκείνο που σε έβαλε στο κόλπο πραγματοποιώντας τα πρώτα διαδικτυακά φλερτ σου. Το θυμάσαι;

 

Εν έτει 2016. η ζωή χωρίς Facebook, Ιnstagram, Twitter, Viber και WhatsΑpp φαντάζει αδιανόητη και βαρετή.

Αν το καλοσκεφτείς δεν περνάει μέρα δίχως να κάνεις χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 τα παραπάνω ήταν άγνωστες λέξεις...

Και όμως ακόμη και εκείνη την εποχή υπήρχε η δυνατότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με τα έξω κόσμο μέσω του διαδικτύου.

Φωτογραφίες μπορούσες να στείλεις και μέσω chat. Ναυαρχίδα των chat rooms και μέσο για να πλοηγηθείς σε έναν άγνωστο αλλά συνάπα συναρπαστικό κόσμο αποτελούσε το θρυλικό mIRC.

Για την γενιά των 30+ , το mIRC αποτελούσε μονόδρομο, αλλά και πύλη για νέες γνωριμίες με αγνώστους και ως εκ τούτου με αναπάντεχη κατάληξη. Ήταν ένα μίνι Facebook πριν το ...Facebook δίχως ασφαλώς το ίδιο ρεπερτόριο επιλογών, αλλά και ταχύτητα της σημερινής μορφής του.

Πριν από 17-18 χρόνια για να στείλεις ένα τραγούδι πάλευες στην καλύτερη περίπτωση μία ώρα με τους δαίμονες της dial up σύνδεσης σου!

Το IRC ουσιαστικά ήταν υπηρεσία συνδιάλεξης σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου. Η επικοινωνία γινόταν μέσω κειμένου και υπήρχαν συγκεκριμένα θεματικά κανάλια για να κάνουν πιο εύκολη την ζωή του χρήστη.

Το Grnet ήταν ένας από του πρώτους IRC servers. Εκεί έβρισκες το δημοφιλέστερο κανάλι #Hellas. Για αυτό άλλωστε έμπαινες.

Έβλεπες στην κεντρική οθόνη του καναλιού όσα γράφονταν και νόμιζες πως βρίσκεσαι στο Matrix.

Όλο το ψωμί όμως ήταν οι συνομιλίες που έκανες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε σχέσεις ή ακόμη και γάμους!

Το nickname κάποιες φορές ήταν παραπλανητικό και δεν γνώριζες εάν απευθυνόσουν σε άνδρα ή γυναίκα, αφού υπήρχε και η κατηγορία εκείνων που ήθελαν να κρύψουν το φύλο τους.

Αν μη τι άλλο η αίσθηση της ανωνυμίας ήταν μαγική. Η αύξηση των χρηστών ίντερνετ στην Ελλάδα μετά τα μέσα της δεκαετίας του 90' οδήγησε σε συνωστισμό στα chat rooms. Τα internet cafe εκείνη την εποχή έκαναν χρυσές δουλειές και το mIRC την τετραετίας 1996-2000 αποτελούσε το Νο 1 download πρόγραμμα!

Πόσοι αναζήτησαν παρηγοριά στην επικοινωνία μέσω chat; Μετά το 2000 τα chat rooms ακολούθησαν φθίνουσα πορεία. Από την μαγεία της ανακάλυψης του νέου και πρωτοποριακού μέσου, όπου έκανες γνωριμίες και έβγαζες γκόμενα επικοινονώντας σε πραγματικό χρόνο και πολλές φορές σε προκαθορισμένα διαδικτυακά ραντεβού στην σημερινή πραγματικότητα με τις εκατοντάδες επιλογές, όπου ο συγκεκριμένος τρόπος επικοινωνίας φαντάζει παρωχημένος.

Πρόκειται για την εποχή όπου τα email ήταν λιγότερο επιθετικά, το internet πιο φιλικό και το περιεχόμενο των φωτογραφιών λιγότερο shocking.

Ήταν τότε που απολάμβανες τον χαρακτηριστικό ήχο της dial up σύνδεσης και σέρφαρες σε Usenet and GeoCities. 

Επόμενα Άρθρα

Ο άνθρωπος «με τα χίλια πρόσωπα»!

Ο άνθρωπος «με τα χίλια πρόσωπα»!

Το Gazzetta Weekend καταγράφει τη διαδρομή του Ζήση Βρύζα στο χώρο του ποδοσφαίρου από την ημέρα που κρέμασε τα παπούτσια του μέχρι και την παρουσία του στην Επιτροπή Εξομάλυνσης της...

Μίλα μας Μιλένα! (vid,pics)

Μίλα μας Μιλένα! (vid,pics)

Το Gazzetta Weekend Journal παρουσιάζει την Μιλένα Μαρτίν, την Ισπανίδα δημοσιογράφο στην οποία κανείς δεν αρνείται να κάνεις δηλώσεις! Για προφανείς λόγους.