Οι... λύσεις του Τραμπ! (pics)

Οι... λύσεις του Τραμπ! (pics)

bet365

Ο εκκεντρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είναι σίγουρος ότι μπορεί να κάνει τα πάντα και να δώσει λύσεις σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αμερικανικό λαό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξέρει να “πουλάει” τον εαυτό του και μαζί αυτά που υπόσχεται. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών με την αμεσότητα, την απλότητα και τον κυνισμό που τον διακρίνει, κάνει τα πάντα να φαίνονται εύκολα. Κι ας γνωρίζει τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα των πραγμάτων. Στην προεκλογική του εκστρατεία δεν ήταν μόνο το μεταναστευτικό που κυριάρχησε. Ο Τραμπ προτίθεται να δώσει λύση στο θέμα του “ISIS”, στην ανεργία, να αλλάξει προς το καλύτερο το μεταρρυθμιστικό σχέδιο στην υγεία και να ανατρέψει την εκπαιδευτική πρωτοβουλία “Common Core”. Φυσικά, με το τείχος στα νότια σύνορα θα λύσει το μεταναστευτικό.

Εξουδετέρωση ISIS

Το “τέρας” του ISIS φαίνεται να είναι στριμωγμένο, αλλά δεν πρόκειται να παραδοθεί και να εξαφανιστεί εύκολα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευθεί ότι θα βάλει τέλος στο Ισλαμικό Κράτος. “Κανείς δεν θα είναι σκληρότερος από μένα. Κανείς. Θα βρω τον στρατηγό Πάτον ή τον στρατηγό Μακάρθουρ, θα βρω τον κατάλληλο άνθρωπο. [...] Σας λέω ότι μπορείς να εξουδετερώσεις το ISIS στερώντας τους τον πλούτο τους. Πάρτε τους το πετρέλαιο. Όταν το κάνεις δεν θα έχουν τίποτα. Τους βομβαρδίζεις ανηλεώς, τους περικυκλώνεις και μετά μπαίνεις μέσα. Μετά αναλαμβάνουν οι δικές μας εταιρίες πετρελαίου”.

Ο αντίλογος έχει να κάνει με την ανάγκη περισσότερων στρατευμάτων στην περιοχή και στην Ουάσιγκτον, εδώ και χρόνια, υπάρχει απροθυμία σε αυτό το θέμα.

Το αντιμεταναστευτικό τείχος

Το θέμα της μετανάστευσης ήταν από τα πρώτα που έθιξε ο Τραμπ. Όπως πάντα με τον δικό του πομπώδη τρόπο. “Θα χτίσω ένα μεγάλο τείχος -και κανείς δεν φτιάχνει τείχη καλύτερα από μένα- και θα το κάνω με μικρό κόστος, θα χτίσω ένα πολύ μεγάλο τείχος στα νότια σύνορα μας και θα βάλω το Μεξικό να πληρώσει γι' αυτό”. Βέβαια, το θέμα του κόστους δεν είναι τόσο εύκολο όσο το παρουσιάζει ο Τραμπ. Το συνολικό μήκος των συνόρων είναι 1954 μίλια. Σε ανάλυση που είχε γίνει το 2009 είχε υπολογιστεί ότι το κόστος θα είναι 3.9 εκατ δολάρια ανά μίλι. Την ίδια χρονιά το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχτισε φράχτη κοντά στο Σαν Ντιέγκο με το κόστος να ανέρχεται στα 21 εκατ δολάρια ανά μίλι.

“Αμερικανοί επιχειρηματίες, γυρίστε πίσω”

Το πρόβλημα της ανεργίας όσο ακανθώδες κι αν είναι έχει τη λύση του σύμφωνα με τον Τραμπ. Ποια είναι αυτή; Να επαναπατριστούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί ο πλούτος των ΗΠΑ. Το κακό είναι ότι ο Τραμπ δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες δουλειές θέλει να φέρει πίσω, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές που αφορούν τις κατασκευές δεν θα γυρίσουν ποτέ.

Το επιτελείο του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών δεν έχει υπόψη του μελέτη από τα πανεπιστήμια Πενσιλβάνια, Στάνφορντ, στην οποία επισημαίνεται ότι η διαδικασία επανεισαγωγής εγχώριας παραγωγής είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες πέρα από το εργατικό κόστος.

Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια Μορίς Κόχεν σημειώνει: “Είναι προφανές ότι η επανεισαγωγή στις αγορές των ΗΠΑ, Καναδά, Ε.Ε δεν θα γίνει σε μεγάλη κλίμακα. Συμβαίνει και σε επιλεγμένους κλάδους είναι σημαντικό πράγμα. Ωστόσο, όσο είναι γεγονός ότι επιστρέφουν κάποιες εταιρίες, άλλο τόσο είναι δεδομένο ότι άλλες θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παραδείσους, είτε στην Ασία είτε σε άλλα μέρη του κόσμου”.

Ανάκληση του “Obamacare”

Ο τομέας της δημόσιας υγείας, και στην περίπτωση του Τραμπ, κινείται γύρω από το “Obamacare”. Η μεταρρύθμιση του απερχόμενου προέδρου έχει διχάσει τους Δημοκρατικούς, όχι όμως του Ρεπουμπλικάνους. Ο υποψήφιος του κόμματος έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην ακύρωση του νόμου και θα τον αντικαταστήσει με κάτι καλύτερο και λιγότερο δαπανηρό. Υπάρχουν όμως δύο κρίσιμοι παράγοντες; Οι ψήφοι στο Κογκρέσο και η οικονομική ζημιά που επιφέρει η ανάκληση του. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου και η Μικτή Επιτροπή για τη φορολογία, έχουν επισημάνει ότι η ακύρωση θα οδηγήσει σε απώλεια φόρων που εισπράττονται λόγω του “Obamacare”. Αυτό θα πλήξει τον έλεγχο κόστους που επιβάλλει ο νόμος και κατά συνέπεια θα αυξήσει το έλλειμμα.

“Βάλτε τέλος στο Common Core”

Το λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα της εκπαίδευσης περιπλέκεται όσον αφορά την εκπαιδευτική πρωτοβουλία “Common Core”. Για τον Τραμπ είναι “καταστροφή. Η εκπαίδευση πρέπει είναι θέμα τοπικό”. Η εν λόγω πρωτοβουλία ορίζει στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τι πρέπει να γνωρίζουν στην αγγλική γλώσσα και τα μαθηματικά σε κάθε τάξη. Οι υποστηρικτές της τονίζουν ότι υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ πολιτειών και τίθεται θέμα επάρκειας. Το “Common Core” βοηθά στη συνέπεια επίτευξης στόχων και τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Οι διαφωνούντες όμως θεωρούν ότι τα πρότυπα θα πρέπει να καθορίζονται σε τοπικό και όχι ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι περισσότερες πολιτείες έχουν υιοθετήσει το πρόγραμμα, όμως για τους συντηρητικούς είναι πεδίο άντλησης ψήφων. Όπως και να χει, ο τερματισμός του δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, Ιδιαίτερα στις πολιτείες που το έχουν δεχθεί. Σε μερικές μπορεί να θεωρηθεί αντισυνταγματικό αν οι ενδελεχείς αλλαγές δεν γίνουν μέσα από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της πολιτείας.

Πηγή

-cnn.com

 

Τελευταία Νέα