Ας μιλήσουμε και λίγο για βόλεϊ

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Ας μιλήσουμε και λίγο για βόλεϊ

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης αφήνει στην άκρη τις συζητήσεις για την διαιτησία και τις ανακοινώσεις των «αιωνίων» για επανάληψη του ματς που δεν πρόκειται να γίνει και ασχολείται με το όμορφο βόλεϊ που παίχτηκε στο κλειστό της Κυψέλης.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Rise of Olympus» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Μετά το μεγάλο λάθος των διαιτητών στον άσσο του Ράπτη που δόθηκε λανθασμένα άουτ, έχει αρχίσει ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων και μια απίστευτη γκρίνια για την διαιτησία. Δικαιολογημένη ή όχι, ας το κρίνει ο καθένας, η αλήθεια είναι πως το λάθος αυτό έκρινε σε μεγάλο βαθμό το ντέρμπι, ένα ντέρμπι που φυσικά και δεν προβλέπεται να γίνει και πάλι, καθώς δεν έγινε κάποιο λάθος κανονισμών, αλλά διαιτητικό. Ένα λάθος που όπως αναφέρθηκα και χθες κάνει ακόμα πιο αναγκαία την ύπαρξη του Video Challenge σε κάθε τηλεοπτικό παιχνίδι.

Αυτό το λάθος όμως έγινε, πάει, δεν γυρίζει πίσω και μπορεί να κάνει και καλό στο άθλημα αν επιτέλους βρεθεί λύση με την τεχνολογία που πλέον και λόγω ταχύτητας είναι απαραίτητο να υπάρχει. Επειδή όμως σε έναν τόσο όμορφο παιχνίδι, ένα ντέρμπι που θύμισε ντέρμπι από τα παλιά είναι κρίμα να σταθούμε στο ξαναλέω τραγικό και μεγάλο όντως λάθος, ας μιλήσουμε λίγο για βόλεϊ.

Ένα βόλεϊ που πραγματικά το χαρήκαμε και με το παραπάνω, καθώς οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μας προσέφεραν συγκινήσεις και όμορφες στιγμές που είχαμε χρόνια να δούμε σε τέτοιο ντέρμπι. Αν αναλογιστούμε μάλιστα πως μιλάμε για το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς, τότε όντως το θέαμα που παρουσίασαν και οι δύο, μας κάνει να αισιοδοξούμε πολύ για την συνέχεια του πρωταθλήματος.

Το θηρίο ο Σμιτ και η απίστευτη πληρότητα

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τους νικητές. Στον Ολυμπιακό στο πρώτο επίσημο ματς που έδωσε (ξαναλέμε πως δεν υπάρχει διοργάνωση του League Cup κάτι που έκανε και η ίδια η ΕΣΑΠ χαρακτηρίζοντάς την εσωτερικό τουρνουά), αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Γκάβιν Σμιτ. Ο Καναδός ήταν στιγμές που νόμιζες πως έπαιζε μόνος του απέναντι στους «πράσινους», κερδίζοντας σχεδόν όλες τις δύσκολες μπάλες που πήρε. Στην επιστροφή του στην χώρα μας, καθώς ως γνωστών είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, έδειξε πως αν δεν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού, θα είναι στους μεγάλους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος.

Το δεύτερο που ξεχώρισε από τους «ερυθρόλευκους» ήταν η πληρότητα που έχουν. Ο Μουνιόθ μπορεί σε κάθε ματς να βγάλει όλη την εξάδα και να βάλει την άλλη, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στην απόδοση της ομάδας του. Με Στιβαχτή, Ζουπάνι, Κουμεντάκη, Χριστοφιδέλη, Ανδρεάδη, Τσέλιο και τον Δαρίδη λίμπερο, αυτή η επτάδα θα πάλευε με αξιώσεις ακόμα και για τετράδα. Είναι μεγάλο πράγμα να υπάρχει τέτοιος πάγκος, ακόμα και στις καθημερινές προπονήσεις που με τέτοιο υλικό γίνονται με άλλη ένταση σε σχέση με αυτή των ομάδων που ουσιαστικά διαθέτουν μία επτάδα.

Στον αντίποδα οι Πειραιώτες εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Ο Μπέμε ξεκίνησε μετριότατα σε σημείο να δεχθεί και μονό μπλοκ από τον Πανταλέων στο τάι μπρέικ και συνολικά είχε 1/6 επιθέσεις, ενώ ο Ραουβέρτινκ ήταν σκιά του περσινού παίκτη που συνέβαλε τα μέγιστα στην επιστροφή των «ερυθρολεύκων» στην κορυφή. Με μόλις 1/11 επιθέσεις, ο Ολλανδός πραγματοποίησε την χειρότερη εμφάνισή του από την ημέρα που ήρθε στην χώρα μας. Κλείνοντας με τα του Ολυμπιακού θα έχει ενδιαφέρον το πως θα προχωρήσει το δίδυμο Κουμεντάκη, Φράγκου, δύο διεθνείς που έχουν βλέψεις για βασική εξάδα και ένας σίγουρα θα είναι εκτός, με δεδομένη την παρουσία του Ραουβέρτινκ.

Βέβαια μιλάμε μόλις για πρώτη αγωνιστική οπότε κανείς δεν είναι σε θέση να βγάλει συμπεράσματα. Οι «ερυθρόλευκοι» θα παλέψουν με τον ΠΑΟΚ για τον τίτλο και η εικόνα τους θα αλλάξει μόλις μπει ακόμα περισσότερο στο παιχνίδι και ο Τερβαπόρτι που έδειξε πως ως πασαδόρος μπορεί να κάνει την διαφορά, αλλά σίγουρα στο ντέρμπι δεν την έκανε. Για τελευταίο αναφορικά με τους Πειραιώτες αφήνουμε την εμφάνιση του Ανδρεάδη, ο οποίος με 7 πόντους και 6/8 επιθέσεις απέδειξε για ακόμα μία φορά πως και σε αυτή την ηλικία είναι εξαιρετικά χρήσιμος.

Τα απίστευτα... μωρά, ο ποιοτικός Δανός και η ενίσχυση που πρέπει να υπάρξει

Πάμε τώρα στον Παναθηναϊκό, την ευχάριστη έκπληξη του ντέρμπι. Οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν πολύ καλύτεροι από όσο προσωπικά περίμενα. Για την ακρίβεια όχι απλά ανώτεροι, αλλά κοίταξαν στα μάτια τους μεγάλους τους αντιπάλους. Για μια νέα ομάδα που το καλοκαίρι βρέθηκε μια ανάσα από την καταστροφή και μετά την ανάληψη του Ερασιτέχνη από τον Γιαννακόπουλο αρχίζει να ελπίζει, η χθεσινή εμφάνιση ήταν μια άκρως θετική έκπληξη.

Μια έκπληξη που σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την δουλειά του Δημήτρη Ανδρεόπουλου. Ο έμπειρος προπονητής πήρε όσα παραπάνω μπορούσε από τους παίκτες του και αυτό φάνηκε στο γήπεδο. Όπως στο γήπεδο φάνηκε ο λόγος που πολλοί θεωρούσαν τον Αλέξανδρο Ράπτη ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη. Ο μόλις 18 χρονών ακραίος και διαγώνιος, ήταν πραγματικά εντυπωσιακός, αν κρίνουμε πως μιλάμε για τον πρώτο επαγγελματικό αγώνα της καριέρας του. Με 22 πόντους και 18/31 επιθέσεις άφησε υποσχέσεις για το μέλλον και έδειξε πόσο σημαντική ήταν για τον Παναθηναϊκό η απόκτησή του.

Δίπλα του ο άλλος μικρός, ο 17χρονος Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος που μπορεί επιθετικά να είχε 9 πόντους με 7/20 επιθέσεις, αλλά κράτησε μαζί με τον Ζήση την υποδοχή έχοντας 67%. Ο υιός του προπονητή των «πρασίνων» είχε δείξει και πέρσι τι μπορεί να κάνει, αλλά όπως και να το κάνουμε μια τέτοια μεστή εμφάνιση σε τέτοιο ματς, κάνει τους πάντες στο «τριφύλλι» να λένε πως βρήκαν ακραίο για πολλά πολλά χρόνια.

Όσον αφορά το κέντρο οι Πελεκούδας και Πανταλέων ήταν το λιγότερο θετικοί, με τον Παναθηναϊκό να έχει χειρότερο δίδυμο κεντρικών και αυτό στα χαρτιά, γιατί στον αγώνα όλα αλλάζουν, μόνο από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Ο Γιορντάνοφ πάλι ήταν ο γνωστός «Μπόμπι» που θα σου έχει σε κάθε ματς το λιγότερο 20 πόντους, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για κάθε ομάδα. Τέλος αξίζει αναφοράς ο Γιάκομπσεν. Ο Δανός πασαδόρος που προσωπικά δε περίμενα πως θα βοηθούσε, έδειξε από το πρώτο του παιχνίδι θετικότατα στοιχεία. Έπαιξε πολύ πρώτο χρόνο, αλλά και την πάιπ ειδικά με τον Ράπτη. Συνολικά απέδειξε πόσο δίκιο είχε ο Ανδρεόπουλος που τον ήθελε.

Στον αντίποδα το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι το βάθος του πάγκου. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει κανένα βάθος, καθώς μόνο ο Πεντίδης είναι παίκτης που έχει εμπειρία από ομάδες Volley League. Αυτό το βάθος στοίχισε και στο ντέρμπι και ενδέχεται να στοιχίσει και στην συνέχεια, καθώς δεν υπάρχει παίκτης που θα ξεκουράσει έστω για λίγο τον 35χρονο Γιορντάνοφ ή θα ξελαμπικάρει τους μικρούς Ανδρεόπουλο και Ράπτη που λόγω ηλικίας μπορεί να πέσουν ψυχολογικά με δύο-τρία συνεχόμενα λάθη. Η ανάγκη ενίσχυσης τον Δεκέμβρη με έναν τουλάχιστον ξένο ακραίο (προσωπικά θεωρώ το ιδανικό είναι και ένας ξένος κεντρικός), είναι δεδομένη και αν υπάρξει τότε οι «πράσινοι» μπορούν να αλλάξουν τους στόχους τους.

Συνολικά πάντως και οι δύο ομάδες και ειδικά ο Ολυμπιακός είναι σίγουρο πως θα παρουσιαστούν καλύτερες, όπως καλύτερος θα είναι και ο ΠΑΟΚ. Εμείς πάντως που αγαπάμε το άθλημα αυτό, περιμένουμε να δούμε ακόμα περισσότερα παιχνίδια σαν το χθεσινό με ακόμα καλύτερο θέαμα και συγκινήσεις που μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο το βόλεϊ...

ΥΓ: Πραγματικά τώρα, αν στην ΕΣΑΠ δεν έχουν προτεραιότητα το VAR, τότε έχουν πρόβλημα. Εδώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και οι διαιτητές έκαναν πολλά και σημαντικά λάθη λόγω της αλλαγής ταχύτητας που έχει πλέον το άθλημα, λάθη που διορθώθηκαν άμεσα με την τεχνολογία, στην Ελλάδα γιατί να μην γίνουν; Το θέμα δεν είναι να γίνονται λάθη, αλλά να διορθώνονται αφού υπάρχει η δυνατότητα.

ΥΓ1: Για την επανάληψη του αγώνα το έγραψα και χθες. Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει και γιατί δεν προβλέπεται, αλλά και γιατί αν γινόταν τότε σε κάθε λάθος θα γινόταν χαμός και το κάθε ματς θα τελείωνε 2 μήνες μετά. Θα πείτε για πιο λόγο οι ανακοινώσεις των ομάδων; Δεν έχω απάντηση...

ΥΓ2: Όχι στη νέα κλήρωση με συνέπεια να έχουν δύο ομάδες ρεπό κάθε βδομάδα, ενώ θα μπορούσαν να μην είχε καμία. Όταν υπάρχει μια τέτοια απόφαση, τι να λέμε για VAR και άλλα τόσο ωραία; Εδώ οι ίδιες οι ομάδες δεν προστατεύουν το προϊόν τους, οι ίδιες είναι που πάντα στις δύσκολες αποφάσεις βάζουν το κεφάλι στις τρύπες σαν τις στρουθοκάμηλους. Ας καταλάβουν επιτέλους πως αν δεν αλλάξουν κάτι κάνουν κακό στις ίδιες και ας πάρουν σημαντικές αποφάσεις με την το VAR σε κάθε τηλεοπτικό παιχνίδι να είναι μία από αυτές.

ΥΓ3: Μάθετε ρε γαμώτο να διαβάζετε, δεν είναι δύσκολο. Δεν έγραψα πουθενά χθες πως το λάθος είχε δόλο, παρότι όντως ήταν μεγάλο και σε σημαντικό βαθμό έκρινε το ντέρμπι. Αυτό που έγραψα είναι πως και στο βόλεϊ (ειδικά στο βόλεϊ λόγω ταχύτητας), η τεχνολογία είναι απαραίτητη. Σε όλα τα αθλήματα, καθώς μόνο έτσι θα ελαχιστοποιούνται τα λάθη, οι γκρίνιες, οι ανακοινώσεις και η ένταση. Που είναι δηλαδή το λάθος;

ΥΓ4: Πόσο θα ήταν στον αθλητισμό αλλά και στην κοινωνία συνολικά να είχαμε ανθρώπους όπως ο Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος. Ο μικρός έβαλε τα γυαλιά στους πάντες με τις δηλώσεις του μετά το ντέρμπι. Του αξίζουν πολλά μπράβο γιατί πραγματικά έκανε την διαφορά και μάλιστα την στιγμή που οι σφυγμοί ήταν στον... Θεό και είναι λογικό να ένιωθε πως τον έχουν αδικήσει. Μεγάλος μάγκας ο μικρός...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...