Η Εθνική της ελπίδας... (pics)

Φώτης Καρακούσης
Η Εθνική της ελπίδας... (pics)

bet365

Μετά από χρόνια φαίνεται πως υπάρχει μέλλον στην Εθνική Ανδρών και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους λόγους που μπορεί να υπάρχει ελπίδα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Για μια δεκαετία το βόλεϊ στην χώρα μας είχε πάρει φθίνουσα πορεία. Τόσο τα πρωταθλήματα (μικρότερο το διάστημα της παρακμής για να είμαστε σωστοί), όσο και οι Εθνικές ομάδες που στο κάτω-κάτω είναι ο καθρέφτης του αθλήματος. Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει σφυγμός και υπάρχει σε όλα τα μέτωπα και στο αγωνιστικό και στο διοικητικό.

Με σωστές ενέργειες επιστρέψαμε στο World League

Αρχικά δυο κουβέντες με το διοικητικό. Για πολλά χρόνια η Εθνική από την στιγμή μάλιστα που δεν αγωνιζόταν στο Γουόρλντ Λιγκ δεν είχε απολύτως κανέναν στόχο το καλοκαίρι και χρησιμοποιούσε το Ευρωπαϊκό Λιγκ ως... αγγαρεία. Τι και αν έδινε το εισιτήριο για το Γουόρλντ Λιγκ, στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα το είχαν απαξιώσει.

Αυτό άλλαξε πέρσι, η ομάδα έφτασε στον τελικό και μπορεί να ηττήθηκε αλλά έδειξε πως κάτι αλλάζει. Και άλλαξε το καλοκαίρι, όταν με προσωπικές ενέργειες του Προέδρου της ΕΟΠΕ Αχιλλέα Μαυρομάτη ήρθε η ελευθέρας για επιστροφή στο Γουόρλντ Λιγκ. Μια επιστροφή που είναι σε θέση και να ξαναφέρει την Εθνική και πάλι στο προσκήνιο, όπως φάνηκε και από τους αγώνες της στο Μεξικό και όπως περιμένουμε να φανεί και ακόμα πιο πιστικό τρόπο στα παιχνίδια της στην Θεσσαλονίκη.

Φουρνιά ικανή να πετύχει πολλά

Και πάμε τώρα στο αγωνιστικό κομμάτι που είναι και το πιο ελπιδοφόρο. Και είναι ελπιδοφόρο γιατί μετά από πολλά χρόνια, ο ομοσπονδιακός προπονητής και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Σωτήρης Δρίκος, έχει ένα εξαιρετικό υλικό στα χέρια του. Μετά από πολλά χρόνια υπάρχει μια φουρνιά ικανή να οδηγήσει την Εθνική για τα καλά στον δρόμο των επιτυχιών. Φουρνιά που την αποτελούν νέοι παίκτες με εμπειρίες από Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πλούσιο ταλέντο και πολύ καλό χαρακτήρα. Όλοι αυτοί έχουν δέσει και φάνηκε τόσο από τα περσινά παιχνίδια του Ευρωπαϊκού Λιγκ, όσο και από αυτά στο Μεξικό. Και μπορεί να μην έρθει η πρώτη θέση του ομίλου, αλλά ότι και να γίνει, είναι δεδομένο πως με τους παίκτες που υπάρχουν, μπορείς να ελπίζεις για το μέλλον.

Λύσεις στην πάσα

Θα ξεκινήσουμε την αναφορά μας στην ελπιδοφόρα νέα φουρνιά με την θέση του πασαδόρου. Μια θέση που υπάρχουν λύσεις. Λογικά πρώτο βιολί παραμένει ο Ντίμα Φιλίποφ με τον νέο πασαδόρο του Ολυμπιακού να δείχνει στο Μεξικό πως του λείπουν παιχνίδια. Λογικό βέβαια, καθώς στην Πολωνία και στην Γιαστρζέμπσκι δεν πήρε τις ευκαιρίες που θα ήθελε, αλλά επειδή η αξία του είναι δεδομένη, σύντομα θα επανέλθει στα γνωστά του στάνταρ και με έναν καλό Φιλίποφ η Εθνική είναι ακόμα καλύτερη. Την δεύτερη θέση θα διεκδικήσουν με αξιώσεις οι Νίκος Αγγελλόπουλος της Ανόρθωσης (ήταν στο Μεξικό) και Κώστας Στιβαχτής του Παναθηναϊκού. Δύο παίκτες δίνουν το βάθος που πρέπει να έχει κάθε θέση, για να πάει μια ομάδα καλά.

Υπέρ πλήρης στα άκρα...

Συνεχίζουμε με τα άκρα, όπου πραγματικά μετά από χρόνια η Εθνική δείχνει μια αξιοπρόσεκτη πληρότητα. Οι Ραφαήλ Κουμεντάκης της Ραβένα και Ανδρέας Φράγκος της Βαραμίν, έδειξαν στον αγώνα με την Σλοβακία να είναι πιο ισορροπημένο δίδυμο, ωστόσο θέση στην βασική εξάδα και μάλιστα με αξιώσεις διεκδικεί ο Θανάσης Πρωτοψάλτης του Παναθηναϊκού. Λογικά ανάμεσα στους τρεις θα παίζονται οι αρχικές δύο θέσεις, ενώ έτοιμοι να έρθουν από τον πάγκο και να βοηθήσουν σημαντικά θα είναι οι Μενέλαος Κοκκινάκης του Ολυμπιακού και Ανέστης Δαλακούρας του Εθνικού με τον Δημήτρη Εφραιμίδη του ΠΑΟΚ να είναι λίγο πιο πίσω.

Χρειάζεται κάτι καλύτερο στο κέντρο

Και επειδή εντάξει είπαμε πως η φουρνιά είναι εξαιρετική, ωστόσο η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κενά με μεγαλύτερο αυτό στο κέντρο. Δεν ξέρουμε αν καταφέρουμε να δούμε κάποια στιγμή τον Νίκο Σμαραγδή όπως θα μπορούσε ή αν θα πάρει ευκαιρίες και θα ανταποκριθεί σε αυτές ο πρωταθλητής με τον ΠΑΟΚ Γιάννης Παντακίδης, αλλά το ότι κάτι πρέπει να γίνει στην συγκεκριμένη θέση είναι δεδομένο. Ο Γιώργος Πετρέας της Αζαξιό δείχνει να έχει καπαρώσει την μία θέση και φαβορί για την δεύτερη είναι ο Απόστολος Αρμενάκης της Αλεσάνο, ο οποίος στο Μεξικό λόγω του τραυματισμού του Τζούριτς, έπαιξε διαγώνιος.

Στα μας με Κίνα, Σλοβακία και Μεξικό δεύτερος κεντρικός αγωνίστηκε ο Γιώργος Τζιουμάκας της Περούτζια που ναι μεν για πρώτη φορά τα πήγε πολύ καλά, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να πει κάποιος πως είναι ο κεντρικός που μπορεί μια ομάδα με βλέψεις να στηριχθεί επάνω του, γιατί πολύ απλά το παιδί δεν είναι κεντρικός αλλά διαγώνιος. Για τα ματς του Γουόρλντ Λιγκ έχουν δηλωθεί επίσης και οι Παναγιώτης Πελεκούδας, Μάκης Κανέλλος και Γιάννης Τακουρίδης, με τον Αρμενάκη να κερδίζει λογικά την δεύτερη θέση και να ψηλώνει σε μεγάλο βαθμό το μπλοκ της ομάδας.

Καλοί και στο λίμπερο

Και στην θέση του λίμπερο ο Σωτήρης Δρίκος μπορεί να νιώθει χαρούμενος γιατί έχει δύο πολύ καλούς παίκτες. Ο λόγος για τους Γιώργο Στεφάνου και Κώστα Ταμπουρατζή που και οι δύο θα βρίσκονται στον Ολυμπιακό τη νέα χρονιά. Στο Μεξικό έπαιξε ο Ταμπουρατζής και δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, ενώ αν είναι έτοιμος από ιατρικής άποψης, στην Θεσσαλονίκη θα παίξει ο Στεφάνου και είναι δεδομένο πως θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία σε ένα νεανικό σύνολο που την χρειάζεται.

Έναν από τους καλύτερους στον κόσμο στην διαγώνιο

Τελευταία θέση αφήσαμε αυτή στην οποία δεσπόζει η μορφή του Μίταρ Τζούριτς. Η Εθνική μας έχει την χαρά να διαθέτει στην σύνθεσή της έναν από τους καλύτερους παίκτες όχι στην Ευρώπη, αλλά στον κόσμο, έναν παίκτη που συνέβαλε τα μέγιστα στο να κατακτήσει η Τρεντίνο το πρωτάθλημα Ιταλίας, ενώ θα παραμείνει στην γειτονική χώρα μετά το πέρασμά του από την Κορέα. Με υγιή Τζούριτς, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπορεί κάλλιστα να ανέβει επίπεδο και ο παίκτης αυτός να γίνει ο ηγέτης του για πολλά πολλά χρόνια. Δεν είναι λίγο το να έχεις έναν διαγώνιο για τον οποίο ενδιαφέρθηκαν οι μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, ενώ στα συν του, όπως και των άλλων παιδιών, ο εξαιρετικός του χαρακτήρας. Πίσω από τον Τζούριτς υπάρχει ο Νίκος Παλέντζας του Ηρακλή, αλλά και ο Χάρης Σακόγλου του Ολυμπιακού πλέον, ενώ υπάρχει και η λύση του Απόστολου Αρμενάκη όπως φάνηκε και στο Μεξικό.

Με υπομονή αλλά και απαιτήσεις πολλά μπορούν να συμβούν

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Εθνική έχει πραγματικά τα φόντα και το υλικό να πετύχει κάτι καλό τα επόμενα χρόνια. Ναι μεν πρέπει να υπάρξει υπομονή, αλλά για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχουν και απαιτήσεις. Απαιτήσεις που τις έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι παίκτες με τα όσα έχουν κάνει στις ομάδες τους. Το κλίμα στην Εθνική είναι εξαιρετικό, ο προπονητής με εμπειρία και παραστάσεις υπάρχει, καθώς ο Σωτήρης Δρίκος έχει δείξει τα διαπιστευτήριά του και πλέον όλοι όσοι αγαπάνε το συγκεκριμένο άθλημα, περιμένουν όσο γίνεται πιο γρήγορα να έρθουν οι επιτυχίες. Γιατί με το συγκεκριμένο υλικό, είναι δεδομένο πως θα έρθουν, απλά όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο πιο γρήγορα θα ανέβει ακόμα περισσότερα το βόλεϊ, που τα τελευταία χρόνια δεν έχει περάσει και λίγα...

Να γεμίσει ο κόσμος το Αλεξάνδρειο

Για να πετύχει όμως αυτή η προσπάθεια χρειάζεται και η βοήθεια του κόσμου, ο οποίος πρέπει να δείξει πως είναι δίπλα σε αυτή την ομάδα και πρέπει να το δείξει από το ερχόμενο τριήμερο γεμίζοντας το Αλεξάνδρειο. Έχουμε χρόνια να δούμε ένα μεγάλο γήπεδο να γεμίζει για την Εθνική και αν γίνει αυτό στην Θεσσαλονίκη θα είναι ό,τι καλύτερο για τη νέα προσπάθεια που γίνεται.

 

Τελευταία Νέα