Όταν έχει νοτιά γλιστράει

Κώστας Ασημακόπουλος Κώστας Ασημακόπουλος
Όταν έχει νοτιά γλιστράει

bet365

Δέκα χρόνια μετά την ευρωπαϊκή περιπέτεια της ανδρικής ομάδας του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ που ενώ προκρίθηκε στο τοπ-12 έμεινε χωρίς προπονητή λόγω της παραίτησης του Στέλιου Καζάζη, άλλη μια ελληνική ομάδα μένει «ακυβέρνητη» σε έναν αγώνα νοκ άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης που κρίνεται η πρόκριση στα προημιτελικά.

Ο Πανναξιακός αντί να απολαμβάνει τον θρίαμβο επί του Παναθηναϊκού για την Α1 γυναικών έμεινε χωρίς προπονητή ύστερα από την «αιφνίδια» (για τους περισσότερους) αποχώρηση του Ζόραν Κόβαζιτς. Κορυφαίος ως προπονητής αλλά μυστήριος σε όλα του ο Σέρβος, αποχώρησε έχοντας καταφέρει απίστευτες επιτυχίες για την ομάδα της Νάξου.

Ο ιδιόρρυθμος και εκρηκτικός χαρακτήρας του Κόβαζιτς, τα ξεσπάσματα προς τις αθλήτριες και η πίεση που τους ασκούσε να ξεπεράσουν τα όρια τους ήταν η αιτία της πρώτη ρήξης με την διοίκηση, ωστόσο, ο Σέρβος φαίνεται να πληροφορήθηκε πως έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για τον αντικαταστάτη του, κι έτσι πήρε το πρώτο πλοίο κι έφυγε επικαλούμενος την κακή κατάσταση της υγείας της μητέρας του.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση του... Αιγαίου, αλλά οι υποχρεώσεις δεν περιμένουν. Ο Πανναξιακός θέλει δύο σετ απόψε στην Γαλλία κόντρα στη Λε Κανέ για την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάλεντζ Καπ. Χρέη προπονήτριας θα εκτελέσει η Σία Τοτσίδου που παράλληλα θα αγωνίζεται, ενώ ο Βούλγαρος Ατανάς Πετρόφ που έφτασε για να αντικαταστήσει τον Κόβαζιτς βρίσκεται στην Αθήνα προσπαθώντας να βγάλει άδεια εργασίας προπονητή.

Μία από τα ίδια και στην Ορεστιάδα. Δεκαπέντε χρόνια είχε να νικήσει τον Παναθηναϊκό και μόλις τα κατάφερε κόντεψε να διαλυθεί. Όπως και στον Πανναξιακό, έτσι και στην Ορεστιάδα είχαμε παραίτηση του προπονητή αλλά για διαφορετικούς λόγους. Το κλάμα του Κώστα Δεληκώστα μετά τον αγώνα θα μείνει στην ιστορία, όπως και η «κατάρα» που κυνηγάει τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο στην ακριτική πόλη. Και σαν αθλητής του Παναθηναϊκού ελάχιστες είναι οι καλές στιγμές που έχει να θυμάται στην Ορεστιάδα με αποκορύφωμα τους 21 άσσους που δέχτηκε ο Παναθηναϊκός σε αγώνα που είχε γίνει πριν 20 χρόνια. Η δήλωση του πασαδόρου τότε Δημήτρη Ανδρεόπουλου πως ο Παναθηναϊκός έχασε επειδή «φυσούσε νοτιάς και γλιστρούσε το γήπεδο» έμεινε στην ιστορία. Κατά διαβολική σύμπτωση και το Σαββάτο είχε νοτιά στην Ορεστιάδα... και επιπλέον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα το νέο πλάνο με τους διαγώνιους εκτός κι αν γυρίσει πάλι σε τραμουντάνα κι όλοι αναπωλήσουν τον Μιχαλάκη Καμίνσκι που πήγε στον Άρη.

Κι επειδή ο κόσμος της Ορεστιάδας το έχει σπουδάσει το άθλημα, η αντίδραση στα κακώς κείμενα των τελευταίων ημερών, επηρέασε τις εξελίξεις. Έστειλε σε όλους ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας για το καλό του συλλόγου αναγκάζοντας τους πάντες να κάτσουν σε ένα τραπέζι ώστε να βρουν λύσεις. Κανείς δεν αντέχει να δει την ομάδα να περνάει τις περιπέτειες του παρελθόντος. Κι επειδή η Ορεστιάδα χωρίς «ίντριγκα» δεν γίνεται, τα προβλήματα των τελευταίων ημερών είναι βέβαιο πως θα βγάλουν πιο δυνατή την ομάδα, την διοίκηση, αλλά και τους παίκτες. Απλά, όταν βλέπεις δύο χιλιάδες κόσμο σε γήπεδο βόλεϊ ξέρεις πως είσαι σίγουρα στην Ορεστιάδα.

Πάντα στον πλανήτη... Έβρο ο Εθνικός δίνει αγώνα πρόκρισης στην 8αδα του Τσάλεντζ Καπ και η διοίκηση σκέφτεται πως εάν προκριθεί η ομάδα θα πρέπει να ταξιδέψει στην Πορτογαλία με το ταξίδι να αγγίζει τις δέκα χιλιάδες Ευρώ. Και δεν φτάνει που το ταμείον είναι μείον, ξέμεινε και η ομάδα από δυνάμεις και μάλιστα σε μία περίοδο που έρχονται έξι δύσκολα ματς τις επόμενες 15 ημέρες. Η διοίκηση του Εθνικού αιτήθηκε αναβολή για τον αγώνα με τον Άρη με το επιχείρημα πως θέλουν να ψηφίσουν οι παίκτες στις Βουλευτικές Εκλογές αλλά δεν πείστηκε κανείς κι έτσι θα έχουμε αυξημένη αποχή από τις κάλπες.

Ο Εθνικός αναζητά έσοδα και υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς ώστε να ανταπεξέλθει στα έξοδα και να μην γίνουν περικοπές που θα καταδίκαζαν την ομάδα για το υπόλοιπο της σεζόν. Ο Εθνικός είναι η μόνη ομάδα που διεκδικεί πρόκριση στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης και βρίσκεται εντός και των τριών εγχώριων τίτλων.

Στον ΠΑΟΚ ο Γιάννης Καλμαζίδης μάλλον βρήκε τον μπελά του με την έλευση του Κουβανού Χαβιέ Χιμένες. Καλά πήγαινε η ομάδα με τον Δημήτρη Εφραιμίδη. Τσούκου, τσούκου τα κέρδιζε τα ματσάκια, ήταν στο απυρόβλητο και είχε και άλλοθι. Με τον Κουβανό και πολύ περισσότερο με τον Βραζιλιάνο κεντρικό Λούκας Βίκτορ Φερέιρα Ρανγκέλ όλοι περιμένουν τίτλο.

Ο Καλμαζίδης προσπαθεί να τους προσγειώσει όλους στην πραγματικότητα. Σε ορισμένα αθλήματα ορισμένες φορές δεν κερδίζουν μόνο οι παίκτες κερδίζουν και οι φανέλες και ο ΠΑΟΚ στο βόλεϊ δεν έχει παράδοση. Αγωνίζεται για τον πρώτο τίτλο που θα είναι και το σημείο αναφοράς για το μέλλον. Ο Καλμαζίδης ως αθλητής βίωσε τη μεγάλη ομάδα του Ηρακλή και το πως στήθηκε, όπως έχει και την προπονητική εμπειρία πλάι στον Άντερς Κρίστιανσον που κατάφερε να κάνει πάλι τον Ολυμπιακό πρωταθλητή μετά από έξι χρόνια (το 2009). Ο Καλμαζίδης προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τη μπάλα αλλά με τέτοιες μεταγραφές και σε έναν σύλλογο όπως ο ΠΑΟΚ θα είναι δύσκολο να διαχειριστεί πλέον την εσωτερική πίεση και μετά την πίεση των αντιπάλων.

Κι όλα αυτά, ενώ ακόμα ο Ολυμπιακός δεν έχει «πει» ακόμα την τελευταία του λέξη στο μεταγραφικό μέτωπο. Λογικά μετά την αποχώρηση των Σμαραγδή, Πελεκούδα θα κάνει δύο κινήσεις. Η μία θα είναι στη θέση του κεντρικού και η δεύτερη στη θέση του διαγωνίου με την αντικατάσταση του Κάρσον Κλαρκ. Ο Ολυμπιακός παρότι έχει διατηρήσει το αήττητο μετά από 13 αγώνες στο πρωτάθλημα, σε σχέση με πέρυσι έχει χαμηλότερα ποσοστά σε επίθεση και σερβίς. Ειδικά το σερβίς πρέπει να γίνει πιο απειλητικό και αποτελεσματικό ειδικά απέναντι στον ΠΑΟΚ που θωρακίστηκε με τον Χιμένες. Για την ώρα δοκιμάζει τις δυνάμεις του στο Καζάν με τη Ζενίτ που είναι από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα κορίτσια του Παναθηναϊκού γκρέμισαν ότι έχτισαν ένα ν ολόκληρο γύρο αλλά η έλλειψη αγώνων για έναν και πλέον μήνα μέσα στις γιορτές έπαιξε το ρόλο της. Το μεγάλο πάρτι έγινε στον Πειραιά με τις «ερυθρόλευκες» να πανηγυρίζουν τη νίκη της Νάξου επί του Παναθηναϊκού και την Δευτέρα παραχώρησαν και γήπεδο για προπόνηση στον Πανναξιακό καθώς την επομένη ταξίδευα για τη Γαλλία. Η άφιξη της... χρονιάς στον Ολυμπιακό θα γίνει πιθανότατα την Πέμπτη με την Ιβάνα Νέσοβιτς να περνάει το κατώφλι του «Μελίνα Μερκούρη» προς τέρψιν «θνητών και αθανάτων». Η Νέσοβιτς από εμφάνιση «δεν παίζεται». Αν έχει και ανάλογη απόδοση τότε ο Ολυμπιακός θα ενισχύσει τον τίτλο του φαβορί, αν και στην ελληνική Α1 «ποτέ μη λες ποτέ» μέχρι και τον τελευταίο πόντο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…