Οι δώδεκα θεοί

Κώστας Ασημακόπουλος Κώστας Ασημακόπουλος
Οι δώδεκα θεοί

bet365

Τα πρώτα βήματα της ζωής μου τα έκανα στην αλάνα του Ιωνικού στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί όπου το 1980 ολοκληρώθηκε το ομώνυμο γυμναστήριο του ιστορικού συλλόγου. Σε αυτό το γυμναστήριο άνοιξε απόψε ένα παράθυρο στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ. Όσο διήρκησε η εκδήλωση του Συνδέσμου Προπονητών Πετοσφαίρισης νόμιζα πως έκανα «ανασκόπηση» της 20ετίας. Ο χρόνος σταμάτησε.

Δώδεκα «θεοί» του φιλέ που χειροκροτήσαμε, θαυμάσαμε και «κυνηγήσαμε» για μία δήλωση μετά την κατάκτηση τόσων και τόσων τίτλων ήταν και πάλι μαζί μας. Δεκάδες οι κούπες, απερίγραπτα τα συναισθήματα, αστείρευτες οι συγκινήσεις.

Η ιστορία ενός αθλήματος μέσα από δώδεκα πρόσωπα που έγραψαν χρυσές σελίδες και θα τους έχουμε για πάντα στην καρδιά μας.

Δώδεκα «θεοί» του φιλέ που έκαναν κατάθεση ψυχής και άφησαν ανεξίτηλη την υπογραφή τους: Ο Λιούμπομιρ Γκάνεφ, ο Αντρέι Κράβαρικ, ο Νικολάι Ζελιάσκοφ, ο Ραϊμόν Βίλντε, ο Φρέντι Μπρουκς, ο Νίκος Παπαγεωργίου, η Άγκι Μπάμπουλι, η Ήρα Φεντότοβα, η Φιντάνκα Σαπαρέφσκα, η Μαρία και η Νίκη Γκραγκούνη και η Έφη Σφυρή.

Ο καθένας και η καθεμιά μια ξεχωριστή ιστορία. Οι περισσότεροι άφησαν τις πατρίδες τους. Ρίζωσαν στην Ελλάδα, έκαναν οικογένειες κι έγιναν πρεσβευτές της χρυσής εποχής του ελληνικού βόλεϊ που δεν υπάρχει πλέον.

Ελπίζουν πως θα έρθει πάλι η μέρα που θα ξαναζήσουν τις μεγάλες στιγμές μαζί με τα παιδιά τους και τους μικρούς αθλητές που διδάσκουν.

Ο «λύκος» Λιούμπο Γκάνεφ έκανε και πάλι τη διαφορά. Όπως και το 1997 που πήρε τον Άρη από το χέρι και τον έκανε πρωταθλητή Ελλάδας. Τα χρόνια πέρασαν αλλά τα κιλά του γιγαντόσωμου Βουλγαρου τον κάνουν ακόμα πιο επιβλητικό. «Τον βραβεύουν τελευταίο για να μην προλάβει να κάτσει σε καρέκλα και την σπάσει», είπε με χιούμορ ο έτερος Βούλγαρος Νίκι Ζελιάσκοφ κι ευχήθηκε να πάρει πρωτάθλημα η Ορεστιάδα. «Η χρονιά μου στον Άρη ήταν η καλύτερη στην καριέρα μου», είπε ο Γκάνεφ και ο προπονητής εκείνης της ομάδας και πλέον πρόεδρος του ΣΕΠΠΕ Κώστας Χαριτωνίδης παραδέχτηκε: «Είχαμε συμφωνήσει να μην κάνει πρωινή προπόνηση. Χωρίς προπόνηση έπαιζε καλύτερα». Και ο Γκάνεφ απάντησε: «Ο Χαριτωνίδης ήταν ο καλύτερος προπονητής».

Η θέα του βίντεο με εικόνες από το κατάμεστο Ειρήνης και Φιλίας από τους οπαδούς του Ολυμπιακού στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1992 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας αρκεί για να προκαλέσει νοσταλγία αλλά και θλίψη. Ο θρυλικός Λετονός κεντρικός Ραϊμόν Βίλντε με άπταιστα ελληνικά ευχαριστεί τον ΣΕΠΠΕ για την τιμή και τον ακολουθούν «αυθόρμητα» στη σκηνή οι Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, ο Γιώργος Ντράγκοβιτς, ο Σωτήρης Αμαριανάκης, ο Γιάννης Φάκας, ο Λευτέρης Τερζάκης και οι προπονητές τους Γιάννης Λάιος και ο Στέφανος Πολύζος που γιορτάζει με τον καλύτερο τρόπο την ονομαστική του εορτή.

Όλοι τους μέλη της ομάδας που απέκλεισε την ΤΣΣΚΑ και νικήθηκε στον τελικό μόνο από την ιταλική Μεσατζέρο Ραβένα των Κίραλι, Τίμονς. Το χειροκρότημα χιλίων και πλέον ανθρώπων του ελληνικού βόλεϊ είναι παρατεταμένο. Ο κλασικός πανηγυρισμός κούτελο με κούτελο μεταξύ του Αμαριανάκη και του Τριανταφυλλίδη είναι σύμφωνα με τον πρώτο η αιτία για να πέσουν τα μαλλιά του δεύτερου. «Μετά τη δημιουργία οικογένειας το πιο δυνατό συναίσθημα είναι να ζεις αυτά που περάσαμε εμείς», πρόσθεσε ο Τριανταφυλλίδης.

Η στιγμή που ο Αντρέι Κράβαρικ καλείται για να ανέβει στο βάθρο επιβεβαιώνει γιατί ήταν και θα είναι ο μεγαλύτερος σταρ που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα τα τελευταία 18 χρόνια. Φρέσκος, ορεξάτος και ευγενής όπως και την εποχή που αγωνίζονταν έδωσε ραντεβού στους πάγκους.

Ο Φρέντι Μπρουκς πήγε πίσω 20 χρόνια όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την Εθνική Κούβας. Η γνωριμία του με την βολεϊμπολίστρια Ντίνα Λαμπράκη αλλά και η έλξη που του ασκούσε η Ελλάδα τον κράτησαν για πάντα εδώ.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, ο φυσικοθεραπευτής των πρωταθλητών, είχε την τιμητική του για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση της πλούσιας και επιτυχημένης καριέρας του. Παρέδωσε στον υιό του κι αυτό ήταν η καλύτερη ανταμοιβή.

Σειρά είχαν οι κυρίες. Η Άγκι Μπάμπουλι που ήρθε πολυπρωταθλήτρια από την Αλβανία ήταν βασικό συστατικό της θρυλικής ομάδας του Παναθηναϊκού. Το ίδιο και η Φιντάνκα Σαπαρέφσκα που ανακοίνωσε πως στο τέλος της εφετινής σεζόν έχοντας συμπληρώσει τα 44 χρόνια της θα εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Η Ήρα Φεντότοβα που ξεκίνησε από τον Ιωνικό και το γήπεδο που απόψε βραβεύτηκε και έκανε τον πλέον επιτυχημένο κύκλο της σχεδόν σε όλες τις ομάδες της Α1.

Την παράσταση έκλεψαν η Μαρία και η Νίκη Γκαραγκούνη. «Χειμαρώδης» η Μαρία μετά από δεκάδες τίτλους με Βριλήσσια, Παναθηναϊκό αλλά και ΖΑΟΝ αφιερώθηκε αποκλειστικά στο μεγάλωμα των τριών παιδιών της ενώ η πάντα «δωρική» Νίκη παραδέχτηκε πως είναι από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής της. Εμφάνιση «γκεστ» από τον σύζυγο της Μαρίας και προπονητή των επιτυχιών σε Βριλήσσια και Παναθηναϊκό Δημήτρη Μπαχράμη.

Πιο ώριμη και πιο εντυπωσιακή από ποτέ η Έφη Σφυρή έδωσε το δικό της ρεσιτάλ, ευχαρίστησε τους προπονητές της, θυμήθηκε την πλούσια και επιτυχημένη δράση της στην Άρτεμις Κορυδαλλού, στον Παναθηναϊκό και φυσικά στο μπιτς βόλεϊ υπογραμμίζοντας πως δεν έχει καμία διάθεση να εργαστεί ως προπονήτρια σε επαγγελματίες αλλά μόνο σε απλούς πολίτες, ερασιτέχνες που το μόνο που θέλουν να μάθουν είναι να παίζουν βόλεϊ και μπιτς βολεϊ από χαρά και ευχαρίστηση.

Κι εμείς αυτό θέλουμε. Να βλέπουμε τους «θεούς» μας. Να νιώθουμε χαρά και ευχαρίστηση. Να μπορούμε να τους χειροκροτούμε και να τους λέμε κάθε μέρα ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για ότι μας έχουν προσφέρει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…