Σκλάβοι στο φιλέ

Κώστας Ασημακόπουλος Κώστας Ασημακόπουλος
Σκλάβοι στο φιλέ

bet365

Πάνω και από τους τίτλους των πρωταθλημάτων, τις νίκες, τις ήττες, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες υπάρχει η αξιοπρέπεια των ανθρώπων, των παραγόντων και των συλλόγων. Τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην ομάδα βόλεϊ της ΑΕΚ είτε μας αρέσει είτε δε μας αρέσει είναι ο καθρέφτης μας. Σήμερα είναι το τμήμα βόλεϊ της ΑΕΚ, αύριο κάποιος άλλος.

Η διαχείριση του πλούτου και της εξουσίας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν αγοράζεις με τον πλούτο πρωταθλήματα, ούτε τα χάνεις επειδή είσαι φτωχός. Αυτό που κερδίζεις και χάνεις με την αγωνιστική παρουσία και τη συνέπεια είναι το κύρος, τη σοβαρότητα και το σεβασμό φίλων και αντιπάλων. Κανείς δε μπορεί να ψέξει την ΑΕΚ γιατί δεν βρήκε έσοδα για να συντηρήσει το τμήμα. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία που παθαίνει ζημιά μέσα από λανθασμένες εκτιμήσεις και κακές επιλογές.

Μπορούμε να συζητάμε ώρες για το «όνειρο» που είδε ο Μάνος Μακρής το καλοκαίρι και έφτιαξε μια ομάδα για να χτυπήσει μέχρι και τον Ολυμπιακό. Επίσης είναι δικαίωμα του κάθε συλλόγου να κάνει εσωτερικές αλλαγές παραγόντων, προσώπων με γνώμονα το συμφέρον των τμημάτων του συλλόγου.

Αυτό που δεν δικαιούται να κάνει κανείς είναι η βεβήλωση των ιερών και των όσιων ενός ολόκληρου αθλήματος και να συμπεριφέρεται σε επαγγελματίες με τεράστια προσφορά στο άθλημα λες και είναι σκλάβοι.

Ο Χόρχε Ελγκέτα που ήρθε στην ΑΕΚ ως μεσσίας από τον Μάνο Μάκρη παύθηκε μέσω εκπροσώπου από τον Ανδρέα Ανατολιωτάκη αφού προηγουμένως διαπίστωσε πως δεν έχει βίζα στην Ελλάδα, εισιτήριο επιστροφής για την πατρίδα του, βενζίνη στο αυτοκίνητο του, ούτε καν σύνδεση στο κινητό του τηλέφωνο.

Δεν γνωρίζουμε εάν ο Ελγκέτα παύεται γιατί δεν άρεσε ως προπονητής ή γιατί απέτυχε στο έργο του. Δεν γνωρίζουμε εάν είπε κάτι που δεν άρεσε στη νέα ή στην παλιά διοίκηση, αλλά είναι σίγουρο πως σε κανέναν επαγγελματία δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται να έναν άνθρωπο με εκατοντάδες διεθνείς συμμετοχές στην Εθνική Αργεντινής, δεκάδες τίτλους, με θητεία σε πολλές ελληνικές ομάδες και με μεγάλη προσφορά στο άθλημα.

Δεν σου κάνει ο Ελγκέτα; Θέλεις να κάνεις περικοπές στους αθλητές και στα συμβόλαια; Όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι. Πάρε τις αποφάσεις σου και ενημέρωσε τους ανθρώπους να πάνε στην ευχή του Θεού. Γιατί πρέπει να βιώνουμε εν έτη 2014 συνθήκες σκλαβοπάζαρου;;

Τα ίδια ισχύουν και για τους αθλητές. Έφτασαν σε σημείο να τσακωθούν μεταξύ τους για το ποιος θα πρωτο-εισπράξει το «έναντι» των 400 Ευρώ που δόθηκε μόνο σε επιλεγμένους αθλητές. Το πιο δραματικό σενάριο που μπορεί να βιωσει άνθρωπος και ειδικά αθλητής εν ώρα προπόνησης και παρουσία των σοκαρισμένων εκπροσώπων του Τύπου. Χειρότερα δεν γίνεται.

Είναι φανερό πως ο έλεγχος έχει χαθεί και άλλη στο τμήμα βόλεϊ της ΑΕΚ. Δυστυχώς το έργο το έχουμε ξαναδεί. Άλλη μία φουρνιά παικτών θα σύρουν τον σύλλογο στα δικαστήρια αφού προηγουμένως η ομάδα ζήσει τα εφιαλτικά σενάρια της διάλυσης, των απειλών και των προσφυγών.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τα ίδια είχαν γίνει και πριν από 14 χρόνια στη μετά Στέλιου Προσαλίκα εποχή όταν και ήρθε πάλι σε ρήξη με τον Μάνο Μακρή αλλά και πριν από εννιά χρόνια όταν ο Δημήτρης Καζάζης είδε την ομάδα να διαλύεται λίγο πριν φτάσει ο Ανδρέας Ανατολιωτάκης.

Η διαφορά με τις προηγούμενες κρίσεις είναι πως ποτέ μα ποτέ δεν φτάσαμε στο σημείο να μηδενιστεί η ΑΕΚ επειδή δεν κατέβηκε σε έναν αγώνα κι αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί την Δευτέρα μετά την απόφαση των αθλητών να μην ταξιδέψουν καν στη Θεσσαλονίκη.

Οι συνέπειες του διαγραφόμενου μηδενισμού της ΑΕΚ στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ δεν θα είναι ανώδυνες. Θα ξεπεράσουν τα όρια της ΑΕΚ και θα πλήξουν σταδιακά όλο το πρωτάθλημα. Η ΕΣΑΠ που μέχρι τώρα κάλυπτε πολλά από τα προβλήματα της ΑΕΚ θα δοκιμαστεί. Εκτός του ότι θα πρέπει να λογοδοτήσει στους δύο βασικούς χορηγούς του πρωταθλήματος (ΟΠΑΠ και NOVA) θα πρέπει να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των αγωνιστικών και θεσμικών αλλαγών που θα ενεργοποιηθούν. Αυτόματα θα ξεκινήσει πάλι η κουβέντα για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα, τις εγγυήσεις που θα δίνουν οι ομάδες, την περιβόητη κλειστή Λίγκα αλλά και τη μείωση του αριθμού των ομάδων που ήδη προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος.

Πονεμένες ιστορίες ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι ημερομηνίες των συμβολαίων των παικτών. Πολλές ομάδες παραπονιούνται πως η ΑΕΚ με τις μεταγραφικές κινήσεις που έκανε το καλοκαίρι προξένησε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς ανέβηκαν τα κασέ ορισμένων παικτών ή δημιουργήθηκαν προσδοκίες στην αγορά που τελικά ήταν ψεύτικές.

Επίσης, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως η προετοιμασία της ΑΕΚ ξεκίνησε τον Αύγουστο με προετοιμασία στην Πορταριά, φιλικούς αγώνες και πανηγυρική παρουσίαση της ομάδας σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας. Τώρα γιατί τα συμβόλαια των αθλητών που κατατέθηκαν από το ΤΑΑ ΑΕΚ στην διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, ξεκινούν από την 1η Οκτωβρίου είναι πράγματι μια ενδιαφέρουσα ιστορία που κάποια στιγμή πρέπει να έχει και ένα ωραίο τέλος για να μοιάζει παραμυθένια.

Ο αγώνας της Ορεστιάδας με τον Ολυμπιακό που θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου θυμίζει πολλά στους παλαιότερους. Οι δύο ομάδες που μονομάχησαν ουκ ολίγες φορές στο θρυλικό... κλουβί της Ορεστιάδας θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες στο νέο μεγάλο στάδιο της ακριτικής πόλης με την επωνυμία του αείμνηστου Νίκου Σαμαρά. Το εντυπωσιακό είναι πως η τελευταία νίκη της Ορεστιάδας επί του Ολυμπιακού έγινε πριν από 13 χρόνια όταν είχε ακραίους παίκτες τον Χόρχε Ελγκέτα και τον Πέτρο Πέτρογλου που για χάρη της ΑΕΚ έφτασαν σε σημείο να μην μιλιούνται. Μάλιστα εκείνη η νίκη της Ορεστιάδας επί του Ολυμπιακού είχε γίνει στις 4 Ιανουαρίου 2002. Την ίδια ημερομηνία ακριβώς 10 χρόνια μετά «έφυγε» ο Νίκος Σαμαράς που σήμερα υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχε την ονομαστική του εορτή...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…