Το αδιέξοδο φέρνει αλλαγές

Το αδιέξοδο φέρνει αλλαγές

bet365

Οι άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι βολεϊμπολίστες της ΑΕΚ το τελευταίο διάστημα δυστυχώς δεν είναι κάτι που διαψεύδεται, ούτε και κουκουλώνεται με μία δήλωση διάψευσης χωρίς επιχειρήματα. Ο βήχας, ο έρωτας και τα προβλήματα δεν κρύβονται. Είναι μία πραγματικότητα που προσβάλει την ΑΕΚ και το κορυφαίο ελληνικό πρωτάθλημα και η δημοσιοποίηση τους είναι η μεγάλη ευκαιρία για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα έστω και μερικώς.

Όπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο επικεφαλής του τμήματος Μάνος Μακρής η ομάδα σχεδιάστηκε με προϋπολογισμό κοντά στις 300.000 Ευρώ. Το δύσκολο δεν είναι να φτιάξεις μια ομάδα αλλά να μπορέσεις να την συντηρήσεις.

Όλες οι πηγές εσόδων που προβλέπονταν στο αρχικό πλάνο όχι μόνο δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αλλά όπως αποδείχτηκε και τα όποια έσοδα υπήρξαν αναλώθηκαν στα καθημερινά λειτουργικά έξοδα. Οι παίκτες εδώ και καιρό δεν έχουν ούτε τις βασικές παροχές. Μοιραία, ο Χόρχε Ελγκέτα έβλεπε τους παίκτες να λιγοστεύουν και η προπόνηση να μετατρέπεται σε ψυχοθεραπεία των αθλητών.

Ο Μακρής είναι αλήθεια πως δεν υποστηρίχθηκε όσο ο ίδιος περίμενε και υπολόγιζε αλλά από τη στιγμή που δεν είχε κανέναν στο πλευρό του θα έπρεπε να αναθεωρήσει τους στόχους και να ενημερώσει τον προπονητή και τους παίκτες για τα νέα δεδομένα.

Εν ανάγκη θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της γυναικείας ομάδας της ΑΕΚ.

Το γυναικείο τμήμα της ΑΕΚ με τα χρέη που έχει από το παρελθόν σηκώνει έναν άλλο σταυρό αλλά το μοντέλο της νεανικής ομάδας με αμιγώς ελληνική σύνθεση, χαμηλούς στόχους και καλή εμπορική πολιτική έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του και την εύρυθμη λειτουργία του χωρίς να χρειάζεται βοήθειες, χωρίς να ακούγονται γκρίνιες και προβλήματα.

Ακόμα και τώρα υπάρχουν λύσεις για την ανδρική ομάδα της ΑΕΚ αρκεί οι αποφάσεις να ληφθούν με γενναιότητα, νηφαλιότητα και ηρεμία. Η δημοσίευση των δυσάρεστων καταστάσεων πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα στο τμήμα και όλοι πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους.

Η διοίκηση της ΑΕΚ έπρεπε να κάνει ένα μικρό και ευέλικτο ρόστερ με παίκτες που δεν έχουν πολλά έξοδα διαμονής και συντήρησης.

Έχουμε γράψει κατ΄ επανάληψη πως ακόμα και από την κατάκτηση ενός τίτλου πιο σημαντικό πράγμα είναι το κύρος και αξιοπιστία μιας ομάδας, ειδικά σε εποχές μεγάλης κρίσης και έλλειψης ρευστότητας.

Επίσης, υπάρχουν δύο ακόμα σοβαροί λόγοι που το ανδρικό τμήμα της ΑΕΚ δεν θα έπρεπε να κάνει τόσο μεγάλα ανοίγματα.

Κατ΄ αρχήν δεν έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα από το παρελθόν. Υπάρχουν αρκετές υποθέσεις που πρέπει να «καθαρίσουν» ώστε να μπορέσει το τμήμα να κινηθεί χωρίς βαρίδια και χωρίς τον κίνδυνο μηδενισμών.

Δεύτερον υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στα διοικητικά της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ που επηρεάζουν όλα τα τμήματα και προκαλούν δυσλειτουργίες. Μέχρι να επιστρέψει η ομάδα του ποδοσφαίρου στην Σούπερ Λιγκ και να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της έδρας των τμημάτων του συλλόγου, η ΑΕΚ δεν θα έπρεπε να μπει στο χορό του ανταγωνισμού σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Δε μπορεί να αντέξει η ΑΕΚ αυτό το ρυθμό στην παρούσα φάση με αυτή την οργάνωση και αυτό το διοικητικό και οργανωτικό υπόβαθρο εκτός κι αν επιβεβαιωθούν τα πλέον ευοίωνα σενάρια περί ριζικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα από διοικητικό μέχρι και αγωνιστικό επίπεδο. Το σίγουρο είναι πως όπου υπάρχουν αδιέξοδα υπάρχουν και θεαματικές αλλαγές...

Και εδώ είναι ευκαιρία να αναφερθούμε στην Κηφισιά. Αγωνιστικά αποτελεί το βολεϊκό μοντέλο για το ελληνικό πρωτάθλημα. Μικρό και ευέλικτο σχήμα, χαμηλοί τόνοι, μικρό και διαχειρίσιμο μπάτζετ. Δεν είναι τυχαίο που η ομάδα του Κώστα Αρσενιάδη πλασαρίστηκε στην 3η θέση του περσινού πρωταθλήματος και δεν είναι τυχαίο πως μετά και την 5η αγωνιστική είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας. Και η Κηφισιά είχε προβλήματα με τραυματισμούς και αποχωρήσεις παικτών και η Κηφισιά τα φέρνει δύσκολα βόλτα, αλλά η συνταγή είναι η ίδια, η ομάδα αποζημιώνει τους δημιουργούς της και η αυξανόμενη προσέλευση του κόσμου στο Ζηρίνειο δικαιώνει τους επενδυτές της για τη νέα προσπάθεια.

Στο μεγάλο ντέρμπι που έγινε στη Πυλαία νικητής μπορεί να ήταν ο Ολυμπιακός δείχνοντας τις απεριόριστες δυνατότητες του ρόστερ του και μάλιστα χωρίς ακόμα να έχει βρει ρυθμό ο διαγώνιος του. Εκτός των άλλων ο τραυματισμός του Κάρσον Κλαρκ έρχεται στη πιο κρίσιμη περίοδο για τις υποχρεώσεις των «ερυθρολεύκων» στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε περίπου μια εβδομάδα άπαντες θα πρέπει να συνδράμουν στη δοκιμασία με τη Φριντρισχάφεν στη Γερμανία. Ολοι ελπίζουν και στην επιστροφή του Κώστα Χριστοφιδέλη ο οποίος στον αγώνα του Λιγκ Καπ με την Κηφισιά έπαθε χοντρή ζημιά στον καρπό που τον έχει κρατήσει εκτός κοντά ενάμιση μήνα.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να γνώρισε την ήττα από τον Ολυμπιακό και μάλιστα με 2-0 σετ αλλά έδειξε τις δυνατότητες του. Για πρώτη φορά είδαμε τον δικέφαλο να παίζει κοντρόλ και πειθαρχημένο βόλεϊ κι αυτό φυσικά πιστώνεται στα θετικά της δουλειάς του Γιάννη Καλμαζίδη. Δεν είναι τυχαίο πως ο ΠΑΟΚ μπήκε διαβασμένος στα δύο πρώτα σετ, ούτε κι ότι αγωνίζεται βασικός και σηκώνει μεγάλο βάρος ο νεαρός ακραίος Δημήτρης Εφραιμίδης πλάι στους σπουδαίους και έμπειρους Σαφράνοβιτς, Γκόμεζ, Κουρνέτα. Εάν ο ΠΑΟΚ αποκτήσει περισσότερες εναλλακτικές λύσεις τότε το φινάλε του πρωταθλήματος προβλέπεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ήδη και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έχει καταθέσει τα διαπιστευτήρια του.

Σταθερά καλή εικόνα και η Ορεστιάδα που πολεμάει για την επιβίωση της με το παρόν αλλά και το παρελθόν της με παλιές οφειλές σε αθλητές. Υπάρχει θέληση και διάθεση για να κλείσουν όλα τα μέτωπα κι αυτό είναι το θετικό. Για άλλη μια αγωνιστική ο Έβρος είχε φοβερή παρουσία με γεμάτα και τα δύο γήπεδα σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα κι αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς για το νέο πρωτάθλημα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…