Πορεία με τον... Καρς

Πορεία με τον... Καρς

bet365

Το 17ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ γυναικών βρήκε τις αμερικανίδες να θριαμβεύουν και να κατακτούν τον πρώτο τίτλο στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων δικαιώνοντας πέρα για πέρα το δεκαετές πλάνο του τεράστιου Νταγκ Μπιλ.

Μετά από μαραθώνιο 45 ημερών τα παγκόσμια πρωταθλήματα βόλεϊ ανδρών και γυναικών έφτασαν στο τέλος τους και τη σκυτάλη παίρνουν και πάλι τα Εθνικά πρωταθλήματα. Πριν πάμε να δούμε τι θα δούμε στα ελληνικά γήπεδα καλό θα ήταν να κάνουμε αναφορά για τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στα γήπεδα της Ιταλίας.

Πρώτα απ΄ όλα επικράτησαν οι δύο μεγάλες σχόλες των ΗΠΑ και της Κίνας που στηρίζονται στην πειθαρχία, τακτική και απόλυτη ομαδικότητα. Αντίπαλοι στους πάγκους βρέθηκαν δύο «ιερά τέρατα» του παγκοσμίου βόλεϊ, η Τζένι Λανγκ Πινγκ και ο Καρς Κίραλι.

Ο «γκουρού» του παγκοσμίου και του αμερικανικού βόλεϊ, ο Νταγκ Μπιλ ως προπονητής κι ο ίδιος της Εθνικής ανδρών των ΗΠΑ στέρησε από την Ελλάδα την είσοδο της στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Λίγους μήνες αργότερα ανέλαβε τα ηνία της αμερικανικής ομοσπονδίας εκπονώντας ένα φιλόδοξο και πρωτοποριακό πρόγραμμα με στόχο να φτάσει η Εθνική ανδρών και γυναικών στην κορυφή. Με τους άνδρες το κατάφερε στο Πεκίνο το 2008, αλλά οι γυναίκες ήθελαν πιο πολύ δουλειά εξαντλώντας με... συνέπεια την δεκαετία που ο ίδιος ο Μπιλ είχε βάλει ως ορόσημο. Μόνο όταν εμπιστεύτηκε την ομάδα σε μία άλλη θρυλική μορφή του αμερικανού βόλεϊ, τον Καρς Κίραλι, οι γυναίκες έφτασαν στην κορυφή. Ο Καρς Κίραλι δεν είναι μοναδικός επειδή έχει κατακτήσει χρυσά ολυμπιακά μετάλλια ως αθλητής στη σάλα και στο μπιτς βόλεϊ αλλά και παγκόσμια πρωταθλήματα ως αθλητής και προπονητής. Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά στον πρότυπο ανάπτυξης μέσω του Κολλεγιακού πρωταθλήματος και το μοντέλο αυτό όχι μόνο γιγαντώνεται αλλά τείνει να γίνει άκρως ανταγωνιστικό ακόμα και από το συλλογικό πρότυπο που γνωρίζουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα. Τα Κολλεγιακά πρωταθλήματα δεν γίνονται πλέον μεταξύ συγγενών και φίλων στα μικρά προπονήτρια αλλά με χιλιάδες κόσμο σε τεράστια γήπεδα των 10.000 θέσεων που είναι κάθε εβδομάδα γεμάτα από κόσμο. Το μοντέλο του φοιτητή - αθλητή κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, αποκτά περισσότερους φίλους και γίνεται προσωπική υπόθεση των πολλών. Το μοντέλο του λεγεωνάριου επαγγελματία που αλλάζει κάθε χρόνο ή διετία τη φανέλα όχι μόνο δοκιμάζεται αλλά δεν βρίσκει και μαζική ανταπόκριση όπως στο παρελθόν.

Η επικράτηση των ΗΠΑ και οι αποτυχίες της Βραζιλίας να πάρει ένα από τα δύο χρυσά μετάλλια στα δύο παγκόσμια πρωταθλήματα είναι ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο της Παγκόσμιας ομοσπονδίας Άρι Γκράσα αλλά και μία μεγάλη επιβράβευση για το μοντέλο που επιχειρεί να επιβάλει ο Νταγκ Μπιλ.

Αναρωτιόμαστε δε, ποια θα ήταν η εξέλιξη του παγκοσμίου βόλεϊ εάν ο Νταγκ Μπιλ είχε πάρει την προεδρία της FIVB πριν από ενάμιση χρόνο. Τότε, δηλαδή, που ο βραζiλιάνος πρώην διαιτητής Άρι Γκράσα επικράτησε στον Α΄γύρο των εκλογών μόλις για ένα ψήφο. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αυτός ο ψήφος ήταν της Ελλάδας αφού κατά δημόσια δήλωση του προέδρου της ΕΟΠΕ Αχιλλέα Μαυρομάτη η Ελλάδα είχε υποστηρίξει τον Γκράσα, ενώ η Κύπρος με τον Δαμιανό Χατζηδαμιανού είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξη της στο μοντέλο του Νταγκ Μπιλ.

Όλα αυτά, βέβαια, μοιάζουν πολύ μακρινά καθώς οι ομάδες μας δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης για να μπορέσουν να είναι πανέτοιμες στο εναρκτήριο σερβίς των πρωταθλημάτων της Volleyleague και της Α1 γυναικών.

Το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών ξεκινάει το σαββατοκύριακο με τον Ολυμπιακό να είναι το απόλυτο φαβορί για το νταμπλ και τον Παναθηναϊκό, τον Πανναξιακό, το Μαρκόπουλου και τον Α.Ο.Θήρας να έχουν τον πρώτο λόγο για την είσοδο στην πρώτη 4αδα.

Τα δύσκολα, όμως, είναι στη Volleyleague. Οι ομάδες έχουν ξεμείνει από ρευστό και όποια έσοδα μπαίνουν στο ταμείο πηγαίνουν στις εκχωρήσεις από τα ανοίγματα του παρελθόντος.

Με τα δεδομένα των προηγουμένων ετών η ΕΣΑΠ και τα ΤΑΑ είναι «αδικαιολόγητοι» να έχουν αφήσει τόσες πολλές εκκρεμότητες στο παρά... πέντε της έναρξης της αγωνιστικής περιόδου. Με τα δεδομένα που υπάρχουν στην αγορά και με τις παράλληλες προσπάθειες που γίνονται απ΄όλους για να κλείσουν αμαρτίες του παρελθόντος είναι θαύμα που ξεκινάνε και την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου.

Έχουμε πάει πίσω δύο εβδομάδες την επίσημη έναρξη των αγώνων και μόλις που η ΜΕΝΤ προλαβαίνει να συγκροτήσει ΤΑΑ και να πάρει το πιστοποιητικό συμμετοχής την ίδια ημέρα που ξεκινάει το Λιγκ Καπ και μάλιστα όντας οικοδέσποινα των αγώνων του Β΄ ομίλου.

Η αργοπορημένη οριστικοποίηση συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ ήταν ο βασικότερος λόγος και η πηγή αποσταθεροποίησης, ανασφάλειας και συγκρούσεων των τελευταίων ημερών.

Όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων οι αθλητές και οι προπονητές παίρνουν την σκυτάλη. Αυτοί είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και άτυπη πρωταθλήτρια θα είναι η ομάδα που θα μπει με τα λιγότερο προβλήματα και τις λιγότερες απώλειες.

Σήμερα Τετάρτη 15 Οκτωβρίου κλείνουν τα ρόστερ καθώς είναι η τελευταία ημέρα για να κατατεθούν τα συμβόλαια των ξένων παικτών. Οπως φαίνεται από μία πρώτη εκτίμηση, ο Ολυμπιακός είναι το μεγάλο φαβορί παρότι δεν έχει κάνει χρήση των τεσσάρων ξένων. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τρεις ξένους (εκτός κι αν την τελευταία ημέρα κάνουν κάποια μεγάλη έκπληξη) όπως άλλωστε και ο Φοίνικας Σύρου, η Κηφισιά και ο Παναθηναϊκός. Από τέσσερις έχουν ο ΠΑΟΚ, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, η Λαμία, η ΑΕΚ, ο Παμβοχαϊκός και η Ορεστιάδα.

Η ΜΕΝΤ όπως φαίνεται θα μείνει με δύο μετά την αποχώρηση του Ταραντίνο, ενώ ο Άρης είναι η μοναδική ομάδα που θα έχει έναν ξένο επενδύοντας σε μια φρουρά έμπειρων Ελλήνων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…