Κοκκινόξυλο

Κοκκινόξυλο

Κοκκινόξυλο

bet365

O Κώστας Ασημακόπουλος γράφει για τους τελικούς του βόλεϊ στην Α1 Ανδρών και τον Ολυμπιακό που μπορεί να χάσει τον τίτλο μόνο από τον... εαυτό του.

Δέκα σετ, σε 24 ώρες, για δύο τελικούς, είναι πολλά για την υγεία των αθλητών, για την ποιότητα του βόλεϊ, για την προβολή του πρωταθλήματος αλλά συνάμα και υπέρ αρκετά για να καταλάβουμε πως για να χάσει το εφετινό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, θα πρέπει να το χάσει μόνος του. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

Όπως αποδείχτηκε ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης δεν είναι ακόμα έτοιμος στην ιδέα να νικήσει τον Ολυμπιακό και κυρίως να κατακτήσει έναν τίτλο.

Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Δεν είναι εύκολο να γίνεις εξαίρεση στον... κανόνα.

Στο βόλεϊ οι νίκες έρχονται από την εμπειρία, την πίεση και την υπομονή, στοιχεία που μόνο ο Ολυμπιακός έχει καταθέσει στο γήπεδο όχι μόνο στους δύο πρώτους τελικούς αλλά και στους πέντε ημιτελικούς.

Εάν κάνουμε σούμα στις επιδόσεις του Ολυμπιακού μέσα στο μήνα Απρίλιο τα νούμερα σοκάρουν.

Σε 24 ημέρες έδωσε 8 αγώνες εκ των οποίων οι 6 ήταν τάι μπρέικ με 35 συνολικά σετ. Δηλαδή, έναν αγώνα κάθε τρεις ημέρες. Έδωσε τρία φάιναλ-4 (τρεις φορές διπλούς αγώνες) και πάει για το τέταρτο το προσεχές σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη εφόσον ο Εθνικός σημειώσει τουλάχιστον μία νίκη.

Να υπολογίσουμε και τους χρόνους; Μόνο τα 6 τάι μπρέικ είχαν 18 ώρες καθαρού αγώνα. Αν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα είναι 24 ώρες καθαρού αγώνα.

Κατ΄ αρχήν τα νούμερα αυτά είναι απαγορευτικά για οποιοδήποτε κοινό αθλητή. Δεν γίνονται τέτοιες επιδόσεις από τον καθένα και η ενέργεια που έχει καταθέσει ο Ολυμπιακός στους ημιτελικούς με τον Φοίνικα αλλά και τώρα στους δύο πρώτους τελικούς με τον Εθνικό είναι απίστευτη.

Εάν υπολογίσουμε πως η ομάδα αγωνίζεται χωρίς τρίτο κεντρικό λόγω του τραυματισμού του Σμαραγδή, εάν υπολογίσουμε επίσης πως παίζει με έναν πασαδόρο καθώς ο Μαρούλης έχει μηνίσκο και με τον αριστερό ώμο του Γιορντάνοφ να είναι «κλειδωμένος» τότε η πορεία του Ολυμπιακού μέχρι στιγμής μόνο «θρυλική» μπορεί να χαρακτηριστεί.

Οποιαδήποτε άλλη ομάδα είχε αυτά τα προβλήματα απλά θα είχε εξαφανιστεί από την κατηγορία κι όμως ο Ολυμπιακός σε δύο τελικούς έκανε δύο μεγάλες ανατροπές.

Στον πρώτο τελικό γύρισε τον αγώνα ενώ έχανε 2-1 σετ και 13-8 στο 4ο σετ και στον δεύτερο τελικό γύρισε το ματς από 0-2 σετ.

Μετά το τέλος του δεύτερου τελικού ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σωτήρης Δρίκος που στο παρελθόν έχει καθίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού και έχει πάρει τίτλο με τον Ηρακλή κούνησε το κεφάλι του με νόημα και μονολόγησε εδώ δίπλα μας: «Φαίνεται εύκολο για τον Εθνικό αλλά δεν είναι».

Όταν τον ρωτήσαμε να εμβαθύνει την σκέψη του είπε: «Δεν κερδίζεις εύκολα τον Ολυμπιακό και ειδικά με τους παίκτες που έχει αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολο και στο μυαλό και στο σώμα για τον Εθνικό να κάνει την υπέρβαση».

Στην πραγματικότητα ο Εθνικός το προσεχές σαββατοκύριακο θα έχει μία τελευταία ευκαιρία για να φέρει τη σειρά των τελικών στα ίσια και να γυρίσει πάλι στις 8 Μαΐου και πάλι στο Ρέντη.

Μετά από δύο χαμένες ευκαιρίες θα μπορέσει να βρει δύναμη και κουράγιο για να κάνει την ανατροπή και μάλιστα όταν στην έδρα του πλέον θα «πιέζεται» παρά θα «σπρώχνεται» από την παρουσία των οπαδών του;

Από τη στιγμή που χάθηκαν και οι δύο πρώτοι τελικοί οι ακρίτες παίρνουν πάνω τους μεγάλο βάρος. Σε μία περίοδο που ένα από τα βασικά ατού της ομάδας, ο Νίκολα Μιχαήλοβιτς είναι ντεφορμέ, ο Εθνικός θα παλέψει πρώτα με τον εαυτό του και μετά με τον αποφασισμένο και απελευθερωμένο πλέον Ολυμπιακό.

Το δυσάρεστο είναι πως η πτώση του Μιχαήλοβιτς ήρθε τη στιγμή που η γαλλική Μονπελιέ ανακοίνωσε την απόκτηση του για τη νέα περίοδο.

Φυσικά και δεν έχει τελειώσει τίποτα αλλά ο Εθνικός δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοια κόλπα. Ο Σάκης Μουστακίδης θα πρέπει να κάνει πολλά... μαγικά για να σηκώσει το ηθικό των παικτών του και κυρίως να βρει τον τρόπο να πείσει τους παίκτες του πως έχουν τη δύναμη να κάνουν την ανατροπή.

Ο Εθνικός δεν έχει νικήσει ποτέ στο σπίτι του Ολυμπιακού. Θα πρέπει να το πράξει στον 5ο τελικό εάν θέλει να γράψει ιστορία, διαφορετικά το Σάββατο ή άντε την Κυριακή ο Ολυμπιακός θα πάρει την κούπα στην Αλεξανδρούπολη και ο «θρύλος» θα πιάσει το μαγιόξυλο που όπως φαίνεται θα είναι κοκκινόξυλο.

Και μια και το έφερε η... κουβέντα στους δύο τελικούς ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Μενέλαος Κοκκινάκης.

Μπήκε τη στιγμή που έπρεπε σε δύο διαφορετικές θέσεις σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές σε δύο διαφορετικούς αγώνες με δύο διαφορετικούς ρόλους.

Στον πρώτο τελικό μπήκε διαγώνιος στη θέση του Μπόγιαν Γιορντάνοφ και στον δεύτερο τελικό μπήκε ακραίος στη θέση του Κώστα Χριστοφιδέλη που από τους ημιτελικούς δίνει τα ρέστα του.

Και τις δύο φορές ο Κοκκινάκης μπήκε στο πετσί του ρόλου του και έκανε τη διαφορά, έφερε ηρεμία και κατέθεσε ταλέντο και γνώση όχι μόνο στην επίθεση αλλά στην υποδοχή και το σερβίς.

Ένας ακόμα που έκανε φοβερή και βρώμικη δουλειά ήταν ο Γιώργος Στεφάνου.

Με 52% άριστες υποδοχές σε 31 προσπάθειες συν τις καθοριστικές άμυνες εκτόξευσε την ταχύτητα του Κουρνέτα (ειδικά στον 2ο τελικό) και τον βοήθησε να παίξει γρήγορα και πιο ξεκούραστα τον Γιορντάνοφ όταν ο Βούλγαρος έκανε τη διαφορά από το 4ο σετ (του 2ου τελικού).

Γενικά ο Καζάζης έδειξε απόλυτος κυρίαρχος και στο ανακάτεμα της τράπουλας. Παρότι έχει να διαχειριστεί πολλούς τραυματισμούς έδειχνε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Οι παίκτες του τον δικαίωσαν όταν πάτησε τα κουμπιά του και το κοουτσάρισμα του ήταν για σεμινάριο.

Αντίθετα, ο Μουστακίδης δεν πήρε μεγάλα ρίσκα και όσες φορές έριξε στην φωτιά κάποιον παίκτη από τον πάγκο δεν τον δικαίωσε. Μάταια περίμενε το ξεμπλοκάρισμα του Μιγιαήλοβιτς. Μέχρι και ο πρώτος ρέφερι Νώντας Γεροθόδωρος απηύδησε και στον προτελευταίο πόντο τον απέβαλε. Ό,τι δεν έκανε ο Μουστακίδης το έκανε ο πρώτος ρέφερι. Η υποδοχή δεν είχε ποιότητα και ο Σιδηρόπουλος που έτρεχε σαν τον... Βέγγο «συνελήφθη» πολλές φορές να τραβάει – και δικαίως – τα μαλλιά του.

Κι αν οι δύο τελικοί είχαν κερδισμένους και χαμένους στο φύλλο αγώνα, όμως, οι θεατές και οι τηλεθεατές αποζημιώθηκαν από δύο πολύ ωραίους αγώνες που αποθέωσαν το βόλεϊ. Είδαμε μεγάλες σε διάρκεια φάσεις, άμυνες, ωραία μπλοκ, εναλλαγές στο σκορ και μεγάλες ανατροπές. Δικαίωσαν μέχρι τέλους πως το εφετινό πρωτάθλημα είναι το πιο συναρπαστικό και το πιο ανταγωνιστικό όλων των εποχών.

Μακάρι να μην τελειώσει το θέαμα και μακάρι να δούμε την απάντηση του Εθνικού. Μακάρι να βλέπαμε κάθε μέρα τέτοιους αγώνες.

Που λέει ο λόγος «κάθε μέρα». Η επιθυμία του θεατή δεν έχει σχέση με τον στόχο της διοργανώτριας που θα πρέπει από «χθες» να είχε αλλάξει το εξοντωτικό σύστημα της διεξαγωγής δύο αγώνων εντός 24 ωρών.

Το φωνάζουν οι προπονητές, οι αθλητές, οι δημοσιογράφοι ακόμα και οι θεατές. Ποιος δεν ακούει; Το βόλεϊ δίνει θέαμα αρκεί να έχει την ώρα του και να παρουσιάζεται ως μία εναλλακτική πρόταση για γιορτή και διασκέδαση και όχι για μεταμεσονύκτιες συναντήσεις στα γήπεδα. Καλό μήνα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…