Τραβήχτηκε πάλι στον... βούρκο

Τραβήχτηκε πάλι στον... βούρκο

bet365

O Κώστας Ασημακόπουλος γράφει για τους πρώτους αγώνες των πλέι άουτ στη Volley League, τη μάχη της παραμονής, αλλά και αυτή των πλέι οφ.

Οι νίκες της Παναχαϊκής επί του Παναθηναϊκού και του Άρη επί της Νίκης Αιγινίου με 3-1 σετ απόψε για την πρεμιέρα των πλέι άουτ αλλάζουν για άλλη μια φορά τα δεδομένα στη μάχη της επιβίωσης. Με το «καλημέρα» οι αγώνες των πλέι άουτ δείχνουν να μην έχουν καμία σχέση με τον... πολιτισμό της κανονικής περιόδου και τις νίκες άρα και την παραμονή θα πάρουν οι ομάδες που τρώνε σίδερα και προκαλούν την τύχη τους.

Η Παναχαϊκή κατάφερε να ενεργοποιήσει τον τομέα του μπλοκ που παραδοσιακά δεν ήταν ισχυρή και να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την αποτελεσματικότητα στην επίθεση ειδικά από το δεύτερο μισό των σετ. Από την άλλη, όμως, έπαιξε σημαντικό ρόλο και η έδρα. Οι πατρινοί έδειξαν για άλλη μια φορά πως θέλουν να μείνουν στην κατηγορία με νύχια και με δόντια, πάλεψαν με κάθε τρόπο, είχαν εκπληκτικούς τους Σαρικεΐσογλου, Μπρίγκμαν και νίκησαν. Ο Παναθηναϊκός που μέχρι χθες ήταν... σίγουρος για παραμονή τραβήχτηκε πάλι στο βούρκο. Οι πράσινοι μετά τη νίκη του Άρη υποχώρησαν στην 2η θέση της βαθμολογίας των πλέι άουτ και θα μπορέσουν να μιλήσουν για παραμονή μόνο εάν στα τρία εντός έδρας ματς που έρχονται καταφέρουν να μαζέψουν 9 βαθμούς. Το σίγουρο είναι πως η παραμονή θα παιχτεί μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Όσο για τον Άρη, αποδείχτηκε πόσο τεράστιο λάθος ήταν η απομάκρυνση του Σπύρου Φίνου. Απομακρύνθηκε για οικονομικούς λόγους μετά την εντός έδρας ήττα από τη Νίκη Αιγινίου με 3-2 σετ την 15η αγωνιστική και στην επιστροφή του στην πρεμιέρα των πλέι άουτ νίκησε την ομάδα της Πιερίας σταματώντας το αρνητικό σερί των 9 ηττών.

Η συνέχεια των πλέι άουτ, όπως και των πλέι οφ που αρχίζουν σήμερα, θα είναι πολύ «σκληρή» και απρόοπτη διότι από αγώνα σε αγώνα και η πίεση θα ανεβαίνει και η ένταση θα επηρεάζει τις επιδόσεις των αθλητών και των ομάδων. Απόψε δεν παίχτηκε ποιοτικό βόλεϊ σε Μίκρα και Αγυά. Ήταν «ματς κατς» που λέει και ο Σάκης Μουστακίδης σαν κι αυτά που θα γίνουν και στα ημιτελικά των πλέι οφ.

Το ζευγάρι Κηφισιά – Εθνικός έχει πιο πολλές πιθανότητες να εξαντλήσει και τους πέντε αγώνες στα ημιτελικά. Η Κηφισιά έχει την ποιότητα, ο Εθνικός τη δύναμη και όπως φάνηκε και στον πρόσφατο αγώνα στον Έβρο ακολουθούν συντηρητική τακτική. Το ίδιο θα κάνουν και στους ημιτελικούς όπου και οι δύο ομάδες θα αποφύγουν να κάνουν το κάτι παρά πάνω και θα παίξουν πιο συντηρητικά. Τα κλειδιά των δύο ομάδων είναι οι δύο πασαδόροι Δημήτρης Νικολάκης και Γρηγόρης Σιδηρόπουλος. Η επιβάρυνση τους θα είναι μεγάλη με τους διπλούς αγώνες μέσα σε ένα 24ωρο.

Στο ζευγάρι του «Μελίνα Μερκούρη» τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα αφού είτε ο Ολυμπιακός, είτε ο Φοίνικας θα «καθαρίσουν» εύκολα από τη στιγμή που θα επιβληθούν. Ο Ολυμπιακός υπερτερεί σε εμπειρία και ποιότητα, ενώ ο Φοίνικας έχει μεγαλύτερη δύναμη και περισσότερες λύσεις σε όλες τις θέσεις. Δεν διαθέτει, όμως, αυτοπεποίθηση κι αυτό θα ξεπερνιόταν μόνο εάν έκανε μία νίκη στους δύο πρώτους ημιτελικούς. Ο Ολυμπιακός στον Β΄ γύρο έδειξε θαυμαστή σταθερότητα, έκανε λίγα λάθη, έκρυψε επιμελώς τις απουσίες και τα προβλήματα και πήρε όλα τα ματς που έκριναν την πρώτη θέση. Το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν ο Ολυμπιακός θα καταφέρει να αντέξει τα πολλά και επίπονα παιχνίδια με δεδομένο πως είναι είναι ήδη νοκ άουτ ο Νίκος Σμαραγδής, ενώ Κουρνέτας, Γιορντάνοφ, Στεφάνου και Καλντέιρα παίζουν στα όρια τους.

Το κορυφαίο το είπε ο πρόεδρος του Φοίνικα Σύρου Δημήρης Παλιόπορτας απευθυνόμενος προς τους παίκτες του. «Ξέρετε πως λόγω της ασθένειας μου δε μπορώ να περπατήσω. Ξέρετε πως όταν παίζετε άσχημα δε μπορώ να σηκωθώ από την καρέκλα. Όταν παίζετε καλά με κάνετε να σηκώνομαι όρθιος. Παίξτε σαν πρωταθλητές για να με κάνετε να περπατήσω», είπε ο Παλιόπορτας στους παίκτες του Φοίνικα την περασμένη Παρασκευή ζητώντας με τον τρόπο του την πρόκριση στον τελικό.

Εάν χρειαστούν όλοι οι αγώνες στους ημιτελικούς και τελικούς μία ομάδα θα δώσει 10 αγώνες σε 25 ημέρες οπότε όποιος αντέξει θα πάρει και τον τίτλο.

Η πρόταση της Παναχαϊκής για αύξηση των ομάδων στην Volleyleague έρχεται σε μία άκυρη στιγμή αλλά δεν είναι μακριά και από τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στις κατηγορίες των Εθνικών πρωταθλημάτων του βόλεϊ.

Το άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της εφετινής σεζόν σε συνδυασμό με τις 5-6 καλές ομάδες που υπήρχαν στους ομίλους της Α2 και που ετοιμάζονται να μπουν στα μπαράζ μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Volleyleague δεν θα πρέπει να γίνει υδροκέφαλη. Πως, όμως, θα κλείσει η ψαλίδα μεταξύ της Volleyleague και της Α2 ανδρών που δεν έχει καμία οργάνωση, το επίπεδο των ομάδων είναι χαμηλό και η οργάνωση πλημμελής;

Μία πρόταση είναι να υπάρχουν 16 καλές ομάδες που κατά βάση να αντιπροσωπεύουν πόλεις από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Αντί να γίνει η Volleyleague με 14 ομάδες να διοργανωθούν δύο πρωταθλήματα.

Η Volleyleague που θα παίζουν οι 8 κορυφαίες και θα παίζουν για τον τίτλο και η Pro League που θα έχει άλλες 8 ομάδες που θα παίζουν ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και θα είναι κάτι σαν την σημερινή Α2 αλλά με χορηγό, τηλεόραση, στατιστικά και γενικά όλη την οργάνωση που έχει αυτή τη στιγμή η Volleyleague. Το αγωνιστικό επίπεδο θα ανέβει και επί πλέον όταν οι ομάδες έρχονται από τις χαμηλότερες κατηγορίες θα βρίσκονται σε πρωτάθλημα προσαρμογής.

Από αύριο αρχίζουν και οι τελικοί στην Α1 γυναικών. Η ΑΕΚ μπορεί να πήρε το πλεονέκτημα της έδρας μετά από 22 αγωνιστικές αλλά δεν θα έχει κόσμο στις εξέδρες αφού τιμωρήθηκε για τα όσα έγιναν στον αγώνα της κανονικής περιόδου με τον Ολυμπιακό. Εάν η Ένωση τιμωρηθεί εκ νέου και για τα όσα έγιναν στον ημιτελικό των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό τότε ίσως να γίνει κεκλεισμένων των θυρών και οι δεύτερος τελικός που θα γίνει στην έδρα της. Δηλαδή, θεωρητικά μπορεί και να έχουμε απονομή σε άδειο γήπεδο.

Ο Παναθηναϊκός και τα Βριλήσσια το έκαναν το θαύμα τους αλλά για διαφορετικούς λόγους. Οι «πράσινες» πήραν τη νίκη με 3-2 στα Βριλήσσια κι έχουν τον πρώτο λόγο για την 3η θέση. Τα Βριλήσσια έχουν τάσεις αυτοκαταστροφής. Διοίκηση και χορηγός κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποτύχει παταγωδώς η ομάδα την εφετινή σεζόν. Το παράδοξο είναι πως μάχονται για την 3η θέση και την «έξοδο στην Ευρώπη» που είναι πλέον μια ουτοπία διότι όποια ομάδα και να πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο δεν έχει ούτε φιλοδοξία, ούτε διάθεση, ούτε και χρήματα για να αγωνιστεί στα κύπελλα Ευρώπης. Διότι άλλο το «δικό μας» βόλεϊ κι άλλο αυτό που παίζει ο υπόλοιπος κόσμος.

Υ.Γ. Η... είδηση της ημέρας είναι η συνάντηση του υφυπουργού αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού και του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το θέμα των περικοπών στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό. Κάτι μου λέει πως ενόψει και των εκλογών που έρχονται θα βγει... τζόκερ για τους ομοσπονδιάρχες και θα τσιμπήσουν κάτι από τα περισσευούμενα του προϋπολογισμού. Αλλιώς γιατί να κλείσει το ραντεβού ο πρωθυπουργός ένα μήνα πριν τις εκλογές; Μήπως τους νοιάζει για τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού; Τώρα που γυρίζει... Ότι αρπάξει ο κώλος μας και αύριο έχει ο Θεός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…