Τους πάει η Ευρώπη

Τους πάει η Ευρώπη

bet365

Ο Κώστας Ασημακόπουλος γράφει για τις νίκες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά κύπελλα βόλει αλλά και τις ιστορικές στιγμές που ζει και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης που επιστρέφει στα ευρωπαϊκά κύπελλα μετά από 30 χρόνια.

Οι νίκες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά κύπελλα και ειδικά των «ερυθρολεύκων» στο Τσάμπιονς Λιγκ κλείνουν μια μεγάλη παρένθεση απραξίας και αδράνειας των ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις. Μπήκαν πάλι στον ευρωπαϊκό χάρτη. Ιστορικές στιγμές ζει και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης που επιστρέφει στα ευρωπαϊκά κύπελλα μετά από 30 χρόνια.

Ο Ολυμπιακός με τη νίκη του στην Οστράβα άνοιξε δρόμο για πρόκριση στην επόμενη φάση. Η εκτίμηση είναι πως η 2η θέση στον όμιλο θα κριθεί με την βελγική Νόλικο Μαασέικ εφόσον υποθέσουμε πως η ρωσική Μπελογκόριε είναι το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά.

Ο Ολυμπιακός έκανε καλή εμφάνιση και πήρε μία μεγάλη νίκη στην Οστράβα συνεχίζοντας την καλή παράδοση στην Τσεχία.

Πριν από τρία χρόνια που ήταν για τελευταία φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε στον ίδιο όμιλο την Τσέσκε Μπουντεγιόβιτσε την οποία και νίκησε με 3-1 σετ. Απόψε ο Ολυμπιακός βρήκε τις κατάλληλες λύσεις την κατάλληλη στιγμή και ο Θάνος Μαρούλης όπως και πέρσι έτσι και εφέτος έδειξε πως είναι ο πασαδόρος για τις δύσκολες αποστολές.

Η είσοδος του στα μέσα του 2ου σετ άλλαξε όλη τη ροή του παιχνιδιού, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξαν και άλλοι δύο παίκτες του ήρθαν από τον πάγκο, ο Μενέλαος Κοκκινάκης και ο Τζορτζ Παπαδόπουλος.

Ο Κοκκινάκης στο καθοριστικό 2ο σετ με τα σερβίς του έκανε σερί 5-0 ώστε να γίνει ανατροπή από 22-20, ενώ ο Παπαδόπουλος για άλλη μια φορά πήρε τα μπλοκ που έκριναν το σετ. Φυσικά ο παίκτης που έκανε για άλλη μια φορά τη διαφορά ήταν ο Μπόγιαν Γιορντάνοφ.

Ο Βούλγαρος που με μεγάλη αυταπάρνηση και ρίσκο ακολούθησε την αποστολή και βοήθησε την ομάδα του ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά στο 3ο και ειδικά στο 4ο σετ όπου έδωσε ρεσιτάλ μετά το 17-17.

Ο «βαρύς» διαγώνιος στα δύσκολα φαίνεται και ο Ολυμπιακός είναι άλλη ομάδα όταν παίζει ο Γιορντάνοφ. Καλή εμφάνιση ειδικά στον αμυντικό τομέα έκανε και ο Γιώργος Στεφάνου ειδικά στο 2ο και 3ο σετ όπου ο Ολυμπιακός από τα μισά και μετά έκανε τη διαφορά στην επίθεση και έβγαλε κόντρα επιθέσεις ύστερα από καλές αμυντικές προσπάθειες.

Η Οστράβα είχε εξαιρετική άμυνα αλλά είχε τρύπες στην υποδοχή που εκμεταλεύτηκαν οι «ερυθρόλευκοι» και πήραν το τρίποντο.

Η μεγάλη δοκιμασία για τον Ολυμπιακό που θα του δώσει την ευκαιρία να κάνει και σύγκριση για το που ακριβώς βρίσκεται μεταξύ των πρωτοκλασάτων ομάδων του ευρωπαϊκού βόλεϊ θα γίνει την προσεχή εβδομάδα στο «Μελίνα Μερκούρη» με αντίπαλο την Λοκομοτίβ Μπελογκόριε η οποία πριν από ακριβώς 10 χρόνια στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και πήρε τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο.

Μετά από πέντε χρόνια επέστρεψε στα ευρωπαϊκά κύπελλα και ο ΠΑΟΚ. Εύκολη νίκη σημείωσε ο δικέφαλος απέναντι στην κροατική Μλάντοστ και όπως δείχνουν τα πράγματα με ευκολία θα καταφέρει να νικήσει και στην Κροατία. Να σημειωθεί πως μετά το 3-0 που νίκησε ο ΠΑΟΚ στην Κροατία χρειάζεται ακόμα και δύο σετ αφού από εφέτος άλλαξε το σύστημα της πρόκριση και δε μετρούν μόνο οι νίκες αλλά και ο ένας βαθμός που λαμβάνει μία ομάδα μετά την κατάκτηση δύο σετ.

Μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία αναμένεται να ζήσει και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Οι ακρίτες βρίσκονται ήδη στην Πολωνία για την αναμέτρηση της Πέμπτης με την Σκρα Μπελχάτοφ των Αντιγκά, Βλάσλι, Πλίνσκι, Ουριάρτε. Είναι ο πρώτος αγώνας του Εθνικού στα ευρωπαϊκά κύπελλα μετά από 30 ολόκληρα χρόνια.

Μάλιστα τις δύο χρονιές που ο Εθνικός βγήκε στην Ευρώπη αγωνίστηκε με την Εσπίνιο στην Πορτογαλία (τη σεζόν 1981-82) και έχασε την πρόκριση στη διαφορά των πόντων. Την επόμενη σεζόν αντιμετώπισε τη θρυλική Πανίνι Μόντενα στην Ιταλία γνωρίζοντας δύο ήττες εντός και εκτός έδρας με 3-0 σετ.

Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στις γυναίκες για Ολυμπιακό και ΑΕΚ καθώς την Τετάρτη θα δώσουν τους πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες χωρίς να έχουν στα χέρια τους ούτε ένα ματς πρωταθλήματος ή έστω ένα δυνατό φιλικό. Ειδικά η ΑΕΚ θα παρουσιαστεί αποδεκατισμένη καθώς τόσο η ισπανίδα Φερναντέζ, όσο και η Σέρβα Μλαντένοβιτς δεν θα αγωνιστούν κόντρα στην αυστριακή Σβεσάτ. Ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί την Παρί της Γιάννας Σιμάνκοβα που στο παρελθόν πέρασε και από το λιμάνι αλλά τα καλύτερα τα έζησε με τον Παναθηναϊκό αλλά και τον Αχιλλέα Παπαδημητρίου που παντρεύτηκε στα μέσα του περασμένου Ιούνη.

Σε αντίθεση με τους άνδρες, στις γυναίκες απέχουμε ακόμα πολύ για να ελπίζουμε σε κάποια ευρωπαϊκή διάκριση αν και κανείς θα περίμενε το αντίθετο με δεδομένο ότι το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ έχει ποσότητα. Δεν έχει, όμως, ποιότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, πάντως, οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ομάδων προηγούνται του πρωταθλήματος.

Ακόμα κι έτσι αξίζει να κάνει κάνεις μία βόλτα τόσο από του Ρέντη όσο και από το Μετς για να δει επιτέλους λίγο καλό γυναικείο βόλεϊ έστω και μετά... εμποδίων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…