Σώθηκε ο Ηρακλής

Σώθηκε ο Ηρακλής

bet365

Η απόρριψη της έφεσης του Ηρακλή από το ΑΣΕΑΔ δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν παρά μόνο λύπη για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο ιστορικός σύλλογος. Αποκλειστικοί υπεύθυνοι είναι οι διοικούντες του «γηραιού» την τελευταία 15ετία, αλλά και όσοι έδωσαν ψεύτικες υποσχέσεις πως το τεράστιο σκάνδαλο των υπερτιμολογήσεων μπορεί να κουκουλωθεί.

Όπως απέδειξαν οι έρευνες των αρμόδιων οικονομικών αρχών οι παρατυπίες και οι παρανομίες δεν έχουν προηγούμενο. Οι παραβάσεις σύμφωνα με την έκθεση του ΣΔΟΕ αγγίζουν τα 130 εκ. Ευρώ. Το ποσό από μόνο του δείχνει πως η ομάδα βόλεϊ του Ηρακλή χρησιμοποιήθηκε ως όχημα παράνομου πλουτισμού ορισμένων επιτήδειων που κατέστρεψαν τον σύλλογο και το όνειρο χιλιάδων αθλητών και αθλητριών.

Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ δίνει ένα τέλος στην ψευδαίσθηση που είχαν ορισμένοι ότι ο Ηρακλής θα μπορούσε να την γλιτώσει ή να μην τιμωρηθεί. Το θετικό είναι πως πλέον η πλειοψηφία των οπαδών του Ηρακλή έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και για αυτό πληθαίνουν οι φωνές που λένε πως η ομάδα πρέπει να ξεκινήσει από την Γ΄τοπική της ΕΠΕΣ Θεσσαλονίκης και όχι από στην Α2 όπου η κατάσταση θα διαιωνίζεται.

Ίσως στην Ελλάδα των προηγουμένων ετών όλα αυτά να μπορούσαν να κουκουλωθούν. Όταν, όμως, κόβονται επιδόματα και συντάξεις για να βρεθούν 130 εκ. Ευρώ που λείπουν από τα δημόσια ταμεία είναι τουλάχιστον πρόκληση να μιλάει κανείς για διαγραφή και πολύ περισσότερο για άφεση αμαρτιών σε όσους οδήγησαν τον σύλλογο σε αυτή την κατάσταση.

Ο υποβιβασμός του Ηρακλή στην Α2 δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως καταστροφή για τον «γηραιό» αλλά ως λύτρωση. Είναι ευκαιρία για σωτηρία.

Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κλείσει μια και καλή ένα «μαύρο» κεφάλαιο για τον ελληνικό αθλητισμό αλλά και για τον σύλλογο και να αποτελέσει παράδειγμα. Η εποχή που βασίλευσαν οι ανεύθυνοι, οι ψεύτες, οι λαοπλάνοι, οι τσαμπουκάδες και οι απατεώνες πρέπει να μπει στην ιστορία.

Οι οπαδοί και όσοι παράγοντες έχουν απομείνει κι έχουν δυνάμεις οφείλουν να βγάλουν τον σύλλογο από το αδιέξοδο με κάθε κόστος. Ο Ηρακλής ούτε θα σβήσει, ούτε θα μειωθεί. Αντίθετα, από την γενναιότητα που θα αντιμετωπίσει την κρίση θα δείξει και τις αντοχές του.

Πάνω απ΄ όλα, όμως, η απόφαση του ΑΣΕΑΔ είναι μία μεγάλη πρόκληση και για την διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού πρωταθλήματος, δηλαδή, την ΕΣΑΠ.

Έχει στα χέρια της μια χρυσή ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τις αμαρτίες του παρελθόντος, να βάλει τον πήχη σε ρεαλιστικά δεδομένα και να πιέσει παράγοντες και ομάδες να κάνουν οργανωτική και αγωνιστική αναβάθμιση με γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον στο ελληνικό βόλεϊ.

Από τον τρόπο που η ΕΣΑΠ θα χειριστεί το ζήτημα του Ηρακλή θα εξαρτηθεί όχι μόνο η αξιοπιστία της διοργανώτριας αλλά και η βούληση της για να φτιάξει ένα πραγματικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Ήδη, άρχισαν τα σενάρια και οι έριδες για το ποιος πρέπει να πάρει την θέση του Ηρακλή. Ο ένας λέει «ο Παναθηναϊκός» που ήταν ο αμέσως επόμενος στη βαθμολογία, ο άλλος λέει «η Ορεστιάδα» που είναι η πρώτη επιλαχούσα από την Α2. Κάποιος άλλος θα μπορούσε να προτείνει τον Μίλωνα που δεν έχει καθόλου χρέος προς αθλητές.

Εμείς ρωτάμε: Τι νόημα έχει να μπει στη θέση του Ηρακλή μία άλλη ομάδα που σε ένα μήνα θα «σκάσει» και θα γίνει νέος Ηρακλής, με νέα προβλήματα σε αδειοδοτήσεις και χρέη που δεν είναι διαχειρίσιμα;

Ο Παναθηναϊκός δεν θα πρέπει να διεκδικεί την θέση του στη Λίγκα μόνο με το

«βαρύ» του όνομα και την τεράστια ιστορία του. Εάν κι εφόσον υπάρξουν παράγοντες που μπορούν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη του τμήματος, εάν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ρυθμίσεις των χρεών που υπερβαίνουν το 1,2 εκ. Ευρώ κι κυρίως εάν είναι διατεθειμένοι να οργανώσουν μία αθλητική επιχείρηση. Διαφορετικά δεν έχουν κανένα λόγο να ταλαιπωρούν τον σύλλογο και να μοιράσουν ψεύτικες υποσχέσεις στους οπαδούς του συλλόγου.

Τα ίδια ισχύουν και για τις άλλες ομάδες. Άλλες λίγο και άλλες πολύ έχουν ανοίγματα από το παρελθόν τα οποία πρέπει να κλείσουν και μετά να κάνουν ανάπτυξη.

Επειδή το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ κουβέντα και για την «κλειστή» Λίγκα, η ΕΣΑΠ πρέπει να τολμήσει με κάθε κόστος και της δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγει μπροστά.

Όπως πρότεινε συνολικά και το σώμα των προπονητών στις πρόσφατες συναντήσεις με την ΕΣΑΠ, η συμμετοχή στο επαγγελματικό πρωτάθλημα δεν θα πρέπει να κρίνεται μόνο με αγωνιστικά κριτήρια, αλλά κυρίως με οργανωτικά και οικονομικά κριτήρια.

Γιατί να υποβιβαστεί μία ομάδα που γεμίζει σε κάθε αγώνα το γήπεδο της και κάθε φορά κάνει ένα αθλητικό πάρτι; Γιατί να υποβιβαστεί μία ομάδα που έχει φέρει χορηγούς και προσφέρει υπηρεσίες στον φίλαθλο κόσμο; Γιατί να υποβιβαστεί μία ομάδα που εκπροσωπεί μία πόλη ή μία περιφέρεια και δεν χρωστάει ούτε Ευρώ στη λήξη της αγωνιστικής περιόδου;

Αυτά πρέπει να είναι τα κριτήρια συμμετοχής σε μία επαγγελματική Λίγκα.

Το βόλεϊ μπορεί και πρέπει να οδηγήσει τις εξελίξεις και όχι να μιμείται τις παρασκηνιακές και αδιαφανείς διαδικασίες άλλων ομαδικών αθλημάτων. Να μιμηθεί το μπάσκετ στα καλύτερα του και να αλλάξει τις ποδοσφαιρικές αμαρτίες.

Να κρατήσει τους πραγματικούς και αγνούς οπαδούς που θα κάθονται δίπλα δίπλα με τους αντιπάλους και θα δίνουν τη μάχη της εξέδρας με σεβασμό και χειροκρότημα στον καλύτερο.

Θέλουμε εικόνες ανάλογες με αυτές που είδαμε και ζήσαμε στο Βραχάτι μεταξύ των οπαδών του Παμβοχαϊκού και του Ολυμπιακού. Θέλουμε τις απονομές να γίνονται με κάθε μεγαλοπρέπεια στην έδρα του ηττημένου γηπεδούχου. Αυτό το βόλεϊ θέλουμε. Αυτόν αθλητισμό θέλουμε και με αυτά τα πρότυπα θα ζητήσουμε από τα παιδιά μας να μπουν στα γήπεδα και να υπηρετήσουν το σώμα τους, το νου τους και τον πολιτισμό μας.

Οι αποφάσεις της ΕΣΑΠ δεν θα είναι εύκολες. Θα έχουν κόστος. Στην αρχή οι ομάδες που θα μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις ίσως να μην γεμίσουν ούτε... ταξί αλλά τουλάχιστον θα γίνει μία αρχή για ένα αξιόπιστο και κρυστάλλινο προϊόν που δικαιωματικά θα ζητήσει από την αγορά χορηγίες και υποστήριξη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…