Παίρνεις τίτλους; ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ...

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Παίρνεις τίτλους; ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ...

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την απόλυση του Γιάννη Καλμαζίδη που είναι ο μόνος προπονητής που έχει απολυθεί δύο φορές από τον ΠΑΟΚ μετά την κατάκτηση ισάριθμων πρωταθλημάτων.

Η αλήθεια είναι πως από την στιγμή που ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος θα έπρεπε να γράψουμε γι' αυτό. Για τις κερδισμένες, τις χαμένες ομάδες, αλλά και τα όσα περιμένουμε στα πλέι οφ και πλέι άουτ. Ωστόσο τα γεγονότα μας πρόλαβαν και όπως κανείς μπορεί να αντιληφθεί το βασικό θέμα στο βόλεϊ την σημερινή ημέρα δεν είναι άλλο από την απόλυση του Γιάννη Καλμαζίδη.

Ο άνθρωπος που τα δύο προηγούμενα χρόνια κατάφερε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ από την ανυπαρξία στην κατάκτηση ισάριθμων πρωταθλημάτων δεν θα βρίσκεται πλέον στον πάγκο του... δικεφάλου. Οι παράγοντες της ομάδας, έκαναν αυτό που είχαν κάνει και το καλοκαίρι μετά το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του τμήματος, έδιωξαν τον άνθρωπο που τους έβγαλε στον αφρό. Τον άνθρωπο που ανέλαβε μια ομάδα που την έβλεπαν συγγενείς και φίλοι και με την δουλειά και τις επιτυχίες που υπήρξαν, κατάφερε να γεμίσει ασφυκτικά το αχανές για αγώνα βόλεϊ Παλατάκι.

Ίσως τελικά αυτό να ήταν και το κακό για τον Καλμαζίδη. Το ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να μεγαλώσουν όσο γίνεται περισσότερο το συγκεκριμένο τμήμα και απλά οι παράγοντες του... δικεφάλου να μην μπορούσαν να το αντέξουν όλο αυτό. Και εντάξει η πρώτη απόλυση ήταν τεράστιο... έγκλημα, καθώς δεν μπορείς να διώχνεις έναν τεχνικό που σου έδωσε τους πρώτους τίτλους σου, αλλά τουλάχιστον έγινε στην αρχή της σεζόν.

Τώρα μιλάμε για την απόλυτη παράνοια. Γιατί πραγματικά από την στιγμή που δεν μπορείς όπως στο μπάσκετ να πάρεις έναν παίκτη να σου αλλάξει όλη την εικόνα για ποιο λόγο διώχνεις τον προπονητή λίγο πριν την έναρξη των πλέι οφ; Αν δεν είναι αυτό λευκή πετσέτα, τότε τι είναι. Και βγάζουμε έξω την ηθική και την τραγική συμπεριφορά σε έναν άνθρωπο που σου έχει προσφέρει χαρές που δεν είχες καν φανταστεί. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, δεν γίνεται να διώχνεις προπονητή λίγο πριν την έναρξη των πλέι οφ και ενώ αυτός σε είχε δεύτερο και όχι δέκατο.

Πάμε όμως στο ηθικό κομμάτι και σε αυτό της αχαριστίας. Ναι το ξέρω πολλοί θα πείτε πως και ο ίδιος έκανε λάθη φέτος. Και η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Φυσικά και έκανε. Ωστόσο στο τέλος ο ΠΑΟΚ τερμάτισε δεύτερος, πίσω μόνο από τον Ολυμπιακό που έχει σαφώς μεγαλύτερο μπάτζετ. Ναι έχασε Λιγκ Καπ και Κύπελλο. Το ίδιο έγινε όμως και πέρσι, αλλά το πρωτάθλημα κατακτήθηκε, γιατί να μην γινόταν και φέτος; Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Είναι καθαρά ηθικό. Αν βλέπεις πως ο προπονητής φταίει που η εικόνα της ομάδας δεν είναι αυτή που περίμενες, αν νομίζεις πως αυτός φταίει που ο Γκόμεζ τραυματίστηκε στον ώμο και έχασε την χρονιά ή που οι Κάλβο και Σεπέδα είναι φυλακή θα μπορούσες να τον διώξεις πιο νωρίς, όχι πριν τα πλέι οφ. Αλλά πάλι όταν το έχεις κάνει μετά το πρώτο νταμπλ, θα έχεις πρόβλημα να το κάνεις τώρα; Όχι βέβαια.

Το σημερινό είναι αχαριστία στο μεγαλύτερο βαθμό, αλλά από την άλλη είναι και ο ορισμός αυτής της χώρας. Σε όλα τα αθλήματα παράγοντες θέλουν την δόξα των προπονητών και των παικτών και τους αλλάζουν όλους σαν τα πουκάμισα. Ε δεν γινόταν το βόλεϊ να αποτελέσει εξαίρεση. Για την ακρίβεια το άθλημα αυτό έγινε πρωτοπόρος, καθώς πλέον το μότο «Παίρνεις τίτλους; Απολύεσαι» είναι δικό του 100%...

ΥΓ: Ξαναλέμε λάθη έκανε ο άνθρωπος. Θα μπορούσε ας πούμε να μην είχε στηρίξει τόσο τον Πέτκοβιτς και να έπαιρνε τον Τράβιτσα ή να μην είχε αποκτήσει τον Ντάντε που πραγματικά δεν βγήκε καθόλου. Από την άλλη όμως αν ο Γκόμεζ ήταν καλά, τα πάντα θα ήταν διαφορετικά και μιλάγαμε σε άλλη βάση. Αν στον αθλητισμό και στην ζωή όμως δεν υπάρχει και έτσι αυτό που μένει είναι το απόλυτο άδειασμα σε έναν προπονητή που σε πήρε από τον πουθενά και σε έφερε στην κορυφή για δύο συνεχόμενα χρόνια.

ΥΓ1: Για την τελευταία αγωνιστική καλύτερα να μην γράψουμε κάτι. Τα λένε όλα τα αποτελέσματα που ήρθαν και που όλοι τα περιμέναμε και εμείς, αλλά και οι στοιχηματικές εταιρίες που δεν έπαιζαν καν κάποια σκορ...

ΥΓ2: Η απόλυση του Καλμαζίδη δεν είναι μόνο ένα καλό δώρο στον Ολυμπιακό που δείχνει πλέον να μην έχει αντίπαλο, αλλά και ένα πολύ καλό στον Παναθηναϊκό. Οι... πράσινοι έχουν κερδίσει ήδη δύο φορές τον ΠΑΟΚ και έχουν πλέον χρυσή ευκαιρία να του σπάσουν την έδρα και να βρεθούν μετά από χρόνια σε τελικό πρωταθλήματος.

ΥΓ3: Οι τελευταίες εξελίξεις είναι και μια χρυσή ευκαιρία στον Χόρχε Ελγκέτα να δείξει αν μπορεί να καταφέρει στους πάγκους όσα έκανε στο τάραφλεξ, όπου και υπήρξε ένας από τους πιο ποιοτικούς παίκτες που αγωνίστηκαν στην χώρα μας. Ο Αργεντίνος δεν μπορεί να κριθεί στην θητεία του στην ΑΕΚ γιατί ήταν μια ομάδα που ουσιαστικά είδε διαλυθεί. Θα πείτε και τώρα στον ΠΑΟΚ η ψυχολογία δεν είναι στο ζενίθ, αλλά λογικά αν όντως θα είναι αυτός προπονητής, θα είναι και για την επόμενη χρονιά, αν και με τον δικέφαλο του βορρά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...