Το απόλυτο ντέρμπι και οι λεπτομέρειες που το έκριναν

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Το απόλυτο ντέρμπι και οι λεπτομέρειες που το έκριναν

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει το ντέρμπι της Κυψέλης ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό που θύμισε μεγάλα παιχνίδια του παρελθόντος και τις λεπτομέρειες που έδωσαν τη νίκη στους... ερυθρόλευκους.

Όπως σε όλα τα προηγούμενα ντέρμπι, έτσι και σε αυτό αν περιμένετε να διαβάσετε για διαιτησία, για την ατμόσφαιρα στην Κυψέλη, για τον τσακωμό του Πανταλέωντα με τον Άθος και την χειρονομία και την βρισιά του Αγκάμεζ, τζάμπα περιμένετε. Εδώ όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, θα ασχοληθούμε καθαρά με ένα ακόμα πολύ μεγάλο παιχνίδι που χάρηκαν όλοι οι φίλοι του βόλεϊ.

Ένα ντέρμπι που πραγματικά τα είχε όλα. Είχε τις δύο αυτή την στιγμή καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα, είχε πολύ καλό θέαμα με φοβερές άμυνες, είχε πολλά λάθη, είχε ένταση, είχε ανατροπές, είχε τρία από τα τέσσερα σετ να κρίνονται με την μικρότερη δυνατή διαφορά, είχε κόκκινες κάρτες, είχε χωρίς υπερβολή τα πάντα.

Ήταν ένα ματς που θύμισε μεγάλες αναμετρήσεις του παρελθόντος, από αυτά που κάνουν τον κόσμο να επιστρέψει στο άθλημα και να χαρεί θέαμα και συγκινήσεις. Από την μία είχαμε την πιο πλούσια όσον αφορά το ρόστερ ομάδα του πρωταθλήματος και από την άλλη μία σαφώς με μικρότερο μπάτζετ, αλλά με μια εξαιρετική έως τώρα πορεία. Δύο εντελώς διαφορετικά σύνολα, που όμως φέτος είναι τα καλύτερα στην Volley League.

Η νίκη πήγε στον καλύτερο. Ο Ολυμπιακός παραμένει αήττητος μετά από 18 αγωνιστικές, γιατί πολύ απλά έχει το ρόστερ για να τα καταφέρει. Όταν ας πούμε σε κάποια ματς δεν τραβούσε ο Τσούπκοβιτς, έμπαινε ο Φράγκος και άλλαζε τα πάντα. Όταν ήταν τραυματίας ο Αγκάμεζ, βρισκόταν ο Ζουπάνι για να κάνει την διαφορά. Όταν ένιωσε ενοχλήσεις με την μέση ο Φιλίποφ, μπήκε ο Στιβαχτής και όχι απλά δεν έχει φανεί η διαφορά αλλά ο έμπειρος πασαδόρος κάνει φοβερή χρονιά. Όταν ο Νταφ έμεινε εκτός για μέρες, ο Σουλτανόπουλος ήταν εκεί για να δείξει τον λόγο που πέρσι αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Κυπέλλου και του Λιγκ Καπ.

Αυτό σημαίνει πως οι Πειραιώτες είναι ανίκητοι; Όχι βέβαια, έχουν και αυτοί, όπως άλλωστε κάθε ομάδα τρωτά σημεία. Το πιο βασικό ήταν η υποδοχή κυρίως του Σέρβου ακραίου, όμως ο Μπόσκαν έχει καταφέρει να τον κρύψει τόσο καλά, με συνέπεια να αναγκάζει τους αντιπάλους του να τον ψάχνουν και να χάνουν το ένα σερβίς μετά το άλλο.

Χθες στην Κυψέλη ο Παναθηναϊκός ψάχνοντας τον εξαιρετικό Τσούπκοβιτς έχασε όχι ένα και δύο, αλλά 19 σερβίς. Και παρότι η λογική λέει πως ομάδα που χάνει τόσα σερβίς δεν έχει ελπίδες για κάτι καλό, οι παίκτες του... τριφυλλιού το πάλεψαν, αλλά αυτό δεν έφτανε. Και δεν έφτανε γιατί όπως είπε και ο Ανδρεόπουλος έγιναν λάθη σε επίθεση αλλά και σερβίς στους τελευταίους πόντους. Το δεύτερο σετ χάθηκε με άουτ σερβίς του Χαραλαμπίδη και το τέταρτο με άστοχη επίθεση του Μελγκαρέχο. Όταν σε ένα τόσο σημαντικό ματς δεν είσαι συγκεντρωμένος στα κρίσιμα σημεία, θα χάσεις.

Απέναντι στα λάθη του Παναθηναϊκού οι... ερυθρόλευκοι είχαν εκτός του μεγάλου Αγκάμεζ και τον Τσούπκοβιτς. Ο Σέρβος πραγματικά από τότε που κατάφερε ο Μπόσκαν να του αλλάξει την ψυχολογία (όπως είχαμε γράψει σε άλλο μπλογκ), είναι άλλος παίκτης και από μαύρη τρύπα, έχει γίνει ηγέτης. Χθες εκτός από τους 22 πόντους με 50% αποτελεσματικότητα, είχε και 56% στην υποδοχή, το καλύτερο με διαφορά από όσο είχε έως τώρα στο πρωτάθλημα. Ο έμπειρος ακραίος φαίνεται να το έχει πάρει προσωπικά και οι εμφανίσεις του έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τους Πειραιώτες, οι οποίοι κρύβουν με μαεστρία τα όποια προβλήματα έχουν και συνεχίζουν να νικάνε.

Και όσο νικάνε, τόσο ανεβαίνει η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση, κάτι σημαντικό για την συνέχεια και κυρίως για τα πλέι οφ, αλλά και το φάιναλ φορ του Κυπέλλου και κυρίως για τον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Μπόσκαν πέρασε πολλά, δεν έπειθε ακόμα και όταν κέρδιζε, αλλά τώρα δείχνει να έχει βρει για τα καλά τον δρόμο της και ο νεαρός προπονητής έχει σημαντικό μερίδιο σε αυτό.

Στον αντίποδα οι... πράσινοι θα έχουν να λένε πως έφτασαν και πάλι στην πηγή, είχαν όχι έναν και δύο, αλλά πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό, αλλά δεν κατάφεραν να πιουν νερό. Έχασαν με την μικρότερη διαφορά που μπορεί να υπάρξει σε κάθε σετ (εκτός του πρώτου που αν και το 22-25 ντέρμπι είναι), προσπάθησαν με το παραπάνω, πάλεψαν, όμως όπως φαίνεται αυτό δεν φτάνει στην προκειμένη στιγμή. Μπορεί στα πλέι οφ αν συναντηθούν και πάλι οι δύο ομάδες να φτάσει, έως τώρα δεν φτάνει. Το βόλεϊ είναι ένα ματς με πολλές πολλές λεπτομέρειες και αυτές έχουν... ερυθρόλευκο χρώμα, αν θα αλλάξει, γίνει πράσινο ή ασπρόμαυρο θα το δούμε σύντομα.

Αυτό που σίγουρα θέλουμε να ξαναδούμε, είναι παιχνίδια όπως το χθεσινό. Μάχες ως τον τελευταίο πόντο, ανατροπές, όμορφες φάσεις, ένταση και πάθος. Αν γίνει αυτό το άθλημα θα είναι κερδισμένο και θα αποκτήσει και πάλι λίγη από την αίγλη που είχε στο παρελθόν...

ΥΓ: Επειδή θα πείτε πως για τα επεισόδια δεν αναφέρθηκε τίποτα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, όπως ξεκάθαρα πρέπει να είναι παντού, σε κάθε άθλημα. Πρέπει δηλαδή να υπάρχουν νόμοι και να εφαρμόζονται. Να υπάρξουν τιμωρίες σε όλες τις ομάδες, αλλά και σε όσους παίκτες προκαλούν με την συμπεριφορά τους με τα ίδια κριτήρια και έτσι θα μπορούμε να βλέπουμε αγώνες χωρίς να κινδυνεύει κάποιος. Τίποτα λιγότερο...

ΥΓ1: Πραγματικά αυτή την υποκρισία δεν την μπορώ με τίποτα. Και όταν λέω υποκρισία, λέω τις φωνές που ακούγονται πάντα από τους φιλοξενούμενους όταν οι αντίπαλοι βρίζουν, αλλά όταν παίζουν εντός και γίνεται το ίδιο μιλάνε για τον υπέροχο κόσμο. Για να το ξεκαθαρίσουμε, είναι τραγικό το να βρίζεις μανάδες, ωστόσο όλες οι μανάδες είναι το ίδιο. Και του Αγκάμεζ και του Πανταλέων και του Χιμένεθ και όλων των παικτών. Πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι για να μην βρίζονται, αλλά να γίνει από όλους. Μέχρι να γίνει, ναι να υπάρχουν τιμωρίες, αλλά ξαναλέμε σε όλες τις ομάδες χωρίς κραυγές και υποκρισίες.

ΥΓ2: Για την συμπεριφορά του Αγκάμεζ τα πράγματα είναι απλά. Όπως στο παρελθόν έχουν τιμωρηθεί παίκτες με βάση το βίντεο, έτσι να γίνει και με τον Κολομβιανό αν βέβαια νομικά ευσταθεί τιμωρία. Καταδικαστέα τα συνθήματα εναντίον του, αλλά καταδικαστέα και η κίνησή του. Και πάλι όμως λέμε πως τα πράγματα είναι απλά. Όποιος φταίει, είτε παίκτες, είτε ομάδα, ας πληρώσει, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση.

ΥΓ3: Είναι η θέση τέτοια που δυστυχώς δεν ακούς πολλά μπράβο, εκτός αν είσαι ο Σέρτζιο. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως ο Στεφάνου χθες ήταν το λιγότερο εξαιρετικός και από τους βασικούς λόγους που ο Ολυμπιακός κέρδισε. Έκρυψε με τον καλύτερο τρόπο τον Τσούπκοβιτς όταν χρειάστηκε, είχε ο ίδιος 75% στην υποδοχή και συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη των... ερυθρολεύκων.

ΥΓ4: Η νίκη του Ολυμπιακού έκανε και τον ΠΑΟΚ ιδιαίτερα χαρούμενο. Πλέον η διαφορά με τον Παναθηναϊκό είναι στον έναν πόντο, με τους... πράσινους να έχουν και την ισοβαθμία με τις δύο νίκες και πλέον οι επόμενες αγωνιστικές απέκτησαν μεγάλο ενδιαφέρον.

ΥΓ5: Ένας ΠΑΟΚ πάντως που συνεχίζει να έχει σημαντικά ζητήματα να λύσει και δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα φόβητρο των δύο προηγούμενων χρόνων. Ο Γιάννης Καλμαζίδης θα πρέπει σύντομα να βρει τις λύσεις αλλιώς όχι δεν θα γίνει το τρία στα τρία, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε τελικό... αιωνίων.

ΥΓ6: Και μια αναφορά στους διαιτητές. Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα παιχνίδια είναι τηλεοπτικά και τα μικρόφωνα είναι ανοικτά. Χτες ο δεύτερος ρέφερι αναφέρθηκε στο επεισόδιο Άθος-Πανταλέων και αντί των ονομάτων των αθλητών ανέφερε ο «μαύρος κόκκινος». Τραγικό σχόλιο και ακόμα κι αν έχει γίνει από βιασύνη, άπαντες οφείλουν να είναι διπλά προσεκτικοί και όταν κάνουν τέτοια λάθη να τιμωρούνται και αυτοί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...