Άλλαξε τον Τσούπκοβιτς, άλλαξε τα πάντα...

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Άλλαξε τον Τσούπκοβιτς, άλλαξε τα πάντα...

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού στην Πυλαία που κλείδωσε ουσιαστικά την πρώτη θέση, μια νίκη που ήταν καθαρά έργο Μπόσκαν.

Ας ξεκινήσουμε λίγο διαφορετικά. Όποιος θέλει να διαβάσει για την διαιτησία, καλό θα είναι να μην συνεχίσει σε αυτό το κείμενο. Δεν υπάρχει λόγος. Άλλωστε για την ανάγκη του βίντεο ριπλέι έχουμε αναφερθεί όχι μία και δύο, αλλά πολλές φορές. Αν υπήρχε δηλαδή χθες στην Πυλαία (και κανονικό όπως σε όλα τα προηγμένα κράτη που δεν δείχνουν ΜΟΝΟ τις γραμμές όπως βλακωδώς κάνουμε κάποιες φορές στην χώρα μας), θα φαινόταν ΞΕΚΑΘΑΡΑ πως ο Στιβαχτής έκανε υπέρβαση, ο πόντος θα δινόταν στον ΠΑΟΚ και όλα θα ήταν πιο ήρεμα.

Βέβαια θα πείτε και με το δίκιο σας πως εδώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να διοργανώσουν ένα φάιναλ φορ του Λιγκ Καπ, θα κάτσουν να ασχοληθούν με το βίντεο ριπλέι; Όχι βέβαια, παρότι ειδικά τώρα που το άθλημα έχει γίνει απείρως πιο γρήγορο, είναι πλέον απαραίτητο. Και ξαναλέμε, όχι μόνο για τις γραμμές, αλλά και για τις υπερβάσεις, τα πιθανά μπλοκ άουτ, με μια λέξη για τα πάντα.

Αυτά για την διαιτησία και πάμε τώρα στο ματς, που είναι και το πιο σημαντικό. Η αλήθεια είναι πως λίγοι περίμεναν τη νίκη του Ολυμπιακού, ειδικά από την στιγμή που απουσίαζε ο Αγκάμεζ κυρίως, αλλά και ο Νταφ. Για τον Καναδό υπήρχε ο Σουλτανόπουλος, ο πολυτιμότερος πέρσι σε Κύπελλο και Λιγκ Καπ και έτσι η απουσία αν και μεγάλη δεν αναμενόταν καθοριστική. Αυτή όμως του Κολομβιανού φάνταζε τεράστια, από την στιγμή που μιλάμε για έναν παίκτη που με εξαίρεση τον τελικό του Λιγκ Καπ, είχε πάρει μόνος του όλα τα ντέρμπι.

Χωρίς αυτούς τους δύο (τον Φιλίποφ δεν τον βάζω στις απουσίες γιατί ο Στιβαχτής έχει κερδίσει επάξια την θέση στην βασική εξάδα), η πλάστιγγα έδειχνε να γέρνει υπέρ του ΠΑΟΚ, ο οποίος για πρώτη φορά φέτος έπαιζε πλήρης με την παρουσία του Στάροβιτς, έχοντας και τον κόσμο στο πλευρό του. Έδειχνε γιατί ο Μπόσκαν είχε άλλη άποψη. Ο Σέρβος προπονητής ήταν αυτός που κέρδισε τόσο το χθεσινό ντέρμπι, όσο και τον τελικό του Λιγκ Καπ.

Το έκανε με μια απλή κίνηση. Από την αρχή της χρονιάς το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού ήταν ο Τσούπκοβιτς. Ο Σέρβος ήταν το λιγότερο τραγικός στην υποδοχή και έτσι εκνευριζόταν εύκολα με συνέπεια όχι απλά να μην ήταν καλός, αλλά αρνητικός σε κάθε μεγάλο ματς. Το να του έφτιαχνε την υποδοχή ήταν τρομερά δύσκολο, κάτι που το ήξερε και ο ίδιος. Τι έκανε τότε ο Μπόσκαν; Του άλλαξε εντελώς τον τρόπο αντιμετώπισης των λαθών του. Προσπάθησε και όπως φαίνεται το πέτυχε, να μην απογοητεύεται όταν στον συγκεκριμένο τομέα δεν τα πάει καλά.

Και χθες στην Πυλαία ήταν το λιγότερο κακός στην πρώτη μπάλα, όμως δεν το έβαλε κάτω και επιθετικά ήταν καθοριστικός, ειδικά με την είσοδό του μετά την αλλαγή από τον Φράγκο. Η μετάλλαξη του Τσούπκοβιτς έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον Ολυμπιακό και αυτή η μετάλλαξη οφείλεται ξεκάθαρα στον συμπατριώτη του, αλλά και στην παρουσία του σαφώς πιο ήρεμου ως χαρακτήρα Στιβαχτή. Ο έμπειρος πασαδόρος και χθες ήταν εξαιρετικός και είναι ένας σοβαρός λόγος που ο δίμετρος ακραίος έχει εντελώς διαφορετική εικόνα στα τελευταία ματς.

Χθες όμως άλλοι δύο παίκτες έκαναν την διαφορά για τους Πειραιώτες. Αρχικά ο Άθος. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός που όποιος θυμάται αποκτήθηκε επειδή χάλασε την τελευταία στιγμή η μεταγραφή του Οσόρια, αποδεικνύεται λίρα εκατό και χθες ήταν απολαυστικός. Με 16 πόντους και 11/16 επιθέσεις και 5 μπλοκ πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του, όντας καθοριστικός κερδίζοντας σημαντικούς πόντους. Ο Άθος είναι συνολικά η αποκάλυψη, μιας και ήταν η λιγότερο προβεβλημένη μεταγραφή των Πειραιωτών, αλλά στο τάραφλεξ δείχνει το πόσο σημαντικός είναι για τον Ολυμπιακό.

Ο δεύτερος ήταν ο Ζουπάνι. Χρόνια πριν όταν ο συγκεκριμένος έπαιζε μπιτς βόλεϊ, του έλεγα συνεχώς πως είναι βλακεία που ασχολείται με αυτό, καθώς θα μπορούσε άνετα να παίζει σε μεγάλη ομάδα, είτε ως κεντρικός (θεωρώ πως του πηγαίνει περισσότερο), είτε ως διαγώνιος βγάζοντας σαφώς περισσότερα χρήματα. Κάλιο αργά παρά ποτέ, επιτέλους το αποφάσισε και η Εθνική θα έχει έναν χρήσιμο παίκτης για τα επόμενα χρόνια. Έναν παίκτη που όπως έδειξε και σήμερα εκτός από το βόλεϊ που αδιαμφισβήτητα ξέρει, έχει και κρύο αίμα. Γιατί όταν αντικαθιστάς τον Αγκάμεζ, κόντρα σε έναν τέτοιο αντίπαλο και σε μια τέτοια έδρα και έχεις 19 πόντους με πάνω από 50% ποσοστό στην επίθεση, δείχνεις πως το μέλλον σου ανήκει. Δείχνεις πως στα 28 σου, είσαι έτοιμος να καλύψεις το χαμένο χρόνο και να πετύχεις. Ο καλός Ζουπάνι είναι τρομερά χρήσιμος για τον Ολυμπιακό, καθώς θα είναι ξεκούραστος στα δύσκολα ο Αγκάμεζ. Και ξεκούραστος ο Κολομβιανός δύσκολα σταματιέται με ότι αυτό συνεπάγεται, ειδικά ενόψει πλέι οφ αλλά και φάιναλ φορ Κυπέλλου.

Απέναντι σε αυτόν τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ η αλήθεια είναι πως εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων. Ναι όντως ο Στάροβιτς έχει μόλις λίγες μέρες στην ομάδα και αν χθες ήταν εξαιρετικός, στην συνέχεια θα δούμε έναν παίκτη που χρόνια είχαμε να δούμε στην χώρα μας. Ωστόσο στον... δικέφαλο υπάρχει θέμα και αυτό το τελευταίο διάστημα ακούει στο όνομα Αλεξάντερ Σαφράνοβιτς. Ο Ισραηλινός είναι σκιά του εαυτού που είχε δείξει στην αρχή του πρωταθλήματος και θυμίζει πολύ τον κακό Τσούπκοβιτς στην επίθεση. Δείχνει εκνευρισμένος και παρότι στην υποδοχή κρατάει και με το παραπάνω, λείπει πολύ στην επιθετική λειτουργία των... ασπρόμαυρων. Και χωρίς καλό επιθετικά Σαφράνοβιτς, τα πάντα αλλάζουν, όσο καλός και αν ήταν ο Ντάντε, όσο εξαιρετική και αν ήταν η απόδοση των Ανδρεάδη και Σμαραγδή.

Θα πείτε πως ένας παίκτης μπορεί να κάνει τέτοια διαφορά; Φυσικά και μπορεί, ειδικά όταν μιλάμε για έναν από τους πλέον έμπειρους που έχουν εμφανιστεί στην χώρα μας και έναν που με την παρουσία του θα κάνει ακόμα πιο εύκολη την δουλειά του Στάροβιτς, αλλά και των άλλων συμπαικτών του. Χωρίς καλό Σαφράνοβιτς ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να κάνει το τρία στα τρία, τόσο απλό.

Το σίγουρο πάντως είναι πως με την χθεσινή νίκη ουσιαστικά κλείδωσε η πρωτιά, ενώ ψυχολογικά ήταν για τον Ολυμπιακό ό,τι καλύτερο, ειδικά με τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετώπισε. Μια νίκη που μπορεί να κρίνει πολλά στην συνέχεια στον συγκεκριμένο τομέα. Από την άλλη εμείς περιμένουμε με αγωνία τα επόμενα ντέρμπι, ελπίζοντας πως δεν θα είναι σαν τον χθεσινό στα τέσσερα πρώτα σετ, όπου όποια ομάδα τα κέρδιζε το έκανε με ευκολία, αλλά ντέρμπι όπως το τέι μπρέικ. Και αν είναι ντέρμπι είναι δεδομένο πως θα χορτάσουμε βόλεϊ...

ΥΓ: Ναι να δεχθώ πως όντως υπήρξε υπέρβαση. Το έχω γράψει άλλωστε και στο live και στο ματς και στο ξεκίνημα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αντίδραση των παικτών του ΠΑΟΚ και κυρίως το ότι παράτησαν το σετ στο 14-18. Οκ υπάρχουν νεύρα, αλλά από την άλλη είναι επαγγελματίες που παίρνουν μια χαρά λεφτά και δεν μπορεί στα δύσκολα να μην βγάζουν νεύρο...

ΥΓ1: Η παραμονή του Πέτκοβιτς είναι ένα μεγάλο ρίσκο που πάρθηκε από τον ΠΑΟΚ. Ναι μεν ο Σέρβος ξέρει τον Στάροβιτς και αυτό φάνηκε από την πρώτη προπόνηση, ωστόσο είναι δεδομένο πως δεν σου βγάζει την σιγουριά που σου έβγαζε ο Κουρνέτας και ενδεχομένως να σου έβγαζε και ο Τράβιτσα. Στον δικέφαλο ωστόσο αποφάσισαν να μην κάνουν δεύτερη αλλαγή όπως έκαναν τα δύο προηγούμενα χρόνια και μένει να δούμε αν θα δικαιωθούν ή όχι...

ΥΓ2: Και μιας και έγινε αναφορά στον Στάροβιτς, ο διαγώνιος του ΠΑΟΚ θα κάνει την διαφορά στην συνέχεια. Ναι δεν μοιάζει στον Γκόμεζ και τον Σεπέδα, όμως ξέρει πάρα πολύ βόλεϊ, έχει παραστάσεις που ελάχιστοι έχουν στο πρωτάθλημά μας, ενώ τον βοηθάει πολύ και το ότι είναι αριστερόχειρας. Ήταν μεγάλη κίνηση αυτή για τον... δικέφαλο και θα φανεί στην συνέχεια.

ΥΓ3: Μπορεί στον ημιτελικό του Λιγκ Καπ να ήταν κακός, ωστόσο κανείς δεν πρέπει να ξεγράψει τον Παναθηναϊκό. Οι... πράσινοι έχουν τα δύο ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό εντός και αν κάνουν δύο νίκες εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την δεύτερη θέση και το πλεονέκτημα έδρας ως τον τελικό. Πολλά θα κριθούν στο ματς με τον... δικέφαλο που ακολουθεί, όπου και θα φανεί αν οι παίκτες του Ανδρεόπουλου μπορούν την υπέρβαση ή έπιασαν ταβάνι.

ΥΓ4: Ξαναλέμε πως όντως στην φάση του Στιβαχτή έγινε λάθος, ωστόσο θεωρώ υπερβολικές τις αντιδράσεις των ανθρώπων του ΠΑΟΚ και ειδικά το προέδρου που παραιτήθηκε. Στο κάτω-κάτω δεν γίνεται να έχεις κάνει τέτοια προσπάθεια, να έχεις φέρεις Στάροβιτς και Ντάντε και για μια φάση να λες πως φεύγεις. Έτσι χαλάς την δικιά σου προσπάθεια. Σε αυτό τόσο ο Τσαλόπουλος, όσο και οι υπόλοιποι στον... δικέφαλο θα έπρεπε να ακούσουν πιο προσεκτικά τις δηλώσεις του Καλμαζίδη, στις οποίες ο έμπειρος προπονητής ασχολήθηκε και σωστά με τον αγώνα αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες που έδειξε χθες η ομάδα του.

ΥΓ5: Και θα κλείσω με το αγαπημένο μου θέμα. Θέλετε να σώσετε το βόλεϊ; Βάλτε βίντεο ριπλέι. Όσο δεν το κάνετε δείχνετε πως απλά δεν σας ενδιαφέρει το άθλημα και πως είσαστε όντως επικίνδυνοι. Τίποτα λιγότερο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...