Βίζα και σως για να γλιστράει

Κώστας Ασημακόπουλος Κώστας Ασημακόπουλος
Βίζα και σως για να γλιστράει

bet365

Προσπαθώ από το απόγευμα να φτιάξω έναν πρόλογο να αρχίσω ένα ρημάδι σχόλιο. Να δώσω «κλότσο να γυρίσει παραμύθι να αρχινίσει», σαν το «παραμύθι» που ζουν τα κορίτσια, οι προπονητές και οι οπαδοί της ΑΕΚ για την πρόκριση της γυναικείας ομάδας στην 8αδα του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας. Πολύ σημαντική αυτή η πρόκριση και πιο σημαντική και σημαδιακή θα είναι η επόμενη αναμέτρηση με την τουρκική Γαλατασαράι. Για κάθε αεκτζή η ομάδα είναι σαν να έφτασε στον τελικό αφού θα πατήσει για άλλη μια φορά την Πόλη...

Όπως λένε και οι ίδιοι ο πρώτος αγώνας θα γίνει «σπίτι μας» και η ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια Η τουρκική ομάδα είναι ένα για να μην πούμε δύο σκαλιά πάνω από την ΑΕΚ αλλά στο γυναικείο όλα τα αποτελέσματα είναι μέσα και όλα παίζουν. Άλλωστε και την Τετάρτη η Γαλατά κινδύνευσε στο Βέλγιο από την Αστερίξ Κιέλτντρεχτ και πήρε την πρόκριση στο «χρυσό» σετ. Η ΑΕΚ είναι απόλυτα επιτυχημένη με την είσοδο της στην 8αδα του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας κι από εδώ και πέρα ότι καλύτερο κάνει τόσο το καλύτερο.

Ο Ολυμπιακός έχει δρόμο ακόμα. Έδειξε σοβαρότητα και στην Φινλανδία και πήρε την πρόκριση στην 16αδα του Τσάλεντζ Καπ. Τώρα έχει ακόμα μία δύσκολη αποστολή στο Τελ Αβίβ με την Μακάμπι αλλά απ΄ εδώ και πέρα τα πράγματα ζορίζουν. Η ομάδα θα χρειαστεί ενίσχυση και θα πρέπει γρήγορα να αποκτηθεί ο ξένος ακραίος αλλά και να επιστρέψει ο Φιλίποφ. Ο Λιβαθηνός προς τιμήν του σήκωσε το φορτίο αλλά η επιβάρυνση που δέχεται στο πόδι του είναι μεγάλη. Γενικά ο Ολυμπιακός έχει μια καλή ευκαιρία να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά αλλά θα κινδυνεύσει να την πατήσει όπως ο Ηρακλής.

Η γκάφα του Ηρακλή δεν έχει προηγούμενο για τον σύλλογο και θυμίζει έντονα την ιστορία του Παναθηναϊκού πριν από 15 χρόνια που ξέχασε να δηλώσει στη CEV τους Γιούρι Φιλίποφ, Τίμο Τόνεφ και δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής.

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με αυτά που συμβαίνουν στους ελληνικούς συλλόγους και φυσικά δεν έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν πως οι παράγοντες είναι ο αδύναμος κρίκος και βασικοί υπεύθυνοι για την κρίση που περνάει το άθλημα.

Ειλικρινά έχουμε βαρεθεί να ασχολούμαστε με τα ίδια και τα ίδια, αλλά η περίπτωση του Ντεσπέιν, αλλά και το «χυμαδιό» που επικρατεί στις κορυφαίες διοργανώσεις όπως το πρωτάθλημα και το Κύπελλο δεν σε αφήνουν να ησυχάσεις.

Ένα εκατομμύριο φορές από αυτή τη γωνιά έχουμε γράψει πως στον Ηρακλή ασχολούνται οι λάθος άνθρωποι με την ομάδα. Εδώ και μερικά χρόνια γράφουμε τα ίδια και τα ίδια. Στην αρχή μας επιτέθηκαν, μας λοιδόρησαν, χρησιμοποίησαν τους οπαδούς εναντίον μας αλλά τώρα που το κουβάρι ξετυλίγεται δεν έχουν πλέον κανένα άλλοθι. Θα έλεγα μάλιστα πως άδικα δέχονται κριτική. Αυτοί είναι και οι μάγκες της ιστορίας. Κάνουν ότι γουστάρουν, ζουν από τον Ηρακλή, διαλύουν τα πάντα σε εν μία νυκτί και μετά βγάζουν και μία ανακοίνωση για την απεργία των... γιατρών και «καθαρίζουν».

Έτσι και με τον Ντεσπέιν. Ακούστε για να τρελαθείτε. Δεν ταξίδεψε στο Βέλγιο επειδή δεν είχε βίζα. Και γιατί δεν βγήκε η βίζα; Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΑ Ηρακλής η βίζα δεν βγήκε διότι λόγω της απεργίας των γιατρών δεν βρέθηκε γιατρός να δώσει πιστοποιητικό

Είπατε κάτι; Οχι, δεν σας δουλεύουμε. Αυτή είναι η ανακοίνωση – μνημείο του Ηρακλή που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία των... ιατρικών δρώμενων της χώρας. Και αυτοί οι άνθρωποι που σκέφτηκαν και συνέταξαν αυτή την επιστολή κυκλοφορούν ελεύθεροι και πουλάνε «ηρακλοφροσύνη» και βγήκαν και «λάδι». Εντάξει παιδιά. Κανένα πρόβλημα.

Δεν ντρέπεστε όμως; Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να παραιτηθείτε μήπως και ησυχάσει για λίγο ο σύλλογος; Δεν παραδέχεστε ΜΙΑ, έστω ΜΙΑ φορά πως έχετε κάνει λάθος;

Δεν είναι κακό. Όλοι μας κάνουμε λάθη. Μόνο οι τεμπέληδες και οι πεθαμένοι διεκδικούν το αλάθητο. Γιατί δεν λέτε πως ξεχάσατε να βγάλετε βίζα στον Ντεσπέιν; Ως πότε θα νομίζεται πως μας κοροϊδεύετε και θα γελοιοποιείστε;

Η ιστορία με τον Ντεσπέιν είναι ένα ακόμα μεγάλο φιάσκο που αμαυρώνει την ιστορία και την πορεία του Ηρακλή και των ελληνικών συλλόγων γενικότερα, όπως τα δεκάδες εγκλήματα που έχουν γίνει σε βάρος του συλλόγου και που τον έχουν οδηγήσει στην καταστροφή με το χρέος τον 18 εκ. Ευρώ.

Οι ίδιοι άνθρωποι είναι. Και ειλικρινά απορώ όχι τόσο με τους οπαδούς του Ηρακλή, διότι κι αυτοί κάπου δεν θέλουν και δεν μπορούν να πιστέψουν πως είναι αλήθεια όλα αυτά, απορώ με τον χρηματοδότη Θεόφιλο Κολύμπατζη που δίνει ότι έχει και δεν έχει. Στην κυριολοξία πληρώνει για να τον διασύρουν.

Διασύρουν τον ίδιο, το όνειρο του, τους στόχους του, την ιδέα και την ιστορία μια ολόκληρης ομάδας που ακόμα στέκεται υπερήφανη μέχρι να πέσει εκ των... έσω. Διότι για άλλη μια φορά θα επικαλεστώ τον Αλέκο Λεώνη και την ατάκα που είχε πει για τον Ηρακλή: «Τα κάστρα πέφτουν από μέσα».

Ο Ηρακλής των εκατοντάδων Ευρώ, που στηρίχθηκε απ΄ όλο το ελληνικό βόλεϊ και από όλες τις ομάδες της Λίγκας, τους φορείς και από όποιον μιλάει ελληνικά είναι απροστάτευτος και κινδυνεύει από τους παράγοντες του. Αυτοί είναι το πρόβλημα και αυτοί τον οδήγησαν στα μεγάλα αδιέξοδα τον σύλλογο. Είναι οι «μυαλοπώληδες» και οι «έξυπνοι». Είναι αυτοί που πάντα έχουν δίκιο και που πάντα δέχονται πόλεμο κρατώντας τα σκύπτρα του συλλόγου ενάντια στις δυνάμεις του κακού .

Ο Ντεσπέιν αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τον Ηρακλή. Η μεταγραφή του έκλεισε τον Σεπτέμβριο και ο σχεδιασμός ήταν να αγωνιστεί από την 1η Ιανουαρίου στις δύο τελευταίες αγωνιστικές του Τσάμπιονς Λιγκ για να πάρει η ομάδα της πρόκριση στην Β΄ φάση. Το φοβερό είναι ότι τα κατάφερε αλλά...

Η τουριστική του βίζα από τις 14 Δεκεμβρίου 2011 είχε λήξει. Συνεπώς για έναν και πλέον μήνα ο αθλητής ήταν παράνομα στη χώρα. Ο ίδιος το έλεγε παντού: «Η βίζα μου λήγει» αλλά στον Ηρακλή τα πάντα είναι υπό... έλεγχο, όπως και με τα δικαιολογητικά της αδειοδότησης στην ΕΕΑ.
Κύριος είδε το πως αγωνίστηκε στην αναμέτρηση του Ηρακλή με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας αλλά και το πως αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πως γίνεται, δηλαδή, η διοργανώτρια να βγάζει δελτίο σε έναν αθλητή που δεν έχει νόμιμη άδεια παραμονής; Πως αγωνίζεται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα με τουριστική βίζα; Εκτός κι αν κάνει τουρισμό στην Βόλεϊ Λιγκ, όπως στην ωραία και γραφική Σαντορίνη.

Κι όμως όλα αυτά τα γραφικά αντί να είναι μία φάρσα, ένα ψέμα, ένα αστείο είναι η πραγματικότητα του Ηρακλή και του ελληνικού βόλεϊ.

Τι λέμε τώρα ε; Σωστά. Εδώ ολόκληρη ΕΟΠΕ εξαφανίστηκε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που παρέλασαν όλες οι ομοσπονδίες και είπαν τα προβλήματα τους πριν την ψήφιση του αθλητικού νόμου, εδώ διέλυσε και υποβάθμισε το Κύπελλο σε άνδρες και γυναίκες, θέλετε να συζητάμε για το που πρέπει να παίζει και που δεν πρέπει να παίζει ο Ντεσπέιν;

Κύριοι το πρόβλημα του ελληνικού βόλεϊ δεν είναι οικονομικό. Είναι παραγοντικό. Δυστυχώς πτωχεύσαμε από μεγάλους παράγοντες και όχι από μεγάλα πορτοφόλια. Αυτό είναι το άλλοθι των μικρών παραγόντων που είναι ανίκανοι να διαχειριστούν κρίσεις και να μανατζάρουν τους συλλόγους και τους φορείς του άτυχου ελληνικού βόλεϊ.

Πήγαμε και στην κλήρωση του Κυπέλλου ανδρών. Μία από τα ίδια όπως στις γυναίκες. Αυτός, αυτή, εμείς, ο Σιδέρης και τα μυστήρια.
Η γνωστή λεκανίτσα πλεξιγκλάς που ενίοτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κατασκευή κουραμπιέδων, τα μαύρα μπαλάκια από την εποχή του Κοσμοβόλεϊ το 1994 που από το άνοιξε – κλείσε έχουν χαλάσει οι «βόλτες» και δεν ανοίγουν με τίποτα και μια αποξηραμένη διαδικασία χωρίς καν τους εκπροσώπους των ομάδων. Η απόλυτη μιζέρια και παρακμή κι ο Μαυρομάτης ασχολείται με το κύπελλο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ αλλά στο ποδόσφαιρο.

Η προκήρυξη μοιράστηκε Παρασκευή και 13. Δύο έστειλαν εκπρόθεσμη συμμετοχή και μία ούτε που ασχολήθηκε. Μαζί με την απουσία του Απόλλωνα Καλαμαριάς το σύνολο τέσσερις που εγκατέλειψαν με συνοπτικές διαδικασίες και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Ο καθένας ότι θέλει κάνει. Έτσι ο Απόλλων Καλαμαριάς δικαιώνεται πανηγυρικά και βρίσκει μιμητές. Συνεχίζουν μόνο οι οκτώ κι όλα αυτά λόγω των πιέσεων των ανθρώπων του Φοίνικα Σύρου που εδώ και δέκα μέρες θέλουν να μάθουν το σύστημα διεξαγωγής και τις συμμετοχές για να κανονίσουν για φιλοξενίες και μετακινήσεις.

Και από την ΕΣΑΠ σιωπή. Από τη εποχή του Μπελιγράτη και του Προσαλίκα όλη η Λίγκα μας είχε ζαλίσει το κεφάλι για να πάρει το κύπελλο και τώρα δεν μιλάει κανείς για την υποβάθμιση του Κυπέλλου. Τώρα είναι η εποχή που ο Ταρνατόρος δεν χαλάει κανένα χατήρι του Μαυρομάτη και σφυρίζει αδιάφορα.

Ερχονται τα χειρότερα για το άθλημα ομορφάντρες της ΕΟΠΕ και της ΕΣΑΠ. Αλλάξτε μυαλά και ρότα μήπως και δεν πάθει το άθλημα ότι το Κόστα Κονκόρτια στην Τοσκάνη. Θα το σκάσετε το κρουαζιερόπλοιο πάνω στα βράχια και θα παρακαλάτε να βάλετε λίγο σως για να γλιστράει και δεν θα σας ακούει κανείς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ασημακόπουλος
Κώστας Ασημακόπουλος

Τον Νοέμβριο του 1989 και σε ηλικία 22 ετών πέρασα το κατώφλι της εφημερίδας «Φίλαθλος» με ρεπορτάζ ποδοσφαίρου και από το τέλος της χρονιάς ανέλαβα… τυχαία και το βόλεϊ. Από τότε «μπλέχτηκα» στο φιλέ με ένα ατελείωτο ρεπορτάζ που αισίως έκλεισε 20ετία. Δέκα χρόνια στον «Φίλαθλο», τρία στο «Βήμα» και από το 2002 στο «Goal News». Οι τηλεοπτικοί σταθμοί SΤΑR, ΑΝΤ1, Μακεδονία, Alpha Digital και Channel 9 ήταν πάντα το… χόμπι, αλλά η αμεσότητα των ραδιοφωνικών εμπειριών σε Sprint Fm, Alpha Σπορ, Champions 89.2, Σούπερσπορ FM και τώρα στον Σέντρα FM 103,3 δεν συγκρίνονται με τίποτα.

Καλό σερβίς, λοιπόν για να πάει καλά η μέρα…