Ντονά γερά-γερά και πάρτους τα βρακιά...

Βασίλης Παπαθεοδώρου
Ντονά γερά-γερά και πάρτους τα βρακιά...

bet365

Η κόντρα Ντονά και παραγόντων-αλεξιπτωτιστών δεν αφορά μόνο το βόλεϊ αλλά σύσσωμο το φάσμα του αθλητισμού που πάει ολοταχώς κατά διαόλου. Γράφει ο Βασίλης Παπαθεοδώρου.

Πόσες φορές έχετε δει έναν αθλητή του Παναθηναϊκού να μιλάει και όλους τους οπαδούς του Ολυμπιακού από κάτω να τον επικροτούν; Ο Στάθης Ντονάς τα κατάφερε αν και μιλούσε επικριτικά για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Κι έγινε το πρόσωπο της ημέρας γιατί πολύ απλά δε μίλησε «οπαδικά», δεν έθιξε τον Ολυμπιακό, ούτε προστάτευσε τον Παναθηναϊκό. Μίλησε σαν αθλητής, σαν άνθρωπος που προσπαθεί να ζήσει από ένα σπορ που λογίζεται επαγγελματικό.

Εδώ όμως, πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με ομάδες. Το πράγμα στον ελληνικό αθλητισμό ξεφεύγει επικίνδυνα. Απειλούνται ανθρώπινες αξιοπρέπειες. Πώς μπορεί κάποιος να κρίνει με βάση τη φανέλα που φοράει κάποιον που σου λέει ότι δεν έχει πληρώσει τα τελευταία τέσσερα ενοίκια, το κινητό και το σταθερό του είναι κομμένο, το δάνειό του απλήρωτο, ο λογαριασμός ΟΤΕ και ΔΕΗ τρεις μήνες πίσω.

Κι όμως, αυτή η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος – αντί να καλέσει τον Ντονά για καφέ και να του ζητήσει τη γνώμη του για όσα ζει από μέσα - αποφάσισε να καλέσει σε απολογία τον Ντονά. Είναι βλάκες; Είναι στημένοι; Όπως φαίνεται ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Απλά είναι άσχετοι. Το ομολογούν όσοι γνωρίζουν καλά τον χώρο του βόλεϊ. Είχαν πάει να κάνουν extreme sports, ανέβηκαν σε ένα αεροπλάνο, η πόρτα άνοιξε και με το αλεξίπτωτο προσγειώθηκαν στα γήπεδα. Μιλάμε για ανθρώπους που Παρασκευή απόγευμα δεν είχαν οριστικοποιήσει αν το ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός θα γίνει Σάββατο μεσημέρι. Ποιον χορηγό να προσελκύσουν, ποια τηλεόραση και τι απαιτήσεις να έχεις;

Να τιμωρήσουν λοιπόν, τον Ντονά. Τον «εκατομμυριούχο» Ντονά όπως τόνισε με περίσσιο θάρρος (ή θράσος;) ο Ταρνατώρος. Με τους υπόλοιπους αθλητές που πεινάνε τι θα γίνει; Με τις ομάδες που διαλύονται εν μία νυκτί και αφήνουν παλικάρια δυο μέτρα στον δρόμο; Στα φρύδια τους. Κι όχι μόνο αυτοί του βόλεϊ, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι.

Είναι τόσο κρυστάλλινη η τοποθέτηση Ντονά που δεν χρίζει περαιτέρω σχολιασμού. Πατάς play, ακούς, μένεις μαλάκας και απλά... αντιλαμβάνεσαι ότι βλέπεις μπροστά σου την ταμπέλα που λέει «προς Διάολο» και πάμε προς τα 'κει με 200 χλμ...

Σε αυτό το video, στην πραγματικότητα δε μιλάει ο Ντονάς. Μιλάει ο Έλληνας βολεϊμπολίστας, ο μπασκετμπολίστας, ο αθλητής που ζει (ή το βλέπει να έρχεται...) στα όρια της εξαθλίωσης.

Με παράγοντες λαμόγια σε όλα τα σπορ που στον βωμό μιας δήθεν επιτυχίας φτιάχνουν ομάδες και υπόσχονται συμβόλαια που δεν μπορούν να πληρώσουν, που δε μπορούν να πιάσουν τον παλμό του φιλάθλου, που βασικά κάποια κακή τύχη τους έφερε να διοικούν ένα σωματείο ή ένα άθλημα.

Φτάσαμε στο σημείο εδώ στο gazzetta, θέλοντας να αποδώσουμε credit σε όσους ανθρώπους αποτελούν «φάρους» για τον αθλητισμό, να ετοιμάζουμε αφιερώματα στους παράγοντες που... πληρώνουν στην ώρα τους, που δεν παίζουν παιχνίδια, που είναι αμόλυντοι. Το καταλαβαίνετε; Μειοψηφία έγιναν!

Η «φωνή» του Ντονά πρέπει να τους ξυπνήσει όλους! Τους αθλητές όλων των σπορ, τους δημοσιογράφους που έχουν χρέος πλέον να προβάλλουν τέτοιες ειδήσεις, όσους φιλάθλους μπορούν να στηρίξουν τις ερασιτεχνικές προσπάθειες και πάνω απ' όλα τους μεγαλοπαράγοντες που τάζουν λαγούς με πετραχήλια και δεν πληρώνουν ούτε τα προς το ζειν...

Ίσως όμως περισσότερο αποτελεί επιτακτική ανάγκη για παρέμβαση της Πολιτείας. Πώς μαζεύει στη μπουζού όσους φοροδιαφεύγουν; Ας τροποποιήσει νομοθετικά πλαίσια, ας αυστηροποιήσει τους κανόνες. Ο αθλητισμός μέχρι πρόσφατα ήταν μια ωραία «πολυτέλεια» για αθλητές και προπονητές. Έπαιρναν ωραιότατους μισθούς που τους έφταναν και τους περίσσευαν κάθε μήνα.

Η κρίση έφτασε, η ζωή άλλαξε. Τώρα κανείς δε μπορεί να περιμένει τρεις μήνες για να λάβει τον μισθό του. Τόσο δεν είναι το δικαίωμα προσφυγής; Ας το μειώσουν στο μισό. Αν στον πρόεδρο που υπέγραψε ένα συμβόλαιο και δεν το τηρεί, του παρακρατούνται τα έσοδα από την (όποια) επιχείρησή του, θα τολμήσει να αφήσει κανέναν απλήρωτο; Αν τιμωρήσουν την ομάδα του με μηδενισμό θα πληρώνει, ναι ή όχι; Αλλά οι νόμοι της εκάστοτε ομοσπονδίας φτιάχνονται βασικά για να προστατεύουν τα αφεντικά (προέδρους) κι όχι τους εργαζόμενους (αθλητές).

Κι όπως φαίνεται, αν δεν υπάρξει μαζική κινητοποίηση στο κάθε βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, θα μένει μόνος του ο «Ντονάς» σαν τον τρελό του χωριού να ανεβάζει βιντεάκια και στο τέλος να τιμωρείται κιόλας...

ΥΓ. Το πιο εκνευριστικό για τους βολεϊκούς αλλά και για όλους όσους αγαπούν το σπορ είναι ότι από τον χώρο πέρασαν άνθρωποι που έβαλαν τρελά λεφτά. Ο Σταθοκωστόπουλος; Ο Συγγελίδης; Ο Μαρινάκης; Έφεραν παικταράδες παγκόσμιας κλάσης! Αν υπήρχε τότε βούληση και ιδέες, θα είχαν καταφέρει να τους κρατήσουν. Τώρα τραβάνε τα μαλλιά τους και κάνουν εράνους...

 

Τελευταία Νέα