Ένας... άλλος Παναθηναϊκός

Ένας... άλλος Παναθηναϊκός

Φάνης Παναγιώτου
Ένας... άλλος Παναθηναϊκός

bet365

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στην Ζαλγκίρις σε μια πρεμιέρα με αλλαγές σε σχέση με το ματς της Μαδρίτης για την πρώτη φάση. Το gazzetta.gr γράφει για τις αλλαγές στο «πράσινο» ρόστερ.

Ήταν φανερό ότι ο Αργύρης Πεδουλάκης έπρεπε να προχωρήσει σε αλλαγές προκειμένου ο Παναθηναϊκός να βελτιωθεί αγωνιστικά. Ο Έλληνας τεχνικός έχει πιστωθεί αρκετές περιπτώσεις ξένων που ήρθαν στην Α1 και έκαναν τη διαφορά (όπως όταν έφερε τον Πιτ Μάικλ στο Περιστέρι) αλλά φέτος την... πάτησε και με τον Ντέργουιν Κίτσεν και με τον Χίλτον Άρμστρονγκ. Οι δύο Αμερικανοί αποτελούν πλέον παρελθόν, καθώς ο πρώτος δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα και δεν επανήλθε ποτέ σε καλή κατάσταση μετά τον τραυματισμό του, ενώ ο δεύτερος δεν προσαρμόστηκε ποτέ... Τι αλλάζει όμως στον Παναθηναϊκό με τις προσθήκες των Καπόνο, Μπακς και Γκιστ; Τι διαφορετικό περιμένουμε στο Top 16;

«Μιλούν» οι αριθμοί και οι εμφανίσεις για Μπανκς

Στην περίπτωση του Μάρκους Μπανκς υπάρχουν δείγματα γραφής και δεν χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις. Ο Αμερικανός γκαρντ προσφέρει πολλά περισσότερα από τον Ντέργουιν Κίτσεν, μπορεί να δώσει «ανάσες» στον Δημήτρη Διαμαντίδη, έχει την ικανότητα να σκοράρει αλλά και να οργανώσει το σύνολο του Αργύρη Πεδουλάκη. Και αν υπήρχαν κάποια ερωτηματικά για την φυσική του κατάσταση (γι΄αυτό άλλωστε και δοκιμάστηκε για λίγο πριν αποκτηθεί) πλέον δεν υφίσταται θέμα αντοχών, καθώς ο Μπανκς μένει στο παρκέ για 22 αγωνιστικά λεπτά κατά μέσο όρο ανά αγώνα στην Euroleague. Ο Παναθηναϊκός είναι δεδομένο ότι αλλάζει πρόσωπο με τον Μπανκς και θα είναι διαφορετικός στο Top 16, αφού μεταξύ άλλων ο Αμερικανός όσο περνάει ο καιρός συνηθίζει όλο και περισσότερο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, που δεν έχει αγωνιστεί ξανά στο παρελθόν. Για την θετική συνεισφορά του Μπανκς «μιλάνε» και οι ίδιοι οι αριθμοί, με το Νο 13 του ντραφτ 2003 να σημειώνει 11.8 πόντους ανά αγώνα, έχοντας παράλληλα πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας (52.4% στα δίποντα & 41.7% στα τρίποντα).

Παίκτης

Λεπτά

Πόντοι

Ποσοστά

Ριμπ.

Ασ./Κλ./Λαθ/Κοψ.

Μ. Μπανκς

22

11.8

52.4% δίπ. - 41.7% τρίπ.

3.3

3/1/1.3/-


Τι θα δώσει ο Καπόνο

Αναμφίβολα η μεγαλύτερη διαφορά του Παναθηναϊκού στο Top 16 θα είναι η προσθήκη του Τζέισον Καπόνο. Ενός παίκτη δηλαδή που έχει την ικανότητα να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του «τριφυλλιού» και να της δώσει πολλές λύσεις στην επίθεση. Το μεγαλύτερο ζήτημα για τον Καπόνο είναι να τον εκμεταλλευτεί η ομάδα, για να μπορέσει με την σειρά του να την βοηθήσει. Είναι δεδομένο ότι ο Αμερικανός φόργουορντ θα έχει πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας και όσο περισσότερα ελεύθερα σουτ βρει, τόσο περισσότερο θα προσφέρει στους «πράσινους». Το γεγονός ότι θα υπάρχει ακόμα μια απειλή για την αντίπαλη άμυνα στο παρκέ, αποτελεί από μόνο του θετικό στοιχείο για τον Παναθηναϊκό. Από την αρχή της χρονιάς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να υπάρχουν κενά διαστήματα στην επίθεση και να γίνεται η ομάδα πολύ προβλέψιμη. Τώρα όμως οι Διαμαντίδης και Ούκιτς θα γνωρίζουν ότι σε κάθε διείσδυση θα μπορούν να πασάρουν στην περιφέρεια σε έναν παίκτη που περίπου 1 στα 2 σουτ θα το βάλει, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη που θα μπορεί σε κάθε double team να δημιουργεί φάση για τον Καπόνο. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι προσφορά του λευκού Αμερικανού στην άμυνα. Ο Καπόνο δεν είναι και ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου και θα πρέπει ο Πεδουλάκης να τον βοηθήσει μέσα από την ομαδική άμυνα. Διαθέτει παίκτες όπως ο Λάσμε για να το κάνει αυτό και αν καταφέρει ο Έλληνας τεχνικός να «κρύψει» τις αδυναμίες του Καπόνο, ο τελευταίος θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό «όπλο» στο Top 16 και στην συνέχεια της Euroleague.

Η αλλαγή Πάνκο-Γκιστ

Ο Άντι Πάνκο σε καμία περίπτωση δεν είχε τους χαμηλούς αριθμούς και τις μέτριες εμφανίσεις των Κίτσεν – Άρμστρονγκ. Ήταν όμως φανερό ότι δεν είχε προσαρμοστεί στον Παναθηναϊκό και θα ήταν θετικό για την ομάδα να προχωρήσει στην αντικατάσταση του. Στην θέση του ήρθε ο Γκιστ και οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι... μια ή άλλη για τους «πράσινους». Οι δύο παίκτες μαζεύουν από 5 ριμπάουντ ανά αγώνα, έχουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά ευστοχίας (29% στα τρίποντα ο Πάνκο – 34% ο Γκιστ) και σκοράρουν περίπου τους ίδιους πόντους ανά αγώνα. Οι αριθμοί όμως από μόνοι τους δεν λένε πάντα την αλήθεια. Ο Παναθηναϊκός με την προσθήκη του Γκιστ θα βελτιωθεί πολύ στην ομαδική άμυνα. Όταν θα βρίσκεται στο παρκέ ο Αμερικανός με τον Λάσμε, οι «πράσινοι» θα έχουν ένα «δίδυμο» ψηλών που ίσως να είναι το πιο αθλητικό στην Ευρώπη. Τι προσφέρει αυτό; Καλύτερη αντιμετώπιση στα πικ εντ ρολ, βάθος στη ρακέτα αλλά και πιο γρήγορα πόδια για βοήθειες και αλλαγές παικτών. Ο Γκιστ, επομένως, θα προσφέρει πολλά στην άμυνα και από την στιγμή που επιθετικά δεν δείχνει να υστερεί από τον Πάνκο, θα είναι σίγουρα μια κίνηση που θα βελτιώσει αγωνιστικά τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα η ανταλλαγή αυτή θα κάνει καλό και στους παίκτες εκτός από τις ομάδες τους, αφού ήδη ο Πάνκο έχει κάνει τη διαφορά στη Μάλαγα, ενώ και ο Γκιστ έφυγε από ένα περιβάλλον αρνητικό για τον ίδιο.

Παίκτης

Λεπτά

Πόντοι

Ποσοστά

Ριμπ.

Ασ./Κλ./Λαθ/Κοψ.

Α. Πάνκο

25

9.9

53.7% δίπ. - 29.4% τρίπ.

5

1.8/-/1.3/-

Τζ. Γκιστ

22

8.6

41% διπ. - 34.6% τριπ.

4.8

-/-/-/- *

*κάτω από 1 κατά μέσο όρο στις συγκεκριμένες στατιστικές κατηγορίες

Συμπερασματικά

Ο Παναθηναϊκός είναι δεδομένο ότι θα ξεκινήσει σήμερα (28/12) αλλαγμένος από τότε που έγινε στη Μαδρίτη το πρώτο τζάμπολ για την φετινή Ευρωλίγκα. Με τις προσθήκες των Μπανκς – Καπόνο – Γκιστ κερδίζει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού και σίγουρα ανεβαίνει επίπεδο, αφού οι παίκτες που αποχώρησαν πρόσφερανελάχιστα στον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης. Τα πάντα και οι πάντες όμως θα κριθούν στο παρκέ και το πρώτο τεστ για τον «νέο» Παναθηναϊκό είναι κόντρα στη Ζαλγκίρις, μια ομάδα δηλαδή που έδειξε πολύ θετικά στοιχεία και δεδομένο προσφέρεται για να... μετρήσει τις δυνάμεις του στο σύνολο του Αργύρη Πεδουλάκη.

 

Τελευταία Νέα