Τελικά μήπως έφταιγε ο Ντόρσεϊ;

Τελικά μήπως έφταιγε ο Ντόρσεϊ;

Φάνης Παναγιώτου
Τελικά μήπως έφταιγε ο Ντόρσεϊ;

bet365

Ο Ολυμπιακός έδωσε ακόμα μια παράσταση στην Κροατία και το gazzetta.gr αναλύει την αγωνιστική άνοδο των «ερυθρολεύκων» που ήρθε αμέσως μετά την αποχώρηση του Τζόι Ντόρσεϊ.

Όλοι θυμούνται το ξέσπασμα του Τζόι Ντόρσεϊ μετά το παιχνίδι με την Ζαλγκίρις Κάουνας, το οποίο ήταν ουσιαστικά αυτό που τον οδήγησε εκτός ρόστερ των πρωταθλητών Ελλάδας και Ευρώπης. Αυτό φυσικά ήταν το τέλος ενός συνεχόμενου ντεφορμαρίσματος του Αμερικανού σέντερ που εκτός από αγωνιστικές επιπτώσεις, επηρέαζε αρνητικά και το κλίμα μέσα στην ομάδα. Παρά το γεγονός, όμως, ότι οι περισσότεροι ήταν πεπεισμένοι πως το κλίμα θα αλλάξει προς το καλύτερο με την απομάκρυνση του Ντόρσεϊ, υπήρχαν αρκετοί που τόνιζαν ότι η απουσία του Αμερικανού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο αγωνιστικό κομμάτι και κυρίως στην άμυνα. Μάλιστα, υπήρχε ο φόβος πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα, με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός είχε υποστεί δύο μεγάλες ήττες με Εφές και Ζαλγκίρις.

Και όμως αποδείχθηκε το αντίθετο και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση της, κάτι το οποίο σίγουρα δεν οφείλεται μόνο στον Τζόι Ντόρσεϊ. Είναι δεδομένο όμως πως υπάρχει σημαντική διαφορά στα παιχνίδια που έπαιξε ο Αμερικανός και σε εκείνα που απουσίασε. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην τριάδα των αναμετρήσεων με Κάχα Λαμποράλ, Εφές και Ζαλγκίρις. Την πρώτη ο Ολυμπιακός την κέρδισε πολύ πιο εύκολα στον δεύτερο γύρο και τις άλλες δύο τις «διέλυσε», ενώ στα πρώτα ματς είχε υποστεί συντριβή τόσο από τους Τούρκους, όσο και από τους Λιθουανούς. Που αλλού οφείλεται η άνοδος των πρωταθλητών τελικά;

1)Στην τρομερή αμυντική βελτίωση

Όπως αναφέραμε ο Ολυμπιακός έχασε την «κολόνα» του αλλά τελικά στην άμυνα είναι καλύτερος. Με τον Ντόρσεϊ δέχτηκε 81 από την Κάχα και 79 από την Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ και 89 στην Πόλη από την Εφές. Χωρίς όμως τον περσινό κορυφαίο αμυντικό της Α1 οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν άμυνα για... σεμινάριο και μάλιστα σε εκτός έδρας αναμετρήσεις. Στο Μιλάνο η Αρμάνι σημείωσε 71 πόντους, στη Βιτόρια η Κάχα 72, στο ΣΕΦ η Εφές 53, στη Λιθουανία η Ζαλγκίρις 63 και χθες στην Κροατία η Τσεντεβίτα μόλις 62. Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν καθαρά αυτό που υπογραμμίζουν όλοι οι προπονητές: η άμυνα είναι πάνω απ' όλα θέμα διάθεσης. Ο Ντόρσεϊ ήταν φανερό ότι δεν βοηθούσε τον Ολυμπιακό και πολλές φορές χάλαγε την ισορροπία της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.

2)Στην ομαδικότητα που έχει στην επίθεση

Για τι άλλο κατηγόρησε τους πρώην συμπαίκτες του ο Τζόι Ντόρσεϊ; Τους χαρακτήρισε ατομιστές στο παιχνίδι τους και όσο αν προσπάθησε να σώσει την κατάσταση στην συνέχεια, το μήνυμα το είχε στείλει ο Αμερικανός που ήταν φανερά δυσαρεστημένος από την ελάχιστη συμμετοχή που είχε στην επίθεση της ομάδας. Και στον τομέα αυτό όμως ο Ολυμπιακός από την αποχώρηση του Αμερικανού και μετά παρουσιάζεται τρομερά βελτιωμένος. Συγκεκριμένα, στα τρία παιχνίδια που έπαιξε ο Ντόρσεϊ στην Ευρωλίγκα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κατά μέσο όρο 11.6 ασίστ ανά ματς. Στα παιχνίδια που ακολούθησαν όμως οι πρωταθλητές μοίραζαν (και μοιράζουν) πάνω από 18 ασίστ, με αποκορύφωμα φυσικά τον χθεσινό αγώνα με την Τσεντεβίτα όπου ο Ολυμπιακός τελείωσε τον αγώνα με 27 (!) ασίστ.

3)Στο ατομικό φορμάρισμα των παικτών

Μια ομάδα όμως δεν μπορεί να ανέβει αγωνιστικά μόνο και μόνο από την αλλαγή ενός παίκτη, όσο και αν αποδείχθηκε τελικά ότι ο συγκεκριμένος την επηρέαζε αρνητικά σε πολλούς τομείς. Η άνοδος του Ολυμπιακού οφείλεται ακόμα στο φορμάρισμα που έχουν παρουσιάσει ορισμένοι παίκτες «κλειδιά» όπως για παράδειγμα ο Έϊσι Λο. Γιατί ναι μεν υπάρχει η σταθερή αξία που ακούει στο όνομα Βασίλης Σπανούλης, οι πρωταθλητές όμως χρειάζονται λύσεις απ' όλους τους παίκτες. Αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και έχει ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός εκτός από πολύ δυνατή άμυνα, να είναι πολύ θετικός και στην επίθεση, παίρνοντας σκορ από όλες σχεδόν τις θέσεις. Σ' αυτό έχει βοηθήσει η αγωνιστική άνοδος των Άντιτς και Λο, το γεγονός ότι Παπανικολάου – Περπέρογλου έχουν «δέσει» άψογα στην θέση «3» αλλά και ο Τζος Πάουελ που ναι μεν δεν κάνει -για την ώρα- τη διαφορά αλλά είναι πάντα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) θετικός και στις δύο μεριές του παρκέ.

Συμπερασματικά, είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός έχει βελτιωθεί σε όλους τους τομείς τόσο ατομικά όσο και ομάδικά (κάτι που «χρεώνεται» στον προπονητή) για να παρουσιάζει την πολύ καλή εικόνα που βλέπουμε στο παρκέ και μάλιστα να περνάει «αέρας» απ' όλες τις έδρες που αγωνίζεται. Κανείς όμως δεν μπορεί να αγνοήσει ότι μεγάλο μέρος του φορμαρίσματος των «ερυθρολεύκων» οφείλεται στην απομάκρυνση του Τζόι Ντόρσεϊ που σίγουρα επηρέαζε την ομάδα αρνητικά στο αγωνιστικό (και όχι μόνο) κομμάτι τόσο σε άμυνα, όσο και στην επίθεση.

Ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα με τον Ντόρσεϊ

Αντίπαλος

Επίθεση

Άμυνα

Ριμπάουντ

Ασίστ

Κάχα Λαμποράλ (εντός)

85

81

31

14

Εφές (εκτός)

72

98

39

9

Ζαλγκίρις (εντός)

61

79

31

12

Ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα χωρίς τον Ντόρσεϊ

Αντίπαλος

Επίθεση

Άμυνα

Ριμπάουντ

Ασίστ

Τσεντεβίτα (εντός)

79

77

41

14

Αρμάνι Μιλάνο (εκτός)

84

71

37

20

Κάχα Λαμποράλ (εκτός)

89

72

43

21

Εφές (εντός)

75

53

41

11

Ζαλγκίρις (εκτός)

77

63

25

19

Τσεντεβίτα (εκτός)

84

62

37

27

 

Τελευταία Νέα