Και καλά ξενύχτια! (pics & vids)

Γιάννης Ράμμας
Και καλά ξενύχτια! (pics & vids)

bet365

To NBA κάνει τζάμπολ και το gazzetta.gr σας παραθέτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε: προγνωστικά, μετακομίσεις παικτών κι ομάδος, τραυματισμοί, επιστροφές, αποχωρήσεις, περίεργα!

Πέρασαν 131 ημέρες απ' την τελευταία επίσημη αναμέτρηση, αλλά η αναμονή έλαβε τέλος. Η κανονική περίοδος του ΝΒΑ είναι έτοιμη για το πρώτο τζάμπολ της κι οι 30 ομάδες βρίσκονται σε θέσεις μάχης.

Πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο ΝΒΑ οι Μαϊάμι Χιτ σε απόδοση 3.10 στην betdaq

Διαβάστε στο gazzetta.gr όλα όσα χρήσιμα πρέπει να γνωρίζεται για τη νέα αγωνιστική περίοδο!

Lockout; Last year!

Το δεύτερο lockout στην Ιστορία του ΝΒΑ ανάγκασε την περασμένη χρονιά σε μόλις 66 αναμετρήσεις. Η αγωνιστική περίοδος 2012-13 είναι πλήρης, επιστρέφοντας στις 82 μάχες ανά ομάδα (σ.σ. 71-20 η καλύτερη επίδοση απ' τους Μπουλς του 1996).

Η πρώτη αγωνιστική ημέρα είναι μοιρασμένη σε Κλίβελαντ, Μαϊάμι και Λος Άντζελες και το Χιτ-Σέλτικς δε θα μπορούσε να μη κλέβει την παράσταση.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Καβαλίερς-Γουίζαρντς 01:00 (ΟΤΕ Sport 3)
Χιτ-Σέλτικς 02:00 (OTE Sport 1)
Λέικερς-Μάβερικς 04:30

Ποιος Ομπάμα και ποιος Ρόμνεϊ; Οι Χιτ κι ο Τζέιμς!

Οι Χιτ έκαναν χώρο για το δεύτερο λάβαρο τίτλου του ΝΒΑ (2006 & 2012) και για πολλούς θα πρέπει να προνοήσουν γι' ακόμη ένα. Η ομάδα του Μαϊάμι φιγουράρει ως η βασική υποψήφια και για το δαχτυλίδι του 2013. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς, που πια είναι «King» μετά στέμματος, είναι και πρώτος στις λίστες όλων για το βραβείο και του νέου MVP, το οποίο ήδη έχει κατακτήσει τρις (2008, 2009 & 2012).

Εν όψει της νέας χρονιάς, οι γενικοί διευθυντές των 30 ομάδων ψήφισαν στο ΝΒΑ.com και τα αποτελέσματα δίνουν... αυτοδυναμία!

-Ποια ομάδα θα νικήσει στους Τελικούς;
1. Χιτ 70%
2. Λέικερς 23,3%
3. Θάντερ 6,7%

-Ποιος θα είναι o ΜVP;
1. Τζέιμς (Χιτ) 66,7%
2. Ντουράντ (Θάντερ) 30%
3. Άντονι (Νικς) 3,3%

Απ' την άλλη, τρόπαιο Larry O'Brien ή όχι, βραβείο MVP ή όχι, ο στόχος για τον All Star φόργουορντ είναι ένας: «Θέλω να γίνω ο κορυφαίος όλων των εποχών. Ο στόχος δεν άλλαξε για εμένα. Απ' το 2005 ήταν ένας, με τίτλο ή όχι. Ακόμη και τώρα που κατακτήσαμε έναν, είναι ο ίδιος» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο The Associated Press.

Πάμε γι' άλλες πολιτείες...

Το καλοκαίρι του 2012 ήταν γεμάτο από ηχηρές μετακινήσεις. Μη παραξενευτείτε, όταν δείτε τον...

...τον Ρέι Άλεν στους Big... Four των Χιτ. Αφού πρώτα συζήτησε και με τους Κλίπερς, ο Mr.Three-Points, υπέγραψε στην ομάδα του Μαϊάμι και πέρασε στο πλευρό των Γουέιντ, Τζέιμς & Μπος. Οι Σέλτικς, που ενισχύθηκαν με τον Τζέισον Τέρι (Μάβερικς), δε θα μπορούσαν να μην αισθάνονται στεναχωρημένοι με την επιλογή του. Ο Κέβιν Γκαρνέτ δήλωσε πως πια δεν έχει ούτε το τηλέφωνό του!

...τον Στιβ Νας με φανέλα των Λέικερς. Στα 38+ του ο Καναδός γκαρντ θα έχει την ευκαιρία του για ένα δαχτυλίδι, αφού μέσω sign and trade οι Σανς τον βοήθησαν να συνεχίσει παρέα με τον Κόμπι Μπράιαντ στο Λος Άντζελες (σ.σ. το deal κόστισε στους Λέικερς μόλις δύο επιλογές τους στους πρώτους γύρους των drafts του 2013 & 2014, άλλες δύο επιλογές τους στους δεύτερους γύρους του 2014 και 2015 κι οικονομική διευκόλυνση ύψους $3.000.000, συν τα $27.000.000 μέχρι το 2015 στον παίκτη).

...τον Ντουάιτ Χάουαρντ κι όχι τον Άντριου Μπάινουμ δίπλα στους Μπράιαντ & Νας. Ο All Star σέντερ βράχνιασε να παρακαλά τους Μάτζικ να τον παραχωρήσουν, είδε τον Σταν Βαν Γκάντι να περνά πρώτος την πόρτα της εξόδου, αλλά εν τέλει οι προσευχές του εισακούστηκαν. Δεν ισχύει το ίδιο και για τον Αντρέ Ιγκουοντάλα, που καλύτερα να του έβγαζαν εισιτήριο άνευ επιστροφής για την... Αλάσκα!

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στο ΝΒΑ. Είμαι χαρούμενος που εξακολουθώ να έχω δουλειά. Είναι ευλογία, επειδή μόλις 400 παίκτες έχουν τη δυνατότητα να αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Είμαι χαρούμενος που με θέλουν τόσες πολλές ομάδες. Είμαι χαρούμενος που παίζω μπάσκετ. Δε θα με ένοιαζε ακόμη κι αν ήταν στην Αλάσκα» υπογράμμισε εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων ο 28χρονος All Star, που αποτέλεσε επιλογή των 76ers στο Νο.9 του 2004 και σε 8 χρονιές στη Φιλαντέλφια μέτρησε 15,3 πόντους, 5,8 ριμπάουντ και 4,9 ασίστ καριέρας, πριν συμπεριληφθεί στο πακέτο της ανταλλαγής του Superman μεταξύ Μάτζικ, Λέικερς, Νάγκετς και 76ers.

Οι Μάτζικ πήραν: ΜακΡόμπερτς (Λέικερς), Αϊένγκα (Λέικερς), Αφλάλο (Νάγκετς), Χάρινγκτον (Νάγκετς), Βούτσεβιτς (76ers), Χάρκλες (76ers) και συνολικά 5 επιλογές σε επερχόμενα drafts
Οι Λέικερς πήραν: Χάουαρντ (Μάτζικ), Ντουχόν (Μάτζικ) και Κλαρκ (Μάτζικ)
Οι Νάγκετς πήραν: Ιγκουοντάλα (76ers)
Οι 76ers πήραν: Μπάινουμ (Λέικερς) και Ρίτσαρντσον (Μάτζικ)

...τον Τζέρεμι Λιν αντίπαλο των Νικς. Ο Αμερικανοασιάτης γκαρντ μπήκε στην αγορά ελεύθερος υπό περιορισμούς και προσπάθησε να πιέσει τους Νεοϋορκέζους για $25.000.000 σε 3ετές συμβόλαιο, όσο ήταν η προσφορά των Ρόκετς. Η προθεσμία εξέπνευσε, η ομάδα της Νέας Υόρκης δεν την κάλυψε κι η Linsanity μετακόμισε στο Χιούστον.

...τον Τζέιμς Χάρντεν δίπλα στον Τζέρεμι Λιν. Ο «Έκτος Παίκτης της Χρονιάς» του 2012 επίσης προσπάθησε να πιέσει τους Θάντερ να του προσφέρουν την υψηλότερη δυνατή επέκταση συμβολαίου κι είπε «όχι» στην 4ετή πρότασή τους ύψους $52.000.000. Ώρες αργότερα, αντί να του δώσουν τα $60.000.000, που έψαχνε, του έδωσαν τα παπούτσια στο χέρι και τον έστειλαν στο Τέξας.

Στο Μπρούκλιν θα είναι ωραία;

Ταχυδρομικό κώδικα δεν άλλαξαν μόνο αρκετοί παίκτες, αλλά κι οι Νετς. Έπειτα 35 χρόνια, αποχαιρέτησαν το Prudential Center και την πολιτεία του Νιου Τζέρζι κι επέστρεψαν σ' αυτή της Νέας Υόρκης. Το νέο σπίτι τους, το Barclays Center, εδρεύει στη γειτονιά του Μπρούκλιν κι είναι ντυμένο στα ασπρόμαυρα, όπως ορίζουν το νέο σήμα και τα νέα χρώματα της ομάδος.

Μόλις οι Νετς έκοψαν την κορδέλα στο νέο σπίτι τους, ο ιδιοκτήτης τους, Μιχαΐλ Προχόροφ, έτρεξε κομματάκι δα τον προγραμματισμό κι έκανε λόγο για δαχτυλίδι μέσα στην επόμενη 3ετία! Δύσκολα θα ξεστόμιζε κάτι τέτοιο, αν ο Ντερόν Γουίλιαμς δεν είχε ανανεώσει... μόλις για $98.000.000 μέχρι το 2017.

Δε θέλει ούτε να τους βλέπει ο Τζόρνταν!

Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά των Μπόμπκατς, ο Μάικλ Τζόρνταν δε φανταζόταν πόση η διαφορά εντός κι εκτός παρκέ. Ο «Air» είδε την ομάδα της Σάρλοτ να ολοκληρώνει το 2012 με τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών, αφού το 7-59 μεταφράζεται σε 10,6% ποσοστό επιτυχίας, ξεπερνώντας σε ανικανότητα το 0-73 και το 11% των 76ers του 1973. Όλως παραδόξως οι «Αγριόγατες» άρχισαν νικηφόρα την preseason. Αλλά ολοκλήρωσαν με 1-7. Τουλάχιστον οι Λέικερς τα πήγαν χειρότερα (0-8)! Αλλά οι Λέικερς είναι Λέικερς...

Ου... flopping!

Ο θεατρινισμός για εκβιασμό σφυρίγματος, γνωστός ως flopping, απασχόλησε αρκετούς κι η λίγκα δεν έχασε χρόνο μέχρι να λάβει μέτρα για την προσπάθεια, αν όχι εξάλειψής τού, τουλάχιστον περιορισμού τού φαινομένου. Κάθε υποψία flopping θα εξετάζεται μέσω video κι αναλόγως η τιμωρία θα κυμαίνεται από απλή προειδοποίηση μέχρι $50.000 ή αποκλεισμό.

Παράβαση Νο.1: Προειδοποίηση
Παράβαση Νο.2: $5.000
Παράβαση Νο.3: $10.000
Παράβαση Νο.4: $15.000
Παράβαση Νο.5: $50.000
Παράβαση Νο.6 κι άνω: $50.000+ ή αποκλεισμός

Oι ποινές, τις οποίες αρκετοί All Stars χλεύασαν (βλ. Γκρίφιν) θα διαφέρουν στα playoffs.

Καλώς τα παιδιά!

Λίγο μετά την άρση του lockout το 2011 ο Μπράντον Ρόι στεναχώρησε τους θαυμαστές του, ανακοινώντας την αποχώρησή του απ' την ενεργό δράση εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων και στα δύο γόνατά του. Η ζωή εκτός παρκέ για ένα 28χρονο All Star ήταν πολύ δύσκολη και τον περασμένο Ιούνιο αποφάσισε να επιστρέψει απ' τη συνταξιοδότηση. Μόνο που πια δε φορά τη φανέλα των Μπλέιζερς, με τους οποίους μέτρησε 16 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ καριέρας το διάστημα 2006-11, αλλά των Τίμπεργουλβς.

Στο πλευρό του έχει τον Αντρέι Κιριλένκο, ο οποίος άφησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για χάρη $20.000.000 για την επόμενη 2ετία, που του άπλωσε στο τραπέζι η ομάδα της Μινεάπολις. Το ποσό ήταν απλησίαστο για τους Τζαζ, στους οποίους πέρασε όλη την προηγούμενη καριέρα του στο ΝΒΑ (2001-11).

Χειρουργείο calling!

Κάθε χρονιά είναι επίπονη κι οι τραυματισμοί παραμονεύουν. Πολλές φορές είναι αρκετά σοβαροί, υπενθυμίζοντας και στoυς μεγαλύτερους αστέρες πως είναι... θνητοί.

Πιο άτυχος όλων είναι ο Ντέρικ Ρόουζ των Μπουλς, που στην πρεμιέρα των playoffs του 2012 (28/4) υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στο αριστερό γόνατο. Η αποθεραπεία του τον θέλει να μένει εκτός δράσης 8-12 μήνες κι είναι πιθανό η χρονιά να τον προσπεράσει.

Λιγότερο σοβαρή είναι η περίπτωση του Τζον Γουόλ (Γουίζαρντς), που λόγω τραυματισμού στο αριστερό γόνατο (28/9) αναμένεται να επιστρέψει στα τέλη Νοεμβρίου.

Aπ' την άλλη, ο Κέβιν Λαβ των Τίμπεργουλβς θα μπορούσε να είχε αποφύγει το χειρουργείο, αν απέφευγε και τις κάμψεις με γροθιές, που του χάρισαν ένα σπασμένο δεξί χέρι (18/10) και παρουσία στο απουσιολόγιο για 6-8 εβδομάδες. Η ομάδα της Μινεάπολις θα αρχίσει τη χρονιά και χωρίς τον Ρίκι Ρούμπιο, που τρέχει να προλάβει τον Δεκέμβριο. Ο Ισπανός γκαρντ είναι εκτός απ' τις 9/3, έπειτα σύγκρουση με τον Κόμπι Μπράιαντ, που τον έστειλε στο χειρουργείο με ρήξη χιαστών κι έσω πλαγίου συνδέσμου στο αριστερό γόνατο.

Τελευταίος στη λίστα προστέθηκε ο Ντιρκ Νοβίτσκι των Μάβερικς, που στις 19/10 υπεβλήθη για πρώτη φορά στην καριέρα του σε επέμβαση. Η θεραπεία για το πρήξιμο στο δεξί γόνατο δεν απέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και το νυστέρι ήταν η μοναδική επιλογή για τον Γερμανό All Star, που θα χάσει τον πρώτο μήνα της κανονικής περιόδου. Ομοίως κι ο Αμάρε Στούντεμαϊρ (σ.σ. ιγνυακή κύστη στο αριστερό γόνατο) των Νικς έπειτα επανεξέταση της κατάστασής του.

Πάνω απ' όλα η υγεία

Οι Σανς δεν περίμεναν τον Στιβ Νας να επιστρέψει. Γι' αυτό και τον αποχαιρέτησαν καταλλήλως στην τελευταία εντός έδρας αναμέτρηση της περασμένης χρονιάς. Αλλά δεν περίμεναν να χάσουν και τον Τσάνινγκ Φράι. Ο 29χρονος πάουερ φόργουορντ (10,5π., 5,9ρ.) πάσχει από διατατική μυοκαρδιοπάθεια και θα απέχει από κάθε αθλητική δραστηριότητα, εκτός απροόπτου καθόλη τη νέα χρονιά.

Το Νο.1 και το... Νο.48

Ο Άντονι Ντέιβις (19χρ., PF/C) έχει κάνει μία ολόκληρη πόλη, τη Νέα Ορλεάνη, να αδημονεί για το εναρκτήριο τζάμπολ. Ο πρώην παίκτης του Πανεπιστημίου του Κεντάκι επιβεβαίωσε τα προγνωστικά κι επελέγη στο Νο.1 του draft, ανεβάζοντας τις μετοχές των Χόρνετς.

Η βραδιά της 28/6 είχε κι ελληνικό χρώμα, αφού ο Κώστας Παπανικολάου του Ολυμπιακού αποτέλεσε την επιλογή των Νικς στο Νο.48 (σ.σ. τα δικαιώματά του κατέληξαν στους Τρέιλ Μπλέιζερς). Έχοντας βαρεθεί να περιμένει τη σειρά των Νικς, οι οποίοι δεν είχαν άλλη επιλογή στο draft, κατά την εκφώνηση του ονοματεπώνυμού του το κοινό της Νέας Υόρκης ξέσπασε σε αποδοκιμασίες. Δεν έγινε και τίποτα, τι να πει κι ο Ντέιβιντ Στερν...

Στερν, προσεχώς πρώην κομισάριος

Ο Ντέιβιντ Στερν, η πιο χαρακτηριστική διοικητική φιγούρα του ΝΒΑ, ανέλαβε χρέη κομισάριου στις 14/2/84. Όπως ανακοινώθηκε, ακριβώς με τη συμπλήρωση 30 χρόνων παρουσίας του στο πόστο, στις 14/2/14, θα αποχωρήσει, αφήνοντας της θέση του στον νυν βοηθό κομισάριο, Άνταμ Σίλβερ. Ο 70χρονος παράγοντας έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της λίγκας, αλλά δεν αποτελεί απ' τις πιο συμπαθείς παρουσίες για το κοινό. Στη διάρκεια της βραδιάς τού draft (28/6/12), αρκετοί απ' τους παρευρισκομένους στο Prudential Center του Νιου Τζέρζι του το υπενθύμισαν υπό τη μορφή καζούρας, αφού δεν έχασαν την ευκαιρία να τον γιουχάρουν κατά την εμφάνισή του, ενώ ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς κατά την αποχώρησή του με το τέλος των επιλογών του πρώτου γύρου.

God save the... NBA?

Στο Λονδίνο απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο όσο λίγοι ανά την υφήλιο, αλλά άπαντες έχουν βαλθεί μέσα σε λίγους μήνες να τους μάθουν πως η πορτοκαλί μπάλα δεν είναι για... κλωτσιές. Έπειτα το Ολυμπιακό Τουρνουά, τα διαδοχικά Final Fours της Ευρωλίγκας το 2013 & 2014, η αγγλική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει την κανονική περίοδο για δεύτερη φορά έπειτα τους Ράπτορς και Νετς τον Μάρτιο του 2011. Οι Πίστονς κι οι Νικς θα επισκεφθούν την O2 World στις 17/1. Oh yes...

Πού 'ναι ο... σέντερ, οέο;

Τα τελευταία χρόνια ο Τιμ Ντάνκαν των Σπερς ήταν υποψήφιος για βασικός σε All Star Game σαν πάουερ φόργουορντ κι όχι ως σέντερ. Θέλοντας να κάνει... σταυρωτή ντρίμπλα σε μελλοντικές περιπτώσεις και να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους παίκτες να ελπίζουν βάσει πραγματικής θέσης στο αρχικό σχήμα Ανατολής ή Δύσης, η λίγκα αποφάσισε να καταργήσει τη θέση του σέντερ απ' τα ψηφοδέλτια, συγχωνεύοντάς τη με αυτή των φόργουορντ. Πλέον άπαντες θα ψηφίζουν δύο γκαρντ και τρεις παίκτες της frontline (SF, PF ή C). Το νέο σύστημα ψηφοφορίας θα εγκαινιαστεί στη γιορτή του ΝΒΑ για το 2013, που θα διεξαχθεί στο Toyota Center του Χιούστον στις 17/2.

Όταν βλέπω αεροπλάνο...

Ο Ρόις Γουάιτ επελέγη στο Νο.16 του draft, αλλά μέχρι να αρχίσει προετοιμασία των Ρόκετς ο καημός του ήταν ένας: πώς θα μεταβεί κοντά στα σύνορα του Τέξας, ώστε να ενσωματωθεί στην αποστολή. Ο 21χρονος πρώην φόργουορντ του Πανεπιστημίου του Άιοβα Στέιτ δεν ήταν παρών στην πρώτη ημέρα προπονήσεων, αφού πάσχει από άγχος και φοβία αεροπλάνου. Ο σχεδιασμός ήδη τον θέλει σε συνεννόηση με τη διοίκηση να έχει προχωρήσει στην αγορά λεωφορείου, ώστε να ελαχιστοποιήσει τον αριθμό πτήσεων κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Sleepless in Seattle!

Μόλις μία 4ετία χωρίς ομάδα φάνταζε αρκετή για τους κατοίκους του Σιάτλ. Οι ΣούπερΣονικς μετονομάστηκαν σε «Θάντερ» και μετακόμισαν στην Οκλαχόμα Σίτι κι έκτοτε η πόλη ήταν... άγρυπνη. Όχι πια. Με ψήφους 6-2 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το πλάνο για την ανέγερση νέου κλειστού κι ο εφιάλτης αρχίζει να γίνεται όνειρο μικρού παιδιού. Το κόστος θα αγγίξει τα $490.000.000 και θα μοιραστεί μεταξύ Δήμου κι επενδυτών. Απομένει να φανεί πότε θα λήξει η αντίστροφη μέτρηση...

Μας τελείωσαν...

Τον Δεκέμβριο του 2011 ο Πέτζα Στογιάκοβιτς ανακοίνωσε την αποχώρησή του απ' την ενεργό δράση. Το περασμένο καλοκαίρι τον ακολούθησαν οι Πάρκερ, Ντούλινγκ και Σκαλαμπρίνι.

Ο Άντονι Πάρκερ, Νο.21 το 1997 απ' τους Νετς, αποσύρθησε σε ηλικία 37 ετών, έχοντας αγωνιστεί στο με 76ers (1997-99), Μάτζικ (1999-00), Ράπτορς (2006-09) και Καβαλίερς (2009-12), μετρώντας 9,1 πόντους, 3,2 ριμπάουντ και 2,3 ασίστ καριέρας.

Ο Κίον Ντούλινγκ επέλεξε να περάσει στη σύνταξη αρκετά νωρίτερα, μόλις σε ηλικία 32 ετών, έπειτα 12ετή καριέρα σε Κλίπερς (2000-04), Χιτ (2004-05), Μάτζικ (2005-08), Νετς (2008-09), Μπακς (2010-11) και Σέλτικς (2011-12) με 7 πόντους, 1,3 ριμπάουντ και 2,2 ασίστ καριέρας.

Last, but not least ο Μπράιαν Σκαλαμπρίνι (Νετς 2001-05, Σέλτικς 2005-10, Μπουλς 2010-12 με 3,1π., 2ρ., 0,8ασ. καριέρας), μία ανεπανάλληπτη μορφή των παρκέ, που χάρη στο δαχτυλίδι του με τους Σέλτικς το 2008 κατάφερε να τον συγκρίνουν με τον μέχρι πρότινος άτιτλο ΛεΜπρον Τζέιμς, έστω κι υπό τη μορφή χαβαλέ. Ο White Mamba, alter ego του Κόμπι Μπράιαντ (βλ. Black Mamba), έφτασε να γνωρίζει την αποθέωση σε κάθε κίνησή του, μέχρι να επιλέξει να αφήσει την πορτοκαλί μπάλα και να πιάσει το τηλεοπτικό μικρόφωνο.

Μέχρι το εναρκτήριο τζάμπολ, απολαύστε το ΤΟΡ 10 της preseason:

 

Τελευταία Νέα