Κάθε φέτος και...;

Γιάννης Ράμμας
Κάθε φέτος και...;

bet365

Το gazzetta.gr συγκρίνει το «χθες» με το «σήμερα» κι αναρωτιέται, αν η Α1 προόδευσε ή όχι. TV, νέος Πρωταθλητής, ποινές, Έλληνες προπονητές, μαθηματικά και γεωγραφία!

Παλαιότερα η Α1 κυκλοφορούσε στην αγορά ως το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Τα χρόνια πέρασαν κι απέμεινε η νοσταλγία. Τουλάχιστον υπάρχει φως στον ορίζοντα ή τσάμπα η αναμονή μέχρι το εναρκτήριο τζάμπολ;

Το gazzetta.gr βάζει στη ζυγαριά ενδιαφέροντα στοιχεία κι αναμένει με αγωνία προς τα πού θα γείρει...

TV or not TV;

Η πρεμιέρα της αγωνιστικής περιόδου 2012-13 δε διαφέρει σε τίποτα απ' ό,τι προηγήθηκε έναν χρόνο πριν. Η πρόταση της Ε.Ρ.Τ. δεν ικανοποίησε ούτε τώρα τις 12... μικρές ομάδες (σ.σ. οι δύο «αιώνιοι» έχουν εξασφαλισμένα έσοδα σε συμφωνία με την εταιρία T.A.F.), η αναβολή δεν αποφεύχθηκε και το εναρκτήριο τζάμπολ καθυστέρησε εξίσου κατά μία εβδομάδα. Αν αναλογιστεί κανείς πως κι η νέα συμφωνία με την κρατική τηλεόραση είναι μονοετούς διάρκειας, άντε... και του χρόνου!

Αλλαγή φρουράς

Απ' το 2003 κι έπειτα ο Παναθηναϊκός είχε μετατρέψει σε ρουτίνα τη διαδρομή προς το βάθρο της απονομής. Ο Ολυμπιακός φρόντισε κι έβαλε τέλος στο σερί, τόσο του «αιωνίου» αντιπάλου του, όσο του δικού του, που απ' 1997 μετρούσε απ' την ανάποδη. Μέσα σ' όλα, ο Παναθηναϊκός υποχρεώθηκε σε ριζικές αλλαγές, διατηρώντας μόλις δύο παίκτες (βλ. Διαμαντίδης & Τσαρτσαρής), την ώρα που ο... new sheriff in town κινήθηκε αντιστρόφως ανάλογα (βλ. Περπέρογλου & Μαυροειδής). Όλως παραδόξως, ο Ολυμπιακός της αγωνιστικής περιόδου 2011-12 κατέστησε... no bet τα προγνωστικά.

Όχι βία στα γήπεδα

Ο Αθλητικός Δικαστής έχει... full time σύμβαση, αφού κάθε χρονιά τα ελληνικά γήπεδα του δίνουν τόνους δουλειάς. Π.χ. η περασμένη Α1 ήθελε τον Παναθηναϊκό να αρχίζει με 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και τους Π.Α.Ο.Κ. κι Άρη με 2 και 1 αναμετρήσεις μπροστά σε άδειες εξέδρες αντιστοίχως. Όλοι τους προσέφυγαν στο Α.Σ.Ε.Α.Δ. (που επίσης έχει σταθερή πελατεία, καθότι αποτελεί την εύκολη λύση για τη μείωση οποιασδήποτε ποινής) και δεν έχασαν. Τους τελευταίους μήνες η κρίση χτύπησε και το Αθλητικό Δίκαιο, αφού κι οι 14 ομάδες θα κάνουν τζάμπολ με λευκά ποινικά μητρώα. Δυστυχώς αυτό δεν συνεπάγεται με γεμάτα γήπεδα, αλλά μη τα θέλουμε όλα δικά μας.

Προπονητική, υπόθεση ελληνική!

Οι Ίβκοβιτς κι Ομπράντοβιτς προσέδιδαν αίγλη στην Α1, αλλά το πρώτο τζάμπολ της νέας χρονιάς τούς βρίσκει απόντες, έχοντας αμφότεροι παραδώσει τα κλειδιά στους Μπαρτζώκα (Ολυμπιακός) και Πεδουλάκη (Παναθηναϊκός). Οι δύο κουμπάροι δεν έκαναν μόνο αυτό, αφού άθελά τους βοήθησαν σε κάτι ξεχωριστό: Στην παρουσία μόνο Ελλήνων προπονητών στους πάγκους! Σκουρτόπουλος (Πανιώνιος), Γκέκος (Κολοσσός Ρόδου), Κουφός (Α.Γ.Ο.Ρ), Χουγκάζ (Καβάλα), Αλεξανδρής (Άρης), Μαρκόπουλος (Π.Α.Ο.Κ.), Καλαφατάκης (Κ.Α.Ο.Δ.), Πρίφτης (Ίκαρος Καλλιθέας), Κουστένης (Περιστέρι), Παπανικολάου (Ηλυσιακός), Σκαραφίγκας (Πανελευσινιακός) & Βετούλας (Απόλλων Πατρών) συμπληρώνουν την εικόνα. Μη τυχόν και τους προσφωνήσει κανείς «coach». «Προπονητής» είναι στα ελληνικά.

Ρεπό; Last year!

Πριν από έναν χρόνο ο Πανελλήνιος επιχείρησε να μετακομίσει απ' την Κυψέλη στη Θεσσαλονίκη, αλλά κατέληξε χωρίς οδό κατοικίας. Ο φάκελός του απορρίφθηκε απ' την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τέσσερις φορές πριν και κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, που άρχισε κι ολοκληρώθηκε με 13 ομάδες, οι οποίες μέτρησαν από ένα ρεπό σε πρώτο και δεύτερο γύρο. Η Ε.Ε.Α. είχε πάλι αρκετή δουλειά, αλλά ο νέος Αθλητικός Νόμος (βλ. Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης), βρέθηκε να έχει ισχύ και στην Α1, επιτρέποντας σε Καβάλα (σ.σ. προθεσμία ενός μηνός για προσκόμιση φορολογικής ενημερότητος) κι Απόλλωνα Πατρών (σ.σ. προθεσμία ενός μηνός για προσκόμιση φορολογικής κι ασφαλιστικής ενημερότητος) να παραλάβουν τα πιστοποιητικά συμμετοχής τους και να δώσουν το «παρών» στο εναρκτήριο τζάμπολ. Ήταν 13 ομάδες, υποβιβάστηκε το Μαρούσι, προβιβάστηκαν οι Πανελευσινιακός & Απόλλων Πατρών, άρα... 14 ομάδες. Απλά μαθηματικά.

Αραιώνουμε σιγά-σιγά...

Η επαρχία διψά για μπάσκετ, γι' αθλητισμό γενικότερα. Καιρός ήταν να (ξανα)κάνει κάτι γι' αυτό. Παρότι ο νεοφώτιστος Πανελευσινιακός δήλωσε ως έδρα το κλειστό του Περιστερίου, αποτελεί ενδιαφέρον στοιχείο πως οι 8 (βλ. Κολοσσός Ρόδου, Α.Γ.Ο.Ρ., Καβάλα, Άρης, Π.Α.Ο.Κ., Κ.Α.Ο.Δ., Απόλλων Πατρών & Πανελευσινιακός) εκ των 14 ομάδων (βλ. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Ίκαρος Καλλιθέας, Ηλυσιακός & Περιστέρι οι υπόλοιπες) δεν έχουν... αθηναϊκές πινακίδες.

 

Τελευταία Νέα