H πτώση της Αυτοκρατορίας (vids)

Φάνης Παναγιώτου
H πτώση της Αυτοκρατορίας (vids)

bet365

Άρης και ΠΑΟΚ αποτελούσαν κάποτε τις υπερδυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ. Πλέον οι δύο ομάδες, όπως καταγράφει το gazzetta.gr, έχουν φτάσει στο σημείο να μένουν εκτός Κυπέλλου από ομάδες της Α2.

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ούτε τη Νέα Κηφισιά ούτε τον Αίολο Τρικάλων. Ο ΠΑΟΚ και ο Άρης όμως είναι τεράστια μεγέθη και έχουν πολύ βαριές φανέλες. Η ιστορία τους είναι τέτοια που δεν τους «επιτρέπει» να μένουν εκτός συνέχειας Κυπέλλου από ομάδες της Α2. Το γεγονός ότι τόσο ο Άρης όσο και ο ΠΑΟΚ δεν κατάφεραν να φτάσουν τουλάχιστον ως τα προημιτελικά αποδεικνύει ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και στις δύο ομάδες και ίσως χειροτερέψει ακόμα περισσότερο.

Ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει το Κύπελλο 3 φορές (1984, 1995, 1999) και ο Άρης 8 (1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, 1998, 2004). Η ιστορία όμως και το βάρος της φανέλας δεν έφταναν ούτε στον «δικέφαλο» στο ματς στα Τρίκαλα, ούτε στους «κίτρινους» στο παιχνίδι στην Κηφισιά. Την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου την χώριζαν πέρσι δύο κατηγορίες από την αντίπαλό της, ενώ ο Άρης αποκλείστηκε από μια ομάδα νοικοκυρεμένη που όμως δεν έχει εμπειρίες από τις μεγάλες κατηγορίες. Γιατί γίνεται όλο αυτό; Μα φυσικά από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο αυτές σπουδαίες ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Ο Άρης δεν κατάφερε να εκδώσει δελτία στους Αμερικανούς που έχει στο ρόστερ του με αποτέλεσμα να μείνει εκτός συνέχειας, με εμφάνιση μάλιστα που προβλημάτισε άπαντες στην ομάδα (21 πόντους διαφορά). Ο ΠΑΟΚ έπαιξε μα Χάτσερ και ΜακΓκραθ, ωστόσο, έχει προχωρήσει σε αλλαγή τακτικής, με λίγους στόχους και ένα ποιοτικά χαμηλό ρόστερ. Σκοπός του δικεφάλου» φυσικά η οικονομική εξυγίανση, μέχρι όμως να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο ΠΑΟΚ έχει κατέβει ένα επίπεδο.

Εκτός από τα όσα έγιναν φέτος στο Κύπελλο, τα πρώτα δείγματα γραφής για την άσχημη κατάσταση σε Άρη και ΠΑΟΚ είχαν φανεί από πέρσι. Οι δύο ομάδες έφτασαν πολύ κοντά στο να μείνουν εκτός από τα playoffs και παρά την 7η & 8η θέση που εξασφάλισαν, δεν κατάφεραν να κερδίσουν ένα εισιτήριο για κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν είχε ευρωπαϊκή συμμετοχή ομάδα της Θεσσαλονίκης; Πριν από 33 ολόκληρα χρόνια! Ο Άρης μάλιστα από το 1979 έχει μείνει μόνο μια φορά εκτός Ευρώπης (την περίοδο 2001-02, όταν τερμάτισε στην 10η θέση) και σίγουρα το γεγονός αυτό αποτελεί ακόμα μια απόδειξη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες που κάποτε ήταν οι βασικές διεκδικήτριες για το πρωτάθλημα.

Υπάρχει και πιο κάτω; Η νέα σεζόν θα δείξει. Για την ώρα στον ΠΑΟΚ υπάρχει προβληματισμός, ενώ στον Άρη δεν ξέρουν ακόμα με τι ρόστερ θα κατέβουν στα πρώτα παιχνίδια της νέας σεζόν (δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η κατάσταση με τους Αμερικανούς). Κάτι όμως πρέπει να αλλάξει άμεσα και οι δύο αυτές ιστορικές ομάδες να ανέβουν ξανά επίπεδο γιατί το ελληνικό μπάσκετ τις χρειάζεται δυνατές.

Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Κόρατς το 1994:



Ο Άρης κατακτά το Κύπελλο Κόρατς το 1997:



Ο Άρης κατακτά το Eurocup το 2003:



Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας το 1999:

 

Τελευταία Νέα