Οι «λεγεωνάριοι» των πάγκων

Φάνης Παναγιώτου
Οι «λεγεωνάριοι» των πάγκων

bet365

Με αφορμή την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μπάγερν Μονάχου από τον Γιάννη Χριστόπουλο, το gazzetta.gr παρουσιάζει τις 7 ομάδες που έχουν Έλληνα προπονητή στον πάγκο τους.

Δεν είναι και λίγοι οι Έλληνες παίκτες που μας εκπροσωπούν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Από τους Μπουρούση – Φώτση της Αρμάνι Μιλάνο, μέχρι τον... Σταύρο Τουτζιαράκη της Σόλνα (Σουηδία) οι Έλληνες παίκτες κρατάνε... ψηλά την ελληνική σημαία. Εκπροσώπηση ωστόσο υπάρχει και σε αρκετούς πάγκους. Τελευταίος που ανέλαβε ομάδα ο Γιάννης Χριστόπουλος που αντικατέστησε τον Ντιρκ Μπάουερμαν στην Μπάγερν Μονάχου. Το gazzetta.gr παρουσιάζει του υπόλοιπους τεχνικούς που άφησαν την Α1 για κάποιο άλλο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Φώτης Κατσικάρης – Μπιλμπάο (Ισπανία)

Αναμφίβολα πρόκειται για τον πιο επιτυχημένο Έλληνα προπονητή του εξωτερικού. Το 2009 ανέλαβε την Μπιλμπάο όταν βρισκόταν κοντά στις θέσεις του υποβιβασμού και κατάφερε τερματίσει στην 9η θέση της ACB και να πάρει την 3η θέση στο Eurocup. Την επόμενη σεζόν έφτασε μέχρι τους τελικούς του ισπανικού πρωταθλήματος (αποκλείοντας στα ημιτελικά την Ρεάλ Μαδρίτης) και πέρσι -στην πρώτη χρονιά στην ιστορία των Βάσκων στην Ευρωλίγκα- ήταν στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Φέτος συνεχίζει στην Μπιλμπάο έχοντας για παρέα τους Κώστα Βασιλειάδη, Δημήτρη Βεργίνη και Νίκο Ζήση.

Παναγιώτης Γιαννάκης – Λιμόζ (Γαλλία)

Επιστροφή στους πάγκους μετά από δύο χρόνια για τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Από το 2010 που τελείωσε η συνεργασία του με τον Ολυμπιακό δεν εργάστηκε σε κάποια άλλη ομάδα. Μέχρι που φέτος ήρθε η πρόταση από την Λιμόζ. Η γαλλική ομάδα ανέβηκε στην Pro A αλλά δεν θέλει απλά να έχει την πορεία μια νεοφώτιστης στην μεγάλη κατηγορία. Σκοπός της είναι να πρωταγωνιστήσει και να γίνει ξανά το ισχυρό μέγεθος του παρελθόντος. Μαζί με τον «Δράκο» θα είναι και ο Νίκος Λινάρδος, ο οποίος μετά από την περσινή χρονιά στο Μαρούσι θα είναι βοηθός του Παναγιώτη Γιαννάκη στη Λιμόζ. Μαζί τους και ο Άγγελος Τσάμης ο οποίος μετά από τις πολύ καλές σεζόν που πραγματοποίησε με τον Κολοσσό Ρόδου, κάνει για πρώτη φορά το άλμα στο εξωτερικό.

Βασίλης Φραγκιάς – Ντνίπρο (Ουκρανία)

Ο Βασίλης Φραγκιάς ανέλαβε πέρσι την τεχνική ηγεσία του Κολοσσού Ρόδου και είχε το δύσκολο έργο να συνεχίσει την πολύ καλή πορεία που είχε η ομάδα με τον Γιάννη Σφαιρόπουλος. Τα κατάφερε και μάλιστα πολύ καλά, με την ομάδα της Ρόδου να χάνει στο τελευταίο ματς κόντρα στον Πανιώνιο την 3η θέση της Α1 παίζοντας παράλληλα και πολύ καλό μπάσκετ. Από τις αρχές του καλοκαιριού συμφώνησε και ανέλαβε την τεχνική ηγεσίας της Ντνίπρο από την Ουκρανία. Μαζί του ο Βασίλης Φραγκιάς πήρε και τους Αμερικανούς Ντέιβις – Μάλντροου που πέρσι έπαιξαν στον Άρη.

Άρης Λυκογιάννης – Σόλνα (Σουηδία)

Η περσινή σεζόν δεν ήταν και η καλύτερη για τον Άρη Λυκογιάννη. Ξεκίνησε την χρονιά στον Ίκαρο Καλλιθέας, η πορεία της ομάδας ωστόσο δεν ήταν η αναμενόμενη. Δύσκολα θα έμπαινε σε περιπέτειες παραμονής (με δεδομένο ότι υποβιβαζόταν μόνο μια ομάδα και αυτή θα ήταν... το Μαρούσι) αλλά δεν έπαιζε καθόλου μπάσκετ και δεν έδειχνε ικανή για κάτι παραπάνω. Ο Λυκογιάννης άφησε τη θέση στον Θανάση Σκουρτόπουλο και η συνέχεια της προπονητικής του καριέρας ήταν είναι στη Σουηδία και τους Σόλνα Βίκινκγς. Μαζί του ο Έλληνας τεχνικός πήρε και τον Σταύρο Τουτζιαράκη από τον ΟΦΗ.

Τζώρτζης Δικαιουλάκος - Ταργκοβίστε (Ρουμανία)

Ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος έκανε σπουδαία πράγματα με την γυναικεία ομάδα του Αθηναϊκού από το 2008 μέχρι το 2010 που βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας. Πέρσι ανέλαβε την γυναικεία ομάδα της Φενερμπαχτσέ (πήρε μέρος και στην Ευρωλίγκα & κατέκτησε το πρωτάθλημα Τουρκίας) και πλέον βρίσκεται στον πάγκο της Ταργκοβίστε (πρωταθλήτρια ομάδα στη Ρουμανία). Μάλιστα το ξεκίνημα του ήταν εντυπωσιακό καθώς επικράτησε στην πρεμιέρα με 93-42 της Κλουζ, δείχνοντας ότι δίκαια οι άνθρωποι της ομάδας έδωσαν την τεχνική ηγεσία στον Δικαιουλάκο.

Κώστας Φλεβαράκης - Μπραουνσβάιγκ (Γερμανία)

Στο εξωτερικό θα βρεθεί και ο Κώστας Φλεβαράκης. Ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ και του Ηλυσιακού πραγματοποίησε αρκετά καλή – για τα δεδομένα του συλλόγου- χρονιά με την ομάδα των Ιλισίων πέρσι. Αρχικά ήταν μέσα στα πλάνα να γίνει και ανανέωση της συνεργασίας του με την ομάδα, ωστόσο ο ίδιος προτίμησε το εξωτερικό και συγκεκριμένα το γερμανικό πρωτάθλημα. Μάλιστα και αυτός όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του εμπιστεύεται παίκτες που γνωρίζει από την Α1 και έχει εικόνα για την αγωνιστική του κατάσταση, καθώς απέκτησε τον Μπόατενγκ που έπαιξε στο Περιστέρι. Ο Φλεβαράκης έχει δουλέψει ξανά στο εξωτερικό, ενώ ήταν και προπονητής της Εθνικής Σουηδίας.

Γιάννης Χριστόπουλος Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)

Από χθες ο Κώστας Φλεβαράκης δεν είναι ο μόνος Έλληνας τεχνικός σε πάγκο γερμανικής ομάδας. Μετά την απομάκρυνση του Ντιρκ Μπάουερμαν, ο Γιάννης Χριστόπουλος ανέλαβε την Μπάγερν Μονάχου. Τα δύο τελευταία χρόνια εργαζόταν ως βοηθός προπονητή στην ομάδα του Μονάχου αλλά πλέον αναλαμβάνει καθήκοντα πρώτου προπονητή. Μάλιστα υπάρχουν αρκετές απαιτήσεις, καθώς πρόκειται για ομάδα με μεγάλο μπάτζετ που έχει ως στόχο να πρωταγωνιστήσει στο γερμανικό πρωτάθλημα. Σημειώνεται ότι το ντεμπούτο του Χριστόπουλου θα γίνει στην φιλική αναμέτρηση της Μπάγερν κόντρα στον Παναθηναϊκό.

 

Τελευταία Νέα