Άλλαξε ο ΠΑΟ, αλλάξαν κι οι καιροί...

Άλλαξε ο ΠΑΟ, αλλάξαν κι οι καιροί...

Γιάννης Ράμμας
Άλλαξε ο ΠΑΟ, αλλάξαν κι οι καιροί...

bet365

Ο Παναθηναϊκός διανύει τη νέα εποχή του και αυτή ξεκίνησε με... 0/11 αποτυχημένες απόπειρες ανανεώσεων και μετεγγραφών δίπλα στις ολοκληρωμένες κινήσεις. Το gazzetta.gr αναλύει.

O Παναθηναϊκός άλλαξε. Εξακολουθεί να αλλάζει. Διοίκηση, προπονητή/ές, παίκτες. Πόσους παίκτες; Όλους πλην δύο. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό, εξ αρχής είχε συμβόλαιο εν ισχύ για την αγωνιστική περίοδο 2012-13, ενώ ο Κώστας Τσαρτσαρής, που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες στα αποδυτήρια, ανανέωσε στις 12/7. Πέραν αυτών, μετρά διψήφιο αριθμών αποτυχημένων απόπειρων ανανεώσεων και μετεγγραφών. Όχι μικρός αριθμός για μία ομάδα, που χάρη στη διατήρηση του κορμού της έφτασε να έχει στο σήμα της έξι αστέρια, ένα για κάθε κάρφωμα της σημαίας του στην κορυφή της Ευρώπης.

Κάνε εγγραφή στην sportingbet και πάρε μπόνους 100%

Η Α1 ολοκληρώθηκε στις 2/6 κι ήδη απ' το βράδυ της ίδιας ημέρας άρχισε να αγωνιά. Μένει ή φεύγει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς; Εν τέλει το εκκωφαντικό διαζύγιο δεν αποφεύχθη. Έκτοτε οι αλλαγές ακολούθησαν η μία την άλλη.

ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: Η επιστροφή της ομάδος στο Caravel αμέσως μετά την απώλεια του τίτλου της Α1 (2/6) τον βρήκε ενώπιον περίπου 1.000 φίλων του Παναθηναϊκού να αφήνει να εννοηθεί πως θα παρέμενε, αλλά η υπόθεση ήταν πιο περίπλοκη από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα προς διάθεση δεν ήταν η σημαντικότερη παράμετρος, αλλά ο σεβασμός, όπως λίγες ημέρες εξήγησε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα επιστροφή του από σεμινάριο στο Ντουμπάι (11/7). Μία ημέρα αργότερα με ανακοίνωσή του μέσα απ' την επίσημη ιστοσελίδα της Κ.Α.Ε. ενημέρωσε πως το τέλος εποχής ήταν οριστικό, αποφεύγοντας περαιτέρω εξηγήσεις, αφού «τα εν οίκω, μη εν δήμω».

ΙΤΟΥΔΗΣ: Στις 16/7 ήταν η σειρά του Δημήτρη Ιτούδη να αποχαιρετήσει ως συνέπεια του διαζυγίου με τον «Ζοτς». Λίγες ημέρες αργότερα το όνομά του επέστρεψε στη λίστα των υποψηφίων προπονητών. Άλλο τόσο γρήγορα οι δύο πλευρές διαφώνησαν, ανοίγοντας το δρόμο στον Αργύρη Πεδουλάκη, που απ' τις 2/7 αποτελεί το νέο προπονητή της ομάδος.

ΓΙΑΣΙΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ: Ο Λιθουανός γκαρντ απασχόλησε εις διπλούν, αφού η παραμονή του με την εξάστερη φανέλα δεν ήταν η μοναδική πιθανότητα στη σχέση του με την ομάδα. Αρχικά η Κ.Α.Ε. του πρότεινε να αφήσει το παρκέ και να περάσει στην άκρη του πάγκου, αλλά εν τέλει τον έχασε κι από παίκτη, αφού κατέληξε σε μία άλλη αγάπη του, στη Μπαρτσελόνα (25/7).

ΜΠΑΤΙΣΤ: Η νέα οικονομική γραμμή της ομάδος δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την περίπτωσή του. Τι κι αν είχε συμπληρώσει 9 χρόνια μαζί της; Η αρχική πρόταση για νέο 2ετές συμβόλαιο έφτανε στις €700.000 ετησίως, φέρεται να ανέβηκε και στο €1.000.000 για το αντίστοιχο διάστημα, αλλά δεν υπήρχε θέμα σύγκρισης με τα €2.000.000 της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ μόνο για τη νέα αγωνιστική περίοδο. «Η αποχώρηση των κυρίων Θανάση Γιαννακόπουλου, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Δημήτρη Ιτούδη με έκαναν να αισθανθώ ότι ήλθε η ώρα και για εμένα να πάρω άλλη κατεύθυνση» εξήγησε στις 12/7, μία ημέρα πριν απ' την ανακοίνωσή του απ' την τούρκικη ομάδα.

ΚΑΪΜΑΚΟΓΛΟΥ/ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ: Ο Παναθηναϊκός σπατάλησε χρόνο σε υπομονή και πίστη παραμονής, αλλά οι σειρήνες της Ούνικς ήχησαν στα αυτιά τους και δεν μπόρεσαν να αντισταθούν. Αμφότεροι είχαν προτάσεις κι απ' άλλες ομάδες του εξωτερικού, αλλά τα... ρούβλια τούς έβαλαν σχεδόν ταυτοχρόνως στο αεροπλάνο για Καζάν. Πώς λες «όχι» σε €2.000.000 για 2 χρόνια; Ο Κώστας Καϊμακόγλου αποχαιρέτησε επισήμως στις 11/7, ο Ίαν Βουγιούκας περίμενε μέχρι τις 17/7.

ΚΑΛΑΘΗΣ Ν.: Πριν καν φύγει ο Ιούνιος, έφυγε ο ίδιος. Ας ανακοινώθηκε στις 3/7. Με €2.800.000 για 2 χρόνια ετοίμασε άρον-άρον τις βαλίτσες του κι αναχώρησε για το Κράσνονταρ, όπου τον περίμενε η Λοκομοτίβ Κούμπαν. Το πορτοφόλι της ρώσικης ομάδος παραήταν βαρύ για τα δεδομένα του νέου Παναθηναϊκού.

ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ: H μετακίνησή του στον Ολυμπιακό φαντάζει πιο κοντά κι απ' ό,τι το 2007, όταν αποκτήθηκε στη... finish line απ' τον Παναθηναϊκό, που παραμένει αδιάλακτος. Ο ίδιος εξέτασε και το ενδεχόμενο της φυγής στο εξωτερικό, στο διάστημα αυτό η κατάσταση εντός των συνόρων δεν διαφοροποιήθηκε, καταλήγοντας εκτός απροόπτου στον «αιώνιο» αντίπαλο.

ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ: Δεσμευόταν με συμβόλαιο με τη Μπιλμπάο, αλλά ήταν θέμα χρόνου να αποδεσμευτεί και να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Το «αιώνιο»... δίλημμα απαντήθηκε στις 18/7, όταν ανακοινώθηκε απ' τον Ολυμπιακό.

ΚΑΒΒΑΔΑΣ: Ο Πανιώνιος δεν τον παραχωρεί. Τουλάχιστον όχι με τις υπάρχουσες προτάσεις από πλευράς «αιωνίων». Η πιθανότητα κατάθεσης βελτιωμένης πρότασης δεν αποκλείεται, κάθε άλλο, αν και μέχρι πρότινος ο Παναθηναϊκός δε θα είχε πρόβλημα να τακτοποιήσει εγκαίρως την υπόθεσή του.

Λάσμε (Ομπραντόιρο), Σίμονς (Εστουντιάντες) κι η κινέζικη αγορά μεταξύ άλλων απασχόλησαν εξίσου τον Παναθηναϊκό, αλλά για την ώρα δίχως αποτέλεσμα.

Τα πρόσωπα της νέας εποχής κι οι ανάγκες της

Η πλειοψηφία των παικτών της χρυσής εποχής αποχώρησε, αλλά στη θέση τους η νέα διοίκηση προσπάθησε κι έφερε παίκτες εγνωσμένης αξίας. Σχορτσανίτης, Πάνκο, Ματσιούλις κι Ούκιτς αναμένεται να κρατούν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ οι Μπράμος και Ξανθόπουλος αναμένεται να έχουν τους δικούς τους ξεχωριστούς ρόλους.

Ο Ρόκο-Λένι Ούκιτς είναι εξαιρετική κίνηση, αφού αποτελεί απ' τα πιο hot ονόματα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και προτίμησε τον Παναθηναϊκό απ' τα περισσότερα χρήματα της Ούνικς Καζάν και της Ουνικάχα.

Πολύ καλή κίνηση είναι κι ο Άντι Πάνκο, καθώς αποτελεί τον MVP του περσινού ισπανικού πρωταθλήματος, παίζοντας με τη φανέλα της Λαγκούν Άρο.

Με τον Γιόνας Ματσιούλις να ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του με τη Λιθουανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες το αργότερο μέχρι τις 12/8 και με τον Ρόκο-Λένι Ούκιτς να είναι ο μοναδικός με υποχρεώσεις μέχρι τις 19/11, ελέω της συμμετοχής της Κροατίας στα προκριματικά του Eurobasket 2013, η ευκαιρία για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία στην πρώτη χρονιά της νέας εποχής των πολλών αλλαγών φαντάζει μοναδική. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής ο Παναθηναϊκός δεν παύει να μετρά μόνο μία 8άδα παικτών, την ώρα που έχει προγραμματίσει έναρξη προετοιμασίας για τις 13/8.

Η ομάδα έχει ανάγκη για ένα «2άρι», στις θέσεις «3» και «4» και δις στη θέση «5». Όλα αυτά έχοντας το δικαίωμα για ακόμη μόνο μία 3άδα Αμερικανών, κοινοτικών ή μη (σ.σ. Πάνκο/Η.Π.Α., Ματσιούλις/Λιθουανία, Ούκιτς/Κροατία), ώστε να κινηθεί σύμφωνα με το 4+2, που υπερψηφίστηκε προσφάτως απ' τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε. εν όψει της νέας χρονιάς. Οι υπόλοιπες ανάγκες πρέπει να καλυφθούν με παίκτες απ' την ελληνική αγορά, όπου ο Παναθηναϊκός δεν δείχνει να βρίσκεται σε φόρμα...

ΒΟΝUS TIP: Ο Ολυμπιακός του 2011-12 είδε 9 παίκτες του απ' την προηγούμενη χρονιά να περνούν την έξοδο κι αρχικά 8 να καταφθάνουν, πριν αλλάξει 2 εξ αυτών (Λο/Ντόρσεϊ αντί Λούκας/Χάουαρντ) μεσούσης της περιόδου, φτάνοντας συνολικά στις 10 αλλαγές σε πρόσωπα. Το καλοκαίρι τον βρήκε Πρωταθλητή Ελλάδος κι Ευρώπης. Η τωρινή κατάσταση είναι αντιστρόφως ανάλογη για τους «αιωνίους» αντιπάλους, αλλά το συμπέρασμα ήταν και παραμένει ένα: ταμείο στο τέλος.

 

Τελευταία Νέα