Τσιτσιπάς - Μπεργκς 3-1: Ζορίστηκε για ένα σετ, αλλά πέρασε στον β' γύρο ο Στέφανος

Κώστας Ευθυμιάδης
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ξεπέρασε το εμπόδιο του Μπεργκς (5-7, 6-1, 6-1, 6-3) και είναι στον δεύτερο γύρο του Australian Open.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ξεπέρασε το πρώτο εμπόδιο του Ζιζού Μπεργκς στο Australian Open.

Κατάφερε να κερδίσει 3-1 τον Βέλγο (5-7, 6-1, 6-1, 6-3 σε 3 ώρες αγώνα), αλλά πρέπει να τονιστεί πως φάνηκε ότι δεν είναι έτοιμος ακόμη στο 100%, παρά την άνετη ανατροπή του.

Πιο αργός στις κινήσεις του, άλλαξε στάση στο σερβίς του για να δοκιμάσει ορισμένα πράγματα και τα χτυπήματά του δεν είχαν τη δυναμική που έχουμε συνηθίσει.

Το σερβίς του ήταν επίσης σε κακή μέρα (μόλις 57% πρώτο σερβίς, ενώ 50% είχε ο Βέλγος) και οι άσοι ξεγελούν (10) αφού ο Μπεργκς μετά το δεύτερο σετ δεν αισθανόταν καλά και έχασε εύκολα στη συνέχεια, κυρίως γιατί ο ίδιος ξέμεινε εντελώς από δυνάμεις, αλλά και γιατί έγινε πολύ προβλέψιμος με την επιμονή του στα drop shot.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Βέλγος είχε πολλούς περισσότερους winners στο ματς ακόμη και μετά το τέλος του τρίτου σετ (52 συνολικά έναντι 38 του Στέφανου), αλλά τα αβίαστα λάθη του ήταν δραματικά πολλά (44-28).

Επόμενος αντίπαλος για τον Τσιτσιπά, που σίγουρα θα πρέπει να βελτιώσει αρκετά πράγματα, αλλά κυρίως να παίξει υγιής, θα είναι ένας εκ των Τζόρνταν Τόμπσον και Αλεξάντερ Βούκιτς.

Δίκαια ο Μπεργκς το 1-0 στα σετ

Οι αριθμοί δικαιολόγησαν το 1-0 του Μπεργκς στο πρώτο σετ, αφού είχε 22 winners και ο Στέφανος μόλις 7, σε ένα σετ που αμφότεροι σέρβιραν με ποσοστό κάτω του 50% στο πρώτο σερβίς.

Στο ξεκίνημα του ματς αμφότεροι κράτησαν το σερβίς τους, με τον Βέλγο να παίρνει στο δικό του game όλους τους πόντους σε δεύτερο σερβίς, εξαιτίας των κακών επιστροφών του Τσιτσιπά.

Ωστόσο, ο Ελληνας τενίστας πήγε προηγούμενος 2-1 στο πρώτο change over και 3-2 στο δεύτερο, σε ένα παιχνίδι μέχρι εκείνη τη στιγμή που και οι δύο είχαν άθλια ποσοστά στο πρώτο σερβίς.

Ακολούθησαν από δύο άνετα game και για τους δύο, με τον Μπεργκς να σερβίρει για να μείνει στο σετ, στο 5-4. Το υπερασπίστηκε εύκολα απέναντι σε έναν Στέφανο που δεν είχαν νεύρο τα χτυπήματά του, ενδεικτικό του προβλήματος που αντιμετωπίζει με την μέση του και δεν τον αφήνει να είναι έτοιμος στο 100%.

Ετσι, ακολούθησε και το πρώτο break στο παιχνίδι, με τον Μπεργκς να εκμεταλλεύεται τα αδύναμα χτυπήματα του Ελληνα τενίστα και να τον αναγκάζει σε λάθη, για να πάει να σερβίρει για την κατάκτηση του σετ. Το κατέκτησε, αφού πρώτα ο Τσιτσιπάς έσβησε τρία set point και ο ίδιος επιβίωσε από τρία break point του Στέφανου, σε ένα game που κράτησε 13 λεπτά.

Αλλαξε τακτική και έφτασε εύκολα στο 1-1 ο Τσιτσιπάς

Ο Στέφανος κράτησε το σερβίς του και αμέσως μετά έφτασε σε 4 break point, για να το πετύχει, με έναν αδιανόητο πόντο, προλαβαίνοντας drop shot του Μπεργκς πάνω στο φιλέ και περνώντας οριακά το μπαλάκι στην πλευρά του Βέλγου, αποφεύγοντας να αγγίξει το φιλέ, με την φόρα που είχε.

Στη συνέχεια χρειάστηκε να σβήσει δύο break point του Μπεργκς και έφτασε με δύο άσους στο 3-0 στο σετ, κανοντας πιο απλά τα πράγματα.

Στο 3-1 ο Στέφανος χρειάστηκε να σβήσει break point για να κρατήσει το σερβίς του και αμέσως μετά έφτασε στο 5-1 από διπλό λάθος του Μπεργκς, για να κλείσει αμέσως μετά το σετ στο 6-1.

Εγινε προβλέψιμος ο Μπεργκς και εύκολα το 2-1 ο Τσιτσιπάς

Με break άρχισε το τρίτο σετ ο Στέφανος που όσο περνούσε η ώρα, βελτίωνε και το παιχνίδι του.

Πανεύκολα, με smash έκλεισε το δεύτερο game στο σετ και με νέο break απέναντι σε έναν προβλέψιμο πλέον Μπεργκς, ήρθε χάρη στα αντανακλαστικά του, αφού ο Βέλγος επέμεινε πολύ στα drop shot, τα οποία σε αυτό το σημείο του αγώνα, δεν ήταν καθόλου ποιοτικά.

Το 4-0 ήρθε άνετα για τον Τσιτσιπά, με τον Μπεργκς να μειώνει 4-1, αλλά να ζητά ιατρικό τάιμ άουτ. Το 5-1 ήρθε με love game και με break από χαμένο drop shot του φανερά καταπονημένου πλέον Μπεργκς, έγινε το 6-1.

Εκλεισε θέση στον β' γύρο εύκολα ο Τσιτσιπάς

Χωρίς απώλειες άρχισαν οι δύο αντίπαλοι το τέταρτο σετ, με τον Τσιτσιπά να έχει προβάδισμα 2-1.

Το break ήρθε αμέσως μετά με έναν εντυπωσιακό πόντο από τον Στέφανο που αρχικά έβγαλε οριακά μια άμυνα και στη συνέχεια χτύπησε στη διαγώνιο.

Το 4-1 ήρθε με winner του Στέφανου που ήταν αποφασισμένος να τελειώσει το ματς. Με νέο break έφτασε στο 5-1 και σέρβιρε για τη νίκη, αλλά ο Μπεργκς κατάφερε να πάρει πίσω το break και να μείνει στο παιχνίδι! Μείωσε σε 5-3, αλλά αμέσως μετά τελείωσε στο σερβίς του την πρόκριση ο Τσιτσιπάς.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα