ATP Finals, Τσιτσιπάς: Το δικαίωμα στην παραίτηση

ATP Finals, Τσιτσιπάς: Το δικαίωμα στην παραίτηση
Ο Δημήτρης Οικονόμου γράφει από το Τορίνο για τη στάση των Ιταλών και τις αποδοκιμασίες στον Στέφανο Τσιτσιπά, που κέρδισε με την παρουσία του στα φετινά ATP Finals το δικαίωμα στην... παραίτηση!

Το φετινό τέλος για τον Τσιτσιπά στο Τορίνο είναι δεδομένα άδοξο. Για πολλούς είναι και άδικο. Σίγουρα όχι για τους Ιταλούς, οι οποίοι σε μία ένδειξη πλήρους αδιαφορίας και ατίμωσης ως προς τον τραυματισμό του, αποδοκίμασαν κατά την ανακοίνωση της απόσυρσης του Έλληνα τενίστα από την αναμέτρηση με τον Ρούνε.

Έτσι, λοιπόν, μπήκε στα φετινά ATP Finals η οριστική τελεία, όσον αφορά τον Τσιτσιπά. Μετά το τέλος της αναμέτρησης απέναντι στον Σίνερ, γράφαμε σε αυτήν εδώ τη γωνία πως μάλλον τιμητικό και δείγμα της «δίψας» του για να αγωνιστεί, ήταν εκείνο το 6-4, 6-4 στην 1η αγωνιστική.

Ο Τσιτσιπάς φανερά δε βρέθηκε στο 100% πατώντας το πόδι του στο Τορίνο. Ο τραυματισμός στη μέση που κουβαλάει εδώ και καιρό, μπορεί να μην του στέρησε κάτι σε ποιότητα όλο αυτό το διάστημα μετά τη Σανγκάη, το αντίθετο μάλιστα, όμως τα δείγματα στην Ιταλία δεν ήταν ενθαρρυντικά από τις προπονήσεις του που διακόπηκαν ως την πρεμιέρα.

Παρόλο που δεν το παραδέχτηκε ο ίδιος, προφανώς για να μη στερήσει τίποτα από τη νίκη του Σίνερ, δεν ήταν απολύτως υγιής. Σε σημείο να αποσυρθεί από ένα τουρνουά που έχρισε ως σημαντικότερο ακόμα και από τα τέσσερα Major στις δηλώσεις του.

Ακόμα και για αυτό κρίθηκε αυστηρά, όμως για τον Τσιτσιπά τα λόγια αυτά δεν αποτελούσαν απλώς πυροτεχνήματα στον ουρανό. Το βλέπει κανείς από τη γλώσσα του σώματός του στη συνέντευξη Τύπου της αποχώρησης πόσο ήθελε να βρεθεί στην καλύτερή του κατάσταση. Για εκείνον το συγκεκριμένο τουρνουά ήρθε ως πιστοποίηση της ποιότητάς του.

Σπουδαίες νίκες είχε κάνει ως το 2019, όμως στην ούγια της καριέρας του το τρόπαιο των Finals στο Λονδίνο διεκδικεί αυτόματα την ταμπέλα της καθιέρωσής του ως ένας εκ των κορυφαίων της γενιάς του.

Εφόσον ο Τσιτσιπάς βρέθηκε εκεί, είχε το δικαίωμα να... παλέψει

Οι Ιταλοί δεν έχουν άδικο σε όλο το φάσμα των επιχειρημάτων τους, σε μία αυθόρμητη άλλωστε αντίδραση. Ακούγεται λογικό, πολλώ δε μάλλον σε ένα τουρνουά που έχει ορισμένους αντικαταστάτες για περίπτωση τραυματισμού, να ζητούν από κάποιον να αποσυρθεί πολύ πριν πατήσει στο κορτ.

Ο Τσιτσιπάς όμως κέρδισε μόνος του το δικαίωμα να βρεθεί στην Pala Alpitour, παλεύοντας μάλιστα αρκετά σκληρά στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν. Αυτόματα κέρδισε και το δικαίωμα να δοκιμάσει τον εαυτό του, μετρώντας μάλιστα στη ζυγαριά το ρίσκο ενδεχόμενης πίεσης που θα έκανε ακόμα πιο μεγάλο το διάστημα της αποχής του από το κορτ.

Δοκίμασε απέναντι στον Σίνερ, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι του για να δώσει μία ανταγωνιστική «μάχη», αντάξια του επιπέδου των οκτώ κορυφαίων του κόσμου. Πήρε το πράσινο φως από τους γιατρούς μετά από αρκετές... συσκέψεις όπως ο ίδιος τόνισε και βγήκε ξανά στο κορτ, χτύπησε μερικές μπάλες λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση, έφτιαξε το πλάνο του αλλά στην προθέρμανση αντιλήφθηκε πως όλα έχουν τελειώσει.

Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σε όλα τα παραπάνω. Ειδικότερα αν συνυπολογίσει κανείς το κίνητρο του ίδιου για να πετύχει κάτι σημαντικό στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Μιλάμε άλλωστε για αθλητές με τη βελόνα του «εγώ» τους κολλημένη στο... κόκκινο. Αδύνατο να πετύχεις από διαφορετικό δρόμο σε αυτό το επίπεδο. Ο Τσιτσιπάς βρέθηκε για άλλη μια χρονιά στο ραντεβού των κορυφαίων για το κλείσιμο της σεζόν, είχε δικαίωμα να παλέψει και δικαίωμα να αποσυρθεί όταν ένιωσε πως δεν πήγαινε περαιτέρω.

Όπως τονίσαμε και μετά την αναμέτρηση με τον Σίνερ, έχει αρκετούς λόγους να νιώθει «σκασμένος» από τον τρόπο που εξελίχθηκε το τουρ τον τελευταίο 1,5 μήνα. Η θέλησή του να αγωνιστεί στα ATP Finals όχι απλώς δεν ανταμείφθηκε, αλλά αποδοκιμάστηκε άκομψα. Δεδομένα το κίνητρό του θα είναι ακόμα υψηλότερο σε 12 μήνες από σήμερα, σε ένα τουρ που έχει μεταμορφωθεί σε παιχνίδι επιβίωσης, με αρκετούς να λυγίζουν φτάνοντας στο τελευταίο κομμάτι της χρονιάς.

Όπως και να 'χει το 2024 θα έρθει για εκείνον με πολλές κρυμμένες προκλήσεις στο καλεντάρι. Αυτό που προέχει πλέον είναι η αποκατάσταση.

ΥΓ: Ο Αλκαράθ μίλησε για τις διαφορετικές μπάλες σε κάθε τουρνουά και τους τραυματισμούς που προκαλούν. Οι τενίστες δε γνωρίζουν πλέον σε τι κατάσταση θα φτάσουν τον Νοέμβριο, αγωνιζόμενοι για σχεδόν 11 μήνες σερί. Πέραν των indoor συνθηκών, η θέση που καταλαμβάνουν τα ATP Finals στο καλεντάρι εξηγεί και τις... μηδέν κατακτήσεις του Ναδάλ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Οικονόμου
Δημήτρης Οικονόμου