Ευχαριστούμε Στέφανε

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Ευχαριστούμε Στέφανε
Ο Χρήστος Κιούσης γράφει μερικές σειρές για τον Στέφανο Τσιτσιπά, το τένις και μια καριέρα που χτες με έναν χαμένο τελικό και σήμερα στο νούμερο 15 του κόσμου μοιάζει σαν μόλις να ξεκίνησε την πτήση της.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Ευχαριστούμε κάθε αθλήτρια και κάθε αθλητή, που έρχεται μέσα στο κατακαλόκαιρο και ειδικά αυτό το πολύ δύσκολο καλοκαίρι να διακριθεί, να μας ενθουσιάσει, να υπενθυμίσει στην μαρασμένη ελληνική κοινωνία, ότι ναι η αριστεία μετράει, οι προσπάθειες και οι κόποι ανταμείβονται, το ταλέντο μετράει, αν σκίζεσαι στη δουλειά και η αναγνώριση, ακόμα κι αν η χώρα σου σχεδόν αγνοεί την ύπαρξή σου, θα έρθει από εκεί που πρέπει, από τους κορυφαίους!

Ο ελληνικός στίβος και η ελληνική γυμναστική βρήκαν ένα αδερφάκι στον χώρο του ελληνικού τένις χάρη σε μια σπουδαία Μαρία Σάκκαρη κι έναν εξωπραγματικό Στέφανο Τσιτσιπά, που καθήλωσε Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους και μπασκετόφιλους τόσα βράδια μπροστά σε τηλεοράσεις σε μπαλκόνια εξοχικών, σε καφετέριες και ταβέρνες πόλεων, χωριών και νησιών. Μάθαμε το forehand και το backhand, το game και το set, το dropshot και το inside out, το serve & volley και το challenge! Η καθαρή φωνή της Μαρίζας Γεωργίτση περιέγραφε με ένταση τα κατορθώματα του Στέφανου και πολύ καλά έκανε! Μπροστά σε όσα έκανε ο 20χρονος απέναντι σε παίκτες της πρώτης 10αδας του κόσμου, δεν χωρούν συναισθηματικές τσιγκουνιές.

Στον δρόμο που χάραξε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αφήνοντάς μας άφωνους, όταν τον βλέπαμε όχι απλά να συμμετέχει στο ΝΒΑ, αλλά να παίρνει θέση στους starters του all star game, πόσο ψύχραιμοι να μείνουμε βλέποντας τον Στέφανο, να νικάει τον Thiem, τον Djokovic, τον Zverev, τον Anderson, να αναμετράται στα ίσα, έστω για ένα set με τον Nadal, να τους αναγκάζει όλους σε εξαιρετικά κολακευτικά λόγια προερχόμενος από την Ελλάδα ρε φίλε! Την Ελλάδα που μέχρι χτες αντί να σχεδιάζει, πως θα φέρει ένα τουρνουά challenger στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, συζητούσε να το κλείσει και να το κάνει γήπεδο μπάσκετ!

Δεν θα μπω σε καμιά τεχνική λεπτομέρεια για το παιχνίδι του Στέφανου, δεν θέλω να παραστήσω τον γνώστη, βλέπω τένις από το ’85, παίζω εδώ και κάποια χρόνια για τη διασκέδαση και την υγεία μου, όπως θα αναγκάσει πολύ κόσμο ο Τσιτσιπάς να ανακαλύψει αυτό το υπέροχο άθλημα. Το κυριότερο , θα βάλει πολλά πιτσιρίκια, να δοκιμάσουν το ιδιαίτερο για το μυαλό και το σώμα αυτό σπορ αποτινάσσοντας το ελιτίστικο περιτύλιγμα, που κακώς φέρει το τένις. Θυσίες και έξοδα θέλουν όλα τα αθλήματα, ρωτήστε τον μπαμπά ενός πιτσιρίκου, που θέλει να παίξει μπάσκετ και ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο.

Ο Τσιτσιπάς εκτός από προικισμένος σωματικά και καταρτισμένος τεχνικά χάρη στην οικογένειά του, έχει ένα χτισμένο μυαλό. Είναι ψύχραιμος. Διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου και προσαρμόζεται. Ψάχνει και βρίσκει ιδέες. Το τένις είναι ένα δίκαιο άθλημα, αλλά επειδή μπλέκεται πολύ το μυαλό και η ψυχολογία – ηρεμία, μπορείς να πλήξεις αυτά τα στοιχεία του αντιπάλου σου, ακόμα και όταν αυτός είναι καλύτερος, ακόμα κι αν τον λένε Ράφα Ναδάλ. Μια κορδέλα τον χώρισε χτες από ένα κερδισμένο setpoint και μετά το 3ο set είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Για τον Στέφανο την πιο σπουδαία κουβέντα την είπε ο σπουδαίος Ράφα. "Δεν έχει μόνο ένα πράγμα, έχει τα πάντα." Πολλοί έκαναν πολύχρονη καριέρα με ένα top στοιχείο στο παιχνίδι τους, αν ο Ναδάλ έχει δίκιο, ετοιμαστείτε για πολλές βραδιές να κυνηγάμε το μπαλάκι.

Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, ότι ο Στέφανος όσο περνάει η ώρα προσαρμόζεται στον αντίπαλο και παίζει όλα και καλύτερο τένις. Για να εδραιωθεί ψηλά, είναι απαραίτητο, να μπορεί να παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο για 5 sets κάθε μέρα! Αυτό κάνουν οι καλύτεροι, αυτό πρέπει να κάνει κι αυτός. Σε αυτό το άθλημα δεν γίνονται εκπτώσεις, για να κερδίσεις πολλά, θα δώσεις τα πάντα.

Ο Στέφανος μένει στην αμερικανική ήπειρο και συνεχίζει να ρίχνει καύσιμο στην φωτιά του. Στη δική του και σε αυτή του ελληνικού τένις. Ευτυχώς οι μεγάλες εταιρίες τον ανακάλυψαν, ο Πατρίκ Μουράτογλου και η Ακαδημία του τον στηρίζουν και του παρέχουν προπόνηση υψηλού επιπέδου, το ίδιο ελπίζω και για την Μαρία Σάκκαρη. Πίσω τι γίνεται; Τα παιδιά που ο Στέφανος και η Μαρία θα σπρώξουν στα courts μπορούμε να τα στηρίξουμε;

Χτες ο Στέφανος Τσιτσιπάς έπαιξε τελικό με έναν εκ των κορυφαίων όλων των εποχών. Αύριο μπορεί να αποκλειστεί πρώτο γύρο. Το τρένο όμως μπήκε στις ράγες να είστε σίγουροι. Σε μια καριέρα που θα έχει, όπως όλες μεταπτώσεις, ο Στέφανος θα εδραιωθεί μεταξύ των κορυφαίων της γενιάς του. Αν εμείς θα έχουμε την υπομονή, να τον στηρίζουμε, είναι δικό μας θέμα. Αν θέλουμε, να χωριστούμε σε στρατόπεδα fans και haters δικό μας πρόβλημα. Αν αρχίσουμε τον καυγά, τι ομάδα είναι, τι κόμμα ψηφίζει, τι μουσική ακούει, πόσα λεφτά βγάζει, είναι δικό μας πρόβλημα. Ο ίδιος ο Τσιτσιπάς και το ίδιο το τένις είναι από άλλο ανέκδοτο. Είναι μια ξεχωριστή υπόθεση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.