Ο Φέντερερ δεν έχει ταβάνι!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Ο Φέντερερ δεν έχει ταβάνι!
Λατρεύει αυτό που κάνει, βρίσκει συνεχώς το κίνητρο για να κυνηγά το κάτι παραπάνω και έχει ανθρώπους να τον στηρίζουν. Αυτά είναι τα μυστικά της επιτυχίας του κορυφαίου τενίστα όλων των εποχών, Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος έφτασε τους 20 τίτλους καριέρας σε γκραν σλαμ και προτού κοπάσει ο θόρυβος της επιτυχίας, έθεσε τον επόμενο στόχο.

Αυτός δεν είναι άλλος από το να συγκατοικήσει σε πρώτη φάση με την Στέφι Γκραφ. Η Γερμανίδα έχει στο παλμαρέ της 22 τίτλους σε γκραν σλαμ, με τον Ρότζερ Φέντερερ να αγγίζει όλο νόημα την πινακίδα με το όνομα της κατά την αποχώρηση του από το γήπεδο.

Δεν είχε προλάβει να αφήσει από τα χέρια του το βαρύτιμο τρόπαιο κατευθυνόμενος προς τα αποδυτήρια και αυτομάτως, είχε προστεθεί στο bucket list των επιθυμιών η επόμενη.

Τους περισσότερους τίτλους γκραν σλαμ έχει στην κατοχή της η Μάργκαρετ Κορτ με 24 τίτλους και ακολουθούν Σερένα Γουίλιαμς με 23 και Στέφι Γκραφ με 22. Στους άνδρες πρωτοπόρος είναι φυσικά ο Ελβετός, με τον Ράφα Ναδάλ να ακολουθεί με 16, τον Πιτ Σάμπρας με 14 και τους Νόβακ Τζόκοβιτς και Ρόι Έμερσον με 12.

Το μεγαλείο ενός από τους σπουδαιότερους αθλητές στην παγκόσμια ιστορία, συνοψίζεται στην ακόρεστη δίψα του στο να γίνεται συνεχώς καλύτερος και να προκαλεί τον ίδιο του τον εαυτό.

Το ατίθασο παιδί που έσπαγε ρακέτες και γινόταν έξαλλος όταν βρισκόταν υπό πίεση, αναζήτησε με προσήλωση, επιμονή τα περιθώρια βελτίωσης του και πλέον τα εξαντλεί τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά.

Τον θαυμάσαμε να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του και από το Νο 1 να βρίσκεται αντιμέτωπος με μία λοιμώδη μονοπυρήνωση και έναν τραυματισμό στο γόνατο που τον άφησαν αρκετό καιρό εκτός δράσης, να κάνει βουτιά στο Νο 17 στις αρχές του 2017 και τελικά να αναδύεται ξανά στον αφρό μετά την κατάκτηση δύο γκραν σλαμ.

Τον είδαμε να αδυνατεί ψυχολογικά κυρίως, να αντεπεξέλθει στο μεγαλείο του έτερου σύγχρονου θρύλου, Ράφα Ναδάλ και τελικά να νικά τους «δαίμονες» του, βελτιώνοντας το μεταξύ τους ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα κάνει όλα τα φαίνονται τόσο εύκολα, τόσο φυσιολογικά κι όμως πίσω από αυτήν την καλορυθμισμένη «μηχανή» υπάρχουν ατέλειωτες ώρες σκληρής δουλειάς και άπειρες απογοητεύσεις.

Κι όμως, αυτός ο τρομερός τύπος έπειτα από κάθε αποτυχία καταφέρνει να βγαίνει πιο δυνατός, αποδεικνύοντας ότι στο τέλος κερδίζει ο πιο υπομονετικός, ούτε ο πιο δυνατός, ούτε ο πιο νέος, αλλά αυτός που μπορεί να αξιοποιεί στο έπακρο σε κάθε μάχη τα όπλα που διαθέτει εκείνη τη στιγμή.

Τι κι αν έχει πατήσει τα 36 και έχει πανηγυρίσει 20 τίτλους γκραν σλαμ ο Ρότζερ Φέντερερ φαίνεται να μην συνηθίζει την επιτυχία και τα μάτια του γεμίζουν δάκρυα στη θέα του 20ου, όπως τότε που σήκωσε το πρώτο στο Λονδίνο...

Ο Φέντερερ, 36 ετών και 173 ημερών έγινε ο τρίτος άνδρας στην ιστορία της Όπεν Έρα, ο οποίος κερδίζει περισσότερα από 4 γκραν σλαμ μετά τα 30 του χρόνια, ακολουθώντας τα βήματα των Ροντ Λέιβερ (1969 Αυστραλιανό Όπεν, Ρολάν Γκαρός, Γουιμπλεντον και Αμερικανικό Όπεν), Κεν Ρόουζγουολ (1968 Ρολάν Γκαρός, 1970 Αμερικανικό Όπεν, 1971-1972 Αυστραλιανό Όπεν).

Πλέον ο «Βασιλιάς» έχει 96 τίτλους καριέρας, και υπολείπεται 13 για να φτάσει τον Αμερικανό Τζιμι Κόνορς στην κορυφή της λίστας.

Ο Φέντερερ απέχει πλέον 155 βαθμούς από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, από την οποία απουσιάζει από τις 4 Νοεμβρίου του 2012. Με δεδομένο ότι ο Ράφα θα απέχει από την αγωνιστική δράση έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ο δρόμος είναι ανοικτός για τον Ελβετό να προσθέσει μία ακόμα εβδομάδα στις 302 στο Νο 1 (εκ των οποίων οι 237 συναπτές).

Ο Ρότζερ Φέντερερ ξέρει ότι όλα όσα έχει καταφέρει δεν θα ήταν δυνατά, αν δεν είχε γύρω του ανθρώπους να τον στηρίζουν γι αυτό και δεν τους ξεχνά ποτέ στις δηλώσεις του: «Το κίνητρο μου είναι νομίζω ότι δεν παίζω πάρα πολύ. Διασκεδάζω στην προπόνηση, δεν με ενοχλούν τα ταξίδια και έχω μία υπέροχη ομάδα δίπλα μου, που τα κάνουν όλα δυνατά. Τέλος, είναι το να βλέπω ότι είναι γονείς μου είναι απίστευτα υπερήφανοι και χαρούμενοι που με βλέπουν να συνεχίζω. Απολαμβάνουν να έρχονται στα τουρνουά. Αυτό με κάνει να χαίρομαι και να παίζω καλύτερα.

Μετά φυσικά, είναι η γυναίκα μου, που κάνει τα πάντα δυνατά. Χωρίς την υποστήριξη της δεν θα ήταν δυνατόν να παίζω τένις εδώ και πολλά χρόνια. Είχαμε μία ανοικτή συζήτηση πολλά χρόνια πριν, για το αν θα ήταν χαρούμενη να το κάνει ή όχι. Είμαι χαρούμενος που είναι υπερυποστηρικτική και είναι πάντα διαθέσιμη να αναλαμβάνει τον απίστευτο φόρτο δουλειάς με τα παιδιά. Ομοίως και για μένα, γιατί δεν θα ήθελα να είμαι μακριά από τα παιδιά μου περισσότερο από δυο εβδομάδες. Όλο αυτό δεν θα δούλευε αν εκείνη έλεγε τότε "όχι"».

Steffi Graf - 22
Roger Federer - 20 #AusOpen pic.twitter.com/XFjwXJVBMe

— #AusOpen (@AustralianOpen) January 28, 2018
 

Τελευταία Νέα