Australian Open: Πρόσωπα, ρεκόρ, προβλέψεις και προσδοκίες! (vids)

Αντώνης Πατσούρας
Australian Open: Πρόσωπα, ρεκόρ, προβλέψεις και προσδοκίες! (vids)
To 108o Αustralian Open αρχίζει τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Μελβούρνη.

Η «καρδιά» του τένις "χτυπάει" από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου στην Αυστραλία.

Το Australian Open αρχίζει στις 02:00 (Ελλάδος) τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Μελβούρνη με τη συμμετοχή δυο αθλητών της Ελλάδος. Του Στέφανου Τσιτσιπά που είναι στο Νο6 της κατάταξης και της Μαρίας Σάκκαρη που είναι στο Νο23.

Είναι η 108η έκδοση του Australian Open το οποίο ξεκίνησε το 1905. Το τουρνουά θα μοιράσει φέτος στους νικητές 71,000,000 δολάρια Αυστραλίας με τον νικητή σε άνδρες και γυναίκες να κερδίζει 4,120,000.

Το Australian Open είναι το 1ο από τα 4 Grand Slam κάθε χρονιάς, αφού ακολουθούν το Roland Garros, το Wimbledon και το US Open.

Ο νικητής κερδίζει εκτός από τα χρήματα και 2000 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ ο φιναλίστ κερδίζει 1200 στους άνδρες και 1300 στις γυναίκες.

Το 2019 νικητές ήταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς και η Ναόμι Οσάκα. Ο Σέρβος κέρδισε τον 7ο τίτλο του στη Μελβούρνη και ξεπέρασε τους Ρόι Έμερσον και Ρότζερ Φέντερερ ενώ η Ιαπωνέζα πήρε τον "παρθενικό" της.

Ο "Νόλε" λόγω επιφάνειας είναι και φέτος το μεγάλο φαβορί, αν και στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ ακολουθούν ο Ναδάλ (1 τίτλος), ο Φέντερερ (6), ο Μεντβέντεφ και ο Τσιτσιπάς.

Το Big-3 αρχίζει στο 2020 έχοντας στη λίστα κατακτήσεων Grand Slam, στην 1η θέση τον Φέντερερ με 20, στη 2η τον Ναδάλ με 19 και στην 3η τον Τζόκοβιτς με 16.

Από το 2017 έως το 2019 οι τρεις μεγάλοι κέρδισαν όλα τα Grand Slam και ο τελευταίος που σήκωσε... κούπα εκτός Big-3 είναι ο Βαβρίνκα το US Open 2016.

Στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης στους άνδρες, μόνο οι Φέντερερ-Ναδάλ-Τζόκοβιτς έχουν κερδίσει Grand Slam και όλος ο κόσμος του τένις περιμένει την επόμενη ημέρα.

Από τη νέα γενιά, στο Australian Open, την καλύτερη εμφάνιση έχει πραγματοποιήσει ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος το 2019 έφτασε στους "4" όπου και αποκλείστηκε από τον Ράφα Ναδάλ.

Σε τελικό Grand Slam έχει αγωνιστεί ο Μεντβέντεφ (US Open) και ο Τιμ (Roland Garros) χωρίς όμως να καταφέρουν να "σπάσουν" την κυριαρχία του Big-3.

Στο Australian Open 2020, στο Νο1 του ταμπλό είναι ο Τζόκοβιτς και στο Νο2 ο Ναδάλ κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να συναντηθούν όπως και το 2012 και το 2019 στον τελικό. Στην ίδια πλευρά του ταμπλό με τον Τζόκοβιτς είναι ο Φέντερερ, o Μεντβέντεφ και ο Τσιτσιπάς και από την άλλη ο Ναδάλ και ο Μεντβέντεφ.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς (3η συμμετοχή) που αρχίζει το πρωί της Δευτέρας (10:00, Eurosport) απέναντι στον Ιταλό Καρούζο ίσως "συναντήσει" στους "8" τον Τζόκοβιτς και βάσει της κλήρωσης "παίζει" με Φέντερερ στους "4" και με Ναδάλ στον τελικό. Ο Έλληνας τενίστας έχει να υπερασπιστεί για πρώτη φορά πολλούς βαθμούς σε Grand Slam αφού το 2019 έφτασε στους "4" ενώ και ο Τζόκοβιτς εάν κερδίσει το 8ο "απειλεί" (εάν ο Ισπανός μείνει στους "8" και ο Σέρβος πάρει κούπα) τον Ναδάλ που είναι στο Νο1.

Ο Ρότζερ Φέντερερ από την άλλη με 3 νίκες στο Australian Open θα είναι ο 1ος παίκτης με 100 νίκες στο τουρνουά. Απουσιάζουν οι Μάρεϊ και Ντελ Πότρο.

Στις γυναίκες, η Μαρία Σάκκαρη θα παίξει στις 05:30 (Δευτέρα) με την ρωσίδα Μαργκαρίτα Γκασπαριάν. Η Μαρία έχει την καλύτερη θέση που είχε ποτέ στην παγκόσμια κατάταξη και θέλει να κάνει την υπέρβαση το 2020. Όπως έχει δηλώσει μεγάλος της στόχος είναι να φτάσει ως το top-10.

Στο Australian Open, είναι... παλιά. Συμμετείχε για πρώτη φορά το 2016 στο ταμπλό και η καλύτερη της επίδοση είναι ο 3ος γύρος τον 2017 αλλά και το 2019. Η Μαρία είναι στην ίδια πλευρά του ταμπλό, με το Νο1 του κόσμου, την Άσλεϊ Μπάρτι αλλά και την Πέτρα Κβίτοβα.

Η Αυστραλή Μπάρτι που το 2019 κέρδισε το Roland Garros έχει ως μεγάλο στόχο το Australian Open ενώ μαζί της θα... παλέψουν η περσινή νικήτρια Ναόμι Οσάκα, η κάτοχος του Wimbledon Σιμόνα Χάλεπ αλλά και η Πλίσκοβα με την Σβιτολίνα.

Στη Μελβούρνη θα δούμε και την σπουδαία Σερένα Ουίλιαμς. Η Αμερικανίδα έχει 23 Grand Slam και θέλει σε λίγες ημέρες να κερδίσει το 24ο και να ισοφαρίσει την Μάργκαρετ Κορτ (11 στην open era). To 2019 έπαιξε σε 2 τελικούς στο Wimbledon και στο US Open αλλά έχασε την κούπα.

Από το τουρνουά δεν θα απουσιάσουν η Βένους και η Σαράποβα ενώ λόγω τραυματισμού δεν θα δούμε την νικήτρια του US Open Μπιάνκα Αντρέεσκου. Με μεγάλη αγωνία ο κόσμος του τένις περιμένει να δει και την Κόκο Γκάουφ. Η 15χρόνη Αμερικανίδα μέσα στο 2019 έφτασε στον 4ο γύρο του Wimbledon, εισήλθε στο top-100 και κέρδισε τον 1ο επαγγελματικό τίτλο της.

Όπως και στο Wimbledon έτσι και στο Australian Open θα συναντήσει στον 1ο γύρο την... μαμά της, Βένους Ουίλιαμς.

Το τουρνουά διεξάγεται φέτος στη... σκιά της καταστροφής (λόγω των πυρκαγιών) της Αυστραλίας και η οικογένεια του τένις έχει δείξει και θα συνεχίσει να δείχνει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο λαό. Σίγουρα η ατμόσφαιρα στη Μελβούρνη δεν είναι και η πλέον καθαρή και υπήρξαν και αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς αθλητές.

Την καμπάνια του για να βοηθήσει τους συμπατριώτες του συνεχίζει ο Νικ Κύργιος αλλά και η Άσλεϊ Μπάρτι ενώ ο Τσιτσιπάς ανακοίνωσε ότι θα χαρίσει τα χρήματα από τις πωλήσεις που θα έχει το ... περίφημο σουβλάκι του στη Μελβούρνη στους πληγέντες.

Στο Australian Open θα δούμε και πιο νέα πρόσωπα όπως ο Ντένις Σαποβάλοφ (Καναδάς), ο οποίος έφτασε με την χώρα του στον τελικό του Davis Cup αλλά και στον ημιτελικό του ATP Cup.

Το τουρνουά θα είναι το τελευταίο για την Καρολίν Βοζνιάκι. Η Δανέζα που κέρδισε τον τίτλο το 2018 ανακοίνωσε πως μετά από το Australian Open θα σταταμήσει το επαγγελματικό τένις. Στη Μελβούρνη θα δούμε αλλά σε νέο ρόλο τον Μάρκο Παγδατή (φιναλίστ 2006) αφού είναι πλέον στο επιτελείο της Ελίνα Σβιτολίνα.

Οι αγώνες στους άνδρες αρχίζουν στις 20/1 και ολοκληρώνονται με τον μεγάλο τελικό στις 2/2 ενώ στις γυναίκες ο τελικός θα διεξαχθεί το Σάββατο 1/2.

Οι ημέρες των αγώνων (Η πρώτη περίοδος αρχίζει στις 02:00 και η δεύτερη στις 10:00 (Ώρες Ελλάδος):

20-21/1: 1ος γύρος (Άνδρες-Γυναίκες)
22-23/1: 2ος γύρος
24-25/1: 3ος γύρος
26-27/1: 4ος γύρος
28-29/1: Προημιτελικά
30-31/1: Ημιτελικά
1/2: Τελικός Γυναικών
2/2: Τελικός Ανδρών

 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα