«Γι' αυτό πήραμε τον Παπαλουκά!»

«Γι' αυτό πήραμε τον Παπαλουκά!»

«Γι' αυτό πήραμε τον Παπαλουκά!»

bet365

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Έτορε Μεσίνα, εξηγεί στο gazzetta.gr γιατί επέλεξε να αποκτήσει τον 35χρονο έμπειρο point-guard και μιλάει για την εμπειρία που έζησε πέρυσι στο ΝΒΑ.
Η... βόμβα "έσκασε" λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και λίγο πριν την... "εκπυρσοκρότησή" της, ο Θοδωρής Παπαλουκάς βρισκόταν κοντά στο να ρίξει, άδοξα, τίτλους τέλους στην αν μη τι άλλο εντυπωσιακή καριέρα του! Μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό και την πολύ μέτρια (για τα δεδομένα του) σεζόν στην Μακάμπι (σ.σ: η αλήθεια είναι ότι ο Μπλατ δεν τον εμπιστεύτηκε), ο 35χρονος πρώην διεθνής άσος δεν είχε βρει ομάδα και παρ' ότι προπονούνταν με την ομάδα του Περιστερίου (έτσι για να διατηρείται σε μία υποτυπώδη αγωνιστική κατάσταση), σκεφτόταν πολύ σοβαρά να αποχαιρετήσει την ενεργό δράση.
Απογοητευμένος από την εξέλιξη αλλά και την κατάληξη (σ.σ.: βρίσκεται στα δικαστήρια με τους "ερυθρόλευκους" που του οφείλουν ένα μεγάλο ποσό από την 3η χρονιά του συμβολαίου του) της δεύτερης θητείας στον Πειραιά και "ξενερωμένος" για τις ευκαιρίες που δεν πήρε στο Τελ Αβίβ από τον Ντέϊβιντ Μπλατ, ο άλλοτε "τσάρος" του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ηγέτης της Εθνικής ομάδας, βρισκόταν στα κάτω του κι είχε αρχίσει να νιώθει, όπως όλοι οι μεγάλοι αθλητές αισθάνεται όταν "βλέπουν" ότι πλησιάζει ο "πρώτος θάνατος"... Ειδικότερα όταν αυτή η στιγμή δεν έρχεται μέσα σε μία όμορφη ατμόσφαιρα...
Κάπου εκεί όμως, χτύπησε το τηλέφωνό του και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο κατέκτησε τα δύο του ευρωπαϊκά τρόπαια (2006, 2008), κατακτώντας τους τίτλους του ΜVP στο F4 της Πράγας (2006) και στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκα (2007). Το gazzetta.gr συνάντησε τον Ιταλό τεχνικό της πρωταθλήτρια Ρωσίας, Έτορε Μεσίνα και μίλησε μαζί του για την επιστροφή του "Τίοντορ" στην Μόσχα, τη νέα ΤΣΣΚΑ που "χτίζει" και την... τύχη ενός ευρωπαίου προπονητή στο ΝΒΑ.
- Πως πετύχατε την ολική επαναφορά του Παπαλουκά, που ήταν έτοιμος να αποχαιρετήσει την ενεργό δράση;
«Του εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας και του ζητήσαμε να έρθει στην Μόσχα. Έδειξε να βλέπει θετικά την πρότασή μας, όταν του εξηγήσαμε τι θέλαμε από 'κείνον και πόσο πιστεύαμε στις δυνατότητες που έχει για να μας το προσφέρει και προφανώς και ο ίδιος ένιωσε ότι ήταν μία ιδανική ευκαιρία να τελειώσει με μία θετική νότα την σπουδαία καριέρα του. Βρισκόταν κοντά στο να αποφασίσει να σταματήσει και πραγματικά θα ήθελα να το κάνει σε όμορφες συνθήκες και με μία ακόμη διάκριση. Του αξίζει άλλωστε... Πλέον, τον βλέπω καθημερινά στο γήπεδο να έχει μεγάλο κίνητρο για μία ακόμη επιτυχία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μας βοηθάει πολύ με την εμπειρία του και με τον τρόπο που αυτός ξέρει να διαχειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις.»
- Πόσο διαφορετικός αισθάνεστε σαν προπονητής μετά την περυσινή σας εμπειρία στο ΝΒΑ, σαν μέλος του προπονητικού επιτελείου των Λος Άντζελες Λέϊκερς;
«Αν μη τι άλλο ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι προπονητές καταστρώνουν την τακτική τους, όσον αφορά στις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ του συνολικού τεχνικού επιτελείου και των παικτών και πιστεύω ότι απέκτησα κάποιες διαφορετικές παραστάσεις, που θα με βοηθήσουν στη συνέχεια της καριέρας μου.»
- Με βάση τα όσα ζήσατε, θα μπορούσε ένας πετυχημένος Ευρωπαίος προπονητής να αναλάβει πρώτος προπονητής σε μία ομάδα του ΝΒΑ;
«Πιστεύω πως είναι δύσκολο για έναν Ευρωπαίο να μπορέσει να διαχειριστεί το αγωνιστικό τμήμα ενός τεράστιου οργανισμού, όπως μία ομάδα του ΝΒΑ! Και αυτό, όχι επειδή δεν έχει τις ικανότητες... Αλλά κυρίως λόγω του ότι θα είναι άγνωστος μεταξύ των παικτών, δεν θα αποκτήσει ποτέ τον απόλυτο σεβασμό τους και μοιραία μετά τα πρώτα άσχημα αποτελέσματα, θα αρχίσει η "σπέκουλα" περί λανθασμένης επιλογής! Όσος πετυχημένος κι αν είναι ένας Ευρωπαίος τεχνικός, όσο μεγάλο όνομα κι αν έχει "φτιάξει" στην Ευρώπη, στην Αμερική θα είναι πάντα ένας rookie που θα έχει πάρει μία θέση από έναν Αμερικανό, οπότε από το ξεκίνημα θα βρίσκεται υπό διαρκή αμφισβήτηση...»
- Ποιο ήταν το κίνητρό σας, όταν αποφασίσατε να επιστρέψετε στην τεχνική ηγεσία της ΤΣΣΚΑ, με την οποία κατακτήσατε δύο ευρωπαϊκά τρόπαια και συνολικά 8 τίτλους στη διάρκεια της τετραετίας 2005-09;
«Η Μόσχα είναι μία πόλη από την οποία είχα εξαιρετικές αναμνήσεις και η ΤΣΣΚΑ ένας σύλλογος που πληροί όλες τις προϋποθέσεις να δουλέψει κανείς στην Ευρώπη στο υψηλότερο επίπεδο! Στην διάρκεια της πρώτης συνεργασίας είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα και προσωπικά ένιωσα πολύ άνετα! Με ήξεραν καλά, τους ήξερα επίσης, οπότε για μένα το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν η ευκαιρία να δουλέψω με ανθρώπους που πραγματικά εκτιμώ, σ' ένα πολύ οικείο και ευχάριστο περιβάλλον, κάτι που δε συμβαίνει συχνά...»
- Κατά την άποψή σας, το γεγονός ότι η ΤΣΣΚΑ δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις και τώρα που διανύουμε την πιο κρίσιμη καμπή της χρονιάς, δείχνει να βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα, είναι θέμα της μεγάλης εμπειρίας που έχετε μετά από τόσα χρόνια επιτυχιών στους πάγκους;
«Κατ' αρχήν αυτός ήταν ο αρχικός στόχος, αλλά έτσι όπως κύλησε η χρονιά έως τώρα, νομίζω ότι ήταν φυσιολογικό να γίνει έτσι, γιατί, σε σχέση με την περυσινή σεζόν, η ομάδα άλλαξε τρεις παίκτες-κλειδιά, τον Κιριλένκο, τον Σισκάουσκας και τον Σβεντ, οι οποίοι συνολικά έδιναν πάνω από το 50% της δύναμης της ΤΣΣΚΑ, σε πόντους, ριμπάουντ και ασίστ, οπότε ήταν δεδομένο ότι θα έπαιρνε χρόνο να προσαρμόσουμε τους αντικαταστάτες τους στην αγωνιστική φιλοσοφία που θέλαμε... Συν τοις άλλοις περάσαμε και ορισμένες δύσκολες στιγμές με τους τραυματισμούς του Έρτσεγκ και του Βορόντσεβιτς, ενώ παίξαμε για περίπου έναν με ενάμιση μήνα, χωρίς έναν ή και δύο από τους βασικούς μας παίκτες, όπως είναι ο Σόνι Γουίμς και ο Βίκτορ Κριάπα.»
- Ήδη, όμως, συμπληρώνετε έναν μήνα αήττητοι και δείχνετε να έχετε τον πρώτο λόγο σε όλες τις διοργανώσεις...
«Αυτό συμβαίνει επειδή η ομάδα τον τελευταίο καιρό δουλεύει καλά στις προπονήσεις, αναπόσπαστη από τραυματισμούς και χαίρομαι που τώρα όλοι οι παίκτες μου είναι υγιείς! Να σας πω την αλήθεια, περίμενα να περάσουμε ακόμη πιο δύσκολες στιγμές απ' αυτές που περάσαμε, αλλά, είτε λόγω τύχης, είτε λόγω ικανότητας, τις αποφύγαμε και τώρα απολαμβάνουμε την καλή φόρμα που έχουμε στο κατάλληλο χρονικό σημείο.»
(Υ.Γ.): Η συνέντευξη έγινε πριν τον χθεσινοβραδινό αγώνα του Παναθηναϊκού-ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στον οποίο ο Θοδωρής Παπαλουκάς έκανε την καλύτερη εφετινή του εμφάνιση (8π., 4ρ., 4ασ. σε 25') με την ρωσική ομάδα.
 

Τελευταία Νέα