Το θαύμα του Φιλαθλητικού (pics)

Αντώνης Κατσίκης
Το θαύμα του Φιλαθλητικού (pics)

bet365

Πως καταφέρνει να «καταπίνει» ο Φιλαθλητικός τις κατηγορίες; Τι συμβαίνει με την ελληνοποίηση των Θανάση και Γιάννη Αντεντοκούμπο; Ποιος είναι ο Χρήστος Σαλούστρος τον οποίο θέλει η μισή Α1; Το gazzetta.gr έδωσε τον λόγο στους πρωταγωνιστές.

Η πορεία τους έχει αρχίσει εδώ και χρόνια και για τους πιο μυημένους θυμίζει έντονα εκείνη των Αμπελοκήπων όπου στα μέσα της δεκαετίας του 90'. κατάπιναν τη μια κατηγορία μετά την άλλη και βρέθηκαν στην Α1. Η ομάδα του Τάκη Ζήβα από την Α' ΕΣΚΑ μετράει συνεχόμενες ανόδους μέσα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων και πλέον βρίσκεται στην Α2 και ετοιμάζεται για το. άλμα στην Α1. Στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές ο Φιλαθλητικός μετράει εφτά νίκες και μόλις μια ήττα και σιγά-σιγά η «ταμπέλα» νεοφώτιστοι στην κατηγορία φεύγει από πάνω τους και μπαίνει εκείνη που αναγράφει «εκ των φαβορί για την άνοδο».

Τρεις εκ των πρωταγωνιστών αυτής της θαυμάσιας πορείας μίλησαν στο gazzetta.gr για την οικογένεια που λέγεται Φιλαθλητικός, για τα όνειρα τους, το πρωτάθλημα της Α2, τα πρότυπα τους και την Ελλάδα που περνάει δύσκολα. Ο λόγος για τον Χρήστο Σαλούστρο (22χρ, 2.03, φοργουορντ), τον Θανάση Αντεντοκούμπο (20χρ, 2.00, γκαρντ/φόργουορντ) και τον αδελφό του Γιάννη (18χρ, 2, 06. πλέι μέικερ), οι οποίοι μίλησαν και φωτογραφήθηκαν αποκλειστικά για λογαριασμό του gazzetta.gr.

Ένα από τα πολλά κοινά χαρακτηριστικά σας είναι και το ότι αρχίσατε κάπως μεγάλοι το μπάσκετ, έτσι δεν είναι;

Χ.Σ: «Εγώ μεγάλωσα στην Κρήτη και ξεκίνησα να παίζω εκεί μπάσκετ. Στα 14-15 μου άρχισα και εγώ, όπως ο Θανάσης. Ένας φίλος μου με προέτρεψε και πάλι καλά που είχα και εγώ έναν άνθρωπο που ασχολήθηκε μαζί μου. Θέλω να ευχαριστήσω και τον κύριο Γιάννη Μανιακουδάκη και τον κύριο Γιάννη Λαδουκάκη, οι οποίοι με βοήθησαν στα πρώτα μου βήματα και έπαιξα σε μια θυγατρική ομάδα του Ηρακλείου. Για δύο χρόνια έκοψα ουσιαστικά το μπάσκετ καθώς μετά από συζήτηση με τους γονείς μου αποφασίσαμε να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο διάβασμα και να περάσω σε μια καλή σχολή. Ευτυχώς τα κατάφερα. Στη συνέχεια μετακομίσαμε στην Αθήνα με όλη μου την οικογένεια. Εδώ έπαιξα μπάσκετ αρχικά στο Κουκάκι και στη συνέχεια στο εφηβικό του Ολυμπιακού και στον Σπόρτιγκ. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω και τον προπονητή του Κουκακίου, τον Στέφανο Τριαντάφυλλο για τη βοήθεια του. Και από πρόπερσι είμαι στον Φιλαθλητικό όπου μέσα σε τρία χρόνια έχουμε πάρει τρεις ανόδους. Στον Φιλαθλητικό βρήκα μια οικογένεια. Τα πάντα στην ομάδα δουλεύουν άψογα. Ομάδα, προπονητές, παίκτες πιστεύουν πως αυτή η παρέα μπορεί να φτάσει ψηλά και έτσι έχουμε πάρει αυτές τις συνεχόμενες ανόδους».

Θ. Α.: «Aκριβώς, αρχίσαμε κάπως μεγάλοι. Πάντα μου άρεσε το μπάσκετ. Και εγώ και ο Γιάννης είμαστε μέσα στον αθλητισμό από μικροί. Στο να παίξουμε μπάσκετ μας ώθησε ένας προπονητής ο κύριος Σπύρος Βεληνιάτης. Εγώ άρχισα το μπάσκετ στα 14 με 15, κάπου εκεί ανάμεσα».

Γ.Α. : «Εγώ άρχισα όταν ήμουν 12 χρονών. Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κύριο Σπύρο Βεληνιάτη γιατί ουσιαστικά χάρη σε αυτόν άρχισα να παίζω μπάσκετ. Αν δεν ήταν αυτός ο Θανάσης τώρα ίσως να μην έπαιζε μπάσκετ».

Μέχρι τώρα η διαδρομή μας στο μπάσκετ κυλάει καλύτερα από ό,τι περιμένατε;

X.Σ. «Σίγουρα. Τα πράγματα εξελίσσονται ιδανικά και πηγαίνουμε όπως ακριβώς ονειρευόμασταν νομίζω»

Θ.Α. «Πρέπει να έχουμε άστρο. Είναι κάτι το εκπληκτικό αυτό που ζούμε. Εδώ και πέντε χρόνια βλέπουμε τους ίδιους ανθρώπους κάθε μέρα και όλοι μαζί έχουμε καταφέρει πολλά. Είναι η χαρά μου πλέον που και ο Γιάννης είναι μέρος αυτής της προσπάθειας, το χαίρομαι πολύ. Βλέπω ότι μπορούμε και θέλω να διαπρέψουμε. Να κάνουμε όλα μας τα όνειρα πραγματικότητα».

Γ.Α. «Όπως λέει και ο αδελφός μου, είναι κάτι σαν όνειρο όλο αυτό που ζούμε. Μακάρι να συνεχιστεί».

Το μόνο ίσως «πρόβλημα» είναι το ότι δεν έχετε τη δυνατότητα να παίξετε στην Εθνική;

Θ.Α. «Είναι όνειρο μας. Πρώτα ο Θεός, να πάνε όλα καλά και να λυθεί το θέμα που έχουμε με τα χαρτιά μας και μακάρι να παίξουμε στην Εθνική ομάδα. Είναι το όνειρο μας, ειλικρινά. Δεν το αξίζουμε μόνο ως παίκτες, αλλά το αξίζουμε και νομοθετικά. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια δύσκολη κατάσταση, μέσα σε μια φοβερή κρίση, και πρώτα ο Θεός μακάρι να ξεφύγουμε από αυτή. Εγώ είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και όταν θέλω να ρίξω την ψυχολογία μου βλέπω ειδήσεις. Αυτό νομίζω λέει πολλά για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Με τόσα που συμβαίνουν λοιπόν είναι λογικό να μην έχει βρεθεί λύση στο δικό μας θέμα, το οποίο έχει πάει πίσω. Κάτι που επαναλαμβάνω είναι απόλυτα λογικό. Και δυστυχώς έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο το ελληνικό μπάσκετ που κορυφαίοι Έλληνες αθλητές φεύγουν στο εξωτερικό. Μακάρι αυτοί οι πολλοί μεγάλοι παίκτες να έπαιζαν τώρα στην Ελλάδα, το πρωτάθλημα θα ήταν πολύ καλύτερο».

Γ.Α. «Το θέλω πολύ, θα ήθελα πολύ να παίξω στην Εθνική και να παίξει και ο αδελφός μου που το αξίζει πιο πολύ γιατί έχει προσπαθήσει πιο πολύ από εμένα. Έχουμε γεννηθεί εδώ και το αξίζουμε νομίζω».

Χ.Σ. «Τους αξίζει, είναι το μόνο σίγουρο. Εγώ τους ζω εδώ και 3 χρόνια, είναι αξιοσέβαστη η προσπάθεια τους. Πραγματικά το αξίζουνε αυτά τα παιδιά. Και μην ξεχνάμε πως έρχονται άλλα δύο παιδιά από πίσω που και αυτά θέλουν να μπουν στον μπασκετικό κύκλο. Πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα τους γιατί τους έχουμε ανάγκη».

Πάμε τώρα στα αγωνιστικά. Μετά τις πρώτες οκτώ αγωνιστικές, έχετε ρεκόρ 7-1. Ετοιμάζεστε για ακόμη μια άνοδο;

Χ.Σ. «Η Α1, είναι μια πρόκληση. Χρονιά με τη χρονιά κάνουμε ταμείο στο τέλος και βλέπουμε τι καταφέραμε, μακάρι να πάνε όλα καλά και θα δούμε τι μας περιμένει το καλοκαίρι. Αυτό που θέλουμε όλοι είναι να διατηρηθούμε στον Φιλαθλητικό και μαζί του να αγωνιστούμε στην Α1. Εντάξει, έχουμε αρχίσει καλά, αλλά είμαστε περίπου στο 1/3 του πρωταθλήματος αυτή τη στιγμή, οπότε δεν μπορούμε να λέμε πολλά. Μας αρέσει που μας υπολογίζουν στις ομάδες για την άνοδο, αλλά 1-2 ήττες μπορεί να σε φέρουν πολύ πίσω. Συνεπώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους».

Θ.Α. «Δεν είναι αυτοσκοπός η άνοδος, ποτέ δεν ήταν. Θέλουμε να είμαστε πάντα ανταγωνιστικοί και να δίνουμε το 100% σε κάθε ματς, Να φεύγουμε από το γήπεδο χαρούμενοι ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Γ. Α «Να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, αυτός είναι ο στόχος μας. Τώρα μακάρι να έρθει η άνοδος, αλλά επαναλαμβάνω, αυτό που θέλουμε είναι να δίνουμε πάντα το 100% και ό,τι βγει, στο τέλος κάνουμε ταμείο».

Το ότι ήδη έχει αρχίσει αρκετή κουβέντα γύρω από τα ονόματα σας, το έχετε καταλάβει; Σας αγχώνει το γεγονός, σας γεμίζει ευθύνες; Τι ακριβώς συμβαίνει;

Θ.Α. «Δεν έχω κάτι να πω πάνω σε αυτό. Εντάξει, όλες οι ομάδες δείχνουν ενδιαφέρον για τον Φιλαθλητικό, όχι για εμάς μόνο. Ο Φιλαθλητικός θέλει να βγάλει αθλητές σε όλα τα επίπεδα και παιδιά υποδείγματα, τα καλύτερα παιδιά, κοσμήματα του μπάσκετ. Αυτό είναι όλο. Και αυτό θέλουμε να κάνουμε και εμείς, να δώσουμε συνέχεια και να υλοποιήσουμε το όραμα των ανθρώπων της ομάδας. Αγαπάω και εκτιμάω αυτό που κάνει ο Φιλαθλητικός. Πολλά παιδιά έχουν ταλέντο, αλλά αν ήμασταν σε διαφορετική ομάδα μπορεί τα πράγματα να μην εξελίσσονταν έτσι. Να μην ταιριάζαμε στο στυλ της ομάδας, να μην παίζαμε και τώρα όλα να ήταν διαφορετικά. Έχει μια μαγιά επιτυχίας ο Φιλαθλητικός και ελπίζω και εύχομαι να υπάρχει για πολλά χρόνια ακόμα αυτή η μαγιά και να μας βρει όλους μαζί στην Α1».

Χ.Σ. «Δεν έχω ακούσει τίποτα εγώ. Σίγουρα είναι κολακευτικό, αλλά αυτή τη στιγμή το μόνο που με ενδιαφέρει είναι ο Φιλαθλητικός, τίποτα άλλο. Και οι τρεις μας χρωστάμε πάρα πολλά στον Φιλαθλητικό και τον κόουτς Ζήβα. Εγώ μπορώ να πω πως είμαι δημιούργημα του 100%. Οπότε δεν ασχολούμαι με κάτι άλλο πέρα από τον Φιλαθλητικό».

Γ.Α. «Πραγματικά και εγώ από τη μεριά μου δεν έχω να σχολιάσω κάτι για τις φήμες και όλα όσα ακούγονται και λέγονται. Θέλω και εγώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόουτς Ζήβα. Ο Φιλαθλητικός είναι μια μεγάλη οικογένεια και αυτός ο άνθρωπος δίνει ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. Αν είσαι καλός τις αρπάζεις. Το μόνο σίγουρο είναι μαζί του πως θα τις έχεις».

Μετά τις πρώτες οκτώ αγωνιστικές. Ποιες ομάδες θεωρείτε πως θα παλέψουν μαζί σας για την άνοδο ή ποιες ομάδες περιμένατε περισσότερο ανταγωνιστικές και σας έχουν απογοητεύσει;

Γ.Α. «Πηγαίνει καλά το πρωτάθλημα ως τώρα για εμάς. Έχω δει μόνο τις ομάδες που αντιμετωπίσαμε ως τώρα. Όλες οι ομάδες ανταγωνιστικές και θέλουμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που θα βρούμε μπροστά μας. Τα Τρίκαλα είναι πάρα πολύ καλή ομάδα, τους νικήσαμε στο μεταξύ μας παιχνίδι, αλλά επειδή το πρωτάθλημα είναι Μαραθώνιος, πρέπει να είμαστε 100% έτοιμοι σε κάθε ματς».

Θ.Α. «Θεωρώ πως πολλές ομάδες δεν έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο στο ξεκίνημα και εκτιμώ πως το πρωτάθλημα θα γίνει πολύ πιο δύσκολο στη συνέχεια. Επειδή λοιπόν υπάρχουν ακόμη 18 αγωνιστικές, οποιαδήποτε πρόβλεψη θα είναι παρακινδυνευμένη».

Χ.Σ. «Με έχει απογοητεύσει ο ΟΦΗ. Λόγω και της καταγωγής μου ξέρω πράγματα, έχουν πολλά προβλήματα, σαν να τους έχει μουντζώσει κάποιος. Η Κηφισιά είναι εξαιρετική, νομίζω πως θα ανέβει και ως πρωταθλήτρια. Με τον δεύτερο σκόρερ του πρωταθλήματος, τουλάχιστον δύο παίκτες σε κάθε θέση, παιδιά που έχουν παίξει χρόνια. Τα Τρίκαλα ανέκαμψαν μετά το κακό ξεκίνημα. Κόροιβος Αμαλιάδας και Ίκαροι Σερρών πάνε πολύ καλά. Τα πάντα ανοιχτά, δεν έχει κριθεί τίποτα, κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής για τη θέση του. 1-2 νίκες σε ανεβάζουν ή το αντίθετο σε κατεβάζουν αρκετά.

Ματς της Α1 προλαβαίνετε να παρακολουθήσετε; Υπάρχει κάποιος παίκτης που σας αρέσει, που προσπαθείτε να του μοιάσετε;

Γ.Α. «Μου αρέσει πολύ ο Σπανούλης και ο Παπανικολάου. Toυς παρακολουθώ όποτε μπορώ και μαθαίνω από τον τρόπο που παίζουν»

Χ.Σ. «Ο Ολυμπιακός εντυπωσιάζει τον τελευταίο καιρό. Σπανούλης, Παπανικολάου θα συμφωνήσω με τον Γιάννη κάνουν σπουδαίο πρωτάθλημα, Αλλά εμένα μου αρέσει και ο Γιώργος Πρίντεζης αρκετά».

Θ.Α. «Και εγώ θα πω τον Κώστα Παπανικολάου. Πέρα ότι είναι φίλος μου, τον παρακολουθώ πάρα πολύ καιρό και ανεβαίνει σιγά-σιγά. Τον Σπανούλη και τον Διαμαντίδη για παράδειγμα τους είδα έτοιμους παίκτες. Ενώ τον Κώστα τον έχω δει σε όλη του την πορεία. Εγώ παρακολουθώ τις αντιδράσεις τους. Κοιτάω πως αντιδρούν όταν χάνουν τη μπάλα, όταν κάνουν λάθη, όταν είναι κρίσιμες οι επιθέσεις. Επίσης μου έχει κάνει εντύπωση η πορεία του Πανιωνίου. Και τους αξίζει ένα μπράβο γιατί στηρίζονται σε νεαρούς παίκτες όπως ο Παππάς, ο Γιάνκοβις, ο Μπόγρης και ο Γκιμπς».

 

Τελευταία Νέα