«Μακάρι να το βάλω και την Δευτέρα!»

«Μακάρι να το βάλω και την Δευτέρα!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Μακάρι να το βάλω και την Δευτέρα!»

bet365

Αν και νεοφερμένος, φανερά εντός κλίματος, ο Άντι Πάνκο, μιλάει στο gazzetta.gr για την πρώτη νίκη της καριέρας του στην Ευρωλίγκα, το νέο του ρόλο και το πως περιμένει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Αν και την περασμένη σεζόν, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του κορυφαίου πρωταθλήματος στην Ευρώπη (ACB), σκοράροντας κατά μ.ο. 18,6 πόντους με τη φανέλα της Λαγκούν Άρο (συμπαίκτης του Μανώλη Παπαμακάριου) και ήρθε στην Ελλάδα, κουβαλώντας τα διαπιστευτήρια ενός "δεινού εκτελεστή", δεν του πήρε παρά ελάχιστο χρόνο να συνειδητοποιήσει την διαφορετικότητα του νέου του ρόλου... Απεναντίας, ο απόφοιτος του Lebanon Valley και για ένα... φεγγάρι παίκτης του ΠΑΟΚ (2006), έχει ήδη αρχίσει να... μπαίνει στο "πετσί" του. Δεν εκβιάζει τις προσπάθειες, δεν "καίγεται" να σκοράρει, είναι πολύ δημιουργικός και όταν χρειαστεί θα πάρει τα κρίσιμα σουτ.
Ο λόγος για τον Άντι Πάνκο (11π., 5ρ., 4ασ., 1κοψ. με 4/5 σουτ σε 28'), που ήταν εκ των πλέον καθοριστικών παικτών στη χθεσινή νίκη (78-76) του Παναθηναϊκού επί της Καντού. Ο 34χρονος Αμερικανός φόργουορντ, ήταν ο "άνθρωπος" που "έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά", πετυχαίνοντας ένα κρίσιμο τρίποντο που "έσπασε" την ισοπαλία (69-66) 2,5 λεπτά πριν από τέλος, ενώ λίγο αργότερα, με δικό του καλάθι οι "πράσινοι" πήραν "αέρα" πέντε πόντων (73-68)... Μετά το τέλος του αγώνα, ο γεννημένος στο Χάρισμπουργκ της Πενσιλβάνια, ΜVP του περυσινύ ισπανικού πρωταθλήματος, μίλησε στο gazzetta.gr για την πρώτη του εμπειρία από εντός έδρας αγώνα της Ευρωλίγκα και αναφέρθηκε στο πολύ αναμενόμενο ντέρμπι της Δευτέρας (22/10, 18.45) με τον Ολυμπιακό.
- Χρειάστηκε να "φτύσετε αίμα" για να πετύχετε την πρώτη σας νίκη στην Ευρωλίγκα...
«Ξέραμε ότι θα είχαμε δύσκολη αποστολή γιατί η Καντού είναι μία εξαιρετική ομάδα που βγάζει στο γήπεδο όλα τα χαρακτηριστικά του προπονητή της... Έβαλαν πολλά "μεγάλα" σουτ, αλλά κι εμείς δείξαμε χαρακτήρα... Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μία πολύ νέα ομάδα και αυτό ήταν μόλις το τέταρτο επίσημο παιχνίδι μας... Οποιαδήποτε στιγμή κερδίζεις ένα ματς της Ευρωλίγκα, πρέπει να είσαι ευχαριστημένος...»
- Ακόμη και με "μισό" πόντο, γιατί τέτοια "κλειστά" παιχνίδια βοηθούν μία καινούρια ομάδα να "ωριμάσει" σε δύσκολες συνθήκες...
«Ακριβώς! Οποιαδήποτε νίκη, ειδικότερα σ' αυτό το επίπεδο - για μένα είναι ευπρόσδεκτη... Αλλά καταλαβαίνω τι εννοείς... Αυτές οι δύσκολες νίκες, είναι ίσως προτιμότερες και βοηθούν την ομάδα να "χτίσει" τον χαρακτήρα της...»
- Πόσο δύσκολο είναι για σένα προσαρμοστείς σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο με λιγότερα σουτ, σε σχέση με το πως είχε συνηθίσει μέχρι τώρα; Πέρυσι, άλλωστε βγήκες πρώτος σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα με μ.ο. 18,6 πόντους...
«Και για μένα είναι κάτι καινούριο... Δεν παίζω σε μία ομάδα που μου ζητάει να σκοράρω 20 πόντους σε κάθε παιχνίδι και με χρησιμοποιεί 35 λεπτά σε κάθε αγώνα. Πλέον, αγωνίζομαι σε μία ομάδα, που έχει ως στόχο να πρωταγωνιστήσει στην Ευρωλίγκα και στο ρόστερ της, υπάρχουν άλλοι 11 σπουδαίοι παίκτες! Οπότε, δεν γυρίζουν όλα γύρω από μένα! Το ένα βράδυ θα τα βάλει ο "Μήτσος", το άλλο θα ξεχωρίσει ο "Sofo", κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά μου να σκοράρω λίγο περισσότερο, αλλά το θέμα δεν είναι εκεί... Στις μεγάλες ομάδες πρέπει να υπάρχει ισορροπία και επιμερισμός στο σκοράρισμα αλλά και σε όλους τους τομείς. Επομένως, προσπαθώ να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα και δεν με ενοχλεί καθόλου η νέα τάξη πραγμάτων. Είμαι σχεδόν 35 χρονών και θεωρώ ευλογία ότι παίζω στον Παναθηναϊκό. Είτε βάλω είκοσι πόντους, είτε κανέναν, αν κερδίζουμε, θα είμαι μόνιμα ευτυχισμένος! Νομίζω ότι και ο coach θα είναι...»
- Μοιάζεις να έχεις αποδεχθεί πλήρως το νέο σου ρόλο;
«Και μετά χαράς μάλιστα! Παίζω στην Ευρώπη από το 2001 και ξέρω καλά ποιος είμαι και τι έχω κάνει στο παρελθόν... Ίσως αν ήμουν 21-22 χρονών, να μην μπορούσα να προσαρμοστώ χωρίς να παίρνω πολλές προσπάθειες και χωρίς να σκοράρω πολύ, γιατί όταν είσαι σκόρερ, νιώθεις ότι δεν βάζεις την μπάλα στο καλάθι δεν παίζεις μπάσκετ, αλλά πλέον είμαι βετεράνος και το κυριότερο είναι, ότι δεν ήρθα στον Παναθηναϊκό για να σκοράρω αλλά για να συμβάλλω στην κατάκτηση τίτλων!»
- Σου ταιριάζει περισσότερο η θέση "3";
«Σε όλη μου την καριέρα ήμουν περισσότερο "τριάρι", απλά πέρυσι έπαιξα κυρίως στο "4". Στον coach αρέσουν οι παίκτες που έχουν μία ταυτότητα, αλλά παράλληλα μπορούν να κάνουν κι άλλα πράγματα και να προσαρμοστούν σε διαφορετικές θέσεις και σχήματα. Μπορώ να ανταποκριθώ και στις δύο θέσεις...»
- Στη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά και σε προηγούμενα ματς, μερικές φορές είσαι λίγο διστακτικός στο να πάρεις την προσπάθεια...
«Δεν θα το έθετα ακριβώς έτσι... Απλά, έχουμε κάποιους κανόνες που ο προπονητή θέλει να ακολουθήσουμε και όταν ο "Μήτσος" δείχνει ένα σύστημα, ανεξάρτητα αν μου δοθεί ένα σχετικά ελεύθερο σουτ, οφείλουμε να το "τρέξουμε" μέχρι το τέλος. Όχι μόνο εγώ, αλλά τα περισσότερα παιδιά επιλέγουν να μην σουτάρουν και να ψάξουν για την "έξτρα" πάσα και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προσαρμοστούμε σαν σύνολο στην σωστή λειτουργία των "plays" και να αποκτήσουμε αυτοματισμούς. Το "εμείς" είναι σημαντικότερο από το "εγώ", αλλά πίστεψέ με, ξέρω καλά πότε πασάρω και πότε θα σουτάρω...»
- Αυτό φάνηκε... Άλλωστε έβαλες πέντε πολύ κρίσιμους πόντους κι ένα τρίποντο που "έκαιγε"...
«Ναι απόψε (σ.σ.: χθες) το 'βαλα και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό... Μακάρι να μου δοθεί η ευκαιρία και τη Δευτέρα (22/10) στο ντέρμπι και να το ξαναβάλω! Εγώ θα είμαι εκεί και θα περιμένω για ένα ακόμη τέτοιο σουτ...»
- Πως το βλέπεις το ματς τον Ολυμπιακό;
«Το περιμένω πως και πως, όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι συμπαίκτες μου και ο κόσμος! Φαντάζομαι το ίδιο θα συμβαίνει και με τους αντιπάλους μας! Θα γίνει μεγάλο παιχνίδι, άλλωστε παίζουμε με τους πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης και δε νομίζω ότι υπάρχει καλύτερο κίνητρο για μας... Θα τα δώσουμε όλα για τη νίκη...»
- Έχεις προλάβει να δεις καθόλου τον εφετινό Ολυμπιακό;
«Εννοείται! Όχι μόνο τον εφετινό αλλά και τον περυσινό! Είμαι μεγάλος fan του μπάσκετ, παρακολουθώ πολύ τις εξελίξεις και μου αρέσει να βλέπω αγώνες της Ευρωλίγκα. Παρακολούθησα το περυσινό Final-Four στην Κωνσταντινούπολη και ξέρω καλά ότι όπως κι εμείς, έτσι και οι αντίπαλοί μας, άλλαξαν προπονητή φέτος... Πέρα από τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη που ξεχωρίζουν, το μεγάλο τους όπλο είναι η ομοιογένεια, οπότε αυτή τη στιγμή, θεωρητικά, βρίσκονται πιο μπροστά από 'μας, αλλά θα δούμε την Δευτέρα... »
 

Τελευταία Νέα