«Σε όλους λείπει ο Ομπράντοβιτς, αλλά...»

«Σε όλους λείπει ο Ομπράντοβιτς, αλλά...»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Σε όλους λείπει ο Ομπράντοβιτς, αλλά...»

bet365

Το gazzetta.gr βρέθηκε στη Media Day του Παναθηναϊκού συνομίλησε με ΟΛΟΥΣ τους παίκτες και ξεκινάει τον κύκλο των συνεντεύξεων με τον ηγέτη Δημήτρη Διαμαντίδη.

Πριν από λίγους μήνες ο Παναθηναϊκός άλλαξε τελείως πρόσωπο. Μπήκε σε μια διαδικασία ολικού αγωνιστικού λίφτινγκ. Εσύ μαζί με τον Κώστα Τσαρτσαρή είστε οι μόνοι πλέον από την παλιά φρουρά, την ομάδα που έδωσε τόσες πολλές επιτυχίες στον Παναθηναϊκό. Πως αντιμετώπισες τη νέα πραγματικότητα από το ξεκίνημα της σεζόν;

«Όπως και για τον Κώστα, έτσι και για μένα πρόκειται για μια νέα αρχή, μια καινούργια ομάδα η οποία χτίζεται από το μηδέν. Στόχος της ομάδας, καταρχήν, είναι να δεθεί και να βρεθεί μέσα στο γήπεδο. Κάτι το οποίο δεν είναι σε καμία περίπτωση ευκολο. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή από όλους. Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνέβησαν πράγματα που όλους σε έναν βαθμό μας αιφνιδίασαν, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που έχουμε μπροστά μας. Η δική μας προσπάθεια είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να κρατήσουμε τον Παναθηναϊκό ψηλά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το πρωτάθλημα και το Κύπελλο είναι οι βασικοί μας στόχοι οι οποίοι θεωρούνται δεδομένοι. Και όσον αφορά την Ευρωλίγκα, ξεκινάμε διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, από μια διαφορετική βάση. Νομίζω πως αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να μην λέμε πολλά λόγια, αλλά να βγάζουμε πολύ και σκληρή δουλειά μέσα στο γήπεδο. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βελτιωθούμε και φυσικά να είμαστε υγιείς. Πλέον το ρόστερ είναι πλήρες εκτός και αν απομένει κάποια άλλη μεταγραφική κίνηση, κάτι που δεν το γνωρίζω. Και τώρα το βάρος πέφτει σε εμάς».

Επειδή λόγω του τραυματισμού δεν ταξίδεψες στη Σόφια στο τουρνουά της Λουκόιλ, είχες την ευκαιρία να δεις την ομάδα στα φιλικά με Ερυθρό Αστέρα και Μπαρτσελόνα;

«Δεν είμαι παιδί της τεχνολογίας και δεν ήξερα πως να παρακολουθήσω τα ματς. Αλλά η ουσία δεν είναι ούτε το αποτέλεσμα, αλλά ούτε και η εικόνα σε αυτά τα παιχνίδια. Το θέμα είναι να χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα ματς ώστε να αφομιόσουμε τη φιλοσοφία του προπονητή και να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Για μια νέα ομάδα είναι δύσκολο να βρει γρήγορα τη χημεία της και να αποκτήσει ομοιογένεια, χρειάζεται χρόνος».

Πάντα στον Παναθηναϊκό οι ευθύνες σου ήταν μεγάλες γιατί ήσουν ο κουμανταδόρος της ομάδας μέσα στο παρκέ. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι ευθύνες καθώς ως αρχηγός έπρεπε να παίξεις ηγετικό ρόλο και στα αποδυτήρια. Φέτος που ουσιαστικά καλείσαι να παίξεις και έναν ρόλο συνδετικού κρίκου της παλιάς με τη νέα ομάδα, νιώθεις ότι θα βιώσεις κάτι διαφορετικό, ότι το βάρος που καλείσαι να σηκώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερο; Νιώθεις πως θα είναι διαφορετικός ο ρόλος σου.

«Όχι, δεν το βλέπω έτσι. Για εμένα και τον Κώστα (σ.σ. Τσαρτσαρή) σίγουρα θα είναι μια διαφορετική χρονιά γιατί είχαμε συνηθίσει να δουλεύουμε με συγκεκριμένο προπονητή και επάνω στα ίδια πράγματα. Και για μένα και για τον Κώστα θα είναι μια πολύ διαφορετική σεζόν γιατί θα πρέπει και να προσαρμοστούμε εμείς στη νέα φιλοσοφία φιλοσοφία, αλλά παράλληλα να βοηθήσουμε τους νέους συμπαίκτες μας ώστε να καταλάβουν τι εστί Παναθηναϊκός και ποιες είναι οι προσδοκίες. Εγώ δεν το βλέπω ότι μου δημιουργεί μεγαλύτερο βάρος ή ευθύνες αυτό που συμβαίνει. Είμαι εδώ για να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό. Και αυτός ο ρόλος είναι μέσα σε αυτά που πρέπει να κάνω, μέσα στις υποχρεώσεις μου. Η ομάδα έχει μεγάλη παρακαταθήκη με μεγάλες επιτυχίες και πολλούς τίτλους. Σίγουρα δεν μπορούμε να εγγυηθούμε αυτή τη στιγμή ότι και φέτος θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Αυτό που θα υποσχεθούμε είναι ότι θα δουλέψουμε πολύ σκληρά ώστε να κρατήσουμε τον Παναθηναϊκό όσο πιο ψηλά γίνεται».

Φέτος ο Παναθηναϊκός έχει ως βασικό του μειονέκτημα αυτό που είχε ως πλεονέκτημα όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή την έλλειψη ομοιογένειας και σταθερού κορμού. Κάτι που πλέον αποτελεί κτήμα του βασικού αντιπάλου της ομάδας του Ολυμπιακού. Σε προβληματίζει αυτό; Δηλαδή πέρσι έμπαινες και έπαιζες με αυτοματισμούς, κάτι που πλέον είναι λογικό να μην υπάρχουν και να χρειάζεται χρόνο να αποκτηθούν. Γενικώς πως αντιμετωπίζεις αυτή τη νέα πραγματικότητα.

«Όταν είσαι παίκτης και παίζεις μέσα στο παρκέ, δεν γίνεται να σου βγαίνουν όλα με την πρώτη. Σίγουρα είχαμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα και τα πράγματα ήταν πιο εύκολα. Φέτος ξεκινάμε από νέα αφετηρία με μια διαφορετική τάξη πραγμάτων. Γι αυτό είμαστε εδώ, για να δουλέψουμε και να κάνουμε τα δύσκολα εύκολα».

Είναι ένα επιπλέον κίνητρο αυτό; Ότι χρειάζεται να προσπαθήσετε παραπάνω για να αποκτήσετε αυτοματισμούς και χημεία;

«Δεν το βλέπω ως έξτρα κίνητρο. Κίνητρο όταν αγωνίζεσαι σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός πάντα υπάρχει και πάντα είναι υψηλό. Αυτό που θέλω εγώ είναι να δουλέψουμε ομαδικά και να μάθουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται ο ένας το παιχνίδι του άλλου. Αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία. Αλλά άλλος δρόμος δεν υπάρχει, σκληρή δουλειά μέσα στην προπόνηση, επισήμανση των λαθών μας, επειδή λάθη θα κάνουμε πολλά, και από εκεί και πέρα θα προσπαθούμε να παρουσιαζόμαστε σε κάθε παιχνίδι όσο πιο βελτιωμένοι γίνεται».

Ο Ομπράντοβιτς σου λείπει;

«Είναι λογικό να μου λείπει όταν με αυτόν τον προπονητή συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στον Παναθηναϊκό και μαζί του πέτυχα τόσα πολλά. Φαντάζομαι σε όλους θα λείπει ο Ομπράντοβιτς και σε εμάς που μείναμε και σε όλους τους παίκτες που συνεργάστηκαν μαζί του και είναι τώρα σε άλλες ομάδες. Για διάφορους λόγους έκλεισε αυτό το κεφάλαιο και για μένα ήταν κάτι περισσότερο από χαρά και τιμή που συνεργάστηκα μαζί του. Ζήσαμε υπέροχες στιγμές μαζί, αλλά αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Τα τωρινά δεδομένα είναι διαφορετικά, έχουμε καινούργιο προπονητή και νέα διοίκηση και εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε τη νέα προσπάθεια».

Οι μέχρι τώρα εντυπώσεις από τους νέους συμπαίκτες, ποιες είναι;

«Όπως όλα τα χρόνια στον Παναθηναϊκό έτσι και φέτος, το κλίμα είναι εξαιρετικό παρότι η ομάδα αποτελείται από πάρα πολλά καινούργια πρόσωπα που θα παίξουν για πρώτη φορά μαζί. Από το διάστημα της προετοιμασίας που ζήσαμε όλοι μαζί, όλα τα νέα παιδιά έχουν συνειδητοποιήσει απόλυτα σε ποια ομάδα έχουν έρθει και δείχνουν ότι έχουν μεγάλη διάθεση και κίνητρο για να πετύχουν κάτι καλό».

 

Τελευταία Νέα