«Eλάτε να διασκεδάσουμε»

Αντώνης Κατσίκης
«Eλάτε να διασκεδάσουμε»

bet365

Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα θα είναι μέλος της ισπανικής ομάδας 3 on 3 που θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει την άλλη εβδομάδα στη χώρα μας και όπως εξήγησε στο gazzetta.gr το μπάσκετ κυλά στο αίμα του.

Στα 35 του ο Ισπανός φόργουορντ αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Πλέον κατέχει πόστο στην ισπανική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, αλλά δεν αντέχει μακριά από τις τέσσερις γραμμές. Έτσι, μαζί με τους Αλμπέρτο Ανγκούλο και Κάρλος Χιμένεθ, θα εμφανιστεί από τις 23 ως τις 26 Αυγούστου στο Ζάππειο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3X3. Με αφορμή τη συμμετοχή του σε αυτό το πολύ μεγάλο γεγονός, το gazzetta.gr επικοινώνησε μαζί του για να μάθει πως πήρε αυτή την απόφαση, τι κάνει πλέον στη ζωή του ενώ του ζήτησε και ένα... flash back στην τεράστια καριέρα του.

Μάθαμε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθεις στη χώρα μας με σκοπό να πάρεις μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3 on 3. Πως το αποφάσισες;

«Πιστεύατε πως επειδή αποσύρθηκα από την ενεργό δράση δεν θα με ξαναβλέπατε; (γέλια) Δεν είναι έτσι. Το μπάσκετ είναι στο αίμα μου και μόνο εύκολο δεν είναι να μείνω μακριά του. Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα θα είμαι στη χώρα σας μαζί με τους Κάρλος Χιμένεθ και Αλμπέρτο Ανγκούλο για να παίξουμε στο 3 on 3 και να διασκεδάσουμε. Οπότε καλώ τον κόσμο να έρθει και να περάσουμε ωραία».

Πριν λίγο καιρό αποφάσισες να αποσυρθείς από την ενεργό δράση. Δυσκολεύτηκες να πάρεις την απόφαση;

«Πλέον δεν είμαι κανένα παιδί. Είμαι 35 χρόνων και καταλαβαίνω πως το σώμα μου δεν με βοηθά. Το μπάσκετ έχει γίνει πλέον αρκετά γρήγορο, οπότε δεν είναι εύκολο να ακολουθήσω. Κατάλαβα πως δεν θα μπορούσα φέτος να είμαι έτοιμος ούτε πνευματικά, αλλά ούτε και σωματικά και έτσι αποφάσισα να αποσυρθώ από την ενεργό δράση. Συζήτησα αρκετά με τους δικούς μου ανθρώπους και κρίναμε πως το καλύτερο για εμένα θα ήταν να αποσυρθώ από την ενεργό δράση».

Θέλω να γυρίσεις πίσω τον χρόνο και να θυμηθείς πως άρχισες τον μπάσκετ, αλλά και το πως συνεχίστηκε η καριέρα σου...

«Άρχισα αρκετά μεγάλος το μπάσκετ. Μέχρι τα 15 μου έπαιζα ποδόσφαιρο και τότε ένας φίλος μου προπονητής μου είπε πως πρέπει να ασχοληθώ με το μπάσκετ. Άρχισα να παίζω και ξεκίνησα στην Βιτόρια με την Ταού Κεράμικα (σ.σ. νυν Κάχα Λαμποράλ)».

Πότε ήταν η στιγμή που κατάλαβες πως μπροστά σου έχεις μια λαμπρή καριέρα;

«Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα. Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πως θα πάνε όλα καλά στην καριέρα σου. Τώρα που γυρίζω πίσω τον χρόνο μπορώ να πω ότι είμαι ευλογημένος και έζησα στιγμές που ούτε καν ονειρευόμουν. Κατάλαβα πως μπορώ να κάνω κάτι καλό όταν πήγα στην Μπενετόν Τρεβίζο. Έφυγα από τη Μαδρίτη και την οικογένεια μου και έμεινα μόνος μου στην Ιταλία. Εκεί σκέφτηκα αρκετά, από παιδί έγινα άνδρας και τότε κατάλαβα πως μπορώ να καταφέρω κάτι σπουδαίο. Στην Ιταλία είχα την τιμή να παίξω κόντρα σε σπουδαίους παίκτες και να έχω συμπαίκτες ανθρώπους που με βοήθησαν να γίνω εκτός από καλύτερος παίκτης και καλύτερος ως άνθρωπος. Στη συνέχεια επέστρεψα στην Ισπανία για λογαριασμό της Μάλαγα όπου καταφέραμε πολλά. Αυτές οι δύο χρονιές στην Ουνικάχα με βοήθησαν να πάω στο ΝΒΑ».

Και φυσικά σε βοήθησε και η εθνική Ισπανίας που το 2005 τερμάτισε τέταρτη στο Ευρωμπάσκετ και το 2006 πρώτη στον κόσμο, έτσι δεν είναι;

«Φυσικά. Δεν πρόκειται ποτέ μου να ξεχάσω τα όσα έζησα με όλους αυτούς τους τρομερούς ανθρώπους και παίκτες. Είχα την τιμή να παίξω μαζί με τον Ναβάρο, τον Γκασόλ, τον Ροντρίγκεζ, τον Ρέγιες, πραγματικά νιώθω ευλογημένος για όσα έζησα με αυτή την ομάδα. Το 2006 στο Μουντομπάσκετ ένιωσα πως άγγιξα τον ουρανό, ήταν κάτι μοναδικό αυτό που καταφέραμε καθώς αφήσαμε πίσω μας τις ΗΠΑ και την Ελλάδα που ήταν τότε Πρωταθλήτρια Ευρώπης».

Από τότε και για έξι χρόνια η εθνική Ισπανίας πρωταγωνιστεί σε Ευρωμπάσκετ και Ολυμπιακούς Αγώνες, τελικά ποιο είναι το μυστικό σας;

«Δείχνουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά που έρχονται. Το 1999 για παράδειγμα όλοι είδαν τον Ναβάρο, τον Γκασόλ και με υπομονή επένδυσαν σε αυτά τα παιδιά. Οι επιτυχίες δεν ήρθαν αμέσως, αλλά όλοι έδειξαν υπομονή και αυτό ήταν το θετικό. Κανείς δεν μίλησε για άμεσα αποτελέσματα και πλέον απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής μας της υπομονής».

Τελικά οι Ισπανοί είναι αυτοί που... ταιριάζουν περισσότερο από κάθε άλλο λαό στο ΝΒΑ;

«Δεν θα το έλεγα. Δηλαδή ο Μποντίρογκα δεν θα μπορούσε να παίξει στο ΝΒΑ; Είναι απλά θέμα τύχης πιστεύω και συγκυρίας για κάποιον παίκτη το εάν θα βρεθεί ή όχι στο ΝΒΑ. Πρέπει να βρεθείς στην σωστή ομάδα τη σωστή στιγμή κατά τη γνώμη μου. Διαφορετικά δεν έχεις καμιά τύχη να πετύχεις. Και εγώ κατάφερα να πετύχω τη στιγμή νομίζω στους Τορόντο Ράπτορς. Όταν κατάλαβα, όμως, πως δεν μπορούσα να παίξω άλλο εκεί, επέστρεψα στην Ευρώπη».

Από την Ελλάδα είχες προτάσεις ποτέ; Και αν ναι, από ποιες ομάδες;

«Είχα προτάσεις από την Ελλάδα, αλλά δεν θα ήθελα να πως από ποιες ομάδες. Για τη χώρα σας μου έχουν πει τα καλύτερα ο Μοράλες και ο Ντε Μιγκέλ και όσες φορές έχω έρθει εκεί για αγώνες έχω καταλάβει πως είναι μια εκπληκτική χώρα να μένεις. Και η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα είναι πολύ όμορφες πόλεις. Γι' αυτό και περιμένω πως και πως να έρθουμε για το 3 on 3. Οπότε ραντεβού όλοι στο 3 on 3 για να παίξουμε μπάσκετ και να διασκεδάσουμε»

 

Τελευταία Νέα