«Η πιο δύσκολη αποστολή!»

«Η πιο δύσκολη αποστολή!»

bet365

Η αποστολή της Εθνικής ομάδας “πέταξε” για τη Βραζιλία και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ηλίας Ζούρος μίλησε στο gazzetta.gr και εξήγησε γιατί η εφετινή δοκιμασία έχει τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Μπορεί η αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος να αναχωρεί για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνές τουρνουά, η χώρα της “σάμπας”, όμως, θα είναι ο τελευταίος σταθμός των “διεθνών” πριν ριχτούν στην μάχη του προολυμπιακού τουρνουά της Βενεζουέλας (Καράκας, 2-8 Ιουλίου), για ένα από τα τρία εισιτήρια που οδηγούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ηλίας Ζούρος, μίλησε στο gazzetta.gr για τις δυσκολίες και τα προβλήματα της εφετινής πρόκλησης και χαρακτήρισε το έργο της ελληνικής ομάδας εξαιρετικά δύσκολο...

- Τι μπορούμε να πούμε για το βαθμό ετοιμότητας της Εθνικής ομάδας, με δεδομένο ότι συνολικά έχετε κάνει ελάχιστες προπονήσεις, οι διεθνείς “χτυπήθηκαν” από ασθένειες και μικροτραυματισμούς, ενώ οι τρεις “Ιταλοί” (Ζήσης, Φώτσης και Μπουρούσης) ενσωματώθηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες;

«Δεν είναι μόνο ο ελάχιστος χρόνος που είχαμε στην διάθεσή μας, λόγω του καλεντάρι, αλλά ότι και σ' αυτόν τον λίγο χρόνο δεν είχαμε όλους τους παίκτες μαζί μας! Στο ΝΒΑ, για παράδειγμα, οι ομάδες προετοιμάζονται για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον έχουν όλους τους παίκτες μαζί. Σ' εμάς συνέβη ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ξεκινήσαμε χωρίς να έχουμε όλα τα παιδιά στην διάθεσή μας, δυστυχώς κάναμε πολύ λίγες ποιοτικές προπονήσεις και η ομάδα καταπονήθηκε πολύ από το ταξίδι στη Λιθουανία, καθώς ειδικά η επιστροφή διήρκεσε σχεδόν μία μέρα! Επιπροσθέτως, αρκετοί παίκτες προσβλήθηκαν από γαστρεντερίτιδα κι έτσι τις δύο τελευταίες μέρες, που μπήκαν στις προπονήσεις οι παίκτες που έλλειπαν, ουσιαστικά δεν καταφέραμε να κάνουμε προπόνηση και τώρα μας περιμένει ένα ακόμη ταξίδι-ρεκόρ για την Βραζιλία, που θα διαρκέσει 30 ώρες... Μετά από όλα αυτά που σας είπα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις συνθήκες της έως τώρα προετοιμασίας...»

- Ο βαθμός δυσκολίας του προολυμπιακού τουρνουά, ποιος είναι;

«Θα σας πω πολύ απλά ότι η Εθνική ομάδα δεν έχει προκριθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω προολυμπιακού τουρνουά εκτός Ελλάδας. Συμμετείχαμε το 2004 που είμαστε διοργανωτές, το 2008 που το προολυμπιακό έγινε στην Αθήνα και το 1996, που είχαμε πάρει την πρόκριση μέσω του Ευρωμπάσκετ της προηγούμενης χρονιάς...»

- Οι αντίπαλοί μας σε τι κατάσταση βρίσκονται;

«Οι αντίπαλοί μας είναι ισχυροί και σε μία τέτοια διοργάνωση, δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια, πόσο μάλλον όταν η πρόκριση θα κριθεί σε δύο ή ακόμη και τρεις αγώνες νοκ-άουτ!»

- Οι προπονητές συνηθίζουν να λένε ότι τα όποια προβλήματα που προκύπτουν (τραυματισμοί, κούραση, κορεσμός μετά από “βαριά” σεζόν), σχεδόν πάντα μπορούν να ξεπεραστούν από την διάθεση των παικτών... Πως θα βαθμολογούσες την έως διάθεση των διεθνών μας;

«Η διάθεση υπάρχει και θα έλεγα ότι είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητική, ωστόσο, η διάθεση από μόνη της δεν φτάνει, γιατί το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και βασίζεται στις συνεργασίες! Από τη στιγμή που οι παίκτες μας δεν έχουν δουλέψει μαζί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, δεν ξέρω σε τι επίπεδο θα βρίσκονται οι συνεργασίες μας και αυτό δυσκολεύει πολύ το έργο μας...»

- Πως θα χαρακτήριζες την αποστολή της Εθνικής ομάδας στο Καράκας;

«Κατά την άποψή μου, είναι μία από τις πιο δύσκολες που μπορεί να έχει μία ομάδα και το λέω αυτό γιατί όλες οι άλλες Εθνικές ομάδες ξεκίνησαν νωρίτερα, γιατί είχαν προνοήσει να τελειώσουν νωρίτερα τα εθνικά τους πρωταθλήματα και είχαν τη δυνατότητα να δώσουν στους παίκτες τους 2-3 εβδομάδες ξεκούραση, σε αντίθεση με τους δικούς μας που ούτε ξεκουράστηκαν αλλά ούτε προετοιμάστηκαν όπως θα έπρεπε! »

- Η επιστροφή των δύο παικτών (Σπανούλης και Πρίντεζης) στους οποίους στηρίχθηκε η εφετινή άκρως επιτυχημένη σεζόν του Ολυμπιακού, σου δίνουν επιπλέον ποιοτικές λύσεις;

«Κάθε παίκτης είναι σημαντικός και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που οι περισσότεροι βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση με την έννοια ότι έπαιξαν καλά με τις ομάδες, αλλά επειδή η Εθνική ομάδα είναι κάτι το ξεχωριστό, θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο, έτσι ώστε να “ρολάρουν” όλοι μαζί, με τον ρυθμό και τον τρόπο που εμείς οι προπονητές έχουμε στο μυαλό μας...»

- Τι περιμένεις από αυτές τις 11 μέρες που μας χωρίζουν πριν από το τζάμπολ του προολυμπιακού τουρνουά;

«Ιδανικά θα ήθελα να είχαμε πιο νορμάλ ταξίδια, γιατί ουσιαστικά από τις 11 μέρες, σχεδόν τις 4 απ' αυτές θα ταξιδεύουμε... Πρώτα στη Βραζιλία με δύο πτήσεις και στη συνέχεια με πούλμαν και εν συνεχεία στη Βενεζουέλα, όπου από το κρύο θα βρεθούμε στον... καύσωνα! Από 'κει και πέρα θα δώσουμε άλλα τρία φιλικά παιχνίδια με τη Νιγηρία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Βραζιλία, ενώ υπολογίζαμε ότι θα συμμετάσχουμε στο τουρνουά του Χιούστον, όπου οι ομάδες είναι ισχυρότερες (Ρωσία, Λιθουανία και Μεγ. Βρετανία)»

- Το γεγονός ότι τόσο εσύ, ως προπονητής, όσο και αρκετοί παίκτες της Εθνικής ομάδας, δεν ξέρουν ακόμη που θα βρίσκονται στη νέα σεζόν, μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος;

«Θεωρώ ότι δεν είναι πρόβλημα! Όποιος είναι σοβαρός επαγγελματίας και βρίσκεται στην Εθνική ομάδα για κάποιο λόγο, όταν μπαίνει στο γήπεδο, ασχολείται μόνο με το πως θα βοηθήσει την ομάδα. Τώρα, στον ελεύθερο χρόνο, όπως θα επικοινωνήσει με τους δικούς τους, έτσι θα ασχοληθεί και με ό,τι άλλο τον απασχολεί...»

- Να κλείσουμε με μία προσωπική ερώτηση... Ο Ηλίας Ζούρος θα επιστρέψει στο ελληνικό πρωτάθλημα στη νέα σεζόν;

«Δεν μπορώ να απαντήσω σ' αυτή την ερώτηση... Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι παρακολουθώ τις εξελίξεις και ο ατζέντης μου είναι εξουσιοδοτημένος να αναζητήσει την καλύτερη δυνατή επιλογή για μένα στη νέα σεζόν...»

 

Τελευταία Νέα