Μπιτσαξής: «Οι κρίνοντες κρίνονται»

Gazzetta team
Μπιτσαξής: «Οι κρίνοντες κρίνονται»

bet365

Ο ΓΓΑ Πάνος Μπιτσαξής μίλησε για την διαφθορά στο ποδόσφαιρο και για το αυτοδιοίκητο, επανέλαβε ότι πρέπει να το διοργανώνει η ΕΠΟ και έκανε λόγο για σήψη και σκιώδους ηγεσίας στη Λίγκα.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ» και μεταξύ άλλων δήλωσε:

Για την παραίτηση του Απόστολου Παπουτσάκη από την προεδρία της Σούπερ Λίγκας και τη δήλωση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού περί σκιώδους ηγεσίας στη διοργανώτρια:

Καταρχήν να πω ότι τον κύριο Παπουτσάκη τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Ο Εργοτέλης, ο Παναιτωλικός, η Ξάνθη και άλλες ομάδες, έχουν μια σταθερή στάση απέναντι στη βία, τη σήψη και τη διαφθορά.

Όταν έλεγα για σκιώδη ηγεσία δεν εννοούσα τον κύριο Παπουτσάκη. Τον τιμώ για το έργο του στον Εργοτέλη αλλά στη λίγκα δυστυχώς, ένα χρόνο που ήταν πρόεδρος, δεν έθεσε τα ζητήματα που έπρεπε να θέσει. Αποτέλεσε μια σιωπηλή παράμετρο στο ποδόσφαιρο. Η σκιώδης ηγεσία είναι αυτή που υποκαθιστά, αντικαθιστά και υπονομεύει την επίσημη ηγεσία. Τέτοιες φωνές δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ολιγοπώλια ή μονοπώλια οικονομικής ισχύος.

Δεν έχει σημασία να πω τώρα ποιος ηγείται σκιωδώς της λίγκας. Οι δομές του μονοπωλίου με δορυφόρους, είναι δομές που παράγουν σήψη. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το ποδόσφαιρο υπό τη σκιώδη ηγεσία ενός μονοπωλίου μίας ομάδας ή ολιγοπωλίου δύο ομάδων.

Εγώ αμφισβήτησα σε κάποια φάση τη δυνατότητα της Σούπερ Λίγκας να διοργανώσει πρωταθλήματα. Τη χαρακτήρισα καρτέλ ισχυρών που αναδύει σήψη και διαφθορά. Μακροπρόθεσμα το ποδόσφαιρο πρέπει να διοργανωθεί από την ομοσπονδία.

Η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα δεν είναι ο καλός και ο κακός. Φύσει και θέση, η ΕΠΟ μπορεί να είναι πιο ανεξάρτητη από τα συμφέροντα. Υπάρχουν μηχανισμοί στην ομοσπονδία που έχουν καλύτερη ποιότητα προάσπισης της φερεγγυότητας. Σίγουρα, και στις Ενώσεις υπάρχουν διάφορα φαινόμενα. Οι ΠΑΕ όμως είναι πολύ πιο δύσκολος χώρος προάσπισης της φερεγγυότητας.


Για τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης:

Σέβομαι τις αποφάσεις, αλλά και οι κρίνοντες κρίνονται. Η απόφαση που οπλίζει τα χέρια να πετάνε αντικείμενα σε διαιτητές, τορπιλίζει όλη την προσπάθεια που κάναμε αυτά τα χρόνια. Δεν επηρέασα τις αποφάσεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων είπε “ποιος είναι ο Μπιτσαξής;”. Άλλο η δημόσια τοποθέτηση και άλλο η παρέμβαση.


Για το ντέρμπι των «αιωνίων», τους λόγους που δεν το ανέβαλε και για τη βία γενικότερα:

Το ότι όλοι ήξεραν ότι θα γίνουν επεισόδια, είναι σχήμα λόγου. Την απόφαση να μην αναβληθεί το παιχνίδι την πήρα εγώ. Είχε γίνει πολλή δουλειά με την αστυνομία και τις ομάδες. Δεν μας βγήκε. Ατυχήσαμε. Η αναβολή όμως θα είχε μεγάλη αγωνιστική συνέπεια. Θα δημιουργείτο κλίμα βαρύτερο και πολύ πιο δύσκολο.

Το σχέδιο των χούλιγκαν ήταν να περιχύσουν τη βενζίνη που βρήκαμε γύρω-γύρω στις κερκίδες και να κάνουν το στάδιο παρανάλωμα. Αντί για 7 μολότοφ που πέσανε, θα πέφτανε 107.

Σε 240 αγώνες που έγιναν στο πρωτάθλημα, η κατάσταση ξέφυγε δύο φορές: στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ και στη Λειβαδιά με τον Παναθηναϊκό, ενώ είχαμε σοβαρά γεγονότα και άλλη μια φορά στο κύπελλο, στο Καλαμάτα-ΑΕΚ. Εμείς είχαμε όμως πληροφορίες για 50 παιχνίδια ότι θα γίνουν επεισόδια, και τα επεισόδια αυτά τα αποτρέψαμε. Απετράπησαν πολλά ραντεβού θανάτου.

Η αναβολή δεν είναι πανάκεια. Αστοχήσαμε σε ένα ματς. Είναι εύκολο να λέμε ότι δεν γίνεται τίποτα, αλλά όλοι πρέπει να αντιληφθούν την πρόοδο που υπάρχει. Υπάρχει σαφής πρόοδος σε όλα τα θέματα στο ποδόσφαιρο, τη βία και τη διαφθορά.

Κάποτε θα φάνταζε αδιανόητο να διακοπεί ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Κι όμως έγινε, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από τον τελικό κυπέλλου όπου έγινε χαλασμός κυρίου. Και τότε απονεμήθηκε και το κύπελλο, κάτι που ήταν μεγάλο λάθος.


Για τις καθυστερήσεις στην υπόθεση των στημένων αγώνων:

Στη δικαιοσύνη υπάρχουν προβλήματα λειτουργικά και οργανωτικά. Οι καθυστερήσεις είναι γνωστές σε όλους. Υπάρχουν παθογένειες στη δικαιοσύνη. Δεν με παραξενεύει η καθυστέρηση. Δεν διακρίνω καμία σκοπιμότητα. Οι καθυστερήσεις είναι καθημερινότητα. Η αποτελεσματικότητα πάντως σε αυτή την υπόθεση, φαίνεται από το γεγονός ότι η ΟΥΕΦΑ δεν στέλνει πλέον φακέλους με ύποπτα παιχνίδια. Το φαινόμενο είναι σαφώς μειωμένο.


Για τη χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου από τον ΟΠΑΠ:

Δεν δέχομαι αυτά που λέει η λίγκα και η ΕΠΟ περί ανταποδοτικού οφέλους. Πρόκειται καθαρά για οικονομική ενίσχυση του ποδοσφαίρου. Εγώ πιστεύω ότι το κράτος πρέπει να απεμπλακεί σταδιακά εντελώς από τη χρηματοδότηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα