«Άσπρη η πρώτη του Παναθηναϊκού»

«Άσπρη η πρώτη του Παναθηναϊκού»

Gazzetta team
«Άσπρη η πρώτη του Παναθηναϊκού»

bet365

Στο βιβλίο του στατιστικολόγου και μελετητή, Γιώργου Κουσουνέλου, για την ιστορία του Παναθηναϊκού γράφεται πως η πρώτη εμφάνιση της ομάδας δεν ήταν ροζ, αλλά ασπρόμαυρη.

Σε αναφορές που υπάρχουν στο βιβλίο και δημοσιεύει αθλητική εφημερίδα γίνεται λόγος για το πρώτο ματς του Παναθηναϊκού που φόρεσε λευκή φανέλα, μαύρο παντελονάκι και μαύρες κάλτσες.

Αναλυτικά γράφεται στο βιβλίο: «Τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Μαϊου 1908 με οικογενειακό διπλό, όπου η πρώτη ομάδα φόρεσε λευκή φανέλα, μαύρο παντελονάκι και μαύρες κάλτσες. Στον αντίποδα η αναπληρωματική ομάδα φόρεσε κόκκινο πουκάμισο και λευκό παντελονάκι με το σκορ να είναι 7-0 υπέρ της πρώτης ομάδας», ενώ υπάρχουν και δημοσιεύματα από εφημερίδες της εποχής.

Η εφημερίδα «Ακρόπολις» στις 12 Μαϊου 1908 είχε γράψει: «Χθες περί ώραν5.30 εγένοντο τα εγκαίνια του αρτισυστάτου ποδοσφαιρικού συλλόγου εις το παρά την οδόν Πατησίων αγκητήριόν του. Τα εγκαίνια εγένοντο με ένα παιχνίδι ποδοσφαιρίσεως, εις το οποίον το πρώτο κτύπημα της σφαίρας έδωκεν ο γραμματεύς της Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Λάμπρος. Οι παίκται, οι οποίοι ήσαν εκ των μελών του αρτισυστάτου συλλόγου, εφόρουν οι μεν της μιας ομάδος λευκά, οι δε της άλλης κόκκινα. Η ομάς των λευκών αποτελείτο από τους Κ.Τσικλητήραν, Δ.Παππάν, Σ.Χατζηζαφειρίου, Κ.Γουλιμήν, Δ.Βλαχόπουλον, Κ.Κάμπελ, Σ.Ρολάνδον, Γ.Καλαφάτη, Μαυριδόπουλον και Καινάρον...»!

Η εφημερίδα «Εμπρός» έγραψε: «Δύο ομάδες εκ μελών του συλλόγου ησκήθηκαν αρκετά επιτυχώς εις την ποδοσφαίρισην. Οι συμμετάσχοντες της ασκήσεως ταύτης έφερον οι μεν λευκά πανταλόνια και ερυθράς φανέλας, οι δε μελανά πανταλόνια και λευκάς φανέλας.

Η εφημερίδα «Αθλητικά Χρονικά» στις 20 Μαϊου 1932 έγραψε: «Δεκέμβριος 1909... Όλα καλά, αλλά με τι κάλτσες, φανέλες και παπούτσια θα επροπονούντο; Εδώ πάλι έχει λόγο τα χαρτζιλίκι των παικτών ως και αι «μηνιαίαι αυτών συνδομαί» αίτινες είχον ορισθεί εις δραχμές δύο. Δια των χρημάτων αυτών ηγοράσθη μπάλα και αι φανέλες, αι οποίαι απεφασίσθη όπως έχουν πράσινο χρώμα και παντελονάκι το οποίον ήταν λευκόν».

Πως προέκυψε το... ροζ

Πάντως, ο Παναθηναϊκός έχει σχέση και με το κόκκινο χρώμα, αφού το χρησιμοποιούσε η δεύτερη ομάδα στους αγώνες της. Ομως, αναφέρεται χαρακτηριστικά το κόκκινο και όχι το ροζ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα