Η κρίση «έκοψε» χρόνια!

Γιώργος Φραδελάκης
Η κρίση «έκοψε» χρόνια!

bet365

Στις ανάγκες των καιρών «συμμορφώθηκαν» οι σύλλογοι της Σούπερ Λιγκ όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των ομάδων φτάνει φέτος στα 25 χρόνια, σε σχέση με τα 27 πέρυσι.

Έστω και ελέω τρόικας και οικονομικής συγκυρίας φυσικά, οι ομάδες της Λίγκας την φετινή σεζόν έκαναν αυτό για το οποίο επί χρόνια… κατηγορούνταν. Την «στροφή» δηλαδή στους νέους και δη Έλληνες παίκτες, οι οποίοι όπως είναι λογικό έχουν χαμηλό κόστος, παράλληλα όμως είναι φέρελπεις, με όλο το μέλλον μπροστά τους και σίγουρα πιθανά… εξαγώγιμα προϊόντα, τα οποία θα φέρουν «ζεστό» χρήματα στα ταμεία των ΠΑΕ.

Κάνε εγγραφή στην bwin και πάρε μπόνους 100%

Η συγκεκριμένη επιλογή βέβαια δεν έγινε ως επί το πλείστον γιατί οι πρόεδροι των συλλόγων αποφάσισαν επιτέλους να εμπιστευτούν το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Έλληνα παίκτη (πού καλύτερη απόδειξη από την παρουσία της Εθνικής Νέων στον τελικό του Euro) αλλά γιατί το ταμείον άρχισε να είναι… μείον και φάνηκε ξεκάθαρα από τους προηγούμενους μήνες, ότι αν δεν συμμορφώνονταν με την νέα τάξη πραγμάτων, τότε κινδύνευε σοβαρά τόσο η συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν, όσο και η βιωσιμότητα τους.

Όπως δείχνουν τα… κομπιουτεράκια του gazzetta.gr, «πρωτομάστορας» αυτής της επιλογής ήταν ο ΟΦΗ, ο οποίος έριξε τον μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ του κατά 6,2 χρόνια! Ήτοι από τα 30 στα οποία βρισκόταν την περσινή σεζόν, φέτος «κατρακύλησε» μόλις στα 23,8, όντας μία από τις πιο νεανικές ομάδες του φετινού πρωταθλήματος.

ΑΕΚ

Όσο για την πιο… πιτσιρίκα της Σούπερ Λιγκ, όπως αρκετοί θα περίμεναν, αυτή είναι η ΑΕΚ. Με μ.ο. εξάλλου μόλις στα 22,1 χρόνια, δύσκολα θα μπορούσε να την συναγωνιστεί κανείς, αν και η αλήθεια είναι ότι στο «νήμα» ξεπερνάει τον Άρη. Μιλάμε άλλωστε για μία ομάδα που από τους 31 παίκτες oι οποίοι βρίσκονται στο ρόστερ της, οι 12 μόνο είναι γεννημένοι πριν το ΄90, ενώ μόλις ένας και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος πριν τον ΄80! Από εκεί και πέρα έχει και δύο 17αρηδες, τον Βλάχο και το Φούντα που τα έκλεισε μόλις την περασμένη Τρίτη. Όσο για πέρυσι, στα 26,1 χρόνια βρισκόταν περίπου, οπότε μιλάμε για τέσσερα χρόνια μείον.

Άρης

Δεύτερος στην λίστα με τις πιο νεανικές ομάδες του φετινού πρωταθλήματος, είναι ο Άρης, ο οποίος μείωσε ακόμα περισσότερο από την Ένωση την ηλικία του ρόστερ του. Στα 26,9 χρόνια βρισκόταν πέρυσι, την στιγμή που η «σφιχτή» οικονομική πολιτική της φετινής σεζόν, τον ανάγκασε να στραφεί σε πολλούς νεαρούς παίκτες, ευρισκόμενος πλέον στα 22,3 χρόνια! Μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης στους «κίτρινους» είναι ο 33αρης Ρούμπεν Πουλίδο, ενώ έχει δύο 18ρονους, τον Αντωνιάδη και τον Σούνα.

Πανιώνιος

Το… χάλκινο μετάλλιο καταλήγει στα χέρια των Νεοσμυρνιωτών. Ούσα βέβαια μία ομάδα που είχε ήδη μάθει να ζει με νεαρούς παίκτες και δη από τις ακαδημίες της, η μετάβαση αυτή ήταν σίγουρα πιο ομαλή από τους υπόλοιπους. Σε συνδυασμό λοιπόν με το… παιδομάζωμα του Δημήτρη Ελευθερόπουλου το καλοκαίρι, ο μ.ο. ηλικίας του Πανιωνίου, βρίσκεται μόλις στα 23,2 χρόνια. Όπως και στους δύο προηγούμενους, μόνο ένας παίκτης, ο Παρασκευάς Ανδράλας είναι γεννημένος πριν το ΄80, με τους 18χρονους Ζυγογιάννη και Σπανό να είναι οι πιο μικροί.

Ολυμπιακός

Όσον αφορά τους πρωταθλητές, παρά το ότι ήταν οι μοναδικοί που είχαν ρευστό, ιδίως μετά την πώληση του Μιραλάς, ώστε να κινηθούν για μεταγραφές έμπειρων και εγνωσμένης αξίας παικτών, επίσης έριξαν τον μ.ο. ηλικίας του ρόστερ τους. Η επιθυμία της διοίκησης του Ολυμπιακού να συλλέξει την «ελίτ» της… νουβέλ βαγκ του ελληνικού ποδοσφαίρου (Μανωλάς, Βλαχοδήμος, Γιαννιώτης κ.α.), είχε σαν συνέπεια από τα 27,35 χρόνια πέρυσι, να «πέσει» κατά 1,5 χρόνια φέτος, πηγαίνοντας στα 25,8. Ο Ισπανός Αριέλ Ιμπαγάσα (36 ετών) είναι ο… μπαμπάς των πρωταθλητών, ενώ ο Βασίλης Καραγκούνης θα μπορούσε κάλλιστα να είναι… παιδί του (18)!

Παναθηναϊκός

Ήταν δεδομένο ότι και οι «πράσινοι» θα οδηγηθούν στην επιλογή των νεαρών παικτών, κυρίως από τις ακαδημίες τους, ώστε να μπορέσουν να… εξορθολογήσουν τα οικονομικά τους. Βέβαια ακόμα και από τους παίκτες που ήρθαν από τα…ένα, κανείς εξ αυτών δεν ξεπερνούσε τα 25 χρόνια (Φορναρόλι), με τους γηραιότερους του τριφυλλιού να είναι οι Μπουμσόνγκ, Κατσουράνης και Κοτσόλης, όλοι τους στα 33. Έτσι η ηλικία του φετινού ρόστερ διαμορφώνεται στα 24,6 χρόνια, την στιγμή που πέρυσι ήταν περίπου δύο χρόνια μεγαλύτερος (26,3).

ΠΑΟΚ

Αναγκαστική ήταν η στροφή στα πιτσιρίκια και για τον «δικέφαλο του βορρά», με την πολιτική πουλάω-προωθώ (από τις ακαδημίες), να έχει ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Γενάρη, με πρώτο αποχωρήσαντα τον Βιερίνια. Φυσική συνέπεια αυτού να πάει σχεδόν στα 26 χρόνια φέτος (25,95) κι ενώ πέρυσι βρισκόταν στα 28,2, όντας μία από τις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμα αρκετοί παίκτες που… έχουν τα χρονάκια τους, όπως οι Γκαρσία, Λίνο, Λάζαρ, Σαλπιγγίδης, Φωτάκης, Λόρενς, όλοι τους πάνω από 30.

Ατρόμητος

Οι Περιστεριώτες από την άλλη αποτελούν μαζί με την Ξάνθη μία ξεχωριστή περίπτωση του φετινού πρωταθλήματος, καθώς είναι οι μοναδικές ομάδες που αντί να μειώσουν τον μ.ο. ηλικίας του ρόστερ τους, τον αύξησαν, έστω και αν για την δική τους περίπτωση μιλάμε για μία πολύ μικρή διαφορά. Συγκεκριμένα από τα 25,6 χρόνια της περσινής σεζόν, φέτος βρίσκεται ακριβώς στα 26. Οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ ήταν ελάχιστες εξάλλου (ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει) και η έλευση του 33αρη Λαζαρίδη, αλλά και του 29χρονου Κούτσι, σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο για αυτή την μικρή αύξηση.

ΟΦΗ

Οι Κρητικοί όπως προαναφέρθηκε, είναι οι… πρωταθλητές αυτής της νέας τάξης πραγμάτων, όπου η μετάβαση σίγουρα ήταν αρκετά απότομη. Πέρυσι άλλωστε έστω και οριακά (μόλις στο +0,4 από την Κέρκυρα), είχαν το πιο «γερασμένο» ρόστερ της Σούπερ Λιγκ, με μ.ο. ηλικίας τα 30 χρόνια! Φέτος ωστόσο υπήρξε μία… ελεύθερη πτώση στα 23,8 χρόνια, απόρροια φυσικά των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν το ιστορικό σωματείο, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην λύση φθηνών Ελλήνων παικτών.

ΠΑΣ Γιάννινα

Επίσης μία από τις πλέον νεανικές ομάδες του φετινού πρωταθλήματος οι Γιαννιώτες, που όπως και ο ΟΦΗ μείωσαν αισθητά τον ηλικιακό μ.ο. της ομάδας τους και συγκεκριμένα σχεδόν κατά πέντε χρόνια. Από τα 28,8 πέρυσι, την φετινή σεζόν βρίσκεται στα 23,9 με τον Τάσο Πάντο να είναι σίγουρα από αυτούς που κρατούν… υψηλά τον πήχη, την στιγμή που οι μισοί παίκτες του ρόστερ είναι γεννημένοι μετά το ΄90.

Αστέρας Τρίπολης

Ακόμα μία αρκετά έμπειρη ομάδα της περσινής σεζόν οι Αρκάδες, οι οποίοι βέβαια στα μέσα της χρονιάς αύξησαν την ηλικία τους, ολοκληρώνοντας με μ.ο. τα 27,25 χρόνια, ενώ φέτος είναι κατά 2 περίπου χρόνια μικρότερος (25,2). Αρκετά πιτσιρίκια το ρόστερ, με τον 17χρονο Μυρσίνια να είναι ο μικρότερος, ενώ μόνο ο 36χρονος Κωστούλας είναι γεννημένος την δεκαετία του ΄70.

Κέρκυρα

Ήταν η δεύτερη γηραιότερη ομάδα του περσινού πρωταθλήματος, ευρισκόμενη στα 29,6 χρόνια και η σημαντική μείωση του μπάτζετ της, ήταν λογικό να την έχει και υψηλά στην λίστα με τις ομάδες που… μίκρυναν (ηλικιακά πάντα). Έτσι φέτος το ρόστερ διαμορφώθηκε στα 24,6 χρόνια, έχοντας την δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά, πίσω από τον ΟΦΗ.

Λεβαδειακός

Πολύ μικρές διαφοροποιήσεις είχαμε και στους Βοιωτούς, που ηλικιακά τουλάχιστον παρέμειναν σχεδόν στα ίδια. Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου ήταν 26,1 ετών πέρυσι, με εκ των πρωταγωνιστών της μάλιστα να είναι και ο μόλις 21 χρόνων Βασιλείου, ενώ φέτος κατέβηκε στα 25,4. Βέβαια οι περισσότεροι από τους παίκτες που ήρθαν, δεν ήταν και… πιτσιρίκια, μιας και μιλάμε για τον 33χρονο Γεωργίου, τον 31χρονο Πόι, τον 29χρονο Ακόστα, τον 28χρονο Ροτζέριο (κ.α.), όμως ισορρόπησε η κατάσταση με την προώθηση κάποιων μικρών.

Ξάνθη

Όπως και ο Ατρόμητος, οι Ακρίτες είναι η δεύτερη μόλις από τις 16 ομάδες της Σούπερ Λιγκ που αποφάσισαν να προσθέσουν εμπειρία στο ρόστερ της, όμως σε σχέση με τους Περιστεριώτες, είχαν μεγαλύτερη αύξηση του ηλικιακού τους μ.ο. Συγκεκριμένα φέτος είναι η δεύτερη γηραιότερη ομάδα του πρωταθλήματος πίσω με 27 χρόνια, την στιγμή που πέρυσι ήταν σχεδόν στα 26,1. Παρά το γεγονός αυτό πάντως, μόλις ένας παίκτης, ο 35χρονος Σωτήρης Λυμπερόπουλος έχει γεννηθεί πριν το ΄80 κι ενώ οι έντεκα από τους 27 παίκτες που ανήκουν στο δυναμικό της, είναι γεννηθέντες την δεκαετία του ΄90.

Πλατανιάς

Η έτερη ομάδα της Κρήτης, που για πρώτη φορά στην ιστορία της βρίσκεται στα… σαλόνια της Σούπερ Λιγκ, έχει επίσης ένα από τα μεγαλύτερη σε ηλικία ρόστερ του φετινού πρωταθλήματος, καταλαμβάνοντας με 26,85 χρόνια την 3η θέση της σχετικής λίστας. Μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να έχουν κάποια πιτσιρίκια όπως οι Τσοντάκης (18), Σαμπέντρο (17), Ποτουρίδης (20) και Γιακουμάκης (18), όμως μην ξεχνάμε τον 35αρη Κηπουρό, αλλά και τους 34χρονους Αναστασάκο, Κάλαϊτζιτς, όντες και οι τρεις τους μάλιστα βασικοί.

Πανθρακικός

Εντάξει, δεν είναι και για… σύνταξη, τα πρωτεία όμως της πιο γερασμένης ομάδας της Σούπερ Λιγκ, έστω και με πολύ μικρή διαφορά από την «γειτόνισσα» Ξάνθη, τα παίρνει. Οι Θρακιώτες, ως είθισται με τις νεοφώτιστες ομάδες, στράφηκαν σε αρκετούς έμπειρους παίκτες, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να φτάσουν στα 27,2 χρόνια.

Βέροια

Η «βασίλισσα του βορρά» από την άλλη είναι η νεαρότερη ομάδα από τις τρεις που ανέβηκαν φέτος στην μεγάλη κατηγορία (26,2), παρά το ότι στο ρόστερ της βρίσκονται πολλοί έμπειροι παίκτες. Αξιοσημείωτο μάλιστα το γεγονός ότι τέσσερις ποδοσφαιριστές που είναι τουλάχιστον 33 χρόνων και συγκεκριμένα οι Τόμας, Σνάουτσερ, Γεωργέας (36), Ιωάννου (τα κλείνει τον Οκτώβριο), που θεωρούνται και είναι ως τώρα βασικοί.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα