Τι θα γίνει ρε Μίλαν;

Τι θα γίνει ρε Μίλαν;

bet365

Παραμονή του Μίλαν-Γιουβέντους, το gazzetta.gr γράφει για το... καθιερωμένο χάος των Ροσονέρι.

Σε όσα κείμενα έχουν γραφτεί για την Μίλαν τα τελευταία χρόνια, στο lead υπάρχει η φράση «το gazzetta.gr προσπαθεί να βγάλει άκρη με τους Ροσονέρι». Ο μόνος λόγος που δεν γράφτηκε και τώρα, είναι επειδή θα καταντούσε αστείο... Οπως αστείο, ή μάλλον φάρσα, είναι για τους τιφόζι των Ροσονέρι τα όσα ζουν τα τελευταία χρόνια, όπου οι Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Αντριάνο Γκαλιάνι αδυνατούν να καταλήξουν σε ένα πλάνο, να βάλουν τις βάσεις για αυτό και να το τηρήσουν πιστά, ελπίζοντας ότι θα έχει αποτελέσματα. Σαν κι αυτά που ψάχνει ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς για να σώσει τη δουλειά του, γνωρίζοντας πάντως ότι οι πιθανότητες να βρίσκεται και την επόμενη σεζόν στο Milanello δεν είναι με το μέρος του...

Για να αποφύγουμε το γράψιμο εμείς και το ψυχοπλάκωμα οι οπαδοί της Μίλαν, θα μπορούσαμε να ασπαστούμε την άποψη της Corriere dello Sport και να το κλείσουμε το θέμα χωρίς πολλά-πολλά... «Το ρόστερ της Μίλαν είναι για την 6η θέση και στην 6η θέση βρίσκεται. Γιατί να κατηγορούμε την ομάδα ότι δεν πιάνει στόχους που αντικειμενικά δεν μπορεί να πιάσει;» αναρωτήθηκε η εφημερίδα της Ρώμης, ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στη διοίκηση. Και δεν είναι η μόνη... Δεν πέρασε καιρός από όταν ο Πάολο Μαλντίνι είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Γκαλιάνι δεν ξέρει από ποδόσφαιρο και χρειάζεται έναν άνθρωπο δίπλα του ενώ ο Ντεμέτριο Αλμπερτίνι ήταν επίσης σαφής: «Δεν υπάρχει ούτε ένας στο ρόστερ που θα έβρισκε θέση στο ρόστερ μιας κανονικής Μίλαν». Το πώς κατάφεραν οι Ροσονέρι να έχουν, όμως, τέτοια ρόστερ ενώ το περασμένο καλοκαίρι ξόδεψαν 90 εκατ. ευρώ, είναι ένα θέμα... Και για να μην επαναληφθούν παρόμοια λάθη, υπάρχουν δύο δρόμοι, όπως τους παρουσίασαν το τελευταίο διάστημα τα ιταλικά ΜΜΕ.

Ο πρώτος είναι να προσληφθεί ένας τεχνικός διευθυντής, ο οποίος θα εντοπίζει τους ποδοσφαιριστές, τους μεταγραφικούς στόχους, με τον Γκαλιάνι να περιορίζεται αποκλειστικά στις διαπραγματεύσεις. Και αυτός ο άνθρωπος, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, είναι ο Βάλτερ Σαμπατίνι της Ρόμα. Το ιδανικό για τους Ροσονέρι θα ήταν ο Φάμπιο Παράτιτσι αλλά η Γιουβέντους πιο εύκολα θα άδειαζε τον Μπέπε Μαρότα παρά αυτόν οπότε ως βασικός στόχος φέρεται ο τεχνικός διευθυντής των Ρωμαίων, ο οποίος εμφανίζεται να έχει κουραστεί στην Αιώνια Πόλη και να θέλει μια νέα πρόκληση. Ο δεύτερος δρόμος, είναι να... μην μπουν λεφτά το καλοκαίρι, ειδικά αν η ομάδα μείνει ξανά εκτός Ευρώπης. «Ξεχάστε ποσά σαν αυτά του περασμένου καλοκαιριού με τα 80-90 εκατ. ευρώ. Οι μεταγραφικές κινήσεις της Μίλαν θα είναι διαφορετικές φέτος», έγραψε πριν δύο μέρες ο Λούκα Μαρκέτι, ένας από τους «ειδικούς» του Sky Italia σε μεταγραφικά θέματα.

Πριν ένα μήνα άλλωστε, στις 7 Μαρτίου, τα καμπανάκια ακούστηκαν στη Ροσονέρα πλευρά του Μιλάνο αφού η Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι ταξίδεψε στη Νιόν και συναντήθηκε με ανθρώπους της UEFA, θέλοντας να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει άμεσα κάποια ποινή λόγω Financial Fair Play. Ο ισολογισμός της Μίλαν έκλεισε πέρυσι στα -91 εκατ. ευρώ, για φέτος αναμένεται κάτι παρόμοιο και η Μπάρμπαρα ζήτησε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία μια τριετή συμφωνία ώστε να αποφευχθούν κάποιες ποινές άμεσα. Αυτό σημαίνει, όπως έχει εξηγήσει το Sky Italia, ότι για τα επόμενα τρία χρόνια οι Ροσονέρι δεν θα μπορούν να ξοδέψουν πολλά, εκτός κι αν βρεθεί ο επενδυτής που θα βάλει άμεσα εκατοντάδες εκατ. ευρώ στο ταμείο. Ο Μπερλουσκόνι περίμενε ότι θα έμπαιναν 480 από τον Mr Bee, για να πάνε τα 100-150 σε μεταγραφές, αλλά δεν υπάρχουν νέα από την Ασία...

Και αφού δεν υπάρχουν νέα από την Ασία, ο «Καβαλιέρε» φαίνεται να είναι αποφασισμένος να βάλει μπρος το plan B. Τι προβλέπει αυτό; Προπονητής ο Κριστιάν Μπρόκι, προώθηση στην πρώτη ομάδα πιτσιρικάδων από την Primavera, φθηνές μεταγραφές και γενικά μια ομάδα που θα αποτελείται σε συντριπτικό ποσοστό από Ιταλούς ποδοσφαιριστές. «Είναι ένας δρόμος δύσκολος, περίπλοκος, μακρύς. Σίγουρα δεν μπορείς να ζητήσεις άμεσα αποτελέσματα, σίγουρα θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή από τους οπαδούς αλλά ο Μπερλουσκόνι πιστεύει ότι υπάρχουν ήδη οι βάσεις για να προχωρήσει σε αυτό το πλάνο και πιστεύει ότι θα το αγκαλιάσει και ο κόσμος», έγραψε στο ίδιο editorial ο Λούκα Μαρκέτι.

Το γεγονός ότι ήδη ακούγονται ονόματα προπονητών, σημαίνει ότι ήδη έχουν αποφασίσει κάποια πράγματα. Πριν λίγα 24ωρα, μετά την κηδεία του Τσέζαρε Μαλντίνι, οι Μπερλουσκόνι, Γκαλιάνι και Αρίγκο Σάκι πήγαν στη βίλα του πρώτου στο Arcore και συζήτησαν, όπως επιβεβαίωσαν οι ίδιοι, για την Μίλαν. Το εντυπωσιακό είναι ότι ακούστηκαν τρεις διαφορετικές απόψεις για το ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος προπονητής: Μπρόκι είπε ο πρόεδρος, Λίπι ο αντιπρόεδρος, Ντι Φραντσέσκο ο πρώην allenatore. Οι επιλογές τους, δείχνουν βασικά και τον χαρακτήρα τους: Ο,τι να 'ναι ο Σίλβιο, κάτι χρόνια πίσω ο Αντριάνο, με βλέμμα στο μέλλον ο Αρίγκο, ο οποίος λέει σωστά πράγματα όταν δεν μιλάει για τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Ο Ντι Φραντσέσκο, πάντως, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «αν φύγω από την Σασουόλο θα είναι για να πάω σε μια ομάδα με πλάνο και όχι κάπου όπου θα επικρατεί σύγχυση». Δήλωση που προκάλεσε την παρέμβαση του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι στο Milanello δεν υπάρχει καμία σύγχυση.

Ο Σέρβος προφανώς δεν γίνεται να φταίει για όλα αλλά φταίει κι αυτός... Και φταίει επειδή με εξαίρεση ένα συμμάζεμα στην άμυνα, η οποία είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, η Μίλαν δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές στο δημιουργικό κομμάτι. Σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport, η μεγαλύτερη ευθύνη του Μιχαΐλοβιτς έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να βρει την λύση για να πάρει περισσότερα από τους χαφ. Εχοντας τελειώσει τους Ντε Γιονγκ και Νοτσερίνο, όπως και τον... ξεχασμένο Πόλι, ο προπονητής βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους Μοντολίβο-Μπερτολάτσι-Κούτσκα. Τα στατιστικά, όμως, δείχνουν ότι δεν παίρνει βασικά τίποτα από αυτούς... Και οι τρεις μαζί έχουν βάλει μόλις δύο γκολ ενώ ο Μπερτολάτσι, για τον οποίο ο Γκαλιάνι έδωσε 20 εκατ. ευρώ, έχει σουτάρει μόνο 11 φορές! Παράλληλα, με το σύστημα του Μιχαΐλοβιτς επικρατεί ένα μπέρδεμα την ώρα του αγώνα αφού οι Μποναβεντούρα και Χόντα πρέπει να παίρνουν συνεχώς την μπάλα ώστε να είναι αυτοί που θα αναλάβουν να τροφοδοτήσουν τους επιθετικούς ή να τελειώσουν μόνοι τους τη φάση. Και κάπως έτσι, ο Μοντολίβο έχει δώσει μόλις μία ασίστ φέτος καθώς του έχουν αφαιρεθεί -λόγω Μποναβεντούρα και Χόντα- τα... δικαιώματα του δημιουργικά. Αντιθέτως, βασικά έχει μόνο ανασταλτικές υποχρεώσεις και σε αυτές δεν ήταν ποτέ... σκυλί.

Στην ίδια ανάλυση της, η Gazzetta dello Sport ξεχώριζε από τον σωρό μόνο τον Μποναβεντούρα, ο οποίος έχει βάλει 6 γκολ φέτος, με όλους τους υπόλοιπους μεσοεπιθετικούς να έχουν... 4 (από ένα οι Χόντα, Μπερτολάτσι, Κούτσκα, Μπόατενγκ). Λίγο ακόμη, δηλαδή, και θα τους περνούσε η αμυντική γραμμή, η οποία έχει συνεισφέρει 7 γκολ. Οπως και να έχει, ο Μποναβεντούρα είναι δεδομένα ο ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει στους Ροσονέρι και ένας που θα έχει σίγουρα θέση στην 11άδα και τις επόμενες σεζόν. Αυτό, όμως, δεν θα κάνει κάποια μεγάλη διαφορά, αν αυτοί που είναι δίπλα του δεν είναι καλύτεροι. «Ο Μποναβεντούρα είναι καλός παίκτης. Οταν, όμως, είσαι η Μίλαν και αυτός είναι ο καλύτερος σου, τότε ο στόχος δεν μπορεί να είναι υψηλότερος από την διεκδίκηση ενός εισιτηρίου για το Europa League», είναι για παράδειγμα η άποψη του Λουτσιάνο Μότζι. Ο οποίος, όποτε βρίσκει ευκαιρία, καρφώνει και τον... παλιόφιλο Γκαλιάνι: «Από το 2013 η Μίλαν έχει πάρει 41 ποδοσφαιριστές με μεταγραφή ή δανεισμό, δίνοντας σχεδόν 150 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα πούλησε 33 αλλά μόνο οι τέσσερις από αυτούς έφεραν κέρδος στο ταμείο. Συνεχείς αλλαγές στο ρόστερ, συνεχείς απώλειες οικονομικά αλλά το πρόβλημα λένε ότι είναι ο προπονητής».


Αυτό μπορεί να το λέει η διοίκηση ή τα ΜΜΕ αλλά δεν το λένε οι ποδοσφαιριστές. Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύει ο Μοντολίβο. «Η ομάδα ήταν και είναι πάντα με τον Μιχαΐλοβιτς. Τον ξέρω καλά, καλύτερα από άλλους, και ξέρω ότι είναι ένας προπονητής που δίνει τον καλύτερο του εαυτό όταν είναι υπό πίεση. Το Σάββατο μας περιμένει ένα δύσκολο ματς αλλά θα δείτε στο γήπεδο μια διαφορετική ομάδα» είπε ο αρχηγός, δίνοντας το κλίμα που επικρατεί στο Milanello. Με την ομάδα κλεισμένη εκεί από την περασμένη Κυριακή, η λογική λέει ότι οι Ροσονέρι θα μπουν... αφηνιασμένοι στο «Σαν Σίρο» για να νικήσουν την Γιουβέντους. Αν το καταφέρουν, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους (η γυναίκα του Ντιέγκο Λόπεθ διαμαρτυρήθηκε μέσω twitter για το ritiro και ο Κάρλος Μπάκα φέρεται να είναι οργισμένος με αυτή την απόφαση) και παράλληλα θα πάρουν ψυχολογία και για τον τελικό του κυπέλλου, όπου θα τα ξαναπούν με τους Μπιανκονέρι. Αν δεν το καταφέρουν, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί τίποτα. Από το να παραμείνει η ομάδα σε ritiro για ακόμη μία εβδομάδα, μέχρι και το να απολυθεί άμεσα ο Μιχαΐλοβιτς και να αναλάβει από τώρα ο Μπρόκι.

Ο Σέρβος, άλλωστε, παραδέχθηκε πριν λίγες μέρες ότι «το ritiro είναι η τελευταία λύση, το τελευταίο που έμεινε να κάνουμε, δοκιμάσαμε τα πάντα. Αν δεν αρκεί ούτε αυτό για να λύσουμε κάποια προβλήματα...».

 

SERIE A Τελευταία Νέα