Ιντερ, η τελευταία ευκαιρία

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Ιντερ, η τελευταία ευκαιρία

bet365

Γιουβέντους εναντίον Ιντερ την Κυριακή και το gazzetta.gr γράφει για τους Νερατζούρι.

Πριν ακριβώς ένα γύρο, στις 18 Οκτωβρίου, οι Μιλανέζοι υποδέχονταν τους Τορινέζους στο Meazza και έμεναν στο 0-0. Βαθμολογικά δεν έκανε κάποια μεγάλη διαφορά αυτό το αποτέλεσμα αλλά ψυχολογικά έκανε, όπως είπε πριν λίγες εβδομάδες ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν. «Η στιγμή που άλλαξαν όλα ήταν η βραδιά της ήττας από την Σασουόλο αλλά το πιο κρίσιμο σημείο ήταν το 0-0 με την Ιντερ. Με το κλίμα που υπήρχε τότε, αν χάναμε στο Μιλάνο δεν ξέρω αν θα ήταν εφικτό να αντιστρέψουμε τα πράγματα τόσο γρήγορα όσο το κάναμε», ήταν η άποψη του αρχηγού των Μπιανκονέρι. Οι οποίοι, τώρα, ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τους αντιπάλους τους στο Juventus Stadium και ξέρουν ότι με νίκη δεν θα παραμείνουν απλά στην κορυφή αλλά θα κάνουν πολύ δύσκολη την έξοδο στο Champions League για την Ιντερ. Και κάτι τέτοιο, θα είναι καταστροφή...

Από το καλοκαίρι είχε γίνει σαφές ότι η Ιντερ αποφάσισε να τα παίξει φέτος όλα για όλα. Εχοντας μείνει εκτός Champions League για τέσσερα χρόνια (φέτος δεν υπάρχει ούτε το Europa League) οι Νερατζούρι σταδιακά μαράζωναν αγωνιστικά και οικονομικά. Ο Ερικ Τοχίρ βέβαια, ούτως ή άλλως, παρέλαβε μια άσχημη κατάσταση οικονομικά από τον Μάσιμο Μοράτι αλλά τα πράγματα χειροτέρευαν λόγω της απουσίας από την κορυφαία διοργάνωση. Για να σταματήσει αυτό, ο Ινδονήσιος αποφάσισε να κάνει τον περασμένο Ιούνιο κάτι που δεν είχε προγραμματισμένο όταν έπαιρνε την πλειοψηφία των μετοχών: Να δανείσει 108 εκατ. ευρώ στο ταμείο του συλλόγου, τα περισσότερα εκ των οποίων (πάνω-κάτω 85 εκατ. ευρώ) κατέληξαν στις μεταγραφές (σχεδόν τα μισά για τον Κοντογκμπιά).

Ο Τοχίρ έκανε αυτή την υπέρβαση με την ελπίδα ότι η ομάδα θα καταφέρει φέτος να πάρει το εισιτήριο για το Champions League αλλά η σεζόν από τον Ιανουάριο κι έπειτα εξελίσσεται εφιαλτικά, με συνέπεια οι συμφωνίες που έγιναν το καλοκαίρι να απειλούν τώρα να... πνίξουν τους Μιλανέζους. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, για παράδειγμα, η Ιντερ θα πρέπει να πληρώσει περίπου 50 εκατ. ευρώ σε ρήτρες υποχρεωτικών αγορών καθώς αυτή η φόρμουλα είχε βρεθεί πριν μήνες για να ενισχυθεί η ομάδα, με την ελπίδα ότι θα πληρωθούν αυτές οι ρήτρες από τα λεφτά του Champions League. Τώρα, όμως, αυτό το εισιτήριο δεν είναι και τόσο σίγουρο, με συνέπεια στους Νερατζούρι να επικρατεί ένας πανικός. Ετσι ερμηνεύεται το γεγονός ότι ο Τοχίρ αποφάσισε για πρώτη φορά να ακολουθήσει την ομάδα σε εκτός έδρας ματς (Φιορεντίνα), έτσι προκύπτει από τα συνεχή δημοσιεύματα της Gazzetta dello Sport για αναζήτηση επενδυτών.

Σύμφωνα με την μεγαλύτερη ιταλική εφημερίδα, ο μεγαλομέτοχος έχει δώσει εντολή στην Goldman Sachs να βρει επενδυτή, κατά προτίμηση από την Κίνα, ο οποίος θα αγοράσει το 70% των μετοχών του Τοχίρ, αφού ο τελευταίος φέρεται να έχει... πελαγώσει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο ίδιος, πάντως, φρόντισε να διαψεύσει εν μέρει το σχετικό ρεπορτάζ, ανακοινώνοντας ότι δεν ψάχνει αγοραστή αλλά συνεργάτη, ο οποίος θα βοηθήσει στον τομέα του marketing στην Κίνα. «Θέλουμε έναν συνεργάτη για το marketing στην Ασία και ειδικά στην Κίνα. Πολλές ομάδες λειτουργούν έτσι, όπως για παράδειγμα η Μάντσεστερ Σίτι. Αν κάποιος, βέβαια, θέλει το 5% των μετοχών, ευχαρίστως να το αγοράσει αλλά δεν έχω κάποιο όνομα. Αν έχετε εσείς, πείτε το», ήταν η δήλωση του Τοχίρ, ο οποίος επανέλαβε ότι «ο Μοράτι δεν έχει σκοπό να πουλήσει το 30% που έχει στην κατοχή του και χαίρομαι για αυτό καθώς έχουμε πολύ καλή χημεία».

Το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος δεν σκοπεύει να πουλήσει το δικό του 30%, έχει ως αποτέλεσμα συχνά-πυκνά να παίζει το σενάριο της επαναδραστηριοποίησης του για να ξαναπάρει τον έλεγχο της Ιντερ αλλά τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του διαψεύδουν κάτι τέτοιο. Αυτό που δεν μπορούν να διαψεύσουν είναι ότι παρέδωσαν μια Ιντερ σε άσχημη οικονομική κατάσταση, με την Gazzetta dello Sport να αναφέρει ότι τα επιβεβαιωμένα χρέη φτάνουν αυτή τη στιγμή στα 417 εκατ. ευρώ... Χρέη που δεν μπορούν να αποπληρωθούν όσο οι Νερατζούρι δεν έχουν τα έσοδα που υπολόγιζαν ενώ τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα σε ό,τι αφορά την εύρεση επενδυτών λόγω αυτών των 108 εκατ. ευρώ που «δάνεισε» ο Τοχίρ το καλοκαίρι του 2015.

Οπως εξήγησε η Corriere dello Sport, ο Ινδονήσιος θα πρέπει ουσιαστικά να το πάρει απόφαση ότι αυτά τα λεφτά δεν θα επιστραφούν, είτε επειδή η ομάδα δεν θα καταφέρει -αν δεν βγει στο Champions League- να φέρει λεφτά στο ταμείο είτε επειδή κανείς επενδυτής δεν πρόκειται να συζητήσει σοβαρά για αγορά της πλειοψηφίας των μετοχών αν ξέρει ότι πέρα από τα 417 εκατ. ευρώ που είναι τα επιβεβαιωμένα χρέη, θα πρέπει να πληρώσει και 108 στον μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη. Μέσα σε όλα αυτά, ενδεχόμενη αποτυχία εξόδου στο Champions League θα φέρει νέα, σοβαρά, προβλήματα και στις σχέσεις με την UEFA, η οποία έχει ήδη δείξει κίτρινη κάρτα στους Νερατζούρι.

Η «συμφωνία» που έγινε ανάμεσα στις δύο πλευρές το περασμένο καλοκαίρι, προβλέπει ότι οι Μιλανέζοι θα πρέπει να αποδείξουν με πράξεις ότι μπαίνουν στον ίσιο δρόμο οικονομικά και ότι έχουν ένα αποτελεσματικό πλάνο για να καθαρίσουν σταδιακά. Μιλάμε, άλλωστε, για μια ομάδα που πέρυσι έκλεισε τον ισολογισμό με σχεδόν -90 εκατ. ευρώ! Αυτό που συμφώνησε η Ιντερ με την UEFA προκειμένου να αποφύγει τις μεγάλες ποινές, είναι ότι ο φετινός ισολογισμός θα κλείσει στη χειρότερη στο -30. Αν το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από το -30, θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως το πρόστιμο ύψους 14 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε με «αναστολή». Σε περίπτωση που ο ισολογισμός κλείσει με -40 και πάνω, δεν θα πρέπει απλά η Ιντερ να πληρώσει το πρόστιμο 14 εκατ. ευρώ αλλά θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για περισσότερες ποινές, μία εκ των οποίων ενδέχεται να είναι και η αφαίρεση βαθμών ενόψει της επόμενης σεζόν... Η παραδοχή ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, ήρθε από τον CEO Μάικλ Μπόλινγκμπροουκ, μόλις πριν λίγες μέρες: «Χωρίς το Champions League θα είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της UEFA για το Financial Fair Play»...

Ψάχνοντας να βρει λύσεις, ο Τοχίρ συναντήθηκε -μετά από έξι μήνες- με την Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι για να συζητήσουν ξανά το ενδεχόμενο να επενδύσουν στο Meazza οι Ιντερ και Μίλαν, κάνοντας έργα ανακατασκευής με μείωση χωρητικότητας, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την εμπορική χρήση του. «Θα πρέπει να συμφωνήσουμε άμεσα τόσο μεταξύ μας όσο και με τον δήμο ώστε να προχωρήσουμε στο restyling του Meazza. Η Γιουβέντους έχτισε το δικό της γήπεδο και μόνο από τα εισιτήρια έχει ανεβάσει κατά 40 εκατ. ευρώ τα έσοδα της και θα τα αυξήσει κι άλλο. Δύο πράγματα πρέπει να καταλάβουμε άμεσα. Αφενός ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε και αφετέρου ότι αν δεν το κάνουμε, θα κινδυνεύουμε να μας προσπεράσει και η Ρόμα ή η Νάπολι. Αφού η Μίλαν εγκατέλειψε το πλάνο για δικό της γήπεδο, πρέπει να δουλέψουμε μαζί» ήταν οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση με την κόρη του «Καβαλιέρε».

Μέχρι να αποφασιστεί αυτό και μέχρι να βάλουν μπρος, η άμεση ελπίδα είναι η ομάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να πάρει την 3η θέση. Για να το καταφέρει αυτό, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, θα πρέπει να αρχίσει ξανά ένα σερί νικών και φυσικά να φύγει από το Τορίνο, το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα. Ο Μάουρο Ικάρντι είπε ότι οι Νερατζούρι είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα για τη νίκη, ο Φελίπε Μέλο τόνισε ότι δεν υπάρχει φόβος για την Γιουβέντους και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι ετοιμάζεται, σύμφωνα με τους Ιταλούς, να παρατάξει την ομάδα με 3-5-2, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπλοκάρει τους Μπιανκονέρι.

Αυτούς, που τον Οκτώβριο έμειναν όρθιοι, σύμφωνα με τον αρχηγό τους, επειδή δεν ηττήθηκαν στο Meazza. Αν υπάρχει κάτι σίγουρο πλέον, είναι ότι δεν έχουν καμία διάθεση να ανταποδώσουν τη χάρη στην Ιντερ...

 

SERIE A Τελευταία Νέα