Στα... άδυτα του «ερυθρόλευκου» scouting!

Δημήτρης Τομαράς
Στα... άδυτα του «ερυθρόλευκου» scouting!

bet365

Ο Ολυμπιακός έχει ανοίξει τον... φάκελο Άντερλεχτ με διαρκή παρακολούθηση από τον περασμένο Δεκέμβριο. Διαβάστε στο Gazzetta.gr για το ερυθρόλευκο scouting των Βέλγων και την λειτουργία του.
Για αρχή ο Μάρκο Σίλβα - που μαζί με το staff του δουλεύει σχεδόν δύο μήνες για τον εκτός έδρας αγώνα της 18ης Φεβρουαρίου - έχει στο πλευρό του μία ολόκληρη ομάδα συνεργατών και αναλυτών που εργάζονται σκληρά και διαρκώς για να είναι ο Ολυμπιακός όσο πιο προετοιμασμένος γίνεται για την Άντερλεχτ. Εκτός από το δεξί του χέρι Γκονζάλο Πέδρο (σ.σ. ο πρώτος και βασικός βοηθός του), υπάρχει ο δικός του αναλυτής, Πάουλο Σαμπάϊο ή "Ρίφα".
Ο Σαμπάϊο είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για το... διάβασμα του αντιπάλου. Το... παλμαρέ του άλλωστε έχει πέρασμα από την Ελλάδα με τον Αστέρα Τρίπολης, συνεργασίες με τεχνικούς όπως οι Ζαρντίμ, Πεσέιρο, Ζέσους και Καρβαλιάλ και ενώ έχει δουλέψει ως αναλυτής σε Μπενφίκα, Σπόρτινγκ και Μπράγκα.
Ο Σαμπάϊο συνεργάζεται με τον επικεφαλή της ελληνικής ομάδας ανάλυσης του Ολυμπιακού, Αντώνη Λεμονάκη, που εκτός από το να καταγράφει σε βίντεο προπονήσεις του Ολυμπιακού, δουλεύει διαρκώς για το τσεκάρισμα των προσεχών αντιπάλων. Το team πλαισιώνουν οι Γιώργος Μαρτάκος και Γιάννης Βογιατζάκης. Εκτός αυτού όμως υπάρχει και το τμήμα scouting με επικεφαλής τον Χουάν Χοσέ Λορένθο και μέλη του, τους Κοκολάκη, Αμανατίδη Βαμβακούλα και Μπαρμπαλιά.
Έμφαση στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και στα ατού της Άντερλεχτ
Στον Ολυμπιακό έχουν ήδη καταχωρημένο τον... φάκελο Άντερλεχτ (σ.σ. με τις σχετικές καταχωρήσεις σε όλα τα PC των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέμα αυτό) με όλα όσα χρειάζονται να ξέρουν ενόψει των αγώνων με τους Βέλγους για το Γιουρόπα. Ο Μάρκο Σίλβα με τους συνεργάτες του έχουν δώσει μεγάλο βάρος στα παιχνίδια της Ευρώπης.
Όλα για το Γιουρόπα Λιγκ: Άντερλεχτ - Ντιναμό Μόσχας, Ντιναμό Μόσχας - Άντερλεχτ, Άντερλεχτ - Μονακό, Κάραμπαγκ - Άντερλεχτ, Άντερλεχτ - Τότεναμ, Τότεναμ - Άντερλεχτ, Μονακό - Άντερλεχτ και Άντερλεχτ - Κάραμπαγκ. Ειδικά από την στιγμή που η Άντερλεχτ στην Ευρώπη βγάζει πολύ καλή εικόνα και νοοτροπία. Καμία σχέση δηλαδή με το Βέλγιο, που προβληματίζει ιδιαίτερα και ειδικά στο αμυντικό της σκέλος μέσα στο 2016.
Ως προς το Βέλγιο η... μελέτη έπεσε κυρίως στα μεγάλα ματς της Άντερλεχτ. Τα παιχνίδια δηλαδή με Σαρλερουά, Γάνδη και Κλαμπ Μπριζ. Δεδομένα δηλαδή πάνω από 10 αγώνες στο σύνολο συν αποσπάσματα από άλλους αγώνες που μπαίνουν σε DVD για να βλέπουν στον Ρέντη συγκεκριμένα στοιχεία και τι θέλουν να αντιμετωπίσουν και πως. Και βέβαια έχει ήδη ετοιμαστεί η... λίστα με τους πιο επικίνδυνους και σημαντικούς παίκτες της Άντερλεχτ. Όχι μόνο τους λεγόμενους βασικούς αλλά και τα έξτρα... γρανάζια που έρχονται από τον πάγκο. Ένας αριθμός 14 παικτών.
Ο γκολκίπερ Προτό είναι ικανός και έμπειρος. Ο Ντεφούρ είναι σημείο αναφοράς και παίκτης - κλειδί στο κέντρο. Εκτός των άλλων χτυπάει και στημένα. Ο πιτσιρικάς μέσος Τίλεμανς είναι λίρα 100 με μεγάλη πέραση στην ευρωπαϊκή αγορά. Παίκτης με ικανότητες, που αναλαμβάνει να εκτελέσει τα πέναλτι αρκετές φορές.
Οι νεαροί μέσοι Πραέ και Ντεντόνκερ αποτελούν δύο επίσης σημαντικούς παίκτες και βέβαια στην επίθεση ο Ιταλός Οκάκα. Πρώτος σκόρερ με την σωματοδομή του να θυμίζει... Ιντέγιε. Πολύ δυνατός παίκτης που έχει φέτος σε 31 συμμετοχές 12 γκολ και 4 ασίστ. Χαρισματικός και ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός Ματίας Σουάρες, που τώρα έχει επανέλθει σιγά σιγά από τραυματισμούς και προσπαθεί να βρει ξανά τα πατήματά του. Άκρως επικίνδυνος παίκτης. Και βέβαια ο 24χρονος μεσοεπιθετικός, Φίλιπ Τζούρισιτς που αποκτήθηκε πρόσφατα.
Η ιδιαιτερότητα στην παρακολούθηση λόγω Σίλβα και η αμυντική... τρύπα
Ο Μάρκο Σίλβα με το ταξίδι του στο Βέλγιο για να δει από κοντά τη νίκη της Άντερλεχτ με την Σαρλερουά έκανε κάτι, που δεν έχει συμβεί ποτέ με προπονητή του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Πολλοί προπονητές πήγαιναν για να δουν από κοντά ματς εντός συνόρων αλλά ουδέποτε εκτός.
Ο Πορτογάλος επέλεξε να το κάνει, δείχνοντας και την αφοσίωσή του και τον επαγγελματισμό του αλλά κυρίως πως θέλει από πρώτο χέρι να ξέρει το τι του γίνεται ως προς την Άντερλεχτ. Τι να περιμένει. Ποιά είναι η αδύναμή της, η πιο ευάλωτή της πλευρά και τα ποιά τα ατού της. Και σκοπεύει να το ξανακάνει. Να βρεθεί δηλαδή στο Βέλγιο για να δει από κοντά αγώνα της Άντερλεχτ.
Ένα σημαντικό συμπέρασμα που έβγαλε είναι πως αν και μεσοεπιθετικά η Άντερλεχτ βγάζει ποιότητα και επικίνδυνες φάσεις, στα μετόπισθεν όποιος και να αγωνιστεί υπάρχει πρόβλημα. Μάλιστα στο 2016 η άμυνα δέχεται πιο εύκολα φάσεις και ειδικά στο βελγικό πρωτάθλημα σε σχέση με το πρώτο μισό που αφορούσε στο 2015. Βέβαια ο Σίλβα κατέγραψε τα πάντα. Από τα στημένα και ποιοι τα εκτελούν μέχρι την γενικότερη λειτουργία της ομάδας και την προσέγγισή της στον αγώνα.
Η Άντερλεχτ που είδε ο Πορτογάλος και το τελευταίο... δείγμα
Στην αναμέτρηση που είδε από κοντά ο Πορτογάλος (για το πρωτάθλημα) ο τεχνικός των Βέλγων Χάσι κατέβασε διάταξη 4-4-2. Στο ματς στην έδρα της Άντερλεχτ ο Προτό ήταν κάτω από τα δοκάρια, Αχεαμπόνγκ και Ναγιάρ στα δύο άκρα της άμυνας, Μπόντζι και Ντεσάχτ τα στόπερ, στο κέντρο ως αμυντικά χαφ Ντεφούρ και Τίλεμανς, εξτρέμ οι Πραέ και Λουκεμπάκιο και δίδυμο στην επίθεση με Ιντρίσα και Οκάκα.
Στο παιχνίδι με την Σεντ Τρούιντεν εκτός έδρας που ήταν το τελευταίο... δείγμα (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή για την Pro League) τα πράγματα άλλαξαν. Προτό γκολκίπερ, Ντεσάχτ και Μπόντζι στο κέντρο της άμυνας, Γκαγιάρδο και Αχεαμπόνγκ τα δύο ακραία μπακ, αμυντικά χαφ οι Ντεφούρ και Τίλεμανς, επιτελικός ο Τζούρισιτς, άκρα στην επίθεση με Πραέ και Λουκεμπάκιο και φορ ο Οκάκα. 4-2-3-1. Τι κοινό είχαν τα δύο ματς; Και στα δύο ο Ιντρίσα είχε συμμετοχή στις νίκες της ομάδας του. με την Σαρλερουά ασίστ και με την Σεντ Τρούιντεν γκολ.
Τα εργαλεία της δουλειάς
Στον Ρέντη δεν έχουν μόνο τα δικά τους εργαλεία για την αξιόλογηση αντιπάλων παικτών και ομάδων. Χρησιμοποιούν και επαγγελματικές πλατφόρμες, όπως το Wyscout (σ.σ. όπως κάνει και ο ΠΑΟΚ και ο Παναιτωλικός), για να αντλήσουν από εκεί βίντεο, χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες ή ότι άλλο απαιτείται για την δουλειά του scouting.
Το Wyscout είναι μία παγκόσμια πλατφόρμα scouting και η μοναδική που διοργανώνει φόρουμ τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο, με σκοπό να συναντηθούν εκπρόσωποι παικτών και ομάδες. Έχει μεγάλη βάση δεδομένων με στατιστικά στοιχεία, video analysis, και scouting report για ομάδες και για παίκτες. Ακόμα, προσφέρει άμεση πρόσβαση σε συλλόγους και ανθρώπους του ποδοσφαίρου σε ιδιωτικό χώρο συνομιλιών. Επίσης δίνει την δυνατότητα σε εκπροσώπους και μάνατζερ να προωθήσουν τους παίκτες τους σε όποια αγορά επιθυμούν με συγκεκριμένες κινήσεις.
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα